Автор Тема: BMW X5 45E G05 / 2020  (Прочитано 29891 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7869
Одг: BMW X5 45E G05 / 2020
« Одговори #210 на: 19 Јуни 2026, 13:16:11 pm »
Лесно е без жмигавци...

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1074
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #211 на: 04 Август 2026, 00:20:54 am »
@Sase_91

jas go imam istiot model G05 samo so 30dB57 195kW verzijata.

ista boja Arktisgrau Brillanteffekt so istite felni 19ki sto ti se, nemam M Paket, isto air suspension samo kaj mene ima dodatno SA 2VH Integral Active Steering.
letni gumi se bmw oem pirelli pzero 4 265/50 110W XL* non-rft posto gledam gumi menuvas moja preporaka e ako mozes oem bmw * da zemas i letni i zimski ili ako vekje oem ne se dostapni u mkar gledaj da bide istiot model sto go nudi bmw kako oem.
dokolku gumite ne se direktno od bmw oem togas ne e na odmet iako zvuci vaka glupo banalno da go izmeres radiusot na sekoja od gumite dali se izlezeni od ista proizvodna charga ako obemot e tuka negde togas nema da imas problem. so ogled na toa deka imas oem felni tuka si na sigurno.
Izbegnuvaj drugi modeli.

bmw koga vadi nov model sekogas go vadi so paket na gumi optimirani za toj model.

ova e na pr lista za najnovata G65ka za letni i zimski: interesno e sto dali seuste nema ili dali voopsto ke ima nema Runflat modeli u listava vo prvicniot setup na 21"

https://www.bmw.de/de/mehr-bmw/technology-and-innovation/bmw-reifenkennzeichnung.html#tireinfoaccordion-8cac2f564f-item-88c2a9a37a

sto mi bese muabetov e deka kaj BMW so kombinacija gumi/modeli itn dosta seriozno gi gledaat rabotite.

na pr kaj BMW X5 eden konstanten model koj se provlekuva vo skoro site serii e Pirelli PZero zosto toj model bas ne znam ali e dosta zastapen.

na pr kaj G05kata ja imaa bridgestone Alenza u programa sega u G65 ja izvadija bridgestone skroz isto i so Yokohama Advance Sport ja nema sega u G65kava.
Continentalot go imaat ubaceno so modelot ECO Sport sto i ne e bas najsportskiot model kaj continental.
ili od hankook sEVO e isfrlen sega noviot model e ION od Michelin e ubacen Pilot Sport Energy

taka da ima tuka so gumite dosta zaebancii bidejki vo pogresen setup na gumi so bandasi najmnogu strada xDrivot.
Plus profilot na gumite napred nazad mora da bide otprilika tuka negde na pr ne mozes da smenis edna guma mora da gi menuvas site. bidejki ako razlikata vo profilot napred nazad e pregolema moze da se sluci da xdrivot raboti optereteno da ja izramni razlikata pa taka najcesto i odat kurban.
znaci preventivno ako ne si go smenil uljeto vo xdrajvot bi ti preporacal da go smenis isto vazzi i za diferencijalite napred i nazad kako i filterot i uljeto za avtomatikot ZF ako seuste ti e fabricko.
tuka da gledas samo original ZF Lifeguard i original BMW/ZF Filter. Ako mora bas aftersales Febi/SWAG.

Posto odis kaj bimmer me interesira koe ulje ti menuvaat?  I sto brendovi koristat za filtrite.

najidelano bi ti bilo sekogas original bmw filter za ulje, drugite ne se tolku kriticni.

