Автор Тема: Увоз на возило од Германија  (Прочитано 21117 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18002
Одг: Увоз на возило од Германија
« Одговори #120 на: 14 Април 2026, 22:49:54 pm »
Клабери, дали некој од вас што скоро увезувал кола знае каде/како се вади CoC сертификат?

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7619
  • French diamond
« Одговори #121 на: 14 Април 2026, 23:01:34 pm »

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7771
« Одговори #122 на: 15 Април 2026, 00:05:04 am »
Клабери, дали некој од вас што скоро увезувал кола знае каде/како се вади CoC сертификат?

COC сертификат го има компанијата што ти ја продава колата, во 99% од случаите. Ме буниш малку, зошто ти би вадел.

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 751
    • ibiz.mk
« Одговори #123 на: 15 Април 2026, 02:13:41 am »
@MartinAlfista јас кога увезував шпедитерот ми извади ~9000 мислам дека беше

@Tommy по ново почнаа кај нас да бараат COC ако е купено ново треба компанија да ти даде, али ако е купено половно или од физичко лице, може да го нема земено
И да треба тука да вадиш дупликат

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7192
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #124 на: 15 Април 2026, 07:15:27 am »
3 коли шо требаше да ги гледам, ги прашав и сите го имаа COC документот.

Според Гемини, се вади физички во официјално претставништво на производителот или онлајн можиш да го купиш и да ти го испратат, има повеќе страни што го нудат.
Цена ко гледав онлајн беше, 100-250€ зависи од брендот на возилото и од каде го купуваш.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18002
« Одговори #125 на: 15 Април 2026, 09:26:06 am »
Така и бидна, прашав - нема колата со себе. Секако доаѓа со таков документ од фабрика ама низ годините останува во нечија фиока.

Се вади или на онлајн сајт (по кој ќе треба да де преведе ако не е на македонски) или во салонот во кој се продава тој бренд во Македонија.

• Легенда
« Одговори #126 на: 15 Април 2026, 09:31:06 am »
Не треба превод на CoC, ти треба за на царина и потоа на технички преглед за хомологација, и таму го задржуваат.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7771
« Одговори #127 на: 15 Април 2026, 09:39:14 am »
@MartinAlfista јас кога увезував шпедитерот ми извади ~9000 мислам дека беше

@Tommy по ново почнаа кај нас да бараат COC ако е купено ново треба компанија да ти даде, али ако е купено половно или од физичко лице, може да го нема земено
И да треба тука да вадиш дупликат

Боже сачувај...

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2349
« Одговори #128 на: 15 Април 2026, 11:23:59 am »
Така и бидна, прашав - нема колата со себе. Секако доаѓа со таков документ од фабрика ама низ годините останува во нечија фиока.

Се вади или на онлајн сајт (по кој ќе треба да де преведе ако не е на македонски) или во салонот во кој се продава тој бренд во Македонија.

Не ти треба преведен COC јас како што знам. Слободно можеш да појдеш во салон таму и да ти извадат COC. Јас кога пишав на еден салон во Германија да ми пратат број на шасија за една Giulia QV, ми го пратија цел COC и имаше и верзија на англиски заедно со германската.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44937
  • Il Moderatore
« Одговори #129 на: 15 Април 2026, 16:00:35 pm »
Не треба превод на CoC, ти треба за на царина и потоа на технички преглед за хомологација, и таму го задржуваат.
Тоа е многу глупо што го задржуваат, тоа е пропратен документ на автомобилот. Мене CoC ми помогна пред 11 години побрзо да ја поминам хомологацијата за 159-ката, ама документот остана кај мене и го имам сеуште со колата.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
« Одговори #130 на: 16 Април 2026, 07:08:12 am »
Се сложувам, мене ми го задржаа, и иди како следна важност да има хомологацијата од технички, која и таа потоа ја задржуваат во МВР, и сообраќајната иди хиерархиски најгоре.  :D