Автор Тема: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)  (Прочитано 3103 пати)

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 201
Одг: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)
« Одговори #60 на: 18 Февруари 2026, 11:58:30 am »
Што се подразбира да има каде да го полни? Нели може во домшани услови вклучуваш у штекер се полни и возиш? или има посебна метода за полнење?
Пример , живееш у зграда на 5ти кат , а немаш паркинг место/гаража во зградата , па мора на јавен паркинг да паркираш .

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Океј, и? Ако добро разбрав, купуваш возило над 25 илјади евра каде што ќе имаш проблем со снабдување на истото возило со струја? Фактички, самата држава, а и брендот кој го нуди тоа на пазарот, е свесен дека купувачот го доведува во заблуда. Јас не знам кој би дал пари за такво нешто.

Тоа е исто како, на пример, бидејќи генерално возиме на бензин, дизел, па и плин, да купиш возило каде што нема да има гориво. Мислам, стварно нема смисла. Прашање е колку има на ниво на цела држава тие полначи, односно посебни места каде што се полнат возилата.

Еве, живееш во куќа во Волково, имаш гаража и двор — дали дома можеш да си го полниш возилото? Нормално, ставаш кабел и го полниш возилото? Или има нешто посебно со кое се полни тоа возило? Тоа ми е прашањето.Скопје да речеме Кратово каде на таа рута ке го наполниш возилото како тоа е регулирано?

И да, каква поддршка нудат продавачите на тие возила во Македонија за таквите возила? За бензин, дизел, плин ништо ново, одиме на пумпа, наточуваме и возиме. Но за другите? Или само да продадат, па ти после снаоѓај се? Мене искрено не ми е логично сето тоа.Па ако некој има време воља и желба нека напише ке се информираат повеќе луѓе.Сега треба да тргнеш на пат до Велес немора Велес Прилеп што правиме ако останеш без батерија каде тоа возило ке го наполниш значи нема магичен круг се во Скопје..
За тоа дека инфраструктурата за полначи во државата ни е катастрофа , се слагам .

Али ова е плагин хибрид ,предноста е ако имаш можност да го полниш во домашни услови , и да си возиш низ град на струја , додека за на отворено , терај на бензин . По мене плагин хибрид не се купува за да го полниш по комерцијални полначи .

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4078
« Одговори #61 на: 18 Февруари 2026, 12:05:35 pm »
Со здравје да си го возиш(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Под услов да има каде да го полни секоја втора вечер, ова е вистинскиот избор.

Баш петоков треба да го земам на тест фејслифтираниот 01.

Точно, без осигурано место за полнење плаг-ин нема никаква смисла.

Јас периодов бев низ Скопје малку повеќе и таму го полнам на ЕВН полначите, жив хорор е тоа.

Во голем дел од случаите местата за полнење се зафатени од сељаци што не знаат да читат и да распознаваат бои па или треба да ги блокира човек или да се ака со полициi. И двете опции се заморни и време конзумирачки.

Многу добро знаат да читаат и да распознаваат бои. :)

Знам :D
Пречеста ситуација е тоа, па секако за да си го полнам возилото мора да се паркирам како ретардиран и јас, па они да ме бараат после мене.
Во ситуацијава на следнава слика, г-динов со Пунтово ми вика има број за продавање на колата, што не ми се јави да ја тргнам :)

Што се подразбира да има каде да го полни? Нели може во домшани услови вклучуваш у штекер се полни и возиш? или има посебна метода за полнење?
Пример , живееш у зграда на 5ти кат , а немаш паркинг место/гаража во зградата , па мора на јавен паркинг да паркираш .

Океј, и? Ако добро разбрав, купуваш возило над 25 илјади евра каде што ќе имаш проблем со снабдување на истото возило со струја? Фактички, самата држава, а и брендот кој го нуди тоа на пазарот, е свесен дека купувачот го доведува во заблуда. Јас не знам кој би дал пари за такво нешто.

Тоа е исто како, на пример, бидејќи генерално возиме на бензин, дизел, па и плин, да купиш возило каде што нема да има гориво. Мислам, стварно нема смисла. Прашање е колку има на ниво на цела држава тие полначи, односно посебни места каде што се полнат возилата.

Еве, живееш во куќа во Волково, имаш гаража и двор — дали дома можеш да си го полниш возилото? Нормално, ставаш кабел и го полниш возилото? Или има нешто посебно со кое се полни тоа возило? Тоа ми е прашањето.Скопје да речеме Кратово каде на таа рута ке го наполниш возилото како тоа е регулирано?