vo vrska so voznjata kaj mene na pr. bidejki e dizel i deka ima pogolem torque sto vekje doagja vo dolnite obrtai ne se cuvstvuva nekoj turbo lag ali samo ako e vo sport individual mode steering sport i suspension sport avtomatski vozdusnite pernicinja ja spustaat kolata za 20mm mislam i e odma podrug setup za po krivini.
mojot e 2,2t i ima ubrzuvanje od 6,5s od 0-100kmh i 620Nm ne e nesto woow sega ali za takov tenk e dosta sportski mora da kazam, neznam kako e kaj benzincite, ali bas po krivini i po ugornici na pr ridksi predeli so dizelov nemam nekoja maka ima sila i ubrzuvanje ne mozam da se pozalam deka nema sportska voznja, i nekoe golemo lulanje u krivini barem za sega ne sum osetil ali striktno vo sport individual.
Vo comfort setup ili eco setup toa e sosema druga voznja, eco obicno na avtopat a comfort za niz grad.

probaj vidi so gumite promeni vozduhot napred nazad vidi dali ke ima podobruvanje i ubaci go u sport individual sterring sport i amortizacija isto sport promeni. koga ke odis na CAR tires koj setup za gumite ti go preporacuva recommendet napred/nazad??

inace samiot feeling ne e kako na pr vo 3ka ili 5ka sedan, iako na pr 320d sto ja imav i trebase 7,5 sek od 0-100kmh voznjata bese podruga so samata postavenost na sedenje i sasija..plus podrugo se osekja brzinata i adrenalinot vo edna polesna kola nego vo 2,2tona i ista brzina da vozis i isto ubrzuvanje samata tezinna na kolata ne doaga do izraz brzinata.

inace toa sto ti se ljulja po krivini malku zavisi i od gumite i kako gi imas napumpano, dokolku se pridrzuvas po fabricki setup, tie se epten na udobnost preporacani, jas obicno gi pumpam sekogas nad preporaka: napred 2,5 nazad 2,7.

za kocnicite samo da ne zaboravam:
vo site moi bivsi bmw modeli e34,e39,e83, e91, sekogas sum koristel ili bmw oem ili ATE diskovi i plocki od aftersalaes.
Najdobro iskustvo dosega sum imal so: ATE Standard disk vo kombinacija so ATE Ceramic. nema prasina, mnogu se dobro dozirani i se tivki.
na X5kata se sega za sega (ima 44.000km)  se original bmw fabricki,  no koga kje gi menuvam bi idel na original diskovi so ate ceramic.
bidejki originalnive mnogu crna prasina pustaat, no mora da kazzam vo pogled na sigurnost za germanski uslovi na dojce autoban najdobra opcija plocki se bmw oem garantiraat i dozd i sneg i zima i leto germancite vozat ludo do kraj kolku sto drzi kolata pa taka bmw oem plockite se najrigorozni sto se odnesuva za osobii za kocenje.
ama dole vo mk nema takvi uslovi za tolku brzo vozenje taka da ate ceramic se prav izbor.

ete i ja da ja zabiberam malku temava :-)))

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 926
« Одговори #212 на: 04 Август 2026, 01:21:04 am »
Која е таа предност на раскрсница со СУВ ? Јас пример и автобус ако сакаш вози, ако имам предност не те пуштам.

Мече објасни :D

Pogolemiot stalno ima prednost.

This is the way!

LOL
Сега го гледам постов.
На темата, одамна, другар купи нова кола и после некоја недела наместо да се фали колку му е убаво, он жалеше дека сега многу повеќе внимава кога вози низ Скопје, дека не го пуштаат да се престрои во линија, дека многу повеќе дава предност, дека многу повеке му се убацуваат во лента, дека кога треба да се престрои гледа што кола е, и ако е некоја постара си чека, дека многу повеке внимава дали има дупки на патот, дека не може да се паркира.
Ова е пред едно 14-15 години, немаше толку многу нови коли тогаш, увозот беше за сам почеток и имаше неколку диви паркинзи низ Скопје.
И стварно, си ја возеше старата кола некое време низ град, а новата му беше за на отворен пат, надвор од Скопје. И за излегување навечер.
Звучи смешно, ама се жалеше дека со новата кола не може да се паркира на омиленото место на Водно.
И стварно, се возиме од Аеродром накај Центар, кај Мавровка малце гужва, и 2 постари коли му се убација. На вториот викам што го пушташ, ми вика, дека ако го закачи некој во гужвата само ке си продолжи ич нема да му застане. Немаше камери на секој ќош тогаш.

