Автор Тема: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!  (Прочитано 25352 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Примање пакет од надвор, и негово царинење!!!
« Одговори #90 на: 11 Јануари 2012, 23:06:57 pm »
Бреј конечно :)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #91 на: 12 Јануари 2012, 00:00:54 am »
се окозив а и вас ве окозив :D

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #92 на: 09 Декември 2020, 10:45:50 am »
Пред 10 дена порачав една пила за циркулар од Америка. Платив USPS EMS shipping, но ми ја испратија со Fedex. $50 вреди пратката + $30 транспорт.

Задржана е на царина. Сега добив имејл од овие ТНТ/Федекс во Скопје, и сум шокириан. ОВАА Е АРАМИЛУК И ДЕРЕЊЕ НА ЖИВО.

За да можете да ја царините оваа пратка имате 3 начини: (ве молам за потврда)

1. Пратката да ја царини нашата шпедиција.

2. Пратката да ја царините сами со усна декларација.

3. Пратката да ја царини друга шпедиција која што ќе ја изберете вие.

1. За да можеме увозно да ве цариниме, потребно е да испратите копија од лична карта од двете страни, заедно прилог или линк (извод од банка, конфирмација на мејл, pay pall, swift…) каде ќе можеме да ја согледаме реалната вредност на пратката.

Нашата шпедитерска услуга изнесува 2100 денари за физичко лице во кои се вклучени услуга, складишнина и административни давачки кон магацинот + царина и данок. По завршувањето на постапката, вашата пратка ќе биде доставена на адреса.

Доколку пратката се царини на име на фирма или пратката се царини со вредност над 800 ЕУР цената е 3100 денари (декларација и складишнина) + царина и данок.

2. Доколку сакате вашата пратка да ја царините сами (СО УСНА ДЕКЛАРАЦИЈА) потребно е да дојдете во ЈЦС Синтек за да ги превземете документите од нашите канцеларии. Со документите се упатувате во Фершпед (Царинска испостава 1010). На лице место се врши пресметка на царина и данок и се плаќа директно таму. Со документот од 1010 се враќате кај нас каде што ви се изготвува фактура за откуп на документи, складишнина и административни давачки кон магацинот во износ од 1600 денари.

3. Доколку сакате да ве царини друга шпедиција имате трошоци по основ на шпедитерска услуга, царина и данок кон шпедиција, откуп на документи, складишнина и административни давачки кон магацинот во износ од 1600 денари. Во овој случај од ваша страна ни е потребна информација кон која шпедиција да бидат проследени документите.

Број 2 не може да се направи бидејќи не сум од Скопје.

Некој совет?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #93 на: 09 Декември 2020, 18:30:04 pm »
Опција 1 - Плати си и скрати си ги маките, поинаку ако правиш ќе се измалтретираш само а пари нема да заштедиш.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #94 на: 09 Декември 2020, 18:32:27 pm »
Така и ќе направам. Но не можам а да не кажам дека оваа е чист рекет, кражба. Оваа е чиста кражба. Не може некоја фирма на мене како физичко лице да ме рекетира да ми земе толку пари, тоа се страшно многу пари за мала пратка. Оваа е невидено. Да се 210 денари така и така. Но јас сум платил шипинг до Македонија, и сум платил многу пари за шипинг, и сега треба да платам ДДВ, ок ќе платам, ама некој за некои документи да ми земе 2100 денари, то е ЧИСТА КРАЖБА и РЕКЕТ.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5918
« Одговори #95 на: 09 Декември 2020, 18:36:35 pm »
У оваа држава не чекај правда.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #96 на: 09 Декември 2020, 18:39:23 pm »
Имав обид за ваква кражба за велосипедска кацига која ми беше пратена како замена (фабричко отповикување на моделот, и бесплатна замена праќаа).

Си ја грабнале овие кацигата, си ми го пратиле истиот мејл, ја им викам платени се еднаш давачки, кога ја нарачав кацигата, оваа е замена, нема логика пак да ми наплаќа државата.

