Автор Тема: Увоз на возило од Германија  (Прочитано 14578 пати)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1211
Одг: Увоз на возило од Германија
« Одговори #90 на: 02 Јануари 2025, 11:02:14 am »
Треба државава да ни овозможи да возиме нови возила, или понови. Да не дестимулира да прајме вакви глупости. Со просечна плата од 500 евра и со факинг југо класа од 20000 евра, па ке возиме вакви возила. Настрана курчот..да мора да возиш кола со круг од Немачка.  Па во 2007-2012 едно чудо спарк i i10 се продадоа. На тоа време треба да се вратиме. Ама за тоа е крива државата и идиотарииве во авто индустрија на луѓе ко Елон Макс и Таварес и квази екологисти. Под квази екологисти мислам на луѓе кои сметаат дека возилата на струја се еколошки. Еколошки се во моменталниот моментум, на лонг терм не. Да не испадне дека за да напрај струја РЕК Битола за 100 возила електрични ќе напрај загадување ко за 90 дизели без катализатор. А за производство и уништување, рециклажа на батерии не зборам.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6704
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #91 на: 01 Мај 2025, 08:59:23 am »
Кои би биле давачките за увоз за ауди а3 1.9 тди 2005?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4087
« Одговори #92 на: 01 Мај 2025, 13:19:53 pm »
936 Евра
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #93 на: 01 Мај 2025, 15:21:46 pm »
Само толку?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3337
« Одговори #94 на: 02 Мај 2025, 09:07:06 am »
Само толку?

942 Мислам дека е поточно, ама носи си 5-10 евра во џеб за секој случај.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 164
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #95 на: 05 Август 2025, 10:51:07 am »
Се израдував на темата дека ќе има некоја полезна информација, но 90% од постовите се спам, реално 7 страници на ветар читав.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7604
« Одговори #96 на: 09 Август 2025, 23:28:57 pm »
Се израдував на темата дека ќе има некоја полезна информација, но 90% од постовите се спам, реално 7 страници на ветар читав.

Околу ~40% на цената што ќе ја платиш колата во Германија.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #97 на: 10 Август 2025, 09:42:14 am »
Неколку души како Луки знам сигурно, и уште некој во неколку точки имаа пишано како е целата процедура, ама во други теми, и на нив само транзитот низ Србија ќе го додадеш и тоа е тоа.
Најтешкото е да се стани од стол и да се тргни Германија по кола.
А таму ко ќе стигниш колку и да не знаеш ќе се снајдиш, само запамти, нема изгубен шофер, има само многу поминати километри.  ;D

• Легенда
« Одговори #98 на: 04 Март 2026, 22:04:32 pm »
Ај мала помош од Македонците во Германија.

Како да земам кола од друг град, газдата ќе ја одјави онлајн претпоставувам, и ќе си ги земи таблиците.

Човекот петок треба во 10.30 да ја земи дозволата за престој, дали можам да очекувам тој ден да завршам со одјава и пријава на германски табли ако е направен договорот? Има термини после 12 пример или посредници шо работат без термини?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
« Одговори #99 на: 05 Март 2026, 07:05:48 am »
Ај мала помош од Македонците во Германија.

Како да земам кола од друг град, газдата ќе ја одјави онлајн претпоставувам, и ќе си ги земи таблиците.

Човекот петок треба во 10.30 да ја земи дозволата за престој, дали можам да очекувам тој ден да завршам со одјава и пријава на германски табли ако е направен договорот? Има термини после 12 пример или посредници шо работат без термини?
Kako ke ja odjavi onlajn bez dozvola za prestoj? Treba licna karta so aktivna funkcija za eID.

Tebe ti treba tablici, osiguranje i soobrakjajnite. Dogovorot nikoj ne go gleda. Koa ke gi imas ovie raboti moze online ili fizicki sa ja prijavis. Jas sekogas sum odel fizicki, za termin zavisi od mestoto nekogas ima nekogas nema so nedeli termini ama ima denovi koga moze da odis brojce da zemes i da cekas.
Rabotata e 5 min ama treba se ova od pogore

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

• Легенда
« Одговори #100 на: 05 Март 2026, 07:22:58 am »
Продавачот ќе си ја одјави, исто како македонија.  :)
Никој не дава со нивни таблици да си ја донесиш колата до местото на живеење, посебно од друг град.

Мора да одиш со твои таблици потоа и да си ја земиш колата, или нешто пропуштам?

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7549
  • French diamond
« Одговори #101 на: 05 Март 2026, 08:09:24 am »
Најчесто да, пробни табли..ретки се тие што ги даваат таблиците, јас ја зедов така мојата, ама во договорот наведовме дека ја земам на негови таблици и дека е веќе продадена.

• Легенда
« Одговори #102 на: 05 Март 2026, 08:29:24 am »
Пробните ми имаат логика ако можиш да извадиш одма од местото каде што купуваш за да не се враќаш, само дупло плаќање иди и за таблици и посебно осигурувањето, на два пати евб број да вадиш и платиш треба. Ама ако е подалеку градот сепак поисплатливо пробни изгледа е.

А наједноставно како шо читам, оналјн да се регистрира, и купат таблици, па со потврдата испечатена си возиш дури стигнат стикерите и документите. Ни термини ни шалтери.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #103 на: 05 Март 2026, 09:28:17 am »
За пробни таблици колата пред сѐ треба да е одјавена. Ти треба и evb број од осигурување.

• Легенда
« Одговори #104 на: 05 Март 2026, 09:46:54 am »
Да изгледа така ќе биди.

Онлајн осигурување или физички да се вади?
Во ADAC можи без термин да се извади осигурување и пробни да ми дадат?