Автор Тема: Важно! Сменете си ги лозинките!  (Прочитано 1292 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29935
    • CARclub.mk
Важно! Сменете си ги лозинките!
« на: 07 Февруари 2025, 12:49:03 pm »
Дечки, добив информација дека е протечен многу стар бекап од базата на форумот. Разгледавме и дојдовме до заклучок дека бекапот е стар повеќе од 10 години, и е од хост кој го користевме за хостирање на форумот во првите неколку години. Не можам да знам што точно се случило, но можам и морам да ве информирам. Лозинките се секако енкриптирани.

Мојата препорака е - сменете си го пасвордот тука на форум, а и на сите други места каде го користите истиот. Во меѓувреме, зборував и со стариот хост и (уште поважно) со тековниот хост и добив потврда дека нема никакви безбедносни пропусти. Се надевам дека ќе остане на ова.

Благодарам на разбирањето и соработката. :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
Одг: Важно! Сменете си ги лозинките!
« Одговори #1 на: 07 Февруари 2025, 13:05:06 pm »
Дечки, добив информација дека е протечен многу стар бекап од базата на форумот. Разгледавме и дојдовме до заклучок дека бекапот е стар повеќе од 10 години, и е од хост кој го користевме за хостирање на форумот во првите неколку години. Не можам да знам што точно се случило, но можам и морам да ве информирам. Лозинките се секако енкриптирани.

Мојата препорака е - сменете си го пасвордот тука на форум, а и на сите други места каде го користите истиот. Во меѓувреме, зборував и со стариот хост и (уште поважно) со тековниот хост и добив потврда дека нема никакви безбедносни пропусти. Се надевам дека ќе остане на ова.

Jas imam prasanje, kako da se izbegne koristenje ista lozinka nasekade. Vo smisol preporaka za nekoj softver ili nesto drugo so taa namena?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29935
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 07 Февруари 2025, 13:07:30 pm »
Ќе си памтиш. :)

Ама сериозно, побарај некој password manager. Google има за Chrome и за Android, a постојат и LastPass, NordPass, итн. Препорачувам и 2-факторска авентикација за поважните работи.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
« Одговори #3 на: 07 Февруари 2025, 13:09:40 pm »

Jas imam prasanje, kako da se izbegne koristenje ista lozinka nasekade. Vo smisol preporaka za nekoj softver ili nesto drugo so taa namena?

Ако сакаш понапредно можеш LastPass таму веќе имаш подршка и за скриптирано вадење ако користиш пајплајни и слично.
Вака за бровсер гугл хром ќе ти заврши работа. Ионака препознава кога е лозинка и ти нуди да ти генерира рандом лозинка и да ја зачува истата.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3918
« Одговори #4 на: 07 Февруари 2025, 13:10:41 pm »
Само 2ФА за битните акаунти, и тоа 2ФА со аппликација а не со смс.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
« Одговори #5 на: 07 Февруари 2025, 13:12:39 pm »

Ама сериозно, побарај некој password manager. Google има за Chrome и за Android, a постојат и LastPass, NordPass, итн. Препорачувам и 2-факторска авентикација за поважните работи.
Koristam Chrome ama nekade procitav deka ne e bash tolku sigurno. Mn ne se razbiram zatoa i prasav

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #6 на: 07 Февруари 2025, 14:37:01 pm »
2FA и немате гајле. Нормално за важните работи имајте посебен пасворд.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
« Одговори #7 на: 07 Февруари 2025, 16:01:27 pm »

Koristam Chrome ama nekade procitav deka ne e bash tolku sigurno. Mn ne se razbiram zatoa i prasav

BitWarden.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14517
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8 на: 07 Февруари 2025, 16:18:46 pm »
Jas ne ja znam momentalnata lozinka  ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7132
« Одговори #9 на: 07 Февруари 2025, 16:41:15 pm »
Фала на инфо, мене ми е повеќе при регистрација на нови клабери, да се напомене негде дека не се советува користење на име.презиме или година на раѓање.
No worries, мене лично нит со лозинка нит со меил не ме засега.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6198
  • 69
« Одговори #10 на: 08 Февруари 2025, 10:20:15 am »
E ОВА Зеро стварно не го очекував од тебе
:(

Цело животно творештво да се сјебе ради факинг бекап :(

j.k

;D
« Последно менување: 08 Февруари 2025, 10:44:15 am SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2373
« Одговори #11 на: 08 Февруари 2025, 13:18:30 pm »
Ова се однесува за членови што се 10+ години на форумов, не за поновите.
Нема потреба од многу паника :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7442
« Одговори #12 на: 08 Февруари 2025, 17:36:32 pm »
Значи, password пасворд не е веќе сигурен.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44093
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 08 Февруари 2025, 19:18:31 pm »
Значи, password пасворд не е веќе сигурен.
И мојот, qwerty123 го хакнаа изглеа :(

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10540
« Одговори #14 на: 10 Февруари 2025, 14:00:30 pm »
кај се мењат ?