Автор Тема: 2020 BMW F87 M2 Competition  (Прочитано 58245 пати)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
Одг: 2020 BMW F87 M2 Competition
« Одговори #570 на: 01 Август 2025, 12:58:53 pm »
Има да не се лажеме и тоа огромна разлика. Просто, за колку време ти се загрева и постигнува работна температура колата сега, и за колку време во зимо? :D
Не ми беше тоа поентата...

Она што сакав да го кажам е дека дури и при екстремни надворешни температури нема ризик од прегревање на мотор, заради одличниот систем за ладење. Инаку да, секако дека полесно загрева во топло време  ;D

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #571 на: 03 Август 2025, 09:51:51 am »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #572 на: 03 Август 2025, 10:45:48 am »
Супер видео сте направиле.

На која локација е сниман денскиот дел?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #573 на: 03 Август 2025, 10:52:09 am »
Супер видео сте направиле.

На која локација е сниман денскиот дел?

Куманово - Свети Николе :)

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #574 на: 03 Август 2025, 11:31:11 am »
Sверско видео, секоја чест.  :)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #575 на: 09 Август 2025, 18:42:39 pm »
Денес извозено Скопје - Дебар преку Маврово - Струга - Охрид - Скопје преку Кичево. Гугл Мапс дава 370км. Тргнав на Car Show Охрид, но за жал ради фамилијарни причини мораше да се вратам предвремено. Единствена добра работа е што бембарата си функционира перфектно без разлика на услови, планински превои, автопати, крузање, полн гас. Милина е за возење. :)

Требаше утре да се враќам преку Битола-Прилеп-Градско и да ги направам логовите за Mosselman на делницата кај Катланово и на другиот правец пред патарина, па ако е сѐ океј дома утре ќе излезам специјално за тоа.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #576 на: 15 Август 2025, 15:41:16 pm »
Мала ситница но многу смени - денес од Bimmer-Remote ми кодираа софтвер за волан/летва од M4 GTS, како и софтвер за диференцијал и DSC од M2 CS. Помалку од 10 минути работа и се зачудив што поддржуваат преку macOS, други што сум прашал ми барале Windows лаптоп и затоа одложував. Ја пробав накратко до Водно и назад и можам само да кажам WOW. Не ми е јасно зошто колава не излегла вака од фабрика.

Воланот многу подиректен, ја нема таа мртвата зона од средина налево и надесно, реагира побрзо, се чувствува повеќе фидбек од тркалата во волан. Диференцијалот е феноменален, дозволува повеќе слип пред да заклучи и многу побрзо можеш да возиш во кривина пред да почне understeer. Полесно се контролира вртењето со гас во кривина и многу побрзо катапултира на излез. Исто така полесно е за лизгање но и подобро се контролира.

Сѐ на сѐ, за нешто околу 115 евра, нема подобар bang for buck handling upgrade на F8X платформа.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #577 на: 17 Август 2025, 16:02:37 pm »
Вчера и денес бев на мисија да соберам логови за да пратам на тјунерот, конечно најдов малку слободно време. Прва работа, колава е ненормално брза при полн гас. Ама она, сериозно брза. Не ми е јасно како ги возат F8X коливе со 700 и нагоре коњи...

Друго, вака логовите изгледаа добри. Од она мое малку познавање, мислам дека има луфта да се дотераат тајминзите на високи обртаи. Вчера секако бааѓи потопло, 32C амбиентална, температурата на воздух стигна до кај 60ина степени при полн гас 2ра-3та-4та, што е сепак одлично. Ќе го сменам радијаторот за ладењето за воздух евентуално, и ќе ја држи пониско. Денес, 26C амбиентална, плус облачно, истата локација истото возење, не крена над 50C.

