Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 897064 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #1320 на: 09 Јануари 2014, 13:59:45 pm »
Повисока класа значи поголема безбедност, комфорт, подобри возни својства и слично.
Доколку поголемата класа е купување возило на метро купувањето некое мизерно возилце со фулл опрема е купување возило на кило. Џабе ми е опрема кога основната намена на возилото не ми ги исполнува основните потреби..

Што ќе ти направи повеќе комфор? Платнени седишта со гумен волан во Hyundai I30 или алкантара седишта со греачи и кожен волан во Поло или Фиеста?

И како тоа Фиеста или Поло не ти исполнува основни потреби, а Hyundai i30 ти ги исполнува, ако ти е возило за низ град или за низ Мкд, и немаш 4 деца?

Кои се тие потреби? Исто подобро е за маневрирање , паркинг и слично со помалата кола во однос на поголемата.

Што се однесува до безбедноста поголема кола е побезбедна се слагам. Ама па колку и дали е побезебдно И30 во однос на Фиеста?  

А гледаш јас се чудев, како тоа се нудеше Hyundai IX35 SUV со гумен волан, и без ништо од опрема, односно кој воопшто би го купил тоа? (Чинеше 16500 еур за Бензинец. Кога ставив нормална опрема и нормален мотор, дојде нешто 25000-26000 еур што дефинитивно не вредеше). Ама за некој што би купил кола на метро, би купил ваква гола IX35, за да може да се пофали пред комшиите дека ете вози голема кола.

Од Hyundai до сега најдобра понуда имаа за Hyundai IX20, што доаѓаше со релативно ок опрема, и се нудеше за 10990 еур, со право да пребиеш ддв ако го зимаш на фирма (што значи 9300  еур).

Тоа е до сега најдобра понуда од нив (за жал траеше еден период, после ако не се лажам го поскапија).

Дарко

Доколку сакам луксуз како што пишав погоре ќе си купам MiTo, Fiat 500, Giulieta, Siroco, Mini итн. Овде падна споредба помеѓу i30 и Fiesta каде Titaniumot се наведе како пресуден во "дилемата".

Фиеста е возило кое во Скопје најчесто се користи како доставно мини комерцијално возило, најверојатно 50% од продажбат отпаѓа токму на овој сегмент. Аналогно на тоа Фиестата може да биде подобар избор од i30 само доколку во Титаниум идат и две германки чисто за масажа уз вожња.

Стандардот на минималната опременост во компкатната класа е на повисоко ниво отколку кај малите градски возила. Од аспект на мобилност i30 не ми представува посебен проблем за возење со оглед дека имам возачка подолго време.

Според мене едини кој купуваат возило на метро се сопствениците на Сув возила кој  80% ги користат во урбана средина..

Е сеа и ти :) Доставна Фиеста купуваш ако ти треба возило за достава..Ние овде збориме за патнички возила.. Па дури и да купувам доставно возило кое јас ќе го возам, ќе гледам да има опрема што би уживал колку толку во возењето.

Ако ми треба возило нормално, купуваш патничка верзија  со  5 седишта, и со соодветна опрема за да уживам во нејзе. Пак ќе се повторам. Опремата внатре прави да уживам јас, а не комшиите. И не ми одговори.. Што има врска што марка е на колата и дали е Ауди или Алфа или Дачија? Опремата сепак игра улога во начинот на доживување на возилот.

Ти прави повеќе уживање и комфор Кожен волан или гумен?

Алкантара седишта со греачи или платнени?

Повеќе сакаш зимно време да стругаш стакла, или да притиснеш копче што ќе ти одмрзни ретровизори плус стакла за 30 секунди?

Повеќе сакаш да се нервираш кога ќе ти пушти некој дугачки или да не ти пречи тоа со самозатемнувачки ретровизор?

Повеќе сакаш светла што нема да ти светат како треба, или фабрички ксенон?

Ако алудираш зашто имам СУВ, па да речеме дека ги исполнува моите потреби и хобија (се сеќаваш.. возам точак, исто и девојка ми, скијаме, мкнам понекогаш појачала што бара голем гепек...). Исто два пати годишно возиме големи дестинации низ Европа (да речеме 5000-10000 км за месец дена).