Не викам дека треба да возиме стари коли и да не возиме нови коли, туку дека ми беше смешно дека и купувањето на нова кола или скапа кола носи главоболки за кој не сум бил свесен :)

Јас сум уште на половни возила, се надевам и јас да имам такви главоболки во индина.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4226
« Одговори #213 на: 04 Август 2026, 08:47:25 am »
@Sase_91

jas go imam istiot model G05 samo so 30dB57 195kW verzijata.

ista boja Arktisgrau Brillanteffekt so istite felni 19ki sto ti se, nemam M Paket, isto air suspension samo kaj mene ima dodatno SA 2VH Integral Active Steering.
letni gumi se bmw oem pirelli pzero 4 265/50 110W XL* non-rft posto gledam gumi menuvas moja preporaka e ako mozes oem bmw * da zemas i letni i zimski ili ako vekje oem ne se dostapni u mkar gledaj da bide istiot model sto go nudi bmw kako oem.
dokolku gumite ne se direktno od bmw oem togas ne e na odmet iako zvuci vaka glupo banalno da go izmeres radiusot na sekoja od gumite dali se izlezeni od ista proizvodna charga ako obemot e tuka negde togas nema da imas problem. so ogled na toa deka imas oem felni tuka si na sigurno.
Izbegnuvaj drugi modeli.

bmw koga vadi nov model sekogas go vadi so paket na gumi optimirani za toj model.

ova e na pr lista za najnovata G65ka za letni i zimski: interesno e sto dali seuste nema ili dali voopsto ke ima nema Runflat modeli u listava vo prvicniot setup na 21"

https://www.bmw.de/de/mehr-bmw/technology-and-innovation/bmw-reifenkennzeichnung.html#tireinfoaccordion-8cac2f564f-item-88c2a9a37a

sto mi bese muabetov e deka kaj BMW so kombinacija gumi/modeli itn dosta seriozno gi gledaat rabotite.

na pr kaj BMW X5 eden konstanten model koj se provlekuva vo skoro site serii e Pirelli PZero zosto toj model bas ne znam ali e dosta zastapen.

na pr kaj G05kata ja imaa bridgestone Alenza u programa sega u G65 ja izvadija bridgestone skroz isto i so Yokohama Advance Sport ja nema sega u G65kava.
Continentalot go imaat ubaceno so modelot ECO Sport sto i ne e bas najsportskiot model kaj continental.
ili od hankook sEVO e isfrlen sega noviot model e ION od Michelin e ubacen Pilot Sport Energy

taka da ima tuka so gumite dosta zaebancii bidejki vo pogresen setup na gumi so bandasi najmnogu strada xDrivot.
Plus profilot na gumite napred nazad mora da bide otprilika tuka negde na pr ne mozes da smenis edna guma mora da gi menuvas site. bidejki ako razlikata vo profilot napred nazad e pregolema moze da se sluci da xdrivot raboti optereteno da ja izramni razlikata pa taka najcesto i odat kurban.
znaci preventivno ako ne si go smenil uljeto vo xdrajvot bi ti preporacal da go smenis isto vazzi i za diferencijalite napred i nazad kako i filterot i uljeto za avtomatikot ZF ako seuste ti e fabricko.
tuka da gledas samo original ZF Lifeguard i original BMW/ZF Filter. Ako mora bas aftersales Febi/SWAG.

