Top, alal da im e ne te terale da moras da kupis niven proizvod koj i ubavo go naplakaat adapterot e gledam 159.
Znaci 1. ja siminjas tvojata fabricka mapa 2. mosselman ti prakaat obrabotena mapa 3. ja unstaliras 4. vozis nekoe vreme, 5. pak siminjas i pravat fine tuning?
Od kolku na kolku krenaa boost?
Значи вака:
1. Ја симнувам мојата фабричка мапа и им ја праќам нив
2. Врз основа на таа тие прават нова иницијална верзија
3. Ми ја праќаат мене, ја флеширам јас и правам логови, во 2 специфични сценарија: еден лог во 4та брзина полн гас од 2000 обртаи до редлајн и еден лог 2ра-3та-4та исто под полн гас
4. Им ги праќам логовите, ми враќаат ревидирана мапа врз основа на логовите (корекција на тајминзи, гориво итн), ја флеширам, правам пак логови, и пак истото додека не сме сите среќни
Не се дефинира буст во мапата, се тјунира по основа на load и RPM и за тие 2 параметри се подесуваат ignition timings, количество на гориво итн (пример: на 180% load при 5000RPM ќе има 10 степени тајминг и 11.5:1 air-fuel-ratio, лупам бројки, AFR не се дефинира така туку преку lambda вредности ама чисто за пример), ова е поедноставено, тука има табели и за wastegate duty cycle и слични работи, и после компјутерот спрема тие табели си калкулира колку буст му е потребно за да го постигне бараниот load на моменталниот RPM за да го задоволи бараниот air-fuel-ratio.
tl;dr Boost директно не се менува, туку се калкулира спрема други резултати. Колку било фабрички не знам, колку е сега ќе дознаеме чим направам логови. Чекав само малце температуриве да паднат неделава.