Автор Тема: Избор за фамилјарна кола (Ц сегмент, бензин, 10-13 год старост)  (Прочитано 1098 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1983
Па неможам да се воздржам кога ќе прочитам сељачли пост од типот на :

"Veruvam deka Octavia 1.2tsi ke se odnesuva isto kako Golf-ot samo ke ima poveke mesto.

Drugi koli voopsto ne bi ni gledal."

Нема боље ауто жими се, Германија на секој чекор во селата ги има, во град претежно се возат поинтересни возила.
Јас Четврток треба да тргам за Македонија, си викам да си купам едно Голфче набрзинка, да не се заебавам  :)

Ве драпам, секако Голф е глупа кола, колку и да е докажана. Се гледаме Битола на 21ви, на најголемиот авто собир.

Повеќето од возрасните луѓе, особено фамилијарните сакаат досадна кола што ќе им биде пали вози, делови достапни секаде, мајстори исто.

Не сите сакаат да ставаат спојлери, Angel eyes, липови, чипови, декалс со детелинки и слично за да колата се двои и биде забележана.

Јас порано викав Голф и дизел нејќам да слушнам, сега без да трепнам би си купил знаејќи дека ќе ми ја брка истата работа како и било која друга. А за возни карактеристики, спортски дух, нз што, во град со тргни застани ќе осетиш разлика замо помеѓу автоматик и рачен мењач, било да возиш Џулиа Квадрофорџио Верде, Авентадор, Голф 7 или Опел Корса.

What a sad way to live. :)

Зошто е sad way to live?

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17689
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
До некаде се согласувам со Андреј - ако автомобилите навистина ти биле хоби и пасија и си решил да ги баталиш и да си го елиминираш тоа парче задоволство од животот, е малку тажно.

Ама тоа е, луѓе сме, одлуки правиме, последиците ние си ги сносиме.

Аргументот дека во град не се приметува Опел Корса (боже сачувај од таква беља ;D), Giulia Q или Aventador е секако невалиден, знаете и сами зошто. It's always better to cry in a Ferrari.

Отсутен Bravo

• Редовен
На форумов многу често се градат нереални слики за реалноста.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17689
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
А исто ќе се дрзнам и да посочам реални слики за реалноста:
- @marjanot израсна 3 деца во коли кои му правеа кеиф - Giulietta QV, BMW 430i.
- @Simo - Carrier159 израсна две деца носејќи ги насекаде со коли со две врати кои му правеа кеиф - Fiat Stilo, Alfa 147, Alfa MiTo со 155 коњи. Коли за патување му беа Alfa 166 и 159, бензинци.
- @miksi вози деца во 250+ коњски седани, иако можеше да вози SUV за истите пари.
- @GixxerMKD имаше предизвик да избере возило што ќе собере детски седишта на задна клупа - избра некое чудовиште од BMW X5 иако за истите пари можеше да го купи истиот модел, дизел, веројатно и нов од салон.

Реалноста е онаква каква што ќе си ја креираш ти - луѓето на кои автомобилот им има фундаментално значење во животот верувам бираат да возат она што им прави кеиф - секако според можностите.

Сепак, темата на муабет тука беше друга, па да искористам пост да му помогнам на членот:

Мазда во клима како што владее во DACH регион брзо може да се претвори во шумеча таблета.

Затоа, задржи се на 1.4 TSI мотор кој нема да мораш да го ремапираш (согласно твоите потреби за што помало замарање околу колата), вграден во било која шасија (Голф, Октавија, Леон, тоа ти бирај си).

Ако можеш, барај примерок кој има 20-30 илјади повеќе поминато, но има подобра опрема. Колите од таа декада па наваму се доволно добро склопени да може да ги експлоатираш 15тина години без нешто сериозно да се деси со мотор и менувач.

Отсутен Djokica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 953
Земи нешто поегзотично, боксер машина, на пример Субару Импреза 1.5 или 2.0. 😁

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1515
Па неможам да се воздржам кога ќе прочитам сељачли пост од типот на :

"Veruvam deka Octavia 1.2tsi ke se odnesuva isto kako Golf-ot samo ke ima poveke mesto.

Drugi koli voopsto ne bi ni gledal."

Нема боље ауто жими се, Германија на секој чекор во селата ги има, во град претежно се возат поинтересни возила.
Јас Четврток треба да тргам за Македонија, си викам да си купам едно Голфче набрзинка, да не се заебавам  :)

Ве драпам, секако Голф е глупа кола, колку и да е докажана. Се гледаме Битола на 21ви, на најголемиот авто собир.

