Автор Тема: Продавање и префрлање возило, одјавување таблички, итн...  (Прочитано 180 пати)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 849
Еве ситуација од мене.
На 1ви Декември ја продадов колата.
Дечкото кој ја зема рече за 2 дена ќе ги одјави во полиција.
На 2ри Декември ми стига порака од Safe City за сообраќаен прекршок, поминување на црвено светло.
Сега треба јас да го барам купувачот да го молам да смени таблички.
Имајте ја ситуацијава на ум кога ке продавате ваше возило :)

« Последно менување: 03 Декември 2025, 18:18:55 pm zeroSignal »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14864
  • Пудингот на шоферството
Одг: Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1 на: 03 Декември 2025, 13:47:33 pm »
Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15003
« Одговори #2 на: 03 Декември 2025, 13:49:50 pm »
Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.

После нотар треба веднаш да одат во МВР да се одјавува т.е да се издаде нова сообраќајна? Претпоставувам тоа е решението.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2542
« Одговори #3 на: 03 Декември 2025, 14:03:21 pm »
Јас кога го купив Леонот од Скопје:

- потпишавме на нотар
 - се вратив со Леонот во Штип (со скопските таблици, скопската сообраќајна, постоечката АО полиса и со купопродажниот договор од нотар)
 - утредента извадив штипски таблици, нова штипска сообраќајна, префрлена и АО полисата на мое име
 - се вратив во Скопје вториот ден со извадените скопски таблици, па претходниот сопственик ги одјави во МВР (во МТВ) со неговата копија од купопродажниот договор и со скопската сообраќајна дозвола.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1906
« Одговори #4 на: 03 Декември 2025, 14:06:24 pm »
Јас кога го купив Леонот од Скопје:

- потпишавме на нотар
 - се вратив со Леонот во Штип (со скопските таблици, скопската сообраќајна, постоечката АО полиса и со купопродажниот договор од нотар)
 - утредента извадив штипски таблици, нова штипска сообраќајна, префрлена и АО полисата на мое име
 - се вратив во Скопје вториот ден со извадените скопски таблици, па претходниот сопственик ги одјави во МВР (во МТВ).

Изваде таблици без притоа да ти е одјавена сообраќајната и старите таблици? Ова само со врски или си нешто грешка.

Може му ги имаш пратено талбиците по карго да ти ги одјават па ти ја вратиле одјавената сообраќајна и после тоа си извал нови таблици.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #5 на: 03 Декември 2025, 14:12:47 pm »
Сепак грешка сум, сега ми текна.
Редоследот ми е утнат.

Се вратив со друга кола за Скопје (со таблиците под мишка) за тој да ги одјави таблиците и сообраќајната, па другиот ден ја регистирав на штипски таблици.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30251
    • CARclub.mk
« Одговори #6 на: 03 Декември 2025, 14:14:20 pm »
Во однос на процедурава, не е логично да се одјават истиот ден таблиците, да се извадат привремени и со нив да се отиде до дома? Да се елиминира акањето натаму-наваму?

Баш како што кажа @MecheTo погоре.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #7 на: 03 Декември 2025, 14:19:51 pm »
А како би одјавил возило што не е продадено?
Ниту е полисата истечена.

Јас така го разбрав Мечето, прво некој да го одјави возилото, па да го продава на нотар.

Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон)

И што правиме ако купувачот се откаже и не се ни појави на нотар, а ти возилото си го одјавил?
Со пред-купопродажен договор и аванс од негова страна за да се осигураш дека ќе го купи?
Или ќе си вадиш нови таблици и сообраќајна ако не ти потпише на нотар, како попче?
Абе важи.

Нема никаква поента да одјавувам возило, па да продавам.
Затоа си постојат и такви процедури како погоре. И тоа законски процедури, не си ги измисливме ние. Мечето пишал „по правила и закон“ што се коси со реалноста.
Демек незаконски е ако одјавуваш возила после продажба.
« Последно менување: 03 Декември 2025, 14:28:44 pm balanar »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30251
    • CARclub.mk
« Одговори #8 на: 03 Декември 2025, 14:41:00 pm »
Зошто да не можам да го одјавам? Можеби сакам да го чувам возилото, ама не сакам да го возам. Да биде во музеј, или да си го чувам во дневна ако сакам. Ако е одјавено, не може да биде во сообраќај. Може да е твоја сопственост, ама не смее да се вози на јавни патишта. Можеш што сакаш да му правиш.

