malku of topik, ama da pisam kako bese vo komunizmo... na prijatelot mu pratile videorekorder od Germanija... go vikaat u posta, da potpises deka si soglasen da cekas edna godina (se izgubil videoto, vsusnost si go zemal nekoj od carina)... ama on ne potpisa, pratkata bila osigurana od tamu, taka da posta im plati na toj od Germanija osiguruvanjeto...
..jas vo 70-te naracav kukiste so fotoaparat za slikanje u voda, od Anglija, dojde i me vikaat u carina... sega ajde sto mi zema debela carina, togas nemase ddv, ami me zeza te sto ke ti e ova a obicna amatersko - turisticka rabota
.. vo posta imalo kavez so kuce prateno od tranzit niz Makedonija, kako sto neznam, ama nekoj go otvoril kavezot i kuceto izbegalo... e sega im teknalo fatile nekoja djukela i staile vo kafezot. Po izvesno vreme doaga katib od germanija :
.. pari za izgubenoto kuce... mnogu bese
... pari za eutanazija na djukelata, i toe ne bese malku, mislam ne pod 1000 marki
.. a brukata baska....
.. a da ne zboruvam praka brendot od centralata na zastapnistvoto 5 paketi so reprezentacija ... e sega direktorot odnel i vo carina 1 paket, ama baska od toa mora da se ukrade i od ovaa pratka usta 2 paketa..
.. a imase i toa vo carina, na kolegata mu sobiraat pari za rogenden i si kupuva golf 2-ka ...
.. a glavna nagrada bese da te stavat na kriva palanka dezuren vo nokna smena, koga bese embargoto na Srbija..
.. sega citav vo Hrvatska se zamislile carinicite sto gi ceka so EU, posebno koga ke se vovede Sengen zona...