Какви 420еур? Од машки професии, просечен мајстор не е под 2000ден дневница, 2000х25 50.000. Жени на каса во маркет 35-40к, чистачка дома под 3.000 не ти иде.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Такви имаше протести каде баравме 36илјади да е, арно ама премиер и оваа влада велат доста е народ 26илјади денари.Ако не живееш во Македонија толку е плата 24 илјади и нешто сеа ке имаш покачање 1580 денари па 26 илјади 200/300 денари е ДА толку е.Сакаш документ официјален нема проблем?
Кажи ми со име фирма која дава плата 50 илјади ? друже у алкалоид нема 50илјади денари плата
Да, толку е минималецот! Оној што сака да работи и заработи повеќе сигурно нема да работи за минималец. Било која професија сакаш земи ја во предвид, келнер, таксист, молер, гипсар, електричар, водоинсталатер, општи работници во индустриските зони итн итн, сите заработуваат одлично. Никогаш не било полесно да најдеш работа од што е сега, а никој не сака да работи.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Јас работев на минималец, ама надвор од Македонија. По закон утврдена саатнина – точно се знае колку ми е, што работам, колку часови работам. 40 работни часа неделно, минималец, овертајм колку е плус и за која работа е дозволен, и колку треба да биде платен сè тоа мора да излегува по правило.
Тој минималец како електричар во Македонија и во Америка не е ист! И не можеш да ме убедиш во спротивното.Работата исто ја работиме и тој влече кабел и јас..
Немам потреба од дополнителна работа. Имам работа која ја работам, утврдена со закон – колку треба да работам, што работам, колку ќе заработам и колкава ми е платата. Тоа е најважното.
Дали ќе таксирам и ќе кречам после работа? Побогу, зошто би го правел тоа? Доаѓа фирма, си кречи, си плаќам – зошто да нема ред и систем? или во превод ја ке работам додека не умрам м? кој да ебе, еве и да спие или ке работам од 24часа 26 по твое кажување
Значи ќе работиш од 08 до 16 и после ќе таксираш? Во превод – да работам цел ден и да немам живот? Не, фала.
И уште нешто секаде, секоја фирма почнува со минималец, без разлика дали е Америка, Естонија, Таџикистан, Австралија или Македонија. Кога доаѓа странска фирма, како на пример Behtel во Македонија, таа прво гледа колкава е минималната плата локално. Не си носи своја минимална плата од Америка, туку се води по македонски закон.
Значи, ако си Американец или имаш green card и работиш за нив – ќе земаш плата по американски закон. Ако си Македонец и работиш за нив во Македонија – ќе земаш плата по македонски закон.Во превод 26илјади денари а јас ке зимам 260илјади денари а исто работиме
Со должно почитување кон тебе и твојата професија – не си во право. Твоето размислување е многу лошо во поглед на работникот, економијата и целиот мајндсет.Oва го кажувам од исксутво зошто го имам со работа надвор од Македонија најболното најтажно е што нема никаков ред и закон на мој колега пријател кога имаше една работна мисија тука кога гледа дека работник денеска во голем случај минимална плата во држава Македонија е 400евра за 25/6 дена .... е страхота и брука за Цела држава државен врв политчари предстатели и се да не набројувам тоа јасно кажува дека е ова заробена држава и криминална.Неможе 34/5 години плата да ти е како 3 работни дена во америка тука цел месец и никој нема да ме убеди.Може секој да ме убеди кога ке работи надвор и ке се врати тука.Да имам моќ секој млад човек од 18 до 25 треба да замине и работи надвор Америка,Канада,Европа. Ако не ти е тешко 3 фирми на ниво на цела држава Македонија кои даваат почетна плата 50илјади ти благодарам брат ми со 2 факултета зима нешто повеќе од тоа со страшна одговорна работа. А не млад човек кој треба да работи после завршување средно работно спсобен.Што треба тој да каже во 40 ти години од живот со неколку факултети еве нека работи за неполни 30илјади денарА. Ти како дентист во македонија зимаш околу 40тина илјади денари во болница со цело твое знање секој неможе ординација да отвори неможе.Ама ако си дентист во франкфурт.тел авив,дубаи,сан франциско цирих ,љубљана не е исто ама и тој дентист како тебе.Да не одиме во бесконечсност да скратиме воопшто не е добро ова што е.Ако ова не прекине ке биде помизерено и уште полошо.Свестување или исчезнување,океј сите ке умреме што сме се родиле но додека живееме да живееме.Поздрав секое добро почитуван доктор
Тоа младо сестриче шо ке дојде кај тебе во ординација да работи да чисти после пациентот, да ти подава газа.лек,пломба да ова она гарант нема да и дадеш 50илјади денари.Додуше ти си газда можеби ке и дадеш од тебе ке зависи.Ама процент е дека младото сестриче ке си земе 25/6 илјадарки тоа е и , па ке бара радна виза за немачка каде ке догура за 3илјади евра.За 10 години ваљда индијци турци и пакистанци ке ви бидат асистенти а вие ке не лечите со надеж! И од вас зависи но повеќе од државниот врв и вие сте дел од економија како и впрчоем државата освестете се не гледајте само ваш интерес , пари не се јадат со пари точно се јаде шо ке ти се коа и така умираме сите кој се родил свесноста почнува од себе за доброто на другите!
Поздрав