Таргет притисок беше 1.51 бар, држи 1.51 со мал пад на 1.46 бара до редлајн. Одлично, турбините работат како што треба и не умираат на 6000 обртаи :)

Компјутерот спрема сите параметри пресметува колкав вртежен момент испорачува (секако не е мерено ова или со сензори ама би требало да е релативно блиску), и максимумот што го видов беше околу 670Nm :) паѓа на високи обртаи ама тоа е мислам затоа што има уште луфта да се корегираат тајминзи на согорувањето, кај мене беа околу 6 степени највисоко, а мислам дека може до кај 8, притисокот баран се испорачува. Со оглед на тоа што нема активно корекција на тајминг (0 до -1 степен макс), мислам дека би требало да извадат уште нешто од мапата. Ќе видиме што ќе кажат утре :)

И за крај, имаме проблем  ;D не е баш проблем проблем, туку вчера накај Козјак во трета брзина на нерамен асфалт при полн гас почна да ми се случува wheel hop. Од тоа што читав, кај овие коли проблемот е што диференцијалот е монтиран само со една чаура и шраф на трапот, иако во трапот има дупка за 2, и чаурата е премека и при високо оптеретување знае диференцијалот да „мрдне“. Нареден мод е сет Powerflex чаури за диференцијал како и dual-mount kit за да може да се искористи и втората дупка.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #578 на: 17 Август 2025, 16:54:36 pm »
Одлично видео, се надевам нешто бенефит сте имале бар од Лукоил, пошо од нашиве дилери на возила, тешко.

Се надевам дека ќе влезете во радар кај некој од БМВ, па ќе ве канат на промоции.

Уживајте

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #579 на: 17 Август 2025, 17:19:25 pm »
Одлично видео, се надевам нешто бенефит сте имале бар од Лукоил, пошо од нашиве дилери на возила, тешко.

Се надевам дека ќе влезете во радар кај некој од БМВ, па ќе ве канат на промоции.

Уживајте

Никаков бенефит, така се погоди успат за назад накај Скопје да е па ај да застанеме и да снимаме.

Тешка работа и тоа канењето на промоции :) ама небитно, не ми е за тоа колата.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #580 на: 17 Август 2025, 18:07:13 pm »

Upload-ирај за нас верзија без виолини. Доволно ми е само ржењето 😎

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #581 на: 22 Август 2025, 23:21:38 pm »
Си падна нарачка за чаурите и држачот за диференцијалот, 15% попувче имаа на MLPerformance:

4x PFR5-4025 Powerflex Street предни чаури за диференцијал
2x PFR5-4026 Powerflex Street задни чаури за диференцијал
1х PFR5-4030 Powerflex dual mount држач за диференцијал

Ќе стигнат таму после 01.09 некој ден, и таман ќе се монтираат заедно со сѐ short shifter kit-от што стигна пред недела дена.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #582 на: 25 Август 2025, 17:27:18 pm »
Размислувам деновиве што да правам со зимските бандажи. Оставање во црна боја не доаѓа во предвид, се навикнав многу на по-„егзотичниот“ изглед со златните. Зборував со вулканизер Смилевски, тие нудат услуга за powder-coating, и во каталогот имаа BMW Frozen Gold боја, ама знам дека вистинската Frozen Gold шифра не е никогаш јавно објавена и дека е многу тешко да се репродуцира, па не ми се ризикува. Додека барав идеи по интернет, налетав на исти бандажи како моите, офарбани во Porsche Neodyme Gold, и изгледаат прекрасно:

После малку играње со ЧатГПТ и некои 10 обиди да изрендерира облик на бандажи бар приближен до овие, го добив овој резултат:

А вака изгледаат моментално:

За мене ова е 10/10, главното е што нема да се црни, не се досадни сребрени, а и нијансата е различна од моменталните па ќе дојде како убава промена. Знам дека бојава ја имаат во каталог, ама треба да отидам во живо и да се договорам подетално. Сега за сега ова останува како #1 избор

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #583 на: 25 Август 2025, 18:09:53 pm »
Порни4

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #584 на: 25 Август 2025, 18:24:00 pm »
Сега гледам дека Џимни ЧатГПТ на рендерот ја симнал колата малце, затоа поубаво изгледа.  :(