Повеќето од возрасните луѓе, особено фамилијарните сакаат досадна кола што ќе им биде пали вози, делови достапни секаде, мајстори исто.

Не сите сакаат да ставаат спојлери, Angel eyes, липови, чипови, декалс со детелинки и слично за да колата се двои и биде забележана.

Јас порано викав Голф и дизел нејќам да слушнам, сега без да трепнам би си купил знаејќи дека ќе ми ја брка истата работа како и било која друга. А за возни карактеристики, спортски дух, нз што, во град со тргни застани ќе осетиш разлика замо помеѓу автоматик и рачен мењач, било да возиш Џулиа Квадрофорџио Верде, Авентадор, Голф 7 или Опел Корса.

What a sad way to live. :)

Не е така, не се плаши. 😉

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7131
Можеби она што Андреј сакаше да каже е дека во одреден дел од животот, немаме едноставно време за разно разни експерименти, работите што не опслужуваат сакаме да се доверливи итн бидејќи фокусот е на други нешта.
После тоа купуваме мотор, се тетовираме, билдаме... стандардното за втор пубертет 😂

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
До некаде се согласувам со Андреј - ако автомобилите навистина ти биле хоби и пасија и си решил да ги баталиш и да си го елиминираш тоа парче задоволство од животот, е малку тажно.

Ама тоа е, луѓе сме, одлуки правиме, последиците ние си ги сносиме.

Аргументот дека во град не се приметува Опел Корса (боже сачувај од таква беља ;D), Giulia Q или Aventador е секако невалиден, знаете и сами зошто. It's always better to cry in a Ferrari.

Еве јас сум прошол од автомобилски ентузијаст до тотално колата да ми е за транспорт. Никогаш посреќен од автомобилски аспект. Дури и процентуално трошоци за кола ми се далеку под оние експертските препорачани проценти од месечни примања.   

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1191
Абе уше Влатче-чадливМерџо да каже нешто и тамам сте....Ај @zeroSignal  подзачисти малу.

Не му помогнавме на чоекот, ама демагогии какви и на фемина нема.

Отсутен Bravo

• Редовен
А исто ќе се дрзнам и да посочам реални слики за реалноста:
- @marjanot израсна 3 деца во коли кои му правеа кеиф - Giulietta QV, BMW 430i.
- @Simo - Carrier159 израсна две деца носејќи ги насекаде со коли со две врати кои му правеа кеиф - Fiat Stilo, Alfa 147, Alfa MiTo со 155 коњи. Коли за патување му беа Alfa 166 и 159, бензинци.
- @miksi вози деца во 250+ коњски седани, иако можеше да вози SUV за истите пари.
- @GixxerMKD имаше предизвик да избере возило што ќе собере детски седишта на задна клупа - избра некое чудовиште од BMW X5 иако за истите пари можеше да го купи истиот модел, дизел, веројатно и нов од салон.

Реалноста е онаква каква што ќе си ја креираш ти - луѓето на кои автомобилот им има фундаментално значење во животот верувам бираат да возат она што им прави кеиф - секако според можностите.

Сепак, темата на муабет тука беше друга, па да искористам пост да му помогнам на членот:

Мазда во клима како што владее во DACH регион брзо може да се претвори во шумеча таблета.

Затоа, задржи се на 1.4 TSI мотор кој нема да мораш да го ремапираш (согласно твоите потреби за што помало замарање околу колата), вграден во било која шасија (Голф, Октавија, Леон, тоа ти бирај си).

Ако можеш, барај примерок кој има 20-30 илјади повеќе поминато, но има подобра опрема. Колите од таа декада па наваму се доволно добро склопени да може да ги експлоатираш 15тина години без нешто сериозно да се деси со мотор и менувач.

Во мојата реалност ми е битно да е просторна и да е нова кола. Зш кога споделуваш реалност со повеќе луѓе, важно е секоја реалност да биде испочитувана. И тоа нема никаква врска со автомобилистички ентузијазам. Тој можеш да го имаш дури и ако возиш Фиќо.

А тоа, според мене барем, не е sad way to live.

Во однос на темата, би му препорачал на членот да ја купи најсочуваната половна кола што ќе ја најде. Не е важно која марка или модел ќе биде од овие што се посочени.

« Последно менување: 17 Јуни 2025, 11:06:29 am Bravo »

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
@bobimk види го Фокусов титаниум опрема, пред некое време стоеше за 7-8к ама пробај да се ценкаш. Не е премногу тромав 0-100 е околу 8 секунди.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5367992