Автор Тема: Банки, заштеди, сметки  (Прочитано 6066 пати)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1527
Одг: Банки, заштеди, сметки
« Одговори #90 на: 24 Јануари 2025, 14:02:18 pm »
Ја незнам што бараат, имам доказ дека сум ги уплатил парите, имам доказ дека сум ги повлекол, преку нивна банка има се пројдено и неможе да ги прифатат. :D
Те молам пиши како ќе ce заврши
:)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #91 на: 24 Јануари 2025, 14:13:29 pm »
Ја незнам што бараат, имам доказ дека сум ги уплатил парите, имам доказ дека сум ги повлекол, преку нивна банка има се пројдено и неможе да ги прифатат. :D
Ако добро те разбирам, ти си направил трансфер на средства од твојата сметка тука во МК на сметка во странство, на некој правен субјект. Парите ти стоеле таму, не битно, и од таа платформа правиш трансфер на средства на твојата сметка тука во МК? Значи, имаш прилив од правно лице од странство и за тоа ти бараат основ, за да можат да ги раскнижат на твојата сметка и да можеш да ги користиш, така? Ако е така како што претпоставувам, стандардна процедура е и доколку прикажеш основ ќе ти легнат на сметка.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5685
« Одговори #92 на: 24 Јануари 2025, 14:49:08 pm »
Која банка има најдобра камата за урочување во денари? Мислам од нормалните, поголемите, некои мали имаат сигурно ама не би ризикувал.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1043
« Одговори #93 на: 24 Јануари 2025, 16:38:30 pm »
Ако добро те разбирам, ти си направил трансфер на средства од твојата сметка тука во МК на сметка во странство, на некој правен субјект. Парите ти стоеле таму, не битно, и од таа платформа правиш трансфер на средства на твојата сметка тука во МК? Значи, имаш прилив од правно лице од странство и за тоа ти бараат основ, за да можат да ги раскнижат на твојата сметка и да можеш да ги користиш, така? Ако е така како што претпоставувам, стандардна процедура е и доколку прикажеш основ ќе ти легнат на сметка.

T212 може да се плаќа со картичка. Јас уплатив со картичка, а сакам да ги повлечам на сметка од банка. Од банка ми кажаа дека за плаќање на берза, мора посебна процедура и неможе преку картичка како ја што платив. Јас имам се докази, ама по некои нивни правила неможе да се извадат парите затоа што не се уплатени преку банка, да опнат големи провизии сите по ред. 40е е минимум провозија за пуштање пари, директ со картичка е 0.7%.

Се откажав, им кажав да ги вратат парите назад. Чекам да легнат на т212 сметка, па ке пробам со НЛБ да видам дали они може повеќе се информирани.

А не се големи пари, 100$.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1208
« Одговори #94 на: 24 Јануари 2025, 17:07:35 pm »

T212 може да се плаќа со картичка. Јас уплатив со картичка, а сакам да ги повлечам на сметка од банка. Од банка ми кажаа дека за плаќање на берза, мора посебна процедура и неможе преку картичка како ја што платив. Јас имам се докази, ама по некои нивни правила неможе да се извадат парите затоа што не се уплатени преку банка, да опнат големи провизии сите по ред. 40е е минимум провозија за пуштање пари, директ со картичка е 0.7%.

Се откажав, им кажав да ги вратат парите назад. Чекам да легнат на т212 сметка, па ке пробам со НЛБ да видам дали они може повеќе се информирани.

А не се големи пари, 100$.

Те дупат од банката, нема зошто да не може. На НЛБ сум повлекувал јас од IBKR, а сум уплаќал картичка на Wise па Wise на IBKR.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #95 на: 24 Јануари 2025, 18:35:22 pm »
@BraneMKD од каква картичка уплати? Wise, Payoneer или од картичка од банката каде што бараш да ги примиш парите?

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2343
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #96 на: 24 Јануари 2025, 20:10:43 pm »
Која банка има најдобра камата за урочување во денари? Мислам од нормалните, поголемите, некои мали имаат сигурно ама не би ризикувал.
Халк чинам 4,1

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #97 на: 24 Јануари 2025, 22:33:59 pm »
@BraneMKD од каква картичка уплати? Wise, Payoneer или од картичка од банката каде што бараш да ги примиш парите?

Уплатив со картичка од Шпаркасе, нормална.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9099
« Одговори #98 на: 25 Јануари 2025, 06:58:23 am »
Ako ti stignal priliv kako da e od tvoe ime ili tvoja smetka vo stranstvo se bara dokaz deka si rabotel ili ziveel tamu. Pred 5 godini praviloto na nbrm e deka ne smee mk drzavjanin da ima smetka vo stranstvo osven ako ne prestojuva iki raboti tamu.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #99 на: 28 Јануари 2025, 00:16:55 am »
Да 2 години и после си ослободен.

Според мене TSLA, Nvidia, MSFT се речиси сигурни дека ќе имаш голема добивка на долг рок.

TSLA проширува бизнис со роботика и ќе го триплира профитот.

NVIDIA во догледно време ќе води во развој на AI кое допрва ќе расти. Башка TESLA користи хардвер на Nvidia.

Мајкрософт е бастион во IT. Нема теоретска шанса бар дур е Гејтс жив да оди надолу.

NVIDIA пепел денес.
https://www.investing.com/news/stock-market-news/nvidia-sheds-589-billion-in-market-cap-on-deepseek-concerns-most-in--history-3831096

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #100 на: 28 Јануари 2025, 09:02:49 am »
Еве денеска е +5%, ке се вратат тие. :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #101 на: 28 Јануари 2025, 14:46:23 pm »
Секој ден некоја акција е пепел, друг ден се враќа.

Тоа се моменти кога се купува.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #102 на: 28 Јануари 2025, 17:08:25 pm »

Уплатив со картичка од Шпаркасе, нормална.

Zosto ne si gi povlechesh na istata kratichka, jas taka napraviv. Refundacija ti pravat, samo izzemi go profitot, znahi ako si uplatil 100 evra a imash 110, 100 povlechi na kartichka i kje ti legnat na transakciska, ostanatite ili zaboravi gi ili baraj da gi prefrlish na smetka vo stranstvo.

MK e maksimalno otezhnato rabotenjeto so devizi i transakcii so stranstvi subjekti, sakaat se da odi preku nivnite sistemi za da pravam milionski prihodi, zashtiteni od drzhavata. Da im spomnesh kripto, kje te napravat deka AlKaeda ja sponzorirash ili peresh pari za niv, zatoa i najgolem del od transakciite povrzani so frilens, kripto i berza se odvivaat po sivi kanali da gi narecham, bez parite da pominat niz MK sistemi.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #103 на: 29 Јануари 2025, 09:09:23 am »
Целта е да се инвестираат поголема сума на пари, јас пробав да извадам 100$, ама профилот е со поголема сума. Сакам се да си е легално, да си инвестирам и за некоја година или во зор да ги извадам тука. Системот ни е глуп, банките сакаат преку нив да иде да си земат провизии, државата сака и она да лапне данок...

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #104 на: 18 Февруари 2025, 11:58:11 am »
Имам за плаќање огревни дрва од Национален парк пелистер, и да не одам до банка, електронски сакам, само за шифрата не сум сигурен.
Да не знај некој, 930 Останати плаќања? Ѕвонев по банки никој не крева.  :D