Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 94895 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1605 на: денес во 13:26:09 »
Ако веќе некој не сака неговите информации да се во било каква база или се сомнева дека некој може да ги злоупотреби, истиот може да си отвори нов мејл за 2 минути кој што ќе биде дедициран само за казни за МВР. Истото може и со телефонскиот број, ова веројатно би чинело 300-500 денари на годишно ниво, но е сосема лесно изводливо.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2374
« Одговори #1606 на: денес во 13:27:17 »
Тоа пак не менува ништо. Пак е телефонот и мејлот во твое име и пак ти се врзани со останатите лични податоци во систем, и пак може да се злоупотребат. И не е поентата ние да правиме хакови и workarounds за да се заштитиме, државен систем е, треба сите овие мерки и порамнување со закони за заштита на лична безбедност да се покриени од сам старт. Нема да се објасниме на темава затоа што „ај бар работи“ е висок стандард за кај нас.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1607 на: денес во 13:31:54 »
Одговор од ВИ (gemini) is there a country in the world where it is mandatory to have an email account and mobile phone to be able to register your car?
Цитат
While many countries are digitizing their services, the requirement for a mobile phone and email often depends on whether you are using online portals versus in-person services.

However, there is a prominent example where digital interaction is practically unavoidable:

Estonia
Estonia is the most digital-centric country in this regard. Their e-Transport Administration handles vehicle registration almost exclusively through their e-service portal.

Mandatory Digital Identity: To register a car, you typically need an Estonian ID card, a Mobile-ID, or a Smart-ID. 

Mobile & Email: While you can technically visit an office, the vast majority of citizens use the digital system. Because notifications (like technical inspection reminders or registration status) are sent electronically, and the login requires a mobile authentication app or SMS-based Mobile-ID, having a mobile phone and email is a functional necessity for the process.

Other Notable Examples
Germany (i-Kfz system): As of September 2023, Germany allows for fully digital vehicle registration. To use the i-Kfz app, you need a smartphone with NFC (to read your ID card) and an activated electronic ID. While the physical offices still exist, the digital-only route is becoming the standard for efficiency. 

Singapore: To register a foreign vehicle (Vehicle Entry Permit), an email address is mandatory because the Land Transport Authority (LTA) issues "VEP approval emails" that must be presented to officers. 

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #1608 на: денес во 13:32:34 »
Како би ми злоупотребиле број и маил кој што се користат само за таа намена? Што би ми направиле што толку би ми наштетило? Озбилно прашувам ова.

Ако така гледаме и навлегуваме толку детално во проблемот со заштита на податоци, тогаш не е никаков проблем сејф сити туку е проблем во АЕК што дозволува да се користат тие податоци.

Но ако правиме реален муабет, настрана од теоретските можности, тогаш со дедициран број и маил само за тоа си комплетно безбеден.

Моментално мојот број е даден во ЕВН, во телеком секако, во јавно комунално претпријатие, во сите банки каде што е врзан со е-банкарство, во безброј карга, онлајн шопови и каде уште не... Што толку Сејф сити сега прави проблем со тоа а пред тоа не било проблем што го имаат ХУ фирми и поединци?

Како што напоменав стварно озбилно прашувам за практичен проблем што би ми се појавил, не теоретски?

Зошто ако одиме со теоретските проблеми, тогаш може да ми го најдат писмото што ми е стасана казната во сандачето, да го отворат и таму да го видат мојот матичен број, број на возачка, број на лична карта анд со он, јас ти и многу други членови тука ставаме слики од возилата на кој што се гледаат таблиците и тоа секако дека може да се злоупотреби, како што реков, ако одиме во теоретски можности за проблем тогаш има мал милион можности да се злоупотребат податоците.
« Последно менување: денес во 13:45:00 Sase_91 »

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1609 на: денес во 13:40:44 »
Исто како што нема земање плата ако немаш банкарска сметка. Не можеш да функционираш без тоа, а не е задолжителна во државава нели?

Се буните за мобилните, за мејл адресите, за пошта зошто биле задолжителни за Сејф Сити.
Што не ви праќаат чекови за плата по пошта, па уновчете си ги, ебате беља.

Али разбирам зашто се буни метузалемов Микиус. Јер е Калимеро. А истиот како попче си има отворено сметка банкарска за да преживее и да функционира финансиски.