Инаку се слагам дека не е погоден за низ град и ми е преголем и прегломазен. Од таа причина купив помало возило, кое што кога е на располагање дефинитивно за низ град го бирам пред ЦР-В то (не можам на ред да дојдам од девојка ми).

Инаку имавме HONDA HR-V како второ возило, и бидејќи ни беше преголемо за намената го продадовме и купивме помало.

Ама и тоа градско мало возило има елементарна опрема што ми праи ќеиф и комфор (команди на волан, магленки (баш добро дојдоа кога беа магливе пред некој ден), AUX приклучок, 4 аирбега....).

Истово помалово возило го користиме и за до Солун, за до Охрид. Ама за долги релации ме заморува во однос на ЦР-В то. Ако воопшто немав потреба да мкнам точаци и скии, и ако воопшто не патував на подолги релации, немаше да купам ЦРВ.

Дарко

« Последно менување: 09 Јануари 2014, 14:16:23 pm krell »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1321 на: 09 Јануари 2014, 14:31:51 pm »
abe koj gumen volan ne jadete trici. ne e sovrshena i30-kata megjutoa ponudata im e interesna i sekako vredi da se pogledne. koja crna fiesta/ polo ja sporeduvash so kola od druga klasa...rabotata honda civic e podobra od Ford Mondeo neli..

nedaj boze da zemesh obicna fiesta bes koza na volan e toa e guma nikakva

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1322 на: 09 Јануари 2014, 14:35:18 pm »
abe koj gumen volan ne jadete trici. ne e sovrshena i30-kata megjutoa ponudata im e interesna i sekako vredi da se pogledne. koja crna fiesta/ polo ja sporeduvash so kola od druga klasa...rabotata honda civic e podobra od Ford Mondeo neli..

Зависи за која намена. Пример за гужвава низ градов подобра е Цитроен Ц3 од Хонда ЦРВ.

Е сега, ако е  баш иста цената за Фиеста Класа и И30 класа на возило, и ја добијам истата опрема и во двете возила, и имаат слични мотори во поглед на потрошувачка перформанси, би ја зел можеби сепак појаката класа.

Ама ако треба да жртвувам опрема за големина на возило што не ми треба, дефинитибно помалата со повеќе опрема.

Дарко

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1323 на: 09 Јануари 2014, 14:37:43 pm »
za zal nemozeme da si dozvolime site po 3 koli edna za guzvata niz grad edna za navecer niz grad edna za patuvanje. zatoa ako imam moznost a vozam i niz grad i nadvor ke kupam CRV a ne C3

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1324 на: 09 Јануари 2014, 14:39:39 pm »
za zal nemozeme da si dozvolime site po 3 koli edna za guzvata niz grad edna za navecer niz grad edna za patuvanje. zatoa ako imam moznost a vozam i niz grad i nadvor ke kupam CRV a ne C3

Исто и јас.. Ама ако ми е возењето 99% низ град и максимум до Охрид и Солун еднаш на три месеца , ќе ја изберам помалата.. Муабетот е дека треба да се земе она возило што ги задоволува нашите потреби, а не на метар.

И муабетот е општо, дали за иста цена помала кола со повеќе опрема, или поголема без опрема.

Ако сакате баш да споредиме конкретна понуда од две такви возила, еве некој постира некој листа на опрема, цена на фиеста и И30 па ќе утврдиме која е подобрата опција.

Дарко

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1325 на: 09 Јануари 2014, 14:56:26 pm »
Повисока класа значи поголема безбедност, комфорт, подобри возни својства и слично.
Доколку поголемата класа е купување возило на метро купувањето некое мизерно возилце со фулл опрема е купување возило на кило. Џабе ми е опрема кога основната намена на возилото не ми ги исполнува основните потреби..

Што ќе ти направи повеќе комфор? Платнени седишта со гумен волан во Hyundai I30 или алкантара седишта со греачи и кожен волан во Поло или Фиеста?

И како тоа Фиеста или Поло не ти исполнува основни потреби, а Hyundai i30 ти ги исполнува, ако ти е возило за низ град или за низ Мкд, и немаш 4 деца?

Кои се тие потреби? Исто подобро е за маневрирање , паркинг и слично со помалата кола во однос на поголемата.

