Автор Тема: Давачки за увоз на возило од ЕУ - проценка и cost breakdown  (Прочитано 27380 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7776
Се што треба да направат е да го тргнат тој "Данок по вредност", барем на период од 3 години. За нешто постари возила кои се сепак со контролирани еколошки норми, да им намалат ДДВ на 5%.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
Поентата е драстично да поевтинат новите коли, да бидат подостапни (или не многу поскапи) од половни 15-годишни кршеви по плацеви (пошто да бидеме искрени, тоа е тоа што се увезува кај нас, да не си правиме филмови). Па да има Шкода Скала за 15.000, наместо за 19.500 Евра. Или Шкода Октавија 1.5 ТСИ за 17.000 наместо за 22.600. Или Пежо 208 за 12.500 Евра. Огромни се разликите.

Таа ми е поентата. Обичниот народ да може (со добри цени и достапни кредити) да си дозволи нова кола, со гаранција, наместо да купува сомнителни, од-баба-возено половно BMW 320d со непознат број километри, скапи скриени проблеми и скапо (правилно, секако, не маалски-импровизаторско) оддржување.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
Ова што ти го кажуваш е така, но едно нешто забораваш. За обичен народ, од твоето кажано со што верувам голем процент се сложуваме треба да имаме услови за да заработиме за нова кола.

Од каде да заработиме бе човек за нова кола, кога во 2026 година збориме за некоја си плата од 24/26 илјади денари (420тина евра)? Каде ќе имаш куповна моќ да размислуваш за ново возило и од 10k, по ново накај 16–17 од најефтините, кога со таа плата треба да имаш живот?

Првин треба да имаш плата. Друго – за да имаш плата, треба да имаш услови. Никој од нас, и тие што се во фаза на заминување по Европа, не одат од мерак одат за ПАРИ. Да работат, да заработат и нешто да видат од себе. Таа паричка да ја претворат во дом, да имаат каде да живеат, да јадат, да се едуцираат, да создадат семејство ако имаат желба – па тогаш да купат возило.

Сето ова колку-толку го има по ЕУ, па народот крпи. Додека не почнеме од најважното – дај да работи човек и плата да зема како што доликува.

Тука ќе застанам. Сè си знаете понатаму.

И овие коли што сме ги купиле – кој нова, кој понова – ваква или онаква, најчесто се купени со работа надвор од Македонија. Човек со 420 евра ниту ќе купи „лубеничар од 2003 година“, а камоли ново ауто.

Прво услови за работа и заработка, па потоа сè друго.
Зошто сме до ова дереџе доведени – барај одговор на Илинденска. Нека свикаат прес и нека кажат дали тие се среќни и исполнети со 24/26 илјади денари.

И не сме сите исти, и не треба да сме. Ама никогаш не знаеш што може човек да го снајде.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
Какви 420еур? Од машки професии, просечен мајстор не е под 2000ден дневница, 2000х25 50.000. Жени на каса во маркет 35-40к, чистачка дома под 3.000 не ти иде.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
Какви 420еур? Од машки професии, просечен мајстор не е под 2000ден дневница, 2000х25 50.000. Жени на каса во маркет 35-40к, чистачка дома под 3.000 не ти иде.

Такви имаше протести каде баравме 36илјади да е, арно ама премиер и оваа влада велат доста е народ 26илјади денари.Ако не живееш во Македонија толку е плата 24 илјади и нешто сеа ке имаш покачање 1580 денари па 26 илјади 200/300 денари е ДА толку е.Сакаш документ официјален нема проблем?
Кажи ми со име фирма која дава плата 50 илјади ? друже у алкалоид нема 50илјади денари плата
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Ordevski

• Редовен

Такви имаше протести каде баравме 36илјади да е, арно ама премиер и оваа влада велат доста е народ 26илјади денари.Ако не живееш во Македонија толку е плата 24 илјади и нешто сеа ке имаш покачање 1580 денари па 26 илјади 200/300 денари е ДА толку е.Сакаш документ официјален нема проблем?
Кажи ми со име фирма која дава плата 50 илјади ? друже у алкалоид нема 50илјади денари плата
Да, толку е минималецот! Оној што сака да работи и заработи повеќе сигурно нема да работи за минималец. Било која професија сакаш земи ја во предвид, келнер, таксист, молер, гипсар, електричар, водоинсталатер, општи работници во индустриските зони итн итн, сите заработуваат одлично. Никогаш не било полесно да најдеш работа од што е сега, а никој не сака да работи.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358
Се што треба да направат е да го тргнат тој "Данок по вредност", барем на период од 3 години. За нешто постари возила кои се сепак со контролирани еколошки норми, да им намалат ДДВ на 5%.

