Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 107043 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7222
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1650 на: 05 Мај 2026, 07:09:53 am »
Meне .shop најповеќе ме заинтригира, сакав елка миривче да си порачам.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6300
« Одговори #1651 на: 05 Мај 2026, 09:43:54 am »
Гратис даваат мвр свр за на ретровизор после уплата.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9187
  • Пичлеме
« Одговори #1652 на: 06 Мај 2026, 15:40:17 pm »
Увид во снимката :)

https://x.com/i/status/2051982187059085593

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 275
« Одговори #1653 на: 07 Мај 2026, 00:07:31 am »

Не е ова воопште смешно вакви копита зимаат по 1000 евра месечно од буџетот што ние го полниме и не само што нема да добие отказ и кривична за напад кон дечково туку сигурно и за некој месец ке го унапредат.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5394
« Одговори #1654 на: 07 Мај 2026, 12:22:10 pm »
Neznambash kolku smee da snima, ne e javen prostor....

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7611
« Одговори #1655 на: 07 Мај 2026, 13:32:34 pm »

Не е ова воопште смешно вакви копита зимаат по 1000 евра месечно од буџетот што ние го полниме и не само што нема да добие отказ и кривична за напад кон дечково туку сигурно и за некој месец ке го унапредат.

Без дозвола не смее да снима внатре во полициска станица.

А понашањето на ропакот, но комент... солиден процент се такви ропаци у полиција, за жал.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2782
« Одговори #1656 на: 07 Мај 2026, 14:10:23 pm »
Јас мислам дека не смееш да снимаш/сликаш полициски станици и од надвор.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 317
« Одговори #1657 на: 07 Мај 2026, 15:27:27 pm »
Мое е да информирам, не се објаснувам веќе. :)

Интересно е како си најгласен за приватност, а си единствен на темава кој јузерот му е цело име и презиме. Темата за автомобилот ти е со слики со регистрација со над 50 страни детали, на јавен форум.

Баш во живо те разминав на твојот паркинг, повеќе знам за тебе него некои познаници, а првпат во живот те гледам.

Земи малку од твоите совети и прибери се дигитално, па после и на МВР фокусирај се :)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2390
« Одговори #1658 на: 07 Мај 2026, 16:19:36 pm »

Интересно е како си најгласен за приватност, а си единствен на темава кој јузерот му е цело име и презиме. Темата за автомобилот ти е со слики со регистрација со над 50 страни детали, на јавен форум.

Баш во живо те разминав на твојот паркинг, повеќе знам за тебе него некои познаници, а првпат во живот те гледам.

Земи малку од твоите совети и прибери се дигитално, па после и на МВР фокусирај се :)

Име и презиме не се уникатно идентификувачки податоци сами по себе, може уште 30 Андреевци Наумовски да има во државава. Само на LinkedIn излегоа уште 5 програмери со исто име и презиме во Скопје.

Таблица на кола е јавна информација и сама по себе не може да те идентификува ниту па да се злоупотреби. Како што сам кажа, да поминеш на паркинг ќе ја видиш. Да поминеш на паркинг и да ме видиш како влагам во кола, ќе имаш и лице за колата. Да си бил присутен на собирот во Дојран или Прилеп и ќе се запознаевме и муабет ќе направевме и за коли и за било што :) и да, точно е дека и имејл и телефон не спаѓаат под сензитивни PII, комбинација на двете може да се (и веќе се) злоупотребува, како примерот погоре.

Следен пат, поздрави се, частам кафе во Дабов. :)

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 754
    • ibiz.mk
« Одговори #1659 на: 07 Мај 2026, 16:26:02 pm »
Јас мислам дека не смееш да снимаш/сликаш полициски станици и од надвор.

infomax.mk
📌 На 06.05.2026 во 11:10 часот во Скопје, пред објектот на ПС Аеродром, поради нарушен јавен ред и мир во ПС Аеродром приведен е Х.А.(32) од Берово.