И да, каква поддршка нудат продавачите на тие возила во Македонија за таквите возила? За бензин, дизел, плин ништо ново, одиме на пумпа, наточуваме и возиме. Но за другите? Или само да продадат, па ти после снаоѓај се? Мене искрено не ми е логично сето тоа.Па ако некој има време воља и желба нека напише ке се информираат повеќе луѓе.Сега треба да тргнеш на пат до Велес немора Велес Прилеп што правиме ако останеш без батерија каде тоа возило ке го наполниш значи нема магичен круг се во Скопје..
За тоа дека инфраструктурата за полначи во државата ни е катастрофа , се слагам .

Али ова е плагин хибрид ,предноста е ако имаш можност да го полниш во домашни услови , и да си возиш низ град на струја , додека за на отворено , терај на бензин . По мене плагин хибрид не се купува за да го полниш по комерцијални полначи .

Точно, затоа и реков дека тоа е од најјголема важност.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3295
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #62 на: 18 Февруари 2026, 12:44:38 pm »
Ако продолжи да расте цената на бакарот прашање на време е кога ќе почнат да се крадат каблите на големо.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30455
    • CARclub.mk
« Одговори #63 на: 18 Февруари 2026, 14:27:36 pm »

Ако живееш во куќа, ќе си ставиш полнач. 11 kW полнач е околу 700 Евра, 22 kW полнач е околу 900 Евра. Не е никаква филозофија, а ќе си полниш дома на евтина струја и ќе возиш за џабе. Или ќе полниш (споро) на обичен штекер. Јас полнам така на мојата кола, ама мојата кола има релативно мала батерија па ја полни за една вечер.

Ако сакаш да прошеташ, веќе има полначи низ Македонија. Нема премногу (и нема доволно), ама има. ЕВН има 50+ полначи низ Македонија, од кои 10-тина се 150 kW. Брзите се стратешки поставени блиску до патишта. Плус има уште неколку фирми кои нудат релативно брзи полначи. Има еден пред East Gate, исто 100 kW. Има и десеттина Porsche Destination Charging полначи низ Македонијава, обично врзани за некакви комерцијални објекти - ама ги има.

Ете, и да тргнеш на пат до Прилеп - и во Прилеп има 150 kW полнач.

Ама океј, јасно ми е, ако човек е неинформиран, прво му доаѓа да хејта.

Апсолутно. Мада полнењето дома e подобро за секакво електрично или плаг-ин хибридно возило. Ем е евтино, ем дома го правиш, додека спиеш. Не мора да одиш на полнач. Баш заради тоа, неколку другари кои во моментов купуваат станови во згради кои се во фаза на изградба, бараат од изведувачот да им постави струја до паркинг-местото. Можеби нема да им треба сега во моментов, ама здравје во иднина...
« Последно менување: 18 Февруари 2026, 14:44:47 pm zeroSignal »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2446
« Одговори #64 на: 18 Февруари 2026, 14:54:43 pm »
Јас земав подрум позади паркингот, а во подрумот има штекер врзан на моето броило. Не знам дали ќе имам електрично возило или плаг ин во иднина, ама спроведување штекер до паркинг е царска работа.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2227
« Одговори #65 на: 18 Февруари 2026, 15:19:42 pm »
Јас земав подрум позади паркингот, а во подрумот има штекер врзан на моето броило. Не знам дали ќе имам електрично возило или плаг ин во иднина, ама спроведување штекер до паркинг е царска работа.

Јас исто планирам да пуштам од броило - сета среќа па комшија веќе пуштал кај него така да веќе има каналници спроведено од броилата до гаражите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #66 на: 18 Февруари 2026, 16:10:12 pm »
Трофазен кабел пуштајте. 11KW 400V се сосема доволни, тоа е 16А по фаза, додека за 22KW треба 32А, што ја усложнува инсталацијата и го оптеретува целокупниот систем до броило. На пример, ако имаш и проточен на исто броило - откажи се од истовремено полнење со 32А и туширање, и ќе треба да користиш диференцијални преклопници и слични чуда.
Со 11KW за 4 саати се полнат 40-тина KWh у батериите, (повеќе од 50% од големиве батерии), или за 8 саати ноќна ефтина тарифа се полни фул. А обично сакаш да се држиш до принципот 10%-80% полнење, што значи доволно ќе ти бидат 6-7 часа на полнач.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2446
« Одговори #67 на: 18 Февруари 2026, 16:50:33 pm »
Не сум сигурен ама ако се чепка струја после технички прием, без променет проект, може да биде голем проблем. 