Posto odis kaj bimmer me interesira koe ulje ti menuvaat?  I sto brendovi koristat za filtrite.

najidelano bi ti bilo sekogas original bmw filter za ulje, drugite ne se tolku kriticni.

vo vrska so voznjata kaj mene na pr. bidejki e dizel i deka ima pogolem torque sto vekje doagja vo dolnite obrtai ne se cuvstvuva nekoj turbo lag ali samo ako e vo sport individual mode steering sport i suspension sport avtomatski vozdusnite pernicinja ja spustaat kolata za 20mm mislam i e odma podrug setup za po krivini.
mojot e 2,2t i ima ubrzuvanje od 6,5s od 0-100kmh i 620Nm ne e nesto woow sega ali za takov tenk e dosta sportski mora da kazam, neznam kako e kaj benzincite, ali bas po krivini i po ugornici na pr ridksi predeli so dizelov nemam nekoja maka ima sila i ubrzuvanje ne mozam da se pozalam deka nema sportska voznja, i nekoe golemo lulanje u krivini barem za sega ne sum osetil ali striktno vo sport individual.
Vo comfort setup ili eco setup toa e sosema druga voznja, eco obicno na avtopat a comfort za niz grad.

probaj vidi so gumite promeni vozduhot napred nazad vidi dali ke ima podobruvanje i ubaci go u sport individual sterring sport i amortizacija isto sport promeni. koga ke odis na CAR tires koj setup za gumite ti go preporacuva recommendet napred/nazad??

inace samiot feeling ne e kako na pr vo 3ka ili 5ka sedan, iako na pr 320d sto ja imav i trebase 7,5 sek od 0-100kmh voznjata bese podruga so samata postavenost na sedenje i sasija..plus podrugo se osekja brzinata i adrenalinot vo edna polesna kola nego vo 2,2tona i ista brzina da vozis i isto ubrzuvanje samata tezinna na kolata ne doaga do izraz brzinata.

inace toa sto ti se ljulja po krivini malku zavisi i od gumite i kako gi imas napumpano, dokolku se pridrzuvas po fabricki setup, tie se epten na udobnost preporacani, jas obicno gi pumpam sekogas nad preporaka: napred 2,5 nazad 2,7.

za kocnicite samo da ne zaboravam:
vo site moi bivsi bmw modeli e34,e39,e83, e91, sekogas sum koristel ili bmw oem ili ATE diskovi i plocki od aftersalaes.
Najdobro iskustvo dosega sum imal so: ATE Standard disk vo kombinacija so ATE Ceramic. nema prasina, mnogu se dobro dozirani i se tivki.
na X5kata se sega za sega (ima 44.000km)  se original bmw fabricki,  no koga kje gi menuvam bi idel na original diskovi so ate ceramic.
bidejki originalnive mnogu crna prasina pustaat, no mora da kazzam vo pogled na sigurnost za germanski uslovi na dojce autoban najdobra opcija plocki se bmw oem garantiraat i dozd i sneg i zima i leto germancite vozat ludo do kraj kolku sto drzi kolata pa taka bmw oem plockite se najrigorozni sto se odnesuva za osobii za kocenje.
ama dole vo mk nema takvi uslovi za tolku brzo vozenje taka da ate ceramic se prav izbor.

ete i ja da ja zabiberam malku temava :-)))

Долг е постов, па ќе одговарам со набројување, да не испуштам нешто :)

1. За гумите, радиусот и проблемите што може да настанат бев запознат пред да менувам гуми, па заради тоа земав исти гуми од ист производител напред и назад. Гуми веќе ставив, одбрав GY Assy 6.  Таква е препораката по форуми и сервиси. Знам дека доколку се стават и малце различни гуми со различни радиуси прв стрда трансфер боксот напред. Кога сме на тема трансфер бокс, му менувам масло еднаш годишно на истиот, ставам оргинал БМЊ според препорака и потоа преку ISTA + се калибрира боксот да знае дека е со променето масло.
Прашав и за гуми со ОЕМ ознака во МК, ама добив само понуда за такви од Стоп и Го (Hankook), но цената беше нереално и глупо повисока од другите, па одпадна тоа. За уље во менувач, сеуште немам сменето, може ќе сменам понатаму ако остане колава кај мене, сега за сега работи супер и не менувам ништо додека е така.

