Автор Тема: Увоз на возило од Германија  (Прочитано 5560 пати)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1144
Одг: Увоз на возило од Германија
« Одговори #90 на: 02 Јануари 2025, 11:02:14 am »
Треба државава да ни овозможи да возиме нови возила, или понови. Да не дестимулира да прајме вакви глупости. Со просечна плата од 500 евра и со факинг југо класа од 20000 евра, па ке возиме вакви возила. Настрана курчот..да мора да возиш кола со круг од Немачка.  Па во 2007-2012 едно чудо спарк i i10 се продадоа. На тоа време треба да се вратиме. Ама за тоа е крива државата и идиотарииве во авто индустрија на луѓе ко Елон Макс и Таварес и квази екологисти. Под квази екологисти мислам на луѓе кои сметаат дека возилата на струја се еколошки. Еколошки се во моменталниот моментум, на лонг терм не. Да не испадне дека за да напрај струја РЕК Битола за 100 возила електрични ќе напрај загадување ко за 90 дизели без катализатор. А за производство и уништување, рециклажа на батерии не зборам.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2205
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #91 на: 02 Јануари 2025, 12:39:58 pm »
златен бс95

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
  • The best or nothing.
« Одговори #92 на: 02 Јануари 2025, 13:48:00 pm »
Треба државава да ни овозможи да возиме нови возила, или понови. Да не дестимулира да прајме вакви глупости. Со просечна плата од 500 евра и со факинг југо класа од 20000 евра, па ке возиме вакви возила. Настрана курчот..да мора да возиш кола со круг од Немачка.  Па во 2007-2012 едно чудо спарк i i10 се продадоа.

Просечна нето-месечна плата во 2007-ма година изнесувала 14411 денари.
Просечна нето-месечна плата во 2024-та година изнесувала 40961 денари.

Шевролет спарк тогаш коштал 7.000 евра, или биле потребни 30 минимални плати.
Фиат панда во 2024-та кошташе 14.000 евра, или околу 21 минимална плата.
Дачиа сандеро 1.0 тце (турбаш) чини 17.000 евра, грубо земено 25 минимални плати.

Ај објасни ми на мене. Јас како просечен човек со интелигенција број на кондури, како е можно сега помалку плати да треба за вакви возила, а слабо се продаваат. Дали тоа сите сакаме да возиме мечки/бмв/ауди, или не ?
Не сметајќи дека спаркот со лим како конзерва од месни нарезак, без клима, со прдеж багаж, и без абс/есп. Што секоја модерна кола денес тоа го има како минимална опрема.

пс: стигна ли лавчето?

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1144
« Одговори #93 на: 02 Јануари 2025, 13:59:40 pm »
@Jimny
златен ли е сребрен ли е незнам. Ама дека струјата е најеколошка....тоа е дискутабилно. Мене ме нервира односот на „автоспецијалистите“, кои за електро мобилите го кажуваат само прос, а ретко или воопшто конс.

@nikola98 прав си 100% за пресметката на платите.  Тоа е така и е ок. Држи вода. Ама револтира фактот дека за нешто што пред 5-6 години вредело 13000, сега да платиш 20000.  Пази староста на возилата се зголемува и на запад, не купуваат  толку често на 5 години веќе возила. Општа криза е бар во Европа.

Инаку бар до 2012,13 можда и покасно, технолошкиот напредок не влегуваше во цената со толку голем процент, и CO2 намалување и слично. Сега прво ЕУ те опердашува, по после се друго, ти на непроизводено возило имаше 2000->5000 евра за заштита на озонската дупка. Секое некакво подобрување донесува поголема цена. истото е и со IT производи, исто е и со се друго.

Лавчето треба да е задна недела на јануар во Македонија. Инаку според мене тоа возило што ја го нарачав е со 30% над цената што реално треба да е.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2205
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #94 на: 02 Јануари 2025, 14:35:24 pm »
Сите се такви, па дури и јапанаци ги кренаа цените не ме изненадува да како сега што е 20че е до некаде нормално да се плати ке биде  27,28илјади почетна за жал тоа е реалноста, ауди,мерцедес,бмw ке биде поим ке си ги  гледаме и тоа ти е ке бидат атракција по улици бидејки со цените отидоа неповрат.За струји,хубриди,и остали глупости не возам кола додека не ми е на гориво се знае што ауто а не тротинети јас ке се држам за ова што е  бензин чист мотор или пак нешто појако 3,0 дизел какви струји батерии и остали глупости.Ако мисли дека некој колите се загадувачи одма нек се консултира со матичен па таму нека го препраќа да му дијагностицираат дијагноза.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14041
« Одговори #95 на: 02 Јануари 2025, 17:13:36 pm »
Треба државава да ни овозможи да возиме нови возила, или понови. Да не дестимулира да прајме вакви глупости. Со просечна плата од 500 евра и со факинг југо класа од 20000 евра, па ке возиме вакви возила. Настрана курчот..да мора да возиш кола со круг од Немачка.  Па во 2007-2012 едно чудо спарк i i10 се продадоа.

Просечна нето-месечна плата во 2007-ма година изнесувала 14411 денари.
Просечна нето-месечна плата во 2024-та година изнесувала 40961 денари.

Шевролет спарк тогаш коштал 7.000 евра, или биле потребни 30 минимални плати.
Фиат панда во 2024-та кошташе 14.000 евра, или околу 21 минимална плата.
Дачиа сандеро 1.0 тце (турбаш) чини 17.000 евра, грубо земено 25 минимални плати.

Ај објасни ми на мене. Јас како просечен човек со интелигенција број на кондури, како е можно сега помалку плати да треба за вакви возила, а слабо се продаваат. Дали тоа сите сакаме да возиме мечки/бмв/ауди, или не ?
Не сметајќи дека спаркот со лим како конзерва од месни нарезак, без клима, со прдеж багаж, и без абс/есп. Што секоја модерна кола денес тоа го има како минимална опрема.

пс: стигна ли лавчето?

Оти сите сега сакаат да возат џипче, од кал да е, да кажат дека џипче возат. Да имаат реална потреба ајде де, ете имал викендица некаде, ова она, скрос разбирам. Ама живее во Кисела Вода, нема место точак да паркира, важно батето вози џип за кој лупнал 17000 Х3ка ама задните стакла ги држи со штрафцигер, а узпат ти прави муабети колку добро му оди бизнисот...

Покондурени сељаци