Автор Тема: Мазда бензинец vs Хонда бензинец  (Прочитано 974 пати)

Отсутен German_guy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Мазда бензинец vs Хонда бензинец
« на: 26 Мај 2025, 00:09:37 am »
Здраво друштво, сакам да знам ваши искуства и совети околу следните модели:

1) Мазда CX-5 ген1 2.0 бензин 165кс
2) Мазда 3 ген3 2.0 бензин 120кс
3) Хонда Акорд ген8 2.0 i-vtec 156кс
4) Хонда Акорд ген7 2.0 i-vtec 155кс

Одржување, потрошувачка на масло, корозија, кварови ...

Отсутен audiofil

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 87
Одг: Мазда бензинец vs Хонда бензинец
« Одговори #1 на: 26 Мај 2025, 23:34:29 pm »
Хонда и Тојота го делат првото место во светот по квалитет на атмосферските бензинци па после нив доаѓа Мазда.

Отсутен German_guy

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 26 Мај 2025, 23:46:32 pm »
Свесен сум за тоа, но конкретно за наведениве модели ме интересираат искуства, бидејќи сум слушнал искуство од прва рака дека конкретно овие верзии на Акорд трошат масло, исто така наидов на слични искуства и по форуми. Од друга страна со истражување преку интернет за конкретнава Мазда 3 нема некои значајно скапи кварови, исто и за CX-5. Плус според искуства хондата троши 1-2л повеќе и е малце по скапа за одржување.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14309
« Одговори #3 на: 27 Мај 2025, 12:18:56 pm »
Honda.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
  • The best or nothing.
« Одговори #4 на: 27 Мај 2025, 13:06:55 pm »
Рачунај, хондите кај нас се огин и пламен, а голем дел се со преку 300.000 км.

Отсутен German_guy

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 27 Мај 2025, 15:33:10 pm »
Според мене мазда 3 е најлична, акордот ми делува посериозно. Потрошувачката на мазда е помала. Деловите за мазда се поефтини. И двете се лесни за да можеш сам да ги сервисираш. Некои бои кај мазда се потанко офарбани. Кај акордот има случај за трошење на масло, се појавуваат проблеми со системот за управување и е потребно штелување на вентилите на секои 80к км од прилика. Кога ќе се земе сума сумарум испаѓа маздата да е подобра опција засега.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6119
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #6 на: 27 Мај 2025, 16:27:47 pm »
Јапонка само да е. Добар избор на мотори и дизајн.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2741
« Одговори #7 на: 27 Мај 2025, 17:41:04 pm »
+1 izberi vozilo koe e Made in Japan, mnogu bitno.
Mazdite se seuste Made in Japan, za Acordot neznam.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34198
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 27 Мај 2025, 18:16:53 pm »
Бидејќи купуваш старо возило, гледај да е ефтино и достапно за одржување. Помалку битно дали е јапонско зошто и јапонските се расипуваат, а поправките коштаат три бубрези

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17664
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9 на: 27 Мај 2025, 20:09:02 pm »
Ако колата се вози во Македонија, би советувал убаво да се провери застапеноста за делови (и половни, преку проверка на коли растурени по отпади).

Би сакал да се шалев ама многу е глупо да имаш кола и да ти треба дел половен или нов, и да треба да го чекаш со недели од Бугарија, Грција или уште полошо, некаде од западна Европа.

Другар за Авенсис дизел, кои патем се продаваа и во Македонија доста, чекаше шајбни за дизни од Бугарија 10тина дена преку @Prcot (господ да ни ги поживее до брат му што се толку снаодливи).
Во Тојота му рекоа 25 дена испорака.

Ако имаш друга кола паралелно, нема да ти е проблем, али ако ти е единствена... Не се залетувај многу по Мазди :)

Отсутен German_guy

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 27 Мај 2025, 22:46:28 pm »
За резервни делови немам многу детално истражувано, иначе поентата ми е да земам кола која нема многу компликации, има едноставен мотор кој не троши многу. Јапонскиве коли ми се некако идеален избор, разгледував германци но не сакав турбо мотор, а тие што се атмосферци имаат баѓи забелешки и доста се покомплицирани. Според вас што е подобро да се избери измеѓу мазда бензинец и на пример ауди турбо дизел?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14468
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11 на: 27 Мај 2025, 23:06:19 pm »
Хонда Тајп Р. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2553
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #12 на: 28 Мај 2025, 06:31:33 am »
турбо аутоматик

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34198
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13 на: 28 Мај 2025, 08:55:12 am »
За резервни делови немам многу детално истражувано, иначе поентата ми е да земам кола која нема многу компликации, има едноставен мотор кој не троши многу. Јапонскиве коли ми се некако идеален избор, разгледував германци но не сакав турбо мотор, а тие што се атмосферци имаат баѓи забелешки и доста се покомплицирани. Според вас што е подобро да се избери измеѓу мазда бензинец и на пример ауди турбо дизел?

Такви возила како во првиот твој пост немаме тука на форум ако мислиш на искуства од прва рака. Ако некој има еве нека ме поправи. Така да не верувам дека ќе добиеш асална информација од прва рака.
Затоа пиши колку ти е буџетот, што ти е важно кај возилото и за што ти треба, за возење километри по најниска цена или ти треба за занесуење, фалење, тјунирање, тркање по улици?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2741
« Одговори #14 на: 28 Мај 2025, 09:20:17 am »
Dali ke zemes Mazda ili Honda benzinec nema da zgresis sekako.
Od Honda mozes da zemes i dizelas ama ne so golema kilometraza, za Mazda dizel i jas citam deka imaat dosta problemi.
Mada imam drugar so Mazda 6 dizel preku 200k i eve nema znacajni problemi.

Toa sto Akordot trosel ulje treba da se doinformiras kolku kako koga, najdobro na internet ako veke nemame tuka iskustvo da spodelime.
Kaj mene Honda CIVIC FD1 1.8 benzinec fabricki si trosi pola litro na 10.000 km od nova.
I den denes ja vozam , i posle 18 godini pak trosi ulje isto. Znaci taka si e konstruiran motorot i nisto strasno.

Za delovi e malce potesko da se najde, ama se naoga.
Pogolem problem stana da se najde majstor, i poveke se ceka za termin otkolku za del.
Ovoa vazi za bilo koj brend.