Што се однесува до безбедноста поголема кола е побезбедна се слагам. Ама па колку и дали е побезебдно И30 во однос на Фиеста? 

А гледаш јас се чудев, како тоа се нудеше Hyundai IX35 SUV со гумен волан, и без ништо од опрема, односно кој воопшто би го купил тоа? (Чинеше 16500 еур за Бензинец. Кога ставив нормална опрема и нормален мотор, дојде нешто 25000-26000 еур што дефинитивно не вредеше). Ама за некој што би купил кола на метро, би купил ваква гола IX35, за да може да се пофали пред комшиите дека ете вози голема кола.

Од Hyundai до сега најдобра понуда имаа за Hyundai IX20, што доаѓаше со релативно ок опрема, и се нудеше за 10990 еур, со право да пребиеш ддв ако го зимаш на фирма (што значи 9300  еур).

Тоа е до сега најдобра понуда од нив (за жал траеше еден период, после ако не се лажам го поскапија).

Дарко

Доколку сакам луксуз како што пишав погоре ќе си купам MiTo, Fiat 500, Giulieta, Siroco, Mini итн. Овде падна споредба помеѓу i30 и Fiesta каде Titaniumot се наведе како пресуден во "дилемата".

Фиеста е возило кое во Скопје најчесто се користи како доставно мини комерцијално возило, најверојатно 50% од продажбат отпаѓа токму на овој сегмент. Аналогно на тоа Фиестата може да биде подобар избор од i30 само доколку во Титаниум идат и две германки чисто за масажа уз вожња.

Стандардот на минималната опременост во компкатната класа е на повисоко ниво отколку кај малите градски возила. Од аспект на мобилност i30 не ми представува посебен проблем за возење со оглед дека имам возачка подолго време.

Според мене едини кој купуваат возило на метро се сопствениците на Сув возила кој  80% ги користат во урбана средина..

Е сеа и ти :) Доставна Фиеста купуваш ако ти треба возило за достава..Ние овде збориме за патнички возила.. Па дури и да купувам доставно возило кое јас ќе го возам, ќе гледам да има опрема што би уживал колку толку во возењето.

Ако ми треба возило нормално, купуваш патничка верзија  со  5 седишта, и со соодветна опрема за да уживам во нејзе. Пак ќе се повторам. Опремата внатре прави да уживам јас, а не комшиите. И не ми одговори.. Што има врска што марка е на колата и дали е Ауди или Алфа или Дачија? Опремата сепак игра улога во начинот на доживување на возилот.

Ти прави повеќе уживање и комфор Кожен волан или гумен?

Алкантара седишта со греачи или платнени?

Повеќе сакаш зимно време да стругаш стакла, или да притиснеш копче што ќе ти одмрзни ретровизори плус стакла за 30 секунди?

Повеќе сакаш да се нервираш кога ќе ти пушти некој дугачки или да не ти пречи тоа со самозатемнувачки ретровизор?

Повеќе сакаш светла што нема да ти светат како треба, или фабрички ксенон?

Ако алудираш зашто имам СУВ, па да речеме дека ги исполнува моите потреби и хобија (се сеќаваш.. возам точак, исто и девојка ми, скијаме, мкнам понекогаш појачала што бара голем гепек...). Исто два пати годишно возиме големи дестинации низ Европа (да речеме 5000-10000 км за месец дена).

Инаку се слагам дека не е погоден за низ град и ми е преголем и прегломазен. Од таа причина купив помало возило, кое што кога е на располагање дефинитивно за низ град го бирам пред ЦР-В то (не можам на ред да дојдам од девојка ми).

Инаку имавме HONDA HR-V како второ возило, и бидејќи ни беше преголемо за намената го продадовме и купивме помало.

Ама и тоа градско мало возило има елементарна опрема што ми праи ќеиф и комфор (команди на волан, магленки (баш добро дојдоа кога беа магливе пред некој ден), AUX приклучок, 4 аирбега....).

Истово помалово возило го користиме и за до Солун, за до Охрид. Ама за долги релации ме заморува во однос на ЦР-В то. Ако воопшто немав потреба да мкнам точаци и скии, и ако воопшто не патував на подолги релации, немаше да купам ЦРВ.

Дарко

Алкантра да, но во Fiesta ST рецимо..