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6668
« Одговори #68 на: 18 Февруари 2026, 17:46:46 pm »
Во глобала повеќето коли на струја онборд чарџерот не дозволува повеќе од 11квч на тајп2 полнач така што џабе ти е 22кв. У гаража имам трофазна струја и со ваков конектор си шиба 10-11квч константно.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3518
« Одговори #69 на: 18 Февруари 2026, 18:41:02 pm »

Ако живееш во куќа, ќе си ставиш полнач. 11 kW полнач е околу 700 Евра, 22 kW полнач е околу 900 Евра. Не е никаква филозофија, а ќе си полниш дома на евтина струја и ќе возиш за џабе. Или ќе полниш (споро) на обичен штекер. Јас полнам така на мојата кола, ама мојата кола има релативно мала батерија па ја полни за една вечер.

Ако сакаш да прошеташ, веќе има полначи низ Македонија. Нема премногу (и нема доволно), ама има. ЕВН има 50+ полначи низ Македонија, од кои 10-тина се 150 kW. Брзите се стратешки поставени блиску до патишта. Плус има уште неколку фирми кои нудат релативно брзи полначи. Има еден пред East Gate, исто 100 kW. Има и десеттина Porsche Destination Charging полначи низ Македонијава, обично врзани за некакви комерцијални објекти - ама ги има.

Ете, и да тргнеш на пат до Прилеп - и во Прилеп има 150 kW полнач.

Ама океј, јасно ми е, ако човек е неинформиран, прво му доаѓа да хејта.

Апсолутно. Мада полнењето дома e подобро за секакво електрично или плаг-ин хибридно возило. Ем е евтино, ем дома го правиш, додека спиеш. Не мора да одиш на полнач. Баш заради тоа, неколку другари кои во моментов купуваат станови во згради кои се во фаза на изградба, бараат од изведувачот да им постави струја до паркинг-местото. Можеби нема да им треба сега во моментов, ама здравје во иднина...

Фала на појаснување. Никаде нема да прочиташ за овие теми по нашите портали и каква е состојбата на тоа поле, а од продавачите не се ни замараат да објаснат само гледаат да продадат.

Океј, вака сега тој полнач со кој го полниш твојот Голф дали е универзален и може да се користи за секоја кола, или е наменет само за брендот Фолксваген? Еве хипотетички, ако јас имам Тојота, дали можам со твојот полнач од Голф да ја полнам Тојота, или секој бренд си има свој различен производител и полнач што му одговара?
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #70 на: 18 Февруари 2026, 18:55:08 pm »
Процедурално: 11KW за домашен полнач е сосема доволно дури и да имаш голема батерија.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30455
    • CARclub.mk
« Одговори #71 на: 18 Февруари 2026, 19:03:08 pm »
Процедурално: 11KW за домашен полнач е сосема доволно дури и да имаш голема батерија.

Сосем доволно, затоа што најчесто би ја дополнувал батеријата, не би ја полнел од нула.

Фала на појаснување. Никаде нема да прочиташ за овие теми по нашите портали и каква е состојбата на тоа поле, а од продавачите не се ни замараат да објаснат само гледаат да продадат.

Океј, вака сега тој полнач со кој го полниш твојот Голф дали е универзален и може да се користи за секоја кола, или е наменет само за брендот Фолксваген? Еве хипотетички, ако јас имам Тојота, дали можам со твојот полнач од Голф да ја полнам Тојота, или секој бренд си има свој различен производител и полнач што му одговара?

Си дојде со колата, ама технички е универзален. Сум полнел и други коли што ми улетале на тест со истиот полнач и немало проблем. Со напомена дека овој полнач е штелуван конкретно за овој модел.

А 3rd party полначи што се монтираат накнадно се скроз универзални.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3330
« Одговори #72 на: 18 Февруари 2026, 21:19:26 pm »
Интересно, 5 страни копрофагирање на темата, секакви возила му се предложија на членот, но никој не предложи кинеско возило.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6810
« Одговори #73 на: 18 Февруари 2026, 21:38:20 pm »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6630
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #74 на: 18 Февруари 2026, 21:38:38 pm »
Дали членот купи возило?