Автор Тема: Formula 1 - Season 2026  (Прочитано 30625 пати)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2178
Одг: Formula 1 - Season 2026
« Одговори #75 на: 19 Јули 2026, 17:18:10 pm »
Конечно малце по интересна трка за гледање, Антонели се повеќе покажува заслужена титула дека ќе биде ако ја земе

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55313
  • Махер
« Одговори #76 на: 19 Јули 2026, 18:42:23 pm »
Многу добра трка. Прв пат Леклер да ќари нешто во животот. Нажалост Мерцедесот е добра пола секунда побрз од ферарито со ист возач - па не успеа да се здобие со уште една победа. Штом ги нема Норис и Расел, трките некако се поубави едноставно.

Хамза за џабе казнет, ни првата ни втората казна не е издржана.

Среќа Леклер не го казнија, бар тоа малце од малце.

Антоанели како му лежи колата, мислам нема теорија да му се доближи некој годинава. Тото има напраено кола, кој да седне, инстантно да е шампион. Ама и детево, има елан во него, не се откажува после 8-10 круга како повеќето. Брка, држи, се труди.

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #77 на: 19 Јули 2026, 21:34:26 pm »
Ферари можеа малку подобро да реагираат со Хамилтон на оваа трка. Втор е во генерален пласман и ако не му помогнат, не знам што сакаат или чекаат. Не станува збор за почеток на сезоната веќе.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2390
« Одговори #78 на: 19 Јули 2026, 21:37:02 pm »
За жал изненадени се изгледа дека му тргна :)

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
« Одговори #79 на: 20 Јули 2026, 12:45:33 pm »
Пред точно една година, за време на трката во Унгарија, односно после квалификациите, Хамилтон изјави дека е бескорисен и дека треба да го сменат.

Оваа година е на второ место во генерален пласман. Не е можно некој само лошите резултати да ги гледа, додека за другите да биде изненаден. Па најверојатно ја гледаат табелата или чекаат Леклерк да го стигне Кими?  :-X

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7359
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #80 на: 22 Јули 2026, 07:16:30 am »
Шо да му се поможи, нека оди нека освои сам, помош ако треба тоа нека биди на последните неколку трки не од Јануари. Умре времето на Баричело, Маса...

Кими имаше малер во две трки не по негова вина и му избегаа најмалку 2 подиуми, или 30-50 поени, па моментално никој друг не заслужува титула на перформансите шо ги покажа досега на трките.
Вози без грешка, трпеливо, без инциденти и го мачка Расел на леб.

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
« Одговори #81 на: 22 Јули 2026, 20:08:53 pm »
@Power to the people мојот коментар беше за Хамилтон и Ферари за борба за титулата. Не знам каде виде дека само Кими заслужува кога Хамилтон има реални шанси особено што Унгарија треба повеќе да им лежи на Ферари отколку на Мерцедес. Не велам дека Кими не заслужи, туку не е само тој што заслужува титула до сега од сезоната. ;)

• Легенда
« Одговори #82 на: 23 Јули 2026, 07:28:43 am »
Знам, ама како можеа Ферари да му помогнат на Хамилтон на оваа трка?
Да се тргнеше Леклерк пред да влезат во боксот, а тој 5 секунди казна, и на крајот пак зад него. Ферари реално искористија виртуелно и колку толку ја нулираа казната а Леклерк доби позиција на Верштапен, не можеа повеќе да извлечат од тркава со оглед на ситуацијата.

Па и да не беше казната, максимум можеа да го добијат и Верштапен, ништо повеќе.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2891
« Одговори #83 на: 23 Јули 2026, 08:35:38 am »
Хамилтон имаше и некој проблем, не знам дали така возеше до крај на трката или успеаја да го средат, не можев целосно да ја гледам трката, изгледа и наредниот викенд ќе ја пропуштам
Своерачен потпис ;)

• Легенда
« Одговори #84 на: 23 Јули 2026, 09:11:22 am »
Не знам дали имаше проблем, освен што имаше understeer ко ги ставе тврдите гуми и губеше време зад Пијастри ама се дотера тоа по повеќе кругови, а во друг момент не заприметив да беше нешто бавен.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2541
« Одговори #85 на: 23 Јули 2026, 13:02:43 pm »
Не знам дали имаше проблем, освен што имаше understeer ко ги ставе тврдите гуми и губеше време зад Пијастри ама се дотера тоа по повеќе кругови, а во друг момент не заприметив да беше нешто бавен.