За мене марката е најбитно нешто ;D така да не ми е сеедно дал е Alfa или било што друго. Но и така веќе далеку избегавме од дадената споредба, мојот став е тој и е конечен. Дополнителна опрема ДА но не по секоја цена...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1326 на: 09 Јануари 2014, 15:46:00 pm »
Зошто темата споредба на I30 vs Fiesta? :))) Да не згрешивте некоја брзина.

Инаку моето мислење за Фиестата е дека е одлична кола од B сегмент, иако мислам дека претходната беше подобра милион пати на изглед.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1327 на: 09 Јануари 2014, 15:56:27 pm »
Гледам се зборува нешто за опремата. Да нема недоразбирања. Нека зборува опремата сама за себе. Модел: I30 1.4 100, 13.000евра:

•10 x воздушни перничиња
•кожен волан
•ABS+EBD+ESP +VSM
•греење на ретровизори
•електрика на ретровизори
•електрика на стакла напред
•елекрика на стакла назад
•радио CD+MP3
•команди на волан за радио
•bluetooth
•USB+iPOD приклучок
•мануелен клима уред+ладилник
•кодиран клуч
•подесиви фарови
•тонирани стакла
•деллива задна клупа
•серво управувач подесив по висина и длабина
•централна брава со далечинско, аларм,и ескорт функција за фарови
•патен компјутер
•uphill контрола (hill assist)
•светла за магла со LED диоди за дневно возење

•изолациона облога на хауба
•наслон за рака
•подесиво возачко седиште
•пепелник
•сензори за паркирање
•мрежа во багажник
•кваки и ретровизори во боја на каросерија

Посебно обрнувам внимание на болдираното. Тоа денес ретко кој го става во косилица. Поточно ако има некој изолација на хауба на својата нова косилица, нека се јави.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1328 на: 09 Јануари 2014, 16:02:33 pm »
Vo 2014ta bez tempomat... Samo kolicka za deca.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1329 на: 09 Јануари 2014, 16:07:35 pm »
А што беше фамата околу опремата? Демек Фиеста имаше многу опрема ,а I30 малку?
http://ford.com.mk/assets/PL/benzin.jpg

Побогу луѓе, Фиеста има само 2 воздушни перничиња во сите изведби, дури и во Titanuim X. Се фалат дека има високо кренато штоп светло, светлосна сигнализација при кочење (ова го има и лада самара), предни диск сопирачки, светло во багажен простор....не е битно. Фиестава со 1.4 мотор, и 2 воздушни перничиња чини 14.400 евра. Далеку од добра понуда за парите.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1330 на: 09 Јануари 2014, 16:09:32 pm »
Vo 2014ta bez tempomat... Samo kolicka za deca.

ај ноу уат ју дид де'р.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #1331 на: 09 Јануари 2014, 17:22:34 pm »
А што беше фамата околу опремата? Демек Фиеста имаше многу опрема ,а I30 малку?
http://ford.com.mk/assets/PL/benzin.jpg

Побогу луѓе, Фиеста има само 2 воздушни перничиња во сите изведби, дури и во Titanuim X. Се фалат дека има високо кренато штоп светло, светлосна сигнализација при кочење (ова го има и лада самара), предни диск сопирачки, светло во багажен простор....не е битно. Фиестава со 1.4 мотор, и 2 воздушни перничиња чини 14.400 евра. Далеку од добра понуда за парите.

форд е затоа е така.

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #1332 на: 09 Јануари 2014, 17:29:41 pm »
Посебно обрнувам внимание на болдираното. Тоа денес ретко кој го става во косилица. Поточно ако има некој изолација на хауба на својата нова косилица, нека се јави.

Ај да се јавам :D
Изолацијата не ни кошта многу, околу 2000 ме кошташе во Кадис, зошто не се става е друга работа.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1333 на: 09 Јануари 2014, 17:43:45 pm »
Доплати за изолација 2000 денари?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1334 на: 09 Јануари 2014, 17:43:51 pm »

Еве, стилото има. Али НИКАД ВО НИЕДНА БРОШУРА не било наведено како „Опрема“ или како „дополнителна опрема“. Изглеа се смета дека е тоа нормална работа, ко` теписон на патос.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.