Рекоа ќе виделе што може да се направи, збореле со царина, овие одобриле исклучок од давачки освен 200 денари за нешто измислено (колку да не биде без ич). После се оправав со ТНТ дека денар не гледаат од мене, ако сакаат нека се расправаат со испраќачот зошто јас кацигата сум ја платил еднаш, и не сум крив што фабриката си ја бара назад и е спремна да ми прати нова.

На крај виделе дека нема разбирачка, го контактирале испраќачот, испраќачот им ги платил тие 1600 денари што ги бараа, и им ги платил и тие 200 што ги барале од царина.

Од тогаш, поука сам на себе ми е како попарен да бегам од ДХЛ, ДХЛ Експрес, ТНТ, и сличните други интернационални пошти што крв пијат.

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #97 на: 09 Декември 2020, 18:59:40 pm »
Јас за производ што кошташе 5500 денари платив 4670 денари царина на ДХЛ.
Имав две опции, да си ја платам царината и да си го подигнам пакетот или да го вратам со тоа што нема да ми рефундираат и секако ќе треба да им платам на ДХЛ што пакетот стоел кај нив.

ДХЛ - никогаш повеќе!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5081
« Одговори #98 на: 09 Декември 2020, 19:10:45 pm »
Сега ви е јасно зошто истите производи донесени кај нас се со многу повисоки цени :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5918
« Одговори #99 на: 09 Декември 2020, 19:12:04 pm »
На мене по ДХЛ Експрес ми пристигна пакет ама во Бугарија,платив 0 денари шипинг😃.
Европа.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #100 на: 09 Декември 2020, 19:13:30 pm »
Од тогаш, поука сам на себе ми е како попарен да бегам од ДХЛ, ДХЛ Експрес, ТНТ, и сличните други интернационални пошти што крв пијат.

Не заборавај да спомнеш и Fedex. Fedex во Македонија се под овие истите од ТНТ Скопje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #101 на: 09 Декември 2020, 20:12:23 pm »
DHL е различно од DHL Express. Express-от е тој заебаниот, DHL обичниот е ко обична пошта.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6540
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #102 на: 10 Декември 2020, 09:44:41 am »
Оваа година истиот мејл го добив од Федекс/ТНТ, на пратка добиена во наградна игра во странство.

Не се напрегнав многу, знаев дека ако стигни вака 2000ден за ништо се даваат, само малку тешко беше да се разберам со вработената која ми бараше фактура за извршена трансакција.
Немам фактура да го е6ам, како да ти испратам нешто што не постои, извештај од банка како да му дадам, никако да свати женава.

Ај на крајот му испратив скриншот од вебот кај што добив, и линкови со деловите добиени, во вреднос од 650$.
Сепак имав среќа и идиотите ја царинија стоката на 430€ според документот за вредност на пакетот, каде го замолив спонзорот на наградата да го стават за побрзо да помини на царина. (среќа ставија со помала вредност, и не го прифатија мојот со поголема)

8300ден платив се на се, а очекував по нашата регуларна пошта на оваа вредност 10-12000ден.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1820
« Одговори #103 на: 10 Декември 2020, 10:08:29 am »

Не заборавај да спомнеш и Fedex. Fedex во Македонија се под овие истите од ТНТ Скопje.

Неколку пати ми испорачуваат книги со ФедЕкс, книгите секогаш доаѓаат со свиткани делчиња од корицата, додека по регуларна пошта минт состојба се. Не знам дали проблемот е кај нашиве, или целокупно ФекЕкс ги шутираат пакетите.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #104 на: 10 Декември 2020, 12:27:57 pm »
Не случајно на овие скоро сите reviews им се нула. До сега не сум пишал ривју на гугл, изгледа ќе ми биде првото. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=fedex+macedonia+skopje#lrd=0x1354144b580cbe21:0xb6243fab69e0f586,1,,,