2. За Бимер, искрено не знам какво уље ставаат, реков дека сакам да е најјдоброто што може за колата и тоа е тоа, не се замарам толку со оваа кола и со такви детали. Со една од минатите коли (А4) се замарав со секакви глупости и ситници и веројатно заради тоа после решив веќе дека кола се зима, се сервисира максимално и се вози, ако ми испадне проблем го решавам, ако не испадне не чепкам ништо. И многу по лабаво ми е се во врска со колите после тоа :D

3. За кочниците, задните се ОЕМ BMW и се сменети во М-Кар, итно беше да се сменат а немаше никакви други. Предните се Zimmerman и се Ок, немам никакви замерки за кочењето, кочат како што треба, нема цвилење а заради бојата на бандажите и не можам да приметам дали прават многу прашина, мислам дека не прават ама не дека и сум гледал.

4. Што се однесува до лулањето и пумпањето на гумите. Знам дека BMW остава горна и долна граница за препорака за пумпање врз база на тоа колку комфорт е потребно, кај мене се напумпани со калибриран манометар на горна граница и возењето е супер удобно.
На тема лулање, не дека возилото лула како брод, одлично вози за толку теско СУВ возило (2.7т), но за возење по кривуласт пат нема никаква споредба со лимузина од серија 3 или 5, тоа беше муабетот.
Кога некој ќе пише дека СУВ-от се вози како лимузина, лаже.
Може се вози така ако се вози до ограничувањето, но ако се вози малце динамично одма се осеќа дополнителната тежина и не споредливо е однесувањето и споредбата на истото. (Ова само во Германија го приметив, таму само се вози малце по брзо).
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #214 на: 04 Август 2026, 17:10:46 pm »
@Sase_91
nema razlika kaj tebe od starite letni i so novite GY vo voznjata na avtopat,grad i magistralni? Bi trebalo kolku tolku da osetis nekoja razlika ?

ako mozes da doznaes koe maslo redovno ti go menjaat, koja gradacija, dali od promena na promena e doturano, rabota na motorot bi pomognalo sigurno i na drugi clenovi so bmw benzinci, mislam deka bimmer koristat XADO ama ne sum siguren.

Dosega XADO motor oil ne sme go imale na forumov (ako e toa).

(Oo=[][]=oO)

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #215 на: 04 Август 2026, 19:57:32 pm »
@Sase_91
nema razlika kaj tebe od starite letni i so novite GY vo voznjata na avtopat,grad i magistralni? Bi trebalo kolku tolku da osetis nekoja razlika ?

ako mozes da doznaes koe maslo redovno ti go menjaat, koja gradacija, dali od promena na promena e doturano, rabota na motorot bi pomognalo sigurno i na drugi clenovi so bmw benzinci, mislam deka bimmer koristat XADO ama ne sum siguren.

Dosega XADO motor oil ne sme go imale na forumov (ako e toa).

Нема приметлива разлика со гумиѕ, барем јас не приметувам. Можеби ако возам со отворени прозори да речам дека се малце по тивки новиве, ама може и пласебо да е. Во нормална вожња нема никаква забележлива разлика за мене. Можеби заради акустичните стакла и не се осеќа никаква забележлива разлика во звукот.

За маслото, ќе прашам за градијацијата и ќе проверам во фактурите дали е пишано. Можам да потврдам само дека речиси и да не го троши. После 15/18000км со истото масло само 1/2 цртички снемува од максимумот кога ќе го пуштам сам да измери состојба на маслото преку идрајвот.
Од Бимер како сервис не сум многу задоволен. Океј се, дамо ако сакам нешто да проверат или да ми потврдат состојба одма влеваат во некој одбранбен механизам дека знаат многу, а не знаат.

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1019
  • The best or nothing.
« Одговори #216 на: 05 Август 2026, 08:25:50 am »
До толку гумите играат улога? Доколку не ставите "препорачани" ќе има некој проблем со автомобилот, или чиста кражба од бенве е?