Не му го корегираа предното крило на последното влегување ко стави тврди

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
« Одговори #86 на: 23 Јули 2026, 13:14:53 pm »
Хамилтон имаше излетување на третиот слободен тренинг кога ја оштети задната десна суспензија, а квалификациите почнуваа неколку часа подоцна истиот ден. ЗНачи ова се случуаше во саботата. Тимот не успеа целосно да го реши проблемот, односно според зборовите на Хамилтон „заборавиле да постават некаков дел“ кој е важен за балансот на болидот. Квалификациите ги извозе како што ги извозе (5-та стартна позиција), видно разочаран од неа, која кажуваше дека тешко ќе се бори за победа, но не и за подиум.

Доаѓа недела време за трка, прв круг, инцидент со Расел, добива 5 секунди казна! Оваа казна сите ја осудудија, дури и самиот Расел кој рече дека е обичен тркачки инцидент во прв круг! Од тој инцидент, Хамилтон добива ново оштетување на болидот, односно две аеродинамични. Едно од левата страна под кокпитот и другото на левата страна на предното крило.
https://www.newsf1.it/ferrari-sf26-danno-hamilton-decimo-al-giro-analisi-tecnica/

Севкупно или сумирано, премногу оштетувања имаше болидот на Хамилтон на трката во Спа, дополнително 5 секунди казна и на крајот стигна на 4 место со нешто помалку од 6 секунди позати Верстапен кој беше трет на крајот. Мислам да ги немаше овие проблеми ќе беше понапред на трката, а подоцна тимот треба да почне да реагира соодветно поради исходот на сезоната и веќе треба да се стават приоритети затоа што не е веќе прва трка во Австралија. Трката во Белгија е 10-та во календарот, остануваат уште 12 трки.

• Легенда
« Одговори #87 на: 23 Јули 2026, 14:25:47 pm »
Аха, исто како на Пијастри му летна крајчето, а мислев од Расел е карбонот пошто на радио во трката за Хамилтон не спомнаа или јас пропуштив.

Ајде повеќе среќа Унгарија, покажете му на Мерцедес како се вози.  :D

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
« Одговори #88 на: 23 Јули 2026, 16:37:38 pm »
Ситуациите се следни: има два инциденти речиси идентични ситуации, со тоа што доколку за вториот имаше излетување ќе беше многу пострашно отколку за првиот.
1. Круг 1: - Расел со Хамилтон за кој Хамилтон добива 5 секунди казна.
2. Круг 8: - Леклерк со Пјастри за кој нема никакви санкции за ниту еден.

Постојат правила и упатства кои и овој пат беа различно применети. Важни делови се потемнетите.

Линк: https://www.bossgp.com/site/assets/files/1497/2026_f1_driving_standards_guidelines.pdf

Според овој документ, Леклерк не добива казна.

Линк: https://www.fia.com/system/files/decision-document/2026_belgian_grand_prix_-_decision_-_car_16_-_collision_with_car_81_in_turn_5.pdf

Според овој документ, Хамилтон добива 5 секунди казна.

Линк: https://www.fia.com/system/files/decision-document/2026_belgian_grand_prix_-_infringement_-_car_44_-_causing_a_collision_with_car_63_in_turn_5.pdf

За работите да станат појасни дека нема конзистентност во судењето е првиот документ (упатството) и казната на Хамилтон. Според упатството, казна не следува за Хамилтон како што не следува ниту за Леклерк.
И на крајот се поставува прашањето, замислите каков ќе беше исходот од ситуацијата кај Леклерк доколку хипотетички на негово место стоеше бројот 44?

• Легенда
« Одговори #89 на: 24 Јули 2026, 07:33:20 am »
Не сум сигурен дека го мразат Хамилтон, ама требаше Леклерк да јади казна, а Хамилтон не, дури и коментаторите од F1 TV истото го кажаа.
Расел дури и не одиш широко туку го стиска Хамилтон, самиот не му остава малку повеќе простор за Хамилтон да сврти, и го јаде стапот од ароганција.

А другиот инцидент, замисли да беше ситуацијата поекстремна и предното на Пијастри го фатеше задното тркало на Леклерк и овој ќе излеташе и Пијастри ќе добиеше казна за предизвикување судар, е така судат од стјуардите.
Дури и комедии е документот, Пијастри немал предна осовина пред Леклерк и не било возможно престигување од таа позиција, и Леклерк имал право да ја фати тркачката линија, хахах кои бричови од партија го пишуваа ова.