Здраво, нешто ме интересира ако некој се разбира. Гледам цениве за нови коли се некако скоро како за авиони.
Споредував цени, конкретно Волксваген во Македонија и Бугарија и испаѓа кај соседиве се околу 15% поефтини, ист модел возило,
исто ниво на опрема, мотор и сл. Дури и ми се верува дека за пазар на ЕУ се поквалитетни материјалите.
Прашањето ми е, дали е изводливо да нарачам и купам таму возило и да ангажирам шпедиција тука да ми го увези?
Немам правено пресметки дали би се исплатило нит знам колку се давачките таму и колку би се пребило.
Претпоставувам не се плаќа за увоз некои давачки дека се од ЕУ роба.
Немам ни бугарски пасош за да го возам на бг таблички.
Отиди кај нас во салот веројатно ке ти средат убав попуст. Цените им се поголеми, ама секогаш се на некој попуст.
Се интересирав, не даваат попуст а и ја нема таа комбинација на менувач и мотор - барам појак дизел ама со рачен менувач.
Изгледа линиите за производство не сакаат многу да ги комбинираат, а и за побрзо да им одат сериите.
Не ми се верува да ќе ми удоволат. А во британија се произведува и продава како што барам.
Затоа размислувам однадвор можеби подобро.
Или, наместо ново, изгледа најдобро да се оди на половно.
Поефтино посекако, а би си го чувал и одржувал старото возило, да се најди.
Не мора да работат салоните, да се затворат.
Нека си направат регионален центар, на пр. во белград за србија, Македонија, црна гора, па ако сакаш оди таму да видиш,
а ако не, тука само по нарачка или понуда од серијата, а да работи само сервисот.