Автор Тема: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)  (Прочитано 3043 пати)

Отсутен Astra 08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
Одг: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)
« Одговори #15 на: 17 Февруари 2026, 09:15:49 am »
Pred 1 godina gi imav skoro istite kriteriumi za kupuvanje na novo vozilo I kaj mene padna izborot pomegu Sportage I Tucson. Go odbrav Tucsonot zosto pak vikam spored mene ima podobri materijali vnatre, malku e pogolem od Sportage I iskreno vo Avto Cajka vo Tetovo dadoa najdobar popust. Jas licno si odbrav manuelec zosto ne mi se cekase 3 nedeli za avtomatikot. A I odnosot na Kia bese dno dna taka da sami me izbrkaa da si kupam Tucson I ne mi e krivo ama bas ic.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4216
« Одговори #16 на: 17 Февруари 2026, 09:16:01 am »
Ја би корола кросс хибрид. Мислам дека во тоа колку е мазно возењето со хибридот е подобро и од премиум марките.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7073
  • Бенве сие бенве
« Одговори #17 на: 17 Февруари 2026, 09:35:21 am »
Pred 1 godina gi imav skoro istite kriteriumi za kupuvanje na novo vozilo I kaj mene padna izborot pomegu Sportage I Tucson. Go odbrav Tucsonot zosto pak vikam spored mene ima podobri materijali vnatre, malku e pogolem od Sportage I iskreno vo Avto Cajka vo Tetovo dadoa najdobar popust. Jas licno si odbrav manuelec zosto ne mi se cekase 3 nedeli za avtomatikot. A I odnosot na Kia bese dno dna taka da sami me izbrkaa da si kupam Tucson I ne mi e krivo ama bas ic.

Односот во кија е катастрофа, не знам како продаваат толку возила…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #18 на: 17 Февруари 2026, 09:40:39 am »
Sami se prodavaat. Ti prai epten merak i ja kupuvash

Отсутен b95

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #19 на: 17 Февруари 2026, 10:02:36 am »
Сега се замислив малце (ако ги споредувам Киа-та со Хјундаи Туксонот), глеам и имаат некоја акциска понуда имаат:

Tucson 1.6 T-GDI
Пакет: PREMIUM
2WD 1.598  132,4/180  кс
автоматски 7DCT
Цена (со попуст 3к) 33.300 €

А има се што има Киата во следното ниво на опрема + има сончев кров и појак мотор.
Не ми изгледа лоша зделка...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
« Одговори #20 на: 17 Февруари 2026, 10:38:51 am »
Додај ги и останатите пари и земи го топтан опремен, чим ти влага во буџет.

Само се надевам знаеш колку трошат и Киата и Хјундаито 😂

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1143
« Одговори #21 на: 17 Февруари 2026, 10:44:22 am »
Јас ја имам Anniversary Edition која има повеќе опрема од Tucson PREMIM а е иста цена. Често имаат попусти во Киа, треба да начекаш и тогаш се тука со цена со Tucson PREMIM. Инаку овој сега модел им е нов од 2026 и ке помине малце време ама ке го пуштат и овој на акција со некоја добра опрема.

Отсутен Astra 08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #22 на: 17 Февруари 2026, 13:11:36 pm »
Сега се замислив малце (ако ги споредувам Киа-та со Хјундаи Туксонот), глеам и имаат некоја акциска понуда имаат:

Tucson 1.6 T-GDI
2WD 1.598  132,4/180  кс
автоматски 7DCT

А има се што има Киата во следното ниво на опрема + има сончев кров и појак мотор.
Pojdi si vo Tetovo na lice mesto moze ke dobies uste nekoj popust. Za razlika od Mi-Da sto ti vikaat ke ti dademe gratis patosnici.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55194
  • Махер
« Одговори #23 на: 17 Февруари 2026, 13:13:55 pm »
Ја би корола кросс хибрид. Мислам дека во тоа колку е мазно возењето со хибридот е подобро и од премиум марките.
Стварно е предобар хибридот и менувачот за мазност. Неописливо е. Како торк конвертор можеби, ако не и помазно од тоа. За град, паркинзи и семафори е невидено добар.

А за изолација, ако си јак влечкач (ама јак), а има такви луѓе, може и ќе е океј - под услов да се пази на гумите ЕПТЕН, секогаш 66-67dB да се бираат, да не се XL.

