Автор Тема: Банки, заштеди, сметки  (Прочитано 14427 пати)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220
Одг: Банки, заштеди, сметки
« Одговори #165 на: 03 Февруари 2026, 20:11:55 pm »
Ако си директор на усје може и 30к да земеш :D Така да не се непостоечки.

Тие позиции се најчесто недостапни без соодветните конекции така да

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9428
« Одговори #166 на: 04 Февруари 2026, 05:11:32 am »
Јас сум моментално на Capital, за вадење пари не сум имал проблем, ми ги префрла на трансакциска и си терам процедура за плаќање данок.
Во главном CFD на дневна база, сега ми се живее, не на 65 год., од кај знам тогаш и дали ќе бидам жив.. пу пу

So e toa CFD, toa ti e toa za SP500?

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 658
« Одговори #167 на: 04 Февруари 2026, 08:51:02 am »
Немој CFD, тоа е коцкање... еден вид на обложување дали ќе паѓа или расте акцијата, а не ја поседуваш истата... самата апликација предупредува дека 70-80% од малите инвеститори губат пари кога тргуваат на CFD...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15273
« Одговори #168 на: 04 Февруари 2026, 09:06:35 am »
А да си живеете сега додека ви можат мадињата да шетате, искусите, видите? На 65 ќе ми се седнува да одморам и починам многу често.

Инвестирајте, мачете се, не викам не, ама дека ќе ви се живее на 65... мало морген.
Јас сум моментално на Capital, за вадење пари не сум имал проблем, ми ги префрла на трансакциска и си терам процедура за плаќање данок.
Во главном CFD на дневна база, сега ми се живее, не на 65 год., од кај знам тогаш и дали ќе бидам жив.. пу пу

Муабетот беше заштеда - за да имате добра пензија.

Иначе, сега е моментот да проживееш. Затоа и работиме.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
    • ibiz.mk
« Одговори #169 на: 04 Февруари 2026, 09:55:55 am »
А да си живеете сега додека ви можат мадињата да шетате, искусите, видите? На 65 ќе ми се седнува да одморам и починам многу често.

Инвестирајте, мачете се, не викам не, ама дека ќе ви се живее на 65... мало морген.

моја логика е, 10-15% од плата неприметно ке се одели, (ова зборуваме ако зимаме пр. 2000+евра, не да се бориме месец за месец)
ке се вложат па на 50-55 да можеш порелакс и за шетање и трошење, до 65 дај боже со овој начин да дочекаме за пензија.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9428
« Одговори #170 на: 04 Февруари 2026, 10:25:49 am »
Немој CFD, тоа е коцкање... еден вид на обложување дали ќе паѓа или расте акцијата, а не ја поседуваш истата... самата апликација предупредува дека 70-80% од малите инвеститори губат пари кога тргуваат на CFD...

Ok, kako se investira togash direktno vo S&P? Bez posrednici

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 658
« Одговори #171 на: 04 Февруари 2026, 10:52:19 am »
@MarceCvarce во самата апликација T212 имаш 2 опции, INVEST и CFD... одиш преку инвест и таму купуваш се што ти треба.
Инсталирај ја на телефон или пристапи преку веб, регистрирај се и отвори ДЕМО сметка, и прво играј си малку со тоа, се однесува речиси идентично како со вистински пари...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6998
« Одговори #172 на: 04 Февруари 2026, 19:44:59 pm »

моја логика е, 10-15% од плата неприметно ке се одели, (ова зборуваме ако зимаме пр. 2000+евра, не да се бориме месец за месец)
ке се вложат па на 50-55 да можеш порелакс и за шетање и трошење, до 65 дај боже со овој начин да дочекаме за пензија.

И 60 000 денари да имаш, 50 евра да ги даваш секој месец во некакво вложување, дали тукашен фонд или странство негде е подобро отколку да ги чуваш под перница и да ги јаде инфлација.
Така и попатно стекнуваш навика, земаш 50к плата пример, 50 евра одма на инвестирање, останатото си го трошиш за секојдневен живот.

Затоа е тој процент, 10% за некоја стартна основа на платата кога си тазе особено ако немаш и поголем ќеш настрана.

Исто така, орочување во банки не носи некаков голем бенефит, мегу 2 и 3% е заработката на парите, бидејќи кај нас банките ги даваат во обврзници парите.
Плус и што те обврзуваат да ги орочиш на одредено време.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1143
« Одговори #173 на: 04 Февруари 2026, 20:10:07 pm »
Исто така, орочување во банки не носи некаков голем бенефит, мегу 2 и 3% е заработката на парите, бидејќи кај нас банките ги даваат во обврзници парите.
Плус и што те обврзуваат да ги орочиш на одредено време.

Имаат на Т212 само да ти стојат парите, секој ден ти даваат камата, конкретно за USD 3.3%, за EUR 2.2%. На WVP го има истото, даваат околу 2.4% годишно. И таму и таму парите може да ги вадиш кога сакаш. Во банки моментално има некои нудат и до 3.5% кај нас, ама мора да се орочат на 2 години. На 13 месеци околу 3.1%. У секој случај подобро некаде и 2% отколку да стојат у празно.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2794
« Одговори #174 на: 04 Февруари 2026, 20:36:49 pm »
Само злато, има во КБ Инвест златен фонд или па наполеони од златара. Се другото е пролазно.
jebes toa fond, hartivce deka demek imas zlato. Ili fizicki ili nisto

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Napoleni i ostali paricki od zlatari kako i plocki se skapi.
Najdobra opcija kaj nas za fizicko zlato e Investmetal https://www.investmetal.mk/mk/.
Cena skoro kako na svetska berza so minimalna provizija.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20335
« Одговори #175 на: 04 Февруари 2026, 20:39:50 pm »
Само злато, има во КБ Инвест златен фонд или па наполеони од златара. Се другото е пролазно.

Najdobra opcija kaj nas za fizicko zlato e Investmetal https://www.investmetal.mk/mk/.

Има некој искуство со оваа фирма?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10509
« Одговори #176 на: 04 Февруари 2026, 21:13:18 pm »
Да не кршам прсти по тастатура...

Никој не ја победил инфлацијата, куќата секогаш добива, за еден да добие мора 100 да изгубат...

Затоа живејте ги парите сега :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7704
« Одговори #177 на: 04 Февруари 2026, 22:12:35 pm »
Идеално портфолио за мене би било
  • 50% core инвестиции - Пред се недвижнини. Бенефит од кирии, и зголемување на вредноста на самата недвижнина
  • 35% во S&P - VOO - Van Guard што го спомнаа погоре. Set and forget, по можност со докупување од време на време
  • 15% во ризични инвестирања, daily trading etc

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 296
« Одговори #178 на: 17 Февруари 2026, 16:46:14 pm »
Преку која банка е најдобро да се внесуваат, а потоа да се повлекуваат пари на пример преку т212,, стопанска не дозволува никакви трансакции преку нивните картички за берзи надвор од мк.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2794
« Одговори #179 на: 17 Февруари 2026, 17:27:05 pm »

Има некој искуство со оваа фирма?
Jas, zatoa i gi preporacav.