Автор Тема: Продавање и префрлање возило, одјавување таблички, итн...  (Прочитано 179 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3120
  • Слобода или смрт
Одг: Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #15 на: 03 Декември 2025, 15:50:29 pm »
Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција

Таблиците се одјавуваат во МТВ (МВР). Како и во другите градови. Мора да се оди во МВР.

После со одјавените таблици, треба пробни таблици со осигурување.

Јас кога ја продадов колата таблиците ги одјавив во псс во ново лисиче. Не мора во МТВ.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1906
« Одговори #16 на: 03 Декември 2025, 15:52:49 pm »
Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција

Таблиците се одјавуваат во МТВ (МВР). Како и во другите градови. Мора да се оди во МВР.

После со одјавените таблици, треба пробни таблици со осигурување.

Јас кога ја продадов колата таблиците ги одјавив во псс во ново лисиче. Не мора во МТВ.
До пред некое време/година мораше во МТВ, сега може на технички каде што има полицаец.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6378
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #17 на: 03 Декември 2025, 16:55:05 pm »
Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.
Тоа само во Германија.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14864
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18 на: 03 Декември 2025, 18:10:23 pm »
Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.
Тоа само во Германија.
@nestor04 Во Германија тоа го прават повеќе ради осигурањето.
@balanar
Погрешно си ме сватил,а и јас не баш прецизно се искажав мислејќи дека се знае како оди процедурата.
Доаѓа купувачот го гледа,го пробува возилото(се разбира ако му дозволиш пошо овде има и некои шо не дозволуваат),го плаќа,правите купопродажен,одиш да го одјавиш(секој град си има каде се одјавува) и твоето тука завршило и си рает.
Во секој друг случај оставаш простор да треба да ае објаснуваш и сл.Ти ќе докажиш со купопродажниот дека не си бил ти и дека не е твое возилото повеќе но зошто па да се изложуваш на не потребни стресови.

Не е само  сообраќаен прекршок во прашање,возилото можи да се искористи и за многу други поголеми кривични дела.
Сега појасно е?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Не знам зошто толку стрес?
Мене Лексусот ми го даде со оштетени таблици, као демек "Прави му што сакаш, ама со мои таблици нема шанса, можеби ќе ограбиш банка", барем да беше Германец, па да го разберев... Другар кој купи кола од друг град си ја донесе со регуларни таблички (газдата во кола+платен пат назад со воз и бакшиш), а газдата си ги изваде на паркинг и си замина со табличките назад со воз, но не прави секој таква услуга.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1971
Нема поента да не ги одјавиш таблиците ако купуваш кола од друг град во моментот кога ќе ја купиш колата. Освен ако не ти е до тие 1500 денари за пробни таблици, во кој случај прашање е дали си спремен да поседуваш и одржуваш возило.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Во мојот случај беше тоа, бев да ја видам колата 2 недели пред да ја купам и возев 300км во правец, го малтретирав човекот и прашував премногу околу колата бидејќи цената беше нереално ниска, а огласот веќе го отвориле 2000 луѓе. Кога се решив да ја купам (да одам по втор пат), ми бараше капар од 1000-2000€ за да ја одјави колата, а да извадам таблици не можев бидејќи беше сабота (институцијата каде што вадат пробни таблички работат до 12ч), шлепот кошташе многу, а ризикот беше голем, плус се брзав да ја купам тој ден (ми направи човекот филм дека некој сигурен купец ќе вози 600км во правец од Берлин и доаѓа со шлеп да ја купи колата за сигурно). Не размислував многу, се качив во кола и тргнав. За нареден пат кога ќе купувам кола веќе ја знам процедурата и ќе договорам унапред.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Не знам зошто толку стрес?
Мене Лексусот ми го даде со оштетени таблици, као демек "Прави му што сакаш, ама со мои таблици нема шанса, можеби ќе ограбиш банка", барем да беше Германец, па да го разберев... Другар кој купи кола од друг град си ја донесе со регуларни таблички (газдата во кола+платен пат назад со воз и бакшиш), а газдата си ги изваде на паркинг и си замина со табличките назад со воз, но не прави секој таква услуга.
Ама ти или не разбираш или стварно не сакаш да разбериш.
Ете дури и ти ја купи колата  без таблици.И ти не извади краток цол(жолти),туку со некои таблици оштетени или не оштетени не битно али не регуларни си ја одвезе колата и сеа демек нешто мафијаш си или демек можи и така.Не ми кажувај барем мене за такви работи.
Дали знаеш во тој момент каков стап можиш да јадиш.Очигледно не знаеш или се правиш дека не знаеш ама ќе ти кажам да знаеш.Мандилго.
Зошто стрес?
Продаваш колата,во меѓувреме купецот прави тешко кривично дело.Дур докажиш дека си ја продал ќе поминиш еден месец во самица.Како пример,не мора да значи.

Едит.Ако не можиш да извадиш цол,ке си изнајмиш црвени таблички,има луѓе шо ги рентаат на ден.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Со такви и ја зедов, црвени цол од автосалон... Не значи дека сум мафијаш хаха., глупости.
Едит: Händlerkennzeichen ако веќе одиме до детал
« Последно менување: 03 Декември 2025, 19:07:13 pm nestor04 »

Отсутен MecheTo

• Легенда
Црвен цол е друго од rote kennzeichen.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Со такви и ја зедов, црвени цол од автосалон... Не значи дека сум мафијаш хаха., глупости.
Едит: Händlerkennzeichen ако веќе одиме до детал
Пошо никаде не ги спомена предходно помислив дека со тие некои извиткани и одјавени таблици на предходниот сопатвеник си ја возел колата до твојот град.
Имав еден таков колега,уште 2 месеци има за одлежување од првото дело,а второто му е во процедура но не е тоа поврзано со таблици. :)