Неколку пати сме го правеле муабетов. Јас би го тргнал целосно данокот за моторни возила, вклучувајќи ја и one-time CO2 таксата, и би тргнал тоа 5% царина. ДДВ на 18% е океј и ќе бидат цените на возилата порамнети (или можда нешто поефтини од други земји). Е сеа, ова е контроверзно можда, ама би ја тргнал Еуро4 рестрикцијата за увоз, со тоа што би вовел годишна еко-такса при регистрација која експоненцијално ќе расте за пониски/постари еко норми и поголем CО2. Така да ако некој е спремен да даде 5-6-7000 евра годишно за регистрација на Еуро3 Ферари или Порше, слободно, пари во буџет за кола што ќе се вози 4-5000 километри годишно. Додека па за обичните 20+ годишни коли нема да се исплати да ги регистрираш ако годишно треба да ја даваш вредноста на колата во еко такса.

Моментално Данокот за моторни возила казнува понови, поскапи, почисти возила, затоа што CO2 делот од тој данок е релативно мал во споредба со остатокот, и во државава поефтино е да увезеш и да регистрираш 20 годишна Еуро4 кола од 6-7000 евра отколку нова, Еуро6д+ кола од 2020 и нагоре која што кошта 20-30к евра. Баш пред недела дена проверував, за Giulia QV од 2024та година со Euro6e стандард (значи со OPF), која имаше 15ина илјади километри и нето цена од 57000 евра, увозните давачки беа 30000 евра.

tl;dr
- царина
- ДМВ
+ 18% ДДВ е океј (можда 5% за нови коли и коли понови од 2-3 години)
- Еуро4
+ експоненцијално накачување на еко такса годишна при регистрација

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Апсолутно! Да се воведе соодветна годишна еко такса, бројката на возила во сообраќај ќе се намали за 20-30%, ако не и повеќе.

Отсутен Ordevski

• Редовен

Неколку пати сме го правеле муабетов. Јас би го тргнал целосно данокот за моторни возила, вклучувајќи ја и one-time CO2 таксата, и би тргнал тоа 5% царина. ДДВ на 18% е океј и ќе бидат цените на возилата порамнети (или можда нешто поефтини од други земји). Е сеа, ова е контроверзно можда, ама би ја тргнал Еуро4 рестрикцијата за увоз, со тоа што би вовел годишна еко-такса при регистрација која експоненцијално ќе расте за пониски/постари еко норми и поголем CО2. Така да ако некој е спремен да даде 5-6-7000 евра годишно за регистрација на Еуро3 Ферари или Порше, слободно, пари во буџет за кола што ќе се вози 4-5000 километри годишно. Додека па за обичните 20+ годишни коли нема да се исплати да ги регистрираш ако годишно треба да ја даваш вредноста на колата во еко такса.

Моментално Данокот за моторни возила казнува понови, поскапи, почисти возила, затоа што CO2 делот од тој данок е релативно мал во споредба со остатокот, и во државава поефтино е да увезеш и да регистрираш 20 годишна Еуро4 кола од 6-7000 евра отколку нова, Еуро6д+ кола од 2020 и нагоре која што кошта 20-30к евра. Баш пред недела дена проверував, за Giulia QV од 2024та година со Euro6e стандард (значи со OPF), која имаше 15ина илјади километри и нето цена од 57000 евра, увозните давачки беа 30000 евра.

tl;dr
- царина
- ДМВ
- Еуро4
И 5% царина е ок, ќе стигне вкупно до кај 24% царина и ддв, нека одат од нас 5% :)

Ова е добитна комбинација и според мене, целосна мотивација за кантите да одат во отпад.

Отсутен Jimny

• Сениор

Да, толку е минималецот! Оној што сака да работи и заработи повеќе сигурно нема да работи за минималец. Било која професија сакаш земи ја во предвид, келнер, таксист, молер, гипсар, електричар, водоинсталатер, општи работници во индустриските зони итн итн, сите заработуваат одлично. Никогаш не било полесно да најдеш работа од што е сега, а никој не сака да работи.

Јас работев на минималец, ама надвор од Македонија. По закон утврдена саатнина – точно се знае колку ми е, што работам, колку часови работам. 40 работни часа неделно, минималец, овертајм колку е плус и за која работа е дозволен, и колку треба да биде платен сè тоа мора да излегува по правило.