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7187
  • Бенве сие бенве
« Одговори #217 на: 05 Август 2026, 09:08:28 am »
Не е кражба, системот мњри ротација на секое тркало и така распоредува сила, знае дали некаде дошло до пролизгување за да реагира. Трансфер боксот страда од различни гуми и кај други производители, но можеби не е толку осетливо како овде. Има многу х драјв што се возат со линглонг, саилун, петлас, лендспајдер итн итн и ете ги се возат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #218 на: 05 Август 2026, 09:11:08 am »
До толку гумите играат улога? Доколку не ставите "препорачани" ќе има некој проблем со автомобилот, или чиста кражба од бенве е?

Не не, препораката е да се ставаат сите 4 гуми од ист производител, заради тоа што различни производители имаат различни радуси на гуми иако димензијата е иста, па ако се стават на пример напред Мишелин а назад Континентал може да има проблем заради тоа што ќе одстапуваат димензиите.

Препораката е и гуми да се менуваат обавезно во пар, или сите 4 ако има веќе поголема потрошеност кај гумите.
Причината, а воедно и проблемот е трансфер боксот кој што се наоѓа напред и кој е ставен заради различната димензија на гумите напред и назад.

Глупости во боја накратко, ама често знае да јави проблем од таква банална работа. Проблемот се манифестира со тресење при тргање или вртење на воланот при мали брзини.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7187
  • Бенве сие бенве
« Одговори #219 на: 05 Август 2026, 09:17:08 am »
Сите 4х4 имаат трансфер бокс, не е напред на средина е кај бенве, напред си е друг дидеренцијал, и назад друг. Два кардана излегуат од него и дистрибуираат сила на тркала. уље на 30000 по спецификација и нема гајле ќе трае.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #220 на: 05 Август 2026, 17:45:48 pm »
@nikola98
ова е добро прашање и мора да се разглоби на два дела:
1. Како работи иксдрајвот
2.Дали БМВ оем со * или афтермаркет гуми

иксдрајвот за разлика од други системи нонстоп е „укључен“ па така секоја разлика помеѓу вртежите/обемот на тркалта ги израмнува за да силата се распредели рамномерно, и како што напиша Марјан имаш два диференцијала напред и назад плус иксдрајвот.
исто така е во право кога вика дека мора уље по спецификација тука ја би бил построг и би рекол само оригинал БМВ дтф без експерименти.
за диференцијалите не е толку страшно може и Равенол, али за иксдрајвот само оем БМВ Дтф.

За километрите поминати макс. 40 до 50.000, што е негде 30 до 40к мајли и е потврдено од америчкиот пазар каде е најзастапена х5ката, каде бмв има веќе изададено булетин сервис ноте за Г моделите.
Ако е оптеретена на пр се влечи приколица, се вози често по угорници (Плетвар/Стража), се вози спортски, итн.. сигурно 30 до 40.000км
Нормлани услови до 50.000 макс.
Самиот иксдрајв има вметната фабричка толеранција, и е негде 1% до 1,5% разлика во обем*рпм на тркалата.
за димензија 265/50/19 2288мм*1% се 22,88мм

што значи толеранцијата е многу мала одприлика 2 до 3 мм разлика напред/назад во профилот, што значи гумите мора да се менуваат на одредено време напред/назад за да се одржи слична разлика на профилот.
Така да тука влијаат напумпаноста и профилот на гумата колку месо има на нејзе таа комбинација ја одредува разликата во обемот.
Така да на иксдрајвот му е гајле дали гумите се оем или афтермаркет сензорот за обртаи праќа сигнал од секое тркало.
Значи прашањето е делимично одговорено дали треба бмв оем гуми ? не, не се присилно потребни.

