Автор Тема: Банки, заштеди, сметки  (Прочитано 6091 пати)

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2345
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Банки, заштеди, сметки
« Одговори #60 на: 19 Јануари 2025, 16:14:19 pm »
Пред да те прогласиме за финансиски светец, ќе не просветлиш што е тоа околу УНИ банка што ќе не привлече да би вложиле пари?
акцијата има одличен раст и добро котира мислам дека е добра инвестиција и дека ке расне во наредни 3 години / ако воопшто немаш тргувано на МСЕ и не си запознаен искрено воопшто нема ни што да правиме муабет мој совет погледни ги извештаите на МСЕ направи разговор со брокер, јас имам купено 2022год на нлб акции за  22 илјади сега е 44 за 2 години раст на истата,  уни исто напредува постепено моментално да купуваш нлб не те советувам но за Уни да и мислам во наредни 3 години од август месец now моја проценка е дека ке стигне до 15 илјади.

Ke се само цитирам од 08ауг2024, сега сме 19јан2025 тнб урива рекорди скоро 59.983,65   ден по акција.Батко џемс (ме) шо ти кажуе тоа ти е.Јас страшно добро ја уапав ТНБ,и уште ја чувам не ја продавам ке ја чувам ,кажав и па ке кажам вложувајте во УНИ ке расне.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #61 на: 19 Јануари 2025, 18:44:37 pm »
Да 2 години и после си ослободен.

Според мене TSLA, Nvidia, MSFT се речиси сигурни дека ќе имаш голема добивка на долг рок.

TSLA проширува бизнис со роботика и ќе го триплира профитот.

NVIDIA во догледно време ќе води во развој на AI кое допрва ќе расти. Башка TESLA користи хардвер на Nvidia.

Мајкрософт е бастион во IT. Нема теоретска шанса бар дур е Гејтс жив да оди надолу.
« Последно менување: 19 Јануари 2025, 18:51:19 pm Carpathian Lord »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #62 на: 19 Јануари 2025, 19:23:43 pm »
Да 2 години и после си ослободен.

Според мене TSLA, Nvidia, MSFT се речиси сигурни дека ќе имаш голема добивка на долг рок.

TSLA проширува бизнис со роботика и ќе го триплира профитот.

NVIDIA во догледно време ќе води во развој на AI кое допрва ќе расти. Башка TESLA користи хардвер на Nvidia.

Мајкрософт е бастион во IT. Нема теоретска шанса бар дур е Гејтс жив да оди надолу.
Za nvidia i za tesla se slagam. Ke odat nagore e sega kolku....ke vidime.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #63 на: 19 Јануари 2025, 19:44:19 pm »
MSFT лапа 49% од профитот на OpenAI (ChatGPT)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #64 на: 19 Јануари 2025, 22:53:10 pm »
.
« Последно менување: 20 Јануари 2025, 02:28:40 am DarthJe5us »

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1043
« Одговори #65 на: 20 Јануари 2025, 10:09:48 am »
Јас имам ставено пари во WVP и Trading212.

WVP имаат големи провизии ама скратува маки да се замараш со купување/продавање на акции. Инвестираат повеќе во европски берзи кои се побезбедни ама мал % имаат раст на годишно ниво.

T212 сам си уплаќам преку картичка директ, на IBKR ова го нема и мора преку банка со големи провизии. Поголем ризик, повеќе добивка/загуба. S&P 500 е добро да се инвестира, само таму е се во $ и зависиме доста од промени на курс. Моментално еврото е многу слабо.

Јас инвестирам моментално во S&P и Mag7 + Broadcom. Пробав и со некои поризични, ама многу манипулации и лесно се губат пари.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #66 на: 20 Јануари 2025, 10:39:38 am »
Најголема добивка од фондовите кај нас имаше МБИ10 фондот на КБ Публикум. 63% за последната 1г.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #67 на: 20 Јануари 2025, 12:15:08 pm »
Не е реален растот кај нас, немаат со што да го оправдаат тој раст, едноставно се купуваат акции и со мал број оди берзата нагоре. Комерцијална банка ако не се лажам оди накај вредност од 1 милијарда.

Ова за последна година USA пазар, ако се погоди и оваа да е добра под Трамп, ке има пари. :D
Nvidia +131%
Tesla +102%
Broadcom + 97%

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #68 на: 20 Јануари 2025, 12:59:52 pm »
КМБ ќе изавди 80+ милиони добивка годинава, затоа оди нагоре. П/Е од 12 и ти дава вредност од 1 милијарда.