Претходно Х.А. побарал од полициски инспектор да му биде даден видео запис од видео надзор од „Безбеден град“, за сообраќајна незгода во која учествувал, но откако му било укажано дека видео записот не може да му биде доставен без да пополни соодветно барање, тој почнал агресивно да се однесува и во неколку наврати се обидел да влезе во службените простории во полициската станица, при што снимал со мобилен телефон иако му било укажано дека тоа не смее да го прави.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #1660 на: 07 Мај 2026, 22:44:53 pm »

Име и презиме не се уникатно идентификувачки податоци сами по себе, може уште 30 Андреевци Наумовски да има во државава. Само на LinkedIn излегоа уште 5 програмери со исто име и презиме во Скопје.

Таблица на кола е јавна информација и сама по себе не може да те идентификува ниту па да се злоупотреби. Како што сам кажа, да поминеш на паркинг ќе ја видиш. Да поминеш на паркинг и да ме видиш како влагам во кола, ќе имаш и лице за колата. Да си бил присутен на собирот во Дојран или Прилеп и ќе се запознаевме и муабет ќе направевме и за коли и за било што :) и да, точно е дека и имејл и телефон не спаѓаат под сензитивни PII, комбинација на двете може да се (и веќе се) злоупотребува, како примерот погоре.

Не те разбирам што ми објаснуваш?

Да се запознаеме, ќе те знам и ти ќе ме знаеш.

Со твоето споделување на интернет, јас тебе те знам, по име, презиме, лик и автомобил, дури и знам дека ќе се селиш.
Без споделување на интернет, ќе видам јака кола на паркинг и рандом лик кој ќе го заборавам - толку.

Не можеш да ме убедиш дека е исто.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44968
  • Il Moderatore
« Одговори #1661 на: 07 Мај 2026, 22:50:34 pm »
Сопственоста на возилото може да се смени 3 пати во еден ден. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #1662 на: 07 Мај 2026, 23:06:13 pm »
Сопственоста на возилото може да се смени 3 пати во еден ден. 

Ok i telefonot moze da go smenis 3 pati vo eden den po taa logika.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2390
« Одговори #1663 на: 07 Мај 2026, 23:49:26 pm »

Не те разбирам што ми објаснуваш?

Да се запознаеме, ќе те знам и ти ќе ме знаеш.

Со твоето споделување на интернет, јас тебе те знам, по име, презиме, лик и автомобил, дури и знам дека ќе се селиш.
Без споделување на интернет, ќе видам јака кола на паркинг и рандом лик кој ќе го заборавам - толку.

Не можеш да ме убедиш дека е исто.

Сѐ е тоа ок, ама тие податоци јас лично сум одлучил дека ќе ги споделам затоа што сум проценил дека немам ризик од тоа или дека сум океј со потенцијалниот ризик. Што ќе ти смени ако знаеш дека е моја колата? Едино може некој што не му се свиѓам да знае дека е моја и да дојде и да ми направи штета, ама па тоа и да бев со фејк корисничко име тука и без таблици да ја сликав ќе можеше пошто е една со таа спецификација во државава. Плус, за тоа постои каско, и е one-time дешавка локализирана на еден човек.

Ова со телефоните и мејловите во МВР веќе системски се злоупотребува за phishing. Ај овој обид стварно лесно се гледа дека е фејк, ама ќе фати некој ќе потроши повеќе време и ќе направи нешто да е ептен блиску до реалноста и стварно може да измами многу луѓе, особено постари. Вакви случаи има колку сакаш кај нас, еве ти пример: https://mk.tv21.tv/zhena-od-veles-izmamena-so-2-700-evra-po-instruktsii-na-nepoznato-litse/

Не можам да ти доловам колку просечното население нема осет за овие работи. Додека чекав во МВР во Кичево пред 2 недели ред, гледав што се случува. Луѓе не си ги знаат мејловите, подаваат телефон на службеник за да им го најде мејлот. Јас му диктирам генерираниот мејл од Apple за да не го давам вистинскиот, ми вика „Многу карактери има да не утнам дај да го видам на телефон“. Абе ајде :)