Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 799341 пати)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #3945 на: 08 Јуни 2022, 08:56:39 am »
Здраво, нешто ме интересира ако некој се разбира. Гледам цениве за нови коли се некако скоро како за авиони.
Споредував цени, конкретно Волксваген во Македонија и Бугарија и испаѓа кај соседиве се околу 15% поефтини, ист модел возило,
исто ниво на опрема, мотор и сл. Дури и ми се верува дека за пазар на ЕУ се поквалитетни материјалите.

Прашањето ми е, дали е изводливо да нарачам и купам таму возило и да ангажирам шпедиција тука да ми го увези?
Немам правено пресметки дали би се исплатило нит знам колку се давачките таму и колку би се пребило.
Претпоставувам не се плаќа за увоз некои давачки дека се од ЕУ роба.
Немам ни бугарски пасош за да го возам на бг таблички.

Отиди кај нас во салот веројатно ке ти средат убав попуст. Цените им се поголеми, ама секогаш се на некој попуст.
Се интересирав, не даваат попуст а и ја нема таа комбинација на менувач и мотор - барам појак дизел ама со рачен менувач.
Изгледа линиите за производство не сакаат многу да ги комбинираат, а и за побрзо да им одат сериите.
Не ми се верува да ќе ми удоволат. А во британија се произведува и продава како што барам.
Затоа размислувам однадвор можеби подобро.
Или, наместо ново, изгледа најдобро да се оди на половно.
Поефтино посекако, а би си го чувал и одржувал старото возило, да се најди.

Не мора да работат салоните, да се затворат.
Нека си направат регионален центар, на пр. во белград за србија, Македонија, црна гора, па ако сакаш оди таму да видиш,
а ако не, тука само по нарачка или понуда од серијата, а да работи само сервисот.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #3946 на: 08 Јуни 2022, 09:12:39 am »
По некоја логика ако купуваш од странство не би требало да платиш данок и царина или само данок.
Па после кај нас увоз.
Не знам, па се интересирам. За од бугарија претпоставувам цените им се со ддв, па се надевам би ми дале без ддв за извоз кој би
одел преку шпедиција и на таа основна цена давачките тука. Да, ќе дојди уште 10-15% царина и 18% ддв и можеби и давачка за
кубикажа што е данокот, ама ако најнакрај и 500 евра ми дојде поефтино, зошто да не?
Веројатно поефтина им е цената и заради нискиот стандард ама и големиот пазар на половни автомобили и веројатно дека е производ од европска унија нема давачка за увоз.

Ионака цениве по салониве отсекогаш се огромни а и сега зголемени, па и не мора да работат салоните, доста е сервисот,
а за нови нека се носат по нарачки и на лагер што има во регионални центри, а ако сакаш да видиш во живо, оди во
белград, софија, солун.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6989
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3947 на: 08 Јуни 2022, 09:54:12 am »
Тоа дека ќе ти дојди поефтино е многу тешко за верување, макар и истата верзија, а не пак појак дизел дури.  ;D

Ама ако, терај, докажи ни го спротивното, вакви јунаци се бараат.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект
« Одговори #3948 на: 08 Јуни 2022, 10:54:23 am »
Здраво, нешто ме интересира ако некој се разбира. Гледам цениве за нови коли се некако скоро како за авиони.
Споредував цени, конкретно Волксваген во Македонија и Бугарија и испаѓа кај соседиве се околу 15% поефтини, ист модел возило,
исто ниво на опрема, мотор и сл. Дури и ми се верува дека за пазар на ЕУ се поквалитетни материјалите.

Прашањето ми е, дали е изводливо да нарачам и купам таму возило и да ангажирам шпедиција тука да ми го увези?
Немам правено пресметки дали би се исплатило нит знам колку се давачките таму и колку би се пребило.
Претпоставувам не се плаќа за увоз некои давачки дека се од ЕУ роба.
Немам ни бугарски пасош за да го возам на бг таблички.

Отиди кај нас во салот веројатно ке ти средат убав попуст. Цените им се поголеми, ама секогаш се на некој попуст.
Се интересирав, не даваат попуст а и ја нема таа комбинација на менувач и мотор - барам појак дизел ама со рачен менувач.
Изгледа линиите за производство не сакаат многу да ги комбинираат, а и за побрзо да им одат сериите.
Не ми се верува да ќе ми удоволат. А во британија се произведува и продава како што барам.
Затоа размислувам однадвор можеби подобро.
Или, наместо ново, изгледа најдобро да се оди на половно.
Поефтино посекако, а би си го чувал и одржувал старото возило, да се најди.

