Автор Тема: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!  (Прочитано 25397 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!
« Одговори #30 на: 20 Декември 2011, 22:53:21 pm »
Dzo биди дома и спремен за да ја пречекаш пратката :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7344
« Одговори #31 на: 21 Декември 2011, 02:35:01 am »
E, ако има некој од Охридската царина да го чита форумов, со црвен тепих ке го чекаат денеска ... :):):):)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #32 на: 21 Декември 2011, 02:48:58 am »
хаххаха не сте саглам бе ;) да беа охрид ке средев некако ама скопјанишча се :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #33 на: 21 Декември 2011, 11:54:36 am »
ne citaet, imaet nogu rabota,treba kuki da se praet ,koli da se vozet ima mnogu mito treba da kape zatoa ;D ;D ;D ;)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #34 на: 21 Декември 2011, 11:57:25 am »
ne citaet, imaet nogu rabota,treba kuki da se praet ,koli da se vozet ima mnogu mito treba da kape zatoa ;D ;D ;D ;)

да им го натепам на сите.. умот шашма ...едно тука викате, другарчево што ми го прати работи во дхл аустралија, вика остај јас ке средам се од кај мене :S И пуштив маил на кокошката овде во дхл па да видиме :S

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #35 на: 21 Декември 2011, 14:21:44 pm »
Pocituvan,
Pratkata sekako e zadrzana za carinenje od strana na carina I ke treba da se prevzeme carinska postapka . Deka paketot e besplaten nemoze nikade da se zabelezi bidejki od strana na isprakacot e ispratena komercijala faktura  koja nema nikakva zabeleska deka pratkata e besplatna , nitu pak  profaktura so zabeleska za besplatna pratka . Ve molam da ni kazete sto ima vo pratkata.

Dokolku se odlucite za carinska postapka preku DHL potrebni se podole navedenite dokumenti vo e-mailot koj vi go isprativ na 20.12.2011..

Ve molam zabelezete deka vasata pratka ima zakonski rok od 17 dena od denot na pristignuvanjeto. Do toj rok treba da ni dadete ponatamosni  instrukcii.

Vo slucaj da ne sakate da prevzemete carinska postapka imate dve opcii:

Pratkata da se vrati nazad so toa sto ke treba da precizirate koj ke gi plati transportnite trosoci za vrakanje na pratkata
Pratkata da se otstapi vo korist na drzava so toa sto nitu dvete strani ne bi imale nikakvi davacki

Vo ocekuvanje na odgovor od vasa strana

Ова ми го испратија одкако прашав дали е можно цела работа да ја преземе испраќачот, бидеки е дефекетен и подарок и не сум го купувал итн. 

Е сеа има ли шанса доколку се испрати писмо од испраќачов до дхл и царина, дека е безплатен, односно дека не го купувам, дека е подарок ? Има ли тоа некоја шанса да помине, или ке мора тој да праи ф-ра на мене со минимален износ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #36 на: 21 Декември 2011, 14:54:49 pm »

Ова ми го испратија одкако прашав дали е можно цела работа да ја преземе испраќачот, бидеки е дефекетен и подарок и не сум го купувал итн. 

Е сеа има ли шанса доколку се испрати писмо од испраќачов до дхл и царина, дека е безплатен, односно дека не го купувам, дека е подарок ? Има ли тоа некоја шанса да помине, или ке мора тој да праи ф-ра на мене со минимален износ?

Би требало да може да помине, арно ама, а влезе тоа у царина, рачунај дека ќе треба да си искешираш некој динар... Иначе, најчест случај - ако е електроника, БИЛО КАКВА, царина маме ебава, без разлика дали е старо, ново, расипано, поклон итн итн... Не е тоа до ДХЛ, тоа е до Царина.

Требало комплетно да среди испраќачот, кога веќе така сте се договориле... Ја имав случај пролетоска, да треба да ми се донесе апаратот од САД, после сервисирање (купен од САД, со сеуште траечка гаранција). Ми беше у некоклу наврати потенцирано, дека не им праи разлика на Царина тоа што апаратот веќе е тука, внесен, и го враќаат од сервис, туку дека ќе треба да си платам, како и да е, или да барам „алтернативни начини“. За моја среќа, најдов алтернативен начин, пуштив налог преку ДХЛ од тука, да ја земат пратката од Вашингтон, и да ја донесат тука, на мој трошок. Пратката стигна за два дена, ми се јавија од ДХЛ, отидов и си платив поштарина.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
« Одговори #37 на: 21 Декември 2011, 15:02:10 pm »

Би требало да може да помине, арно ама, а влезе тоа у царина, рачунај дека ќе треба да си искешираш некој динар... Иначе, најчест случај - ако е електроника, БИЛО КАКВА, царина маме ебава, без разлика дали е старо, ново, расипано, поклон итн итн... Не е тоа до ДХЛ, тоа е до Царина.

