Океј, и? Ако добро разбрав, купуваш возило над 25 илјади евра каде што ќе имаш проблем со снабдување на истото возило со струја? Фактички, самата држава, а и брендот кој го нуди тоа на пазарот, е свесен дека купувачот го доведува во заблуда. Јас не знам кој би дал пари за такво нешто.
Тоа е исто како, на пример, бидејќи генерално возиме на бензин, дизел, па и плин, да купиш возило каде што нема да има гориво. Мислам, стварно нема смисла. Прашање е колку има на ниво на цела држава тие полначи, односно посебни места каде што се полнат возилата.
Еве, живееш во куќа во Волково, имаш гаража и двор — дали дома можеш да си го полниш возилото? Нормално, ставаш кабел и го полниш возилото? Или има нешто посебно со кое се полни тоа возило? Тоа ми е прашањето.Скопје да речеме Кратово каде на таа рута ке го наполниш возилото како тоа е регулирано?
И да, каква поддршка нудат продавачите на тие возила во Македонија за таквите возила? За бензин, дизел, плин ништо ново, одиме на пумпа, наточуваме и возиме. Но за другите? Или само да продадат, па ти после снаоѓај се? Мене искрено не ми е логично сето тоа.Па ако некој има време воља и желба нека напише ке се информираат повеќе луѓе.Сега треба да тргнеш на пат до Велес немора Велес Прилеп што правиме ако останеш без батерија каде тоа возило ке го наполниш значи нема магичен круг се во Скопје..
Ако живееш во куќа, ќе си ставиш полнач. 11 kW полнач е околу 700 Евра, 22 kW полнач е околу 900 Евра. Не е никаква филозофија, а ќе си полниш дома на евтина струја и ќе возиш за џабе. Или ќе полниш (споро) на обичен штекер. Јас полнам така на мојата кола, ама мојата кола има релативно мала батерија па ја полни за една вечер.
Ако сакаш да прошеташ, веќе има полначи низ Македонија. Нема премногу (и нема доволно), ама има. ЕВН има 50+ полначи низ Македонија, од кои 10-тина се 150 kW. Брзите се стратешки поставени блиску до патишта. Плус има уште неколку фирми кои нудат релативно брзи полначи. Има еден пред East Gate, исто 100 kW. Има и десеттина Porsche Destination Charging полначи низ Македонијава, обично врзани за некакви комерцијални објекти - ама ги има.
Ете, и да тргнеш на пат до Прилеп - и во Прилеп има 150 kW полнач.
Ама океј, јасно ми е, ако човек е неинформиран, прво му доаѓа да хејта.
Али ова е плагин хибрид ,предноста е ако имаш можност да го полниш во домашни услови , и да си возиш низ град на струја , додека за на отворено , терај на бензин . По мене плагин хибрид не се купува за да го полниш по комерцијални полначи .
Апсолутно. Мада полнењето дома e подобро за секакво електрично или плаг-ин хибридно возило. Ем е евтино, ем дома го правиш, додека спиеш. Не мора да одиш на полнач. Баш заради тоа, неколку другари кои во моментов купуваат станови во згради кои се во фаза на изградба, бараат од изведувачот да им постави струја до паркинг-местото. Можеби нема да им треба сега во моментов, ама здравје во иднина...