Тој минималец како електричар во Македонија и во Америка не е ист! И не можеш да ме убедиш во спротивното.Работата исто ја работиме и тој влече кабел и јас..

Немам потреба од дополнителна работа. Имам работа која ја работам, утврдена со закон – колку треба да работам, што работам, колку ќе заработам и колкава ми е платата. Тоа е најважното.

Дали ќе таксирам и ќе кречам после работа? Побогу, зошто би го правел тоа? Доаѓа фирма, си кречи, си плаќам – зошто да нема ред и систем? или во превод ја ке работам додека не умрам м? кој да ебе, еве и да спие или ке работам од 24часа 26 по твое кажување

Значи ќе работиш од 08 до 16 и после ќе таксираш? Во превод – да работам цел ден и да немам живот? Не, фала.

И уште нешто секаде, секоја фирма почнува со минималец, без разлика дали е Америка, Естонија, Таџикистан, Австралија или Македонија. Кога доаѓа странска фирма, како на пример Behtel во Македонија, таа прво гледа колкава е минималната плата локално. Не си носи своја минимална плата од Америка, туку се води по македонски закон.

Значи, ако си Американец или имаш green card и работиш за нив – ќе земаш плата по американски закон. Ако си Македонец и работиш за нив во Македонија – ќе земаш плата по македонски закон.Во превод 26илјади денари а јас ке зимам 260илјади денари а исто работиме

Со должно почитување кон тебе и твојата професија – не си во право. Твоето размислување е многу лошо во поглед на работникот, економијата и целиот мајндсет.Oва го кажувам од исксутво зошто го имам со работа надвор од Македонија најболното најтажно е што нема никаков ред и закон на мој колега пријател кога имаше една работна мисија тука кога гледа дека работник денеска во голем случај минимална плата во држава Македонија е 400евра за 25/6 дена .... е страхота и брука за Цела држава државен врв политчари предстатели и се да не набројувам тоа јасно кажува дека е ова заробена држава и криминална.Неможе 34/5 години плата да ти е како 3 работни дена во америка тука цел месец и никој нема да ме убеди.Може секој да ме убеди кога ке работи надвор и ке се врати тука.Да имам моќ секој млад човек од 18 до 25 треба да замине и работи надвор Америка,Канада,Европа. Ако не ти е тешко 3 фирми на ниво на цела држава Македонија кои даваат почетна плата 50илјади ти благодарам брат ми со 2 факултета зима нешто повеќе од тоа со страшна одговорна работа. А не млад човек кој треба да работи после завршување  средно работно спсобен.Што треба тој да каже во 40 ти години од живот со неколку факултети еве нека работи за неполни 30илјади денарА. Ти како дентист во македонија зимаш околу 40тина илјади денари во болница со цело твое знање секој неможе ординација да отвори неможе.Ама ако си дентист во франкфурт.тел авив,дубаи,сан франциско цирих ,љубљана не е исто ама и тој дентист како тебе.Да не одиме во бесконечсност да скратиме воопшто не е добро ова што е.Ако ова не прекине ке биде помизерено и уште полошо.Свестување или исчезнување,океј сите ке умреме што сме се родиле но додека живееме да живееме.Поздрав секое добро почитуван доктор

Тоа младо сестриче шо ке дојде кај тебе во ординација да работи да чисти после пациентот, да ти подава газа.лек,пломба да ова она гарант нема да и дадеш 50илјади денари.Додуше ти си газда можеби ке и дадеш од тебе ке зависи.Ама процент е дека младото сестриче ке си земе 25/6 илјадарки тоа е и , па ке бара радна виза за немачка каде ке догура за 3илјади евра.За 10 години ваљда индијци турци и пакистанци ке ви бидат асистенти а вие ке не лечите со надеж! И од вас зависи но повеќе од државниот врв и вие сте дел од економија како и впрчоем државата освестете се не гледајте само ваш интерес , пари не се јадат со пари точно се јаде шо ке ти се коа и така умираме сите кој се родил свесноста почнува од себе за доброто на другите!
Поздрав
« Последно менување: 23 Март 2026, 17:06:51 pm Jimny »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358

tl;dr
- царина
- ДМВ
- Еуро4
И 5% царина е ок, ќе стигне вкупно до кај 24% царина и ддв, нека одат од нас 5% :)

Ова е добитна комбинација и според мене, целосна мотивација за кантите да одат во отпад.