Одјави го, продади го. Па новиот газда нека извади пробни таблици, нека тера каде што ќе тера и нека си го регистрира на негово име. Тоа ми е многу пологично и побезбедно, особено сега со камериве и казниве. Оди докажувај се дека си го продал, ама новиот газда не го префрлил на негово име.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #9 на: 03 Декември 2025, 14:44:36 pm »
Искрено не сум сигурен дали треба да одјавуваш возило пред да го продадеш (можеш се разбира, ама не мора), бидејќи сигурно до сега ќе не малтретираа на шалтер или на нотар.

Второ, при одјава на возило од еден во друг град МИСЛАМ прашуваа каде е продадено возилото (90% сум сигурен за ова).

Го префрлуваат возилото во тоа СВР.

Второ, ако го продадеш на друг човек од истиот град, нема потреба за одјава таква, така што претпоставувам процедурата е после нотар купувачот веднаш треба да оди на шалтер во МВР да му земат телефон и email и новата сообраќајна (заради потенцијални прекршоци) да биде на негово име.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #10 на: 03 Декември 2025, 14:54:15 pm »
Одјави го, продади го. Па новиот газда нека извади пробни таблици, нека тера каде што ќе тера и нека си го регистрира на негово име. Тоа ми е многу пологично и побезбедно, особено сега со камериве и казниве. Оди докажувај се дека си го продал, ама новиот газда не го префрлил на негово име.

Лесно е да кажеш - Одјави го, продади го.

А што ако ти е единствено возило и треба да го возиш до сама продажба?
Или не мора да е единствено, ама го користиш секојдневно.

А што ако не го продадеш? Што ако купувачот се откаже, ќе го тепаш?
Ќе чекаш друг купувач, а колата одјавена? И да најдеш - ќе сака да го провери во X сервис или да го провози. Ќе го возите нерегистрирано или како?

Не е баш така како што се обидувате да преставите дека е најлесно.
Далеку е од најлесно.

По сите правила и закони во државава е сосема ОК да продадеш возило, па после сите процедури.

За Сејф Сити си имаш купопродажен договор од нотар, стварно не ве разбирам што е проблемот.
Исто како и што беше досега ако направи глупост новиот газда, а сеуште е со старите таблици и сообраќајна.
Моментот кога потпишуваш на нотар - возилото повеќе не е твое.
Во какви и да криминални дејствија, кривични или прекршочни да учествува тоа возило - ти не си крив.
« Последно менување: 03 Декември 2025, 15:04:49 pm balanar »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10594
« Одговори #11 на: 03 Декември 2025, 14:59:12 pm »
bace, zabraneto e da vozish so vrzani oci ?

....
ако не е забрането, тогаш е дозволено, што е далеку по не безбедно од возење па и 90...

Добро, еве од нас кој би купил возило без да го сврти 1 круг да речиме, или да го однесиш на проверка. До друг град ќе треба шлеп- сигурно ќе преферира некој што продава кола со таблици... може дур ја пробува на вози 60 низ град... и ред други работи. едино препознавање на фаци...
« Последно менување: 03 Декември 2025, 15:06:51 pm Bicikle »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1906
« Одговори #12 на: 03 Декември 2025, 15:21:02 pm »
Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44559
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 03 Декември 2025, 15:24:42 pm »
Ја како продавач ќе му даам попуст од 2000ден. само да завршиме све што треба у еден ден и „ајт сиктер да не те гледам, видено-купено“.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #14 на: 03 Декември 2025, 15:39:44 pm »
Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција

Таблиците се одјавуваат во МТВ (МВР). Како и во другите градови. Мора да се оди во МВР.

После со одјавените таблици, треба пробни таблици со осигурување.