2.дел:
-Зошто сепак се препорачуваат бмв оем гуми?
па најбитно пред се е дека доколку гумите се оем бмв  купени едноставно бмв гарантира дека сите проблеми и грешки што би произлегле последоватолно од иксдрајвот се покриени од нив, не може да ти ја затворат вратата и да речат јебига се расипа попрај си го, нормлано ако се прописно користеи длабочина на профилот итн...
-можеби и поважниот дел е дека бмв кога вади нов модел како на пр. што беше во 2018 со Г05, пред да дојде моделот на виделина во позадина се тестираат веќе разни мешавини на гуми базирнаи на информации на производителот, бмв праќа спецификации до пирели,бриџстоун,мишелин и им вика колата ќе ја произведувам во таа димензија, таа тежина со тие мотори ќе ја нудам со тие и тие димензии и сакам гумата да ги има следните својства во димензија
19 инча 265/50/ сакам  сетап: комфорт 5*, кочење на мокро и суво 4*, грип 3*, акустика 2*, еко 1*
во 20/21/22 инча сакам спортски сетап пошто лудаците што возат вмакс на дојче аутобан и тјунираат во овие фелни ја зимаат:
кочење на мокро и суво 5*, грип 5*, комфорт 3*, акустика 2*, еко 0*
во димензија 18 инча (фабричка): комфорт 4*, кочење мокро и суво 4*, еко 4*, грип 3*, акустика 0* зошто тука еко 4*? да се намали потрошња, издувни гасови, итн... еколошки гуми за да не се плаќаат даноци, пенали итн, обично оваа е стандарден корпорејт сетап каде фирма купува стандард фелна/гума каде што даваат поголеми дискаунтс и со тоа намалуваат издувни гасови. 

да речеме имаш 15 ѕвездички да поделиш по категории... глуп пример знам ама одприлика тоа така иде.

Плус што е и најбитно обемот на гумите на сите 4 кога ги купуваш мора да има некоја најминимална производителна разлика што е машински можна, па така гуми со оем бмв * од мајка се произведуваат поригорозно со индивидуална мешавина на гумата по бмв спецификација.
и кога тоа ќе се дефинира, тестира, извози, довози, утврди и закотви тоа иде у продукција целиот циклус на возилото од 2018 до 2026, цели 8 год штанцаат они тој микс на гума се додека бмв не им се јави и им рече слушај ваму у 19 инча нон ранфлет  од Мај 2023 ке бапнеш поише ова или она.
Или како што му се случи на Бриџстоун едноставно ги извадија од програма за Г65 ги ставија Нексен. Мислам дека и Јокохама ги извадија за Г65.
Ама пак затоа за ХМ само пирели и јокохама имаш оем.

Така да тоа е одприлика како тераат производителите, па сериската афтер маркет гума и оем моделот изгледаат исто на лик ама може да имаат различни особини зависи како бмв ги предвидела во нејзиниот сетап. Нормално сето тоа има граници до каде може да се оди на пр. Мишелин или Пирели нема на пр од еден модел како пзеро или пајлот спорт да направат комфорен сетап поради имиџ на таа серија.

Е сега тука доаѓа и технолошкиот фактор на пр. за х5ката серија Г05  каде што колата е од 2,2 до 2,5 тона тешка тука најмногу се битни страничните ѕидови колку они би издржале како би се понашале во кривини, брзини итн и колку енергија гумата ќе праќа на подвозјето.
колку е тој зид помал толку и покрут станува па така поголеми димензии пренесуваат и погелама енергија на шасијата ама па и се подиректни.

Сите тие кинески ниско технолошки гуми тука ја губат битката, бидејќи баш конструкциајта на тие ѕидови не може да се носи со премиум гумите.
дизајнот на шарата и мешавината на гумата до негде можат да се изведат ама внатрешните материјали и производство на страничните ѕидови се дизајнираат спрема перформансите на моделот на пр тежина поише арамид и поригидни ѕидови помалку ќе љуља у кривини ама пак губи на комфор, послаби ѕидови поише љуља ама пак гумата ја абсорбира енергиајта помалку вибрации у шасија и овес. значи има тука цаки, ако гумата се дизајнира покомфорна тогаш мора други работи да се оптимираат да остане перформансот во рамки на спецификациите на бмв.

е тоа во афтермаркет го нема, таму добиваш еден универзален сетап тестиран на нордшлајфе и тоа е тоа ил че ти се погоди ил не.
па така сигурно и секој од вас досега приметил дека различни гума различно возат на ист модел на кола. 

(Oo=[][]=oO)