Сосема се во право и МВР и Панче и сите.
Или имајте мобилен и имејл или возете точаци!

Проблемот е малку поразличен од споредбата што ја имаш направено. Плата/пензија ти треба за да преживееш, мобилен не се смета за есенцијална потреба.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1610 на: денес во 13:48:03 »
Како би ми злоупотребиле број и маил кој што се користат само за таа намена? Што би ми направиле што толку би ми наштетило? Озбилно прашувам ова.

Ако така гледаме и навлегуваме толку детално во проблемот со заштита на податоци, тогаш не е никаков проблем сејф сити туку е проблем во АЕК што дозволува да се користат тие податоци.

Но ако правиме реален муабет, настрана од теоретските можности, тогаш со дедициран број и маил само за тоа си комплетно безбеден.

Моментално мојот број е даден во ЕВН, во телеком секако, во јавно комунално претпријатие, во сите банки каде што е врзан со е-банкарство, во безброј карга, онлајн шопови и каде уште не... Што толку Сејф сити сега прави проблем со тоа?

Како што напоменав стварно озбилно прашувам за практичен проблем што би ми се појавил, не теоретски?

Зошто ако одиме со теоретските проблеми, тогаш може да ми го најдат писмото што ми е стасана казната во сандачето, да го отворат и таму да го видат мојот матичен број, број на возачка, број на лична карта анд со он..... како што реков, ако одиме во теоретски можности за проблем тогаш има мал милион можности да се злоупотребат податоците.

Може тој телефонски број и мејл (заедно со твоите матичен број, име и презиме, кои што се врзани со телефон/мејл и до кои што имаат пристап во системот вработените во МВР) да го дадат како контакт информација во системи кои што немаат никаква верификација (како многуте практични примери со брзи кредити, блиска другарка беше исто жртва на ова). Тебе телефонот и мејлот секако мора да ти се активни за во случај да добиеш казна, и во најдобар случај ќе те замараат со повици.

ЕВН, Телеком се приватни фирми, и сите заедно со Водовод (и другите приватни онлајн шопови) имаат политика за приватност јавно достапна на нивните сајтови. МВР/Сејф Сити нема. Не знаеш кои се дозволените, а кои не се дозволени употреби, ниту кој има пристап ниту како се обработуваат тие податоци.

Споредбава со казна во поштенско сандаче не е баш иста. Прво, за да се обие поштенско сандаче треба труд, и плус шансата дека некој ќе знае дека имаш ти казна со твоите лични податоци внатре е многу мала :) додека со моменталниот систем, дури и да немаш ниту една казна добиено, бар 1 човек ти ги примил и обработил твоите податоци (на шалтер кога регистрираш кола).

Самата таблица е јавно достапна информација и сама по себе не е PII ниту може да се злоупотреби некако.

Инаку казните за прекршување на GDPR од страна на приватни компании се астрономски.

Друга работа е што ги бараат и телефонот и мејлот, и ова е директно прекршување на GDPR Minimization Principle. Ако еден податок е доволен да ги задоволи сите потреби, нема потреба да се бараат 2та. А во ситуацијава и мејлот и телефонот ја вршат целосно истата функција.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #1611 на: денес во 13:59:46 »
Значи теоретски можности. Готово, тоа ме интересираше. Фала!

Инаку за кредити им треба и слика од лична карта.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #1612 на: денес во 14:01:16 »
GDPR - е регулатива која правните лица и физички кои вршат комерцијална дејност во рамките на Европската Унија имаат обврски и права и ја регулира заштитата на лични податоци.
Нашата држава ниту е членка на ЕУ, ниту пак некогаш ќе биде, така да никој нема обврска да постапува по GDPR особено за дејствија во граници на државата и корисници кои се резиденти на државата.

Правните лица кои што се регистриани во државава и кои што чуваат податоци за клиенти резиденти на државата имаат Политика за приватност само про-форма. Никој не води никаква евиденција каде личните податоци се чуваат, корситат и кој има пристап до нив.