Да се рзбереме за изолацијата. НЕ Е ОД МОТОР БУЧАВАТА. ОД ГУМИТЕ И ПАТОТ Е. Значи нема врска колку си стискал или колку обртаи е, тоа е маестрално во тојотата, она на 120кмч е на 1800rpm спие колата. Урлаат гумите, и урла патот.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #24 на: 17 Февруари 2026, 14:05:50 pm »
Ако си за хибрид, не ја исклучувам Honda c-rv.

Се имам возено, нема галама ниту од тркала, ниту од пат, од мотор има кога работи моторот и ако се гази.

Deni, ако ја возат сивоњи Тојотата како и Хондава што ме возеле...затоа велам можеби од мотор.
Ти не знаеш какви манијаци, не ми е јасно што ги тера така да алуваат, абе таман се стабилизирале вртежите, цапни на гас, вроааааарррр. И опет, и опет, никако стабилна брзина.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5221
  • The Spartan General
« Одговори #25 на: 17 Февруари 2026, 14:22:17 pm »
So moite 60ina iljadi vo Toyota Hibrid urlanjeto od motor nikogas mi nema smetano. Ne urla nisto poveke otkako na drugi koli vratis dve-tri brzini podole i zabrzuvas naglo.

Zvucnata izolacija ne e na nivo na premium vozilo i vo mojata toyota. Ama e mnogu tivka, brza i udobna. Mnogu udobno edri vo raspon 130-150 bez da povisuvas glas/ton ako si razgovaras so sovozacite.

Ako moram da biram megju ovie dve, sekogas ama sekogas bi ja izbral toyotata, bez razlika vo koi uslovi bi se koristila.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #26 на: 17 Февруари 2026, 14:27:44 pm »

Tucson 1.6 T-GDI
2WD 1.598  132,4/180  кс
автоматски 7DCT

Pojdi si vo Tetovo na lice mesto moze ke dobies uste nekoj popust. Za razlika od Mi-Da sto ti vikaat ke ti dademe gratis patosnici.

Им се наполнаа забите и на тетовачни. Не даваат попусти како порано.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 201
« Одговори #27 на: 17 Февруари 2026, 14:41:48 pm »
Слична дилема имав пред некој месец кога купував кола , и на крај изборот падна на Спортажот(средно ниво на опрема) . И Корола крос ми беше во некој поширок избор , меѓутоа кај неа не ми се свиѓаше пред се дизајнот (ова индивидуално) , помалиот гепек , слабата изолација , па затоа отпадна од комбинација .

Според мене Киата во однос на Тојотата има неколку предности , од кои би ги издвоил :
- моторот помоќно делува , некако подобро "повлекува" , и ја нема онаа бука кога забрзува  . Кај Королата на пример , додека забрзува менувачот како да е во пониска брзина и ги држи високи обртаите , а не се чувствува некое забрзување . (Ова бар мене така ми делуваше )
- изолацијата е каде каде подобра во Киата .
- Инфотејнментот е подобар и со повеќе опции (мада добар дел од опциите сеуште не се активни , ваљда се чека на апдејт)
- 7 години помош на пат (за цела европа)
- имаш возила на лагер

А од оваа гледна точка , после два месеци возење , како маана на Спортажот би ја издвоил потрошувачката во град која се движи околу 11-12 л .Мада да напоменам дека имам дневна релација во еден правец од околу 3-4 километри појди застани, зима ,клима ,  .... Кога се вози низ град на подолга релација и со понормална гужва , околу 10 л е потрошувачката . На отворено , со нормално возење 120-130 км/ч троши околу 7-7.5 литри . Очекувам кога ќе се разработи колата повеќе потрошувачката да падне за едно пола литар до литар ( вака беше и со претходниот Спортаж)  .

Се надевам дека ќе ти помогнам во изборот и дилемите кои ги имаш :-)

« Последно менување: 17 Февруари 2026, 15:49:04 pm head »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6630
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28 на: 17 Февруари 2026, 15:14:40 pm »
Ако одиме на дизајн и јас би го одбрал Спортажот.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6206
« Одговори #29 на: 17 Февруари 2026, 15:56:36 pm »
@Luki Junior ама ти возиш Тојота тојота не турски ламарини.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html