Автор Тема: Alfa Romeo 159 SW 2.4 200ks  (Прочитано 18174 пати)

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1202
Одг: Alfa Romeo 159 SW 2.4 200ks
« Одговори #75 на: 28 Јули 2026, 19:42:34 pm »
Купен нов акомулатор FIAMM 80ah 5700 ден со 3г гаранција
Стариот Exide carbon boost 85ah цркна од нигде никаде по 3.5години.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #76 на: 08 Август 2026, 16:30:40 pm »
 Новиот акомулатор преку два дена напонот му падна на 6.5в неможеше ни контакт да се пушти (претходно стоела и незапалена по подолго никогаш ваков проблем немала).
Од продавница го зедоја на испитвање ми дадоја заменски во меѓувреме ама ме убедват дека трга нешто струја.
Полнењето проверено со клима пуштена 13.8в, без клима 14.2в
Со унимер проверено колку ампери троши со отчачен минис и сите потрошувачи исклучени покажва 0.02/3 A , ќе видиме со заменскиот како ќе е а понеделник се тргнува за грција  :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45137
  • Il Moderatore
« Одговори #77 на: 08 Август 2026, 17:13:05 pm »
Новиот акомулатор преку два дена напонот му падна на 6.5в неможеше ни контакт да се пушти (претходно стоела и незапалена по подолго никогаш ваков проблем немала).
Од продавница го зедоја на испитвање ми дадоја заменски во меѓувреме ама ме убедват дека трга нешто струја.
Со унимер проверено колку ампери троши со отчачен минис и сите потрошувачи исклучени покажва 0.02/3 A , ќе видиме со заменскиот како ќе е а понеделник се тргнува за грција  :D
Опреми се барем со полнач кога ќе одиш во грција, да не те изненади...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8362
  • Плинаш!!!
« Одговори #78 на: 08 Август 2026, 18:09:39 pm »
Очекувај дека ќе ти го вратат наполнет и ќе те убедуваат дека се е во ред со акумулаторот. Нешто слично му се случи на комшија лани, кој после 2 недели беше приморан да си купи нов акумулатор иако неговиот што се празнеше беше стар само 3 месеца.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #79 на: 08 Август 2026, 23:23:03 pm »
Очекувај дека ќе ти го вратат наполнет и ќе те убедуваат дека се е во ред со акумулаторот. Нешто слично му се случи на комшија лани, кој после 2 недели беше приморан да си купи нов акумулатор иако неговиот што се празнеше беше стар само 3 месеца.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Ќе видиме за некој ден и то го очекувам , ама ќе му барам на писмено кај шо е тестиран какви резултати има, пред да го пуштат кај овластениот знам нешто тестираја.
Па на бегање ми вели отчачија минусот преку вечерта и сабајле приклучија ако запали до колата е 😂 аирлија реков шо ќе докажам со то дека 100% до колата е проблемот а иако можи нема проблем

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7266
« Одговори #80 на: денес во 13:00:10 »

Само да ти споделам мое да не речам исто, ама слично искуство.

2023та кога го менував менувачот во Дерби, откако ја земав колава некако едвај запали, светеа сите сијалички, побарав по интернет вели акумулаторот е при крај.
Ајде на целиот трошок, велам го заокружувам денов со акумулатор и тоа е тоа.
Беше петок, го менувам акумулаторот, доага понеделник, значи 2 дена колава не е запалена, давам контакт свети све, тамам да заверглам умира, толку ништо не се случува.

Велам уште ова ми фалеше.
Успеавме некако со кабли да ја запалиме колава и знам кај таткоми на работа имаат прилично јак полнач, стигам, ја гасам, ај да пробам пак, мртво, ништо не се случува.

На крај искочи минус клемата лабава, само ја притегнавме и еве 2 ипол години подоцна немам проблеми.

Земи си од Тему онакви тестери за акумулатор, по 1000 денари се, еве баш пред некое време го тестирав, после 2 години користење тестерот вели на 85% од капацитетот е.