Пример:
Имаш другарка Маре, која работи во банка, може да дојде инфорации околу твоите лични примања, кредитен рејтинг, хипотеки и слично. Онака лабаво со кафе и еклер додека е на пауза. Може да те види на инстаграм, лесно да те најде по име и презиме и да те “провери„
Имаш другар во МВР и имаш таблица од некој што те изнервирал. Лесно ќе ти каже чива е таблицата, каде е регистриано возилото кој ти е матичен број. Па ти после ќе се јавиш кај Маре и ќе ти каже и колку плата имаш.
Замисли да имаш другар во Катастар? Или другарка која е докторка и има пристап до „Мое Здравје„ системот?

НИТУ еден податок не е заштитен. Тоа што не се десило некое срање до сега не е заради високо ниво на заштита, туку затоа што никој не решил да се замара да направи беља.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
« Одговори #1613 на: денес во 14:02:16 »
Проблемот е малку поразличен од споредбата што ја имаш направено. Плата/пензија ти треба за да преживееш, мобилен не се смета за есенцијална потреба.

Да, ама:
- зошто нема опција за чекови? Зошто мора банкарска сметка задолжително?
- за станбениот кредит само уште не ми побараа и сперматограм. Ова го споделуваат со сите вработени во банката, со нотарот и со сите вработени таму. Каде е мојата заштита на лични податоци овде?
- ти бараат мобилен и во банката.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
« Одговори #1614 на: денес во 14:07:22 »

Да, ама:
- за станбениот кредит само уште не ми побараа и сперматограм. Ова го споделуваат со сите вработени во банката, со нотарот и со сите вработени таму. Каде е мојата заштита на лични податоци овде?

Бато, нема никаква заштита на податоци.
Идеш во Авицена или Систина да ти земат крв, преглед на шалтер те прашува да и го издиктираш на глас Матичниот број за да те најде во систем.

У Маркет на каса те прашува ПИН касиерката да го кажеш на глас и 90% од постарите го дикрираат пред 50 луѓе околу нив.

Џабе ние си цепаме тука теории и регулативи.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1615 на: денес во 14:10:59 »
Нашата држава ниту е членка на ЕУ, ниту пак некогаш ќе биде, така да никој нема обврска да постапува по GDPR особено за дејствија во граници на државата и корисници кои се резиденти на државата.

Секако дека нема, затоа и може да си прават како ќе им текне.

Како што кажав, терајте. Супер си е системот, одлично функционира. Јас ништо не би менувал.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
« Одговори #1616 на: денес во 14:12:32 »

Како што кажав, терајте. Супер си е системот, одлично функционира.

Системот е одличен за профилот на население и нивото на интелегенција што го има. Со чест на исклучоци.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1617 на: денес во 14:15:00 »

Како што кажав, терајте. Супер си е системот, одлично функционира.

Системот е одличен за профилот на население и нивото на интелегенција што го има. Со чест на исклучоци.

Претходнава недела видов колку е добар во Кичево во МВР, кога се чекаше по 20 минути од човек затоа што не знаеја да се снајдат со кодовите за потврда за мејл и телефон. Па ајде подај го телефонот на службеникот, па тој бара низ мејлови. Одлично 10/10 искуство

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1618 на: денес во 14:20:35 »

Да, ама:

Затоа што идејата е да идеме кон плаќање без кеш, за да нели, се намали сивата економија. Поголема контрола на пари, полесно да те извршат ако не си ги подмираш долговите.

Ова за заштита на лични податоци е точно, нас ни треба огромна едукација околу истото.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
« Одговори #1619 на: денес во 14:27:38 »
Затоа што идејата е да идеме кон плаќање без кеш

Епа како да плаќаме без кеш ако казните од Сејф Сити се испраќаат исклучиво по пошта? Малку ми нема логика да ти стига нешто по пошта - само за да го платиш дигитално/онлајн. Освен ботовите што ќе идат до пошта.
Каде е дигитализираноста тука? хах

Чисто да бидеме на чисто со сите овде - не викам дека Сејф Сити е идеално, ама има толку други поставени работи и процедури во државата - не ја гледам поентата да се драматизира затоа што барале имејл и телефон при регистрација.
Едноставно е:
сакаш да возиш - остај мејл и телефон.
сакаш да примаш плата - отвори си банкарска сметка

Ова со личните податоци што го вергла Андреј - го разбирам, ама и не го разбирам.
Има толку начини за експлоатација на истите бидејќи ни ги имаат веќе насекаде по институции, компании и секакви фирми.