Требало комплетно да среди испраќачот, кога веќе така сте се договориле... Ја имав случај пролетоска, да треба да ми се донесе апаратот од САД, после сервисирање (купен од САД, со сеуште траечка гаранција). Ми беше у некоклу наврати потенцирано, дека не им праи разлика на Царина тоа што апаратот веќе е тука, внесен, и го враќаат од сервис, туку дека ќе треба да си платам, како и да е, или да барам „алтернативни начини“. За моја среќа, најдов алтернативен начин, пуштив налог преку ДХЛ од тука, да ја земат пратката од Вашингтон, и да ја донесат тука, на мој трошок. Пратката стигна за два дена, ми се јавија од ДХЛ, отидов и си платив поштарина.

Работава е како и да се вртиш дупе ти је позади :S

Изгледа најдобро ке поминам, да им пратам документи полномошно копии , да ја средат дхловци пратката и да се искеширам и да ја зеам, е сеа искеширам колку ке е :S Кој знае како ке опне ова царинава, бидеки нема фактура профактура ништо .. све иде на ризик .. Фактурата од двдто гласи на другаров неможе да се препраи, евентуално да ми испрати тој мене некоја со смешен износ, па да ја дадам на дхл, со надеж дека според неа ке оди проценка ..

Избрзано све се деси али тоа е

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #38 на: 21 Декември 2011, 15:43:51 pm »
Абе Џо, а зашто ти комуницираш преку мејлови? Каде е пратката? каде се ДХЛ? Ти треба до Ск да доаѓаш за да ја подигниш?
Види напрај си муабет таму, оди види се со човекот во лице, зборни. Вака некако се на памет ми е работава.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #39 на: 21 Декември 2011, 16:09:30 pm »
dhl e kaj belvi hotelot nakak kumanovo.... ::(

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #40 на: 21 Декември 2011, 18:20:28 pm »
Која е логиката чоек од Аустрија да праќа расипан цд плејар у македонија. Тука автоматски дошло до сомнеж во царина и мислам дека без преглед нема да помине оваа работа. Среќен биди доколку не платиш казна поради лажно пријавување.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • GTI®
Одг: Re: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!
« Одговори #41 на: 21 Декември 2011, 18:40:17 pm »
Ne be preku stap mi dojde, ke im pratam utre doc so treba neka carinat vgaz neka gostavat .. pa kolku ke baraat ke vidime. Moram da go zeam ili nazad dr nema. Nazad mozda ke bese najubo da go vratam pa ke go pratese po nekoj gasterbajter

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5081
« Одговори #42 на: 21 Декември 2011, 18:45:21 pm »
Глеј само побрзо расчисти да не те одеруваат и со тоа лежарините безвезни

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #43 на: 21 Декември 2011, 19:50:44 pm »
Има опција и на твое барање да се префрли постапката на некој друг (твој) шпедитер. DHL се убедливо најлоши, најконзервативни, нејнекооперативни, најспори ...а цената од околу 75 евра ти е стандард (50 шпедиција и 25 трошоци) !!! Значи овие пари не ти бегаат да ги платиш, е сеа царина и данок исто ќе мора да платиш, ама поентата е бар основицата да биде пониска. Пример, ако производот ти е 400 долари, транспортот 50 долари, царина од 15% ќе платиш на 450 долари т.е. плус 67,5 долари = 517,5 долари и на оваа сума имаш 18%ддв или плус 93.15 долари = 610.65 долари нормално на овие ќе ги дидадеш и тие 75 долари за шпедицијата и на крај доаѓа 685.65 долари Поентата ми е дека 285,65 долари плаќаш плус на тие 400 долари колку што кошта производот или 235.65 долари со платен транспорт до тука. Како и да е, ќе платиш уште најмалце пола од износот, ако се оди по регуларен пат. Јебига, државава брка зајаци со кола ;)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #44 на: 21 Декември 2011, 20:36:51 pm »
ДХЛ СЕ ЛАЈНО НЕ ВИДЕНО ШТО ПОГОЛЕМО ЛАЈНО НЕ ПОСТОИ НА СВЕТОТ !!!! ЈАВНО И ОДГОВОРНО ТВРДАМ ДЕКА БИЛО КОЈ ДРУГ Е ПОДОБАР ОД НИВ, УПС, ФЕДЕКС И СЛИЧНИ СЕ ЗАКОН И УСТАВ ЗА ДХЛ!!! АКО МОЖЕТЕ НЕ ГИ КОРИСТЕТЕ!