Не се проблем тие 5%, мене ме нервира затоа што царината е главно за заштита на домашно производство. А јас како што знам фабриката во Тетово не почна никогаш со работа  ;D

Отсутен MunjaA

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Gledam deka diskusijata pocna za plati i novi vozila... Da razjasnime deka i vozilata sto veke se vo makedonija ne se vo tolku losho izdanie potocno kazano sostojbata e mnogu meshana od licno iskustvo so tehnicki pregledi mislam deka tamu e glavniot problem. Pred izvesno vreme imav w123 200d mercedes mehanicki ne beshe vo losa sostojba dodeka izduvot od grana do zaden branik beshe cefka, voedno i trapot preden i zaden bea potpolno propadnati. Otidov na tehnicki so mislata sega kje dobiam lista i kje me vratat, ne ocekuvano kolata projde tehnicki duri i mi kazaa e vo bezprekorna sostojba. Celta mie da narodot e sveden na minimalec i na niski finansiski moznosti, i da cenata na vozilata moze da se namali od strana na prodaznite saloni no sepak tockata mislam treba da se stavi na tehnickiot pregled, so toa shto kje davaat tocni preporaki i naredbi do narodot za popravanje na vozolitot za da povtorno bide vozeno. Ne e segash ne ophodno da se promeni voziloto za cisto novo koga realno starite za mnogu pomalku pari moze da se opravat. 

Vo vrska so prodaznite saloni vo predhodna objava se imav izjasneto za kupuvanje na vozilo od germanija potocno c63s amg 2022 suvata cena na voziloto e 69400 eu so pomalce od 4000km pominato mene vo mercedes skopje mi nudea e220d amg line so 80 iljadi pominato za slicna suma na pari. Pa se vrtam okolu istoto alcnost na pari...

Отсутен Darko_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 125
Поентата е драстично да поевтинат новите коли, да бидат подостапни (или не многу поскапи) од половни 15-годишни кршеви по плацеви (пошто да бидеме искрени, тоа е тоа што се увезува кај нас, да не си правиме филмови). Па да има Шкода Скала за 15.000, наместо за 19.500 Евра. Или Шкода Октавија 1.5 ТСИ за 17.000 наместо за 22.600. Или Пежо 208 за 12.500 Евра. Огромни се разликите.

Таа ми е поентата. Обичниот народ да може (со добри цени и достапни кредити) да си дозволи нова кола, со гаранција, наместо да купува сомнителни, од-баба-возено половно BMW 320d со непознат број километри, скапи скриени проблеми и скапо (правилно, секако, не маалски-импровизаторско) оддржување.

Многу време ова го трубам во муабети со другарчиња, ама нема во догледно време да се промени ништо. Ако некоја власт сака нешто да смени одма ќе наиде на критики дека се удира во џебот на плацевите со половни возила кои што ранат илјадници фамилии/вработени, а при тоа се субвенционираат импортерите што вртат "милиони" и граѓани "пуни со пaри" што и онака имаат пари да си купат ново возило. Дури, мислев и со сејф сити кога се воведе ќе има некој поголем притисок од јавноста дека и стариот возен парк придонесува за (не)безбедноста во сообраќајот па да се размислува за целосно нов концепт на давачки при купување нови возила и со тоа придонес кон поголема безбедност во сообрачајот, а не само вози по знаци или казна - ама тикви. Не очекувам во наредни 2 години да има некоја значителна промена во оваа област. Одржување на статус квото во овој дел моментално е политички најопортуно.

п.с.
Нешто што очекувам е 1/4 бурек (без јогурт) од септември да биде околу 110 денари.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk

tl;dr
- царина
- ДМВ
- Еуро4

Има проблем со еко таксата. Треба да е стварно голема, за да има поента. Иначе пак ќе искочи поевтино да се вози половен крш од ново возило, барем во очите на финансиски необразуваниот народ.

Пластичен пример.

Да речеме дека нова кола чини 15.000 Евра и годишно чини 50 евра да се регистрира (технички преглед + еко такса некаква, не сметам осигурување). Вкупно 15.350 Евра за (некаков разумен рок од) 7 години.

Ако половната чини 10.000 Евра ама чини 500 евра годишно да се регистрира, просечен човек ќе рече „па мене ми е поевтино да возам половна, 10.000 ќе дадам сега, 500 евра годишно следниве 7 години, вкупно 13.500, тууу, раат“.

А истиот тој човек не разбира (или одбива да разбере) дека новата кола која има и гаранција во тој период од 7 години, ќе го чини значително помалку.

Секако, ова се многу „од ракав“ бројки. Само сакам да ја доловам поентата.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
Шо ќе ти е гаранција на нова кола?

*саркастичен сум