На пролет ќе подели 40тина милиони дивиденда. Тие пари добар дел ќе завршат на берза.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 545
« Одговори #69 на: 20 Јануари 2025, 15:42:21 pm »
не се плаќа данок на акции кои што ги поседуваш подолго од 2 години

УЈП викаат се ослободува од данок само ако oбврзникот ги продава хартиите од вредност, кој ги стекнал по основ на наследување или подарок од прв наследен ред, по истекот на две години од денот на стекнувањето од страна на правниот претходник (оставителот или дарувачот)... извор http://www.ujp.gov.mk/-/plakjanje/category/322

Има нешто друго каде што вика дека која било акција ако ја поседуваш повеќе од 2 години не подлежи за плаќање на данок при продажба? (мене ми нема смисла такво ослободување...)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1209
« Одговори #70 на: 20 Јануари 2025, 17:17:13 pm »
не се плаќа данок на акции кои што ги поседуваш подолго од 2 години

УЈП викаат се ослободува од данок само ако oбврзникот ги продава хартиите од вредност, кој ги стекнал по основ на наследување или подарок од прв наследен ред, по истекот на две години од денот на стекнувањето од страна на правниот претходник (оставителот или дарувачот)... извор http://www.ujp.gov.mk/-/plakjanje/category/322

Има нешто друго каде што вика дека која било акција ако ја поседуваш повеќе од 2 години не подлежи за плаќање на данок при продажба? (мене ми нема смисла такво ослободување...)

Затоа што нема. Се плаќа секако 10% на разлика измеѓу куповна и продажна цена.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #71 на: 20 Јануари 2025, 17:59:13 pm »

WVP имаат големи провизии ама скратува маки да се замараш со купување/продавање на акции. Инвестираат повеќе во европски берзи кои се побезбедни ама мал % имаат раст на годишно ниво.

T212 сам си уплаќам преку картичка директ, на IBKR ова го нема и мора преку банка со големи провизии. Поголем ризик, повеќе добивка/загуба. S&P 500 е добро да се инвестира, само таму е се во $ и зависиме доста од промени на курс. Моментално еврото е многу слабо.

Јас инвестирам моментално во S&P и Mag7 + Broadcom. Пробав и со некои поризични, ама многу манипулации и лесно се губат пари.

Пази околу  вадењето на т212, од неколкумина што ставивме не можевме да извадиме профит во МК банка. Бараат документи, договори и слично.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #72 на: 20 Јануари 2025, 18:22:32 pm »

Пази околу  вадењето на т212, од неколкумина што ставивме не можевме да извадиме профит во МК банка. Бараат документи, договори и слично.

Не разбирам што значи “профит” да се извади. Многу луѓе користат, не сум слушнал дека има проблем до сега. Која банка и што точно бараат?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #73 на: 20 Јануари 2025, 22:43:15 pm »

Не разбирам што значи “профит” да се извади. Многу луѓе користат, не сум слушнал дека има проблем до сега. Која банка и што точно бараат?

Влогот ако ти е преку мастеркард ставен, ти го враќаат како рефундација на картичка, а профитот мораш на девизна да го префрлиш.

Не памтам точно што беа, ама бараа покрај изводи и договори со трејдинг212, да биле наведени во некој регистар во наеодна банка, класичната бирократија поради која 90% од МК што вадат пари од странство одат се преку странски банки\процесори, барем јас што ги знам. Инаку аппот е одличен и имаат одлична поддршка од Трејдинг 212

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #74 на: 21 Јануари 2025, 01:35:00 am »
Оние што сакаат да инвестираат во S&P500 на IBKR/T212 како би избегнале трошоци за конверзија ЕУР/УСД можете да инвестирате во ETF SXR8 кој го прати S&P500 или VWCE кој е малку повеќе диверзифициран (околу 65% USA, 15% EU, 5% Јапан, 5% Кина и 10% остали свет). Двата се акумулирачки т.е. не исплаќаат дивиденда туку таа се реинвестира во самиот фонд, зголемувајќи ја вредноста на фондот долгорочно.

Инаку пред да се регистрирате барајте реферал за двете платформи, има бенефити кои се добиваат при ставање на пари на акаунтот.
« Последно менување: 21 Јануари 2025, 07:45:29 am DimitarMK »