Не мора да работат салоните, да се затворат.
Нека си направат регионален центар, на пр. во белград за србија, Македонија, црна гора, па ако сакаш оди таму да видиш,
а ако не, тука само по нарачка или понуда од серијата, а да работи само сервисот.

Ако купуваш возило кое не се нудело кај нас ќе си имаш повеќе компликации кај нас и ќе те кошта повеќе.
Тоа не се нудело кај нас, значи дека тој мотор - со тој менувач ако не бил кај во понуда. Треба да правиш хомологација на ново.
Прашај што значи тоа во пари и време.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4007
« Одговори #3949 на: 08 Јуни 2022, 11:17:04 am »
По некоја логика ако купуваш од странство не би требало да платиш данок и царина или само данок.
Па после кај нас увоз.
Не знам, па се интересирам. За од бугарија претпоставувам цените им се со ддв, па се надевам би ми дале без ддв за извоз кој би
одел преку шпедиција и на таа основна цена давачките тука. Да, ќе дојди уште 10-15% царина и 18% ддв и можеби и давачка за
кубикажа што е данокот, ама ако најнакрај и 500 евра ми дојде поефтино, зошто да не?
Веројатно поефтина им е цената и заради нискиот стандард ама и големиот пазар на половни автомобили и веројатно дека е производ од европска унија нема давачка за увоз. - 1

Ионака цениве по салониве отсекогаш се огромни а и сега зголемени, па и не мора да работат салоните, доста е сервисот,
а за нови нека се носат по нарачки и на лагер што има во регионални центри, а ако сакаш да видиш во живо, оди во
белград, софија, солун.

Болдирано 1. Доколку нема давачка за увоз во ЕУ, нема што да ти одбијат а ти тука ќе платиш, така да не ти менува на цената воопшто.

Болдирано 2. Смешки :D Ако не и лекови освен основните нека не ни носат, па ако некој е болен нека оди до Белград или Софија, Солун :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5182
  • The Spartan General
« Одговори #3950 на: 08 Јуни 2022, 11:46:23 am »
....

Imas celosna poddrska od mene za ovoj zafat.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект
« Одговори #3951 на: 08 Јуни 2022, 11:51:21 am »
За каква кола се работи иначе?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10330
« Одговори #3952 на: 08 Јуни 2022, 12:00:21 pm »
Тоа дека ќе ти дојди поефтино е многу тешко за верување, макар и истата верзија, а не пак појак дизел дури.  ;D

Ама ако, терај, докажи ни го спротивното, вакви јунаци се бараат.
Пред 10ина години, еден лик сакаше да го заебе системот/пазарот за половни возила, сакаше да си купи по интернет од една "европска земја" едно ганц ново :) за џабе пари :) БМВ со 2 клуча  на сликите :)...он паметен, другите улави ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
« Одговори #3953 на: 08 Јуни 2022, 12:01:05 pm »
Овде за ново се муабети.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3954 на: 08 Јуни 2022, 12:10:56 pm »
Овде за ново се муабети.
Јасно, но заеднички именител е да се заебе системот и да се помине поевтино.

И јунаци што гинат ;)

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6989
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3955 на: 08 Јуни 2022, 14:24:39 pm »
Да погодам:

Артеон 2.0ТДИ 190коња со рачен или
Тигуан 2.0ТДИ 150коња со рачен?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #3956 на: 08 Јуни 2022, 15:09:56 pm »
Да погодам:

Артеон 2.0ТДИ 190коња со рачен или
Тигуан 2.0ТДИ 150коња со рачен?

Vw Up 2.0 tsi 4x4 со рачен
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #3957 на: 08 Јуни 2022, 15:47:50 pm »
со кола од странство, најмногу може да ќариш во однос вложено добиено:

- 1-4 години стара
     - што поскапа вредност како нова, толку повеќе има изгубено вредност за 1-4 години

на нова кола нема да ќариш ништо, освен стресови, искуство во организација за набавка и малтретирање со институции

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3958 на: 08 Јуни 2022, 16:26:50 pm »
А како што знаат да те заглават нашите институции во простор ни на небо ни на земја :'(

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9329
« Одговори #3959 на: 08 Јуни 2022, 21:47:52 pm »
Da ne pravam muabet za zarbancii so garancija, stvarno neznam kako funkcionira i dali vazi bez razlika kaj si.