Автор Тема: Давачки за увоз на возило од ЕУ - проценка и cost breakdown  (Прочитано 27421 пати)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
Zravo decki, skoro gledav da kupam mercedes c63s 2022 amg od "gore" potocno germanija. Plativ za procenkata za uvoz kolku bi bila i mi shtrcese edno delce na toj listot pisuva danok na luksuz €14,729.19 toa doaga skoro 20% od celata suma na voziloto €69,400 fakuturna cena. Celosna carina €37,592.62. Taboo tema vo segashnicata ama dali ima nekoe reshenie za ne plakanje danok na luksuz.

ps ne sum nekoj biznismen nit pa gazda od 16 godini rabotam za kolava.

Единствено решение е на бугарски табли да ја регистрираш :) јас на нето цена 41к платив 25к во давачки, нема бегање. И не е тоа данок на луксуз, данок на моторни возила се води поточно, односно попознато како бричење на суво
Сакате да ми возите коли со 300+ Кс, тоа е луксуз реално :) Ама па дека луксузот треба да кошта 15к еур... Ај, долга тема, нема крај, се е наопаку во државичкава.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен MunjaA

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Zravo decki, skoro gledav da kupam mercedes c63s 2022 amg od "gore" potocno germanija. Plativ za procenkata za uvoz kolku bi bila i mi shtrcese edno delce na toj listot pisuva danok na luksuz €14,729.19 toa doaga skoro 20% od celata suma na voziloto €69,400 fakuturna cena. Celosna carina €37,592.62. Taboo tema vo segashnicata ama dali ima nekoe reshenie za ne plakanje danok na luksuz.

Единствено решение е на бугарски табли да ја регистрираш :) јас на нето цена 41к платив 25к во давачки, нема бегање. И не е тоа данок на луксуз, данок на моторни возила се води поточно, односно попознато како бричење на суво
Сакате да ми возите коли со 300+ Кс, тоа е луксуз реално :) Ама па дека луксузот треба да кошта 15к еур... Ај, долга тема, нема крај, се е наопаку во државичкава.

Ne vikam deka ne e luksuz ama jas da imav ekstra 15k nemase c klasa da gledam kje gledav e klasa muabetot mi bese nekoja normalna suma da platam, deka nemam vrski ni pak famijarno sum povrzan so nekoj pa da "zavrshi" rabota.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358

Ne vikam deka ne e luksuz ama jas da imav ekstra 15k nemase c klasa da gledam kje gledav e klasa muabetot mi bese nekoja normalna suma da platam, deka nemam vrski ni pak famijarno sum povrzan so nekoj pa da "zavrshi" rabota.

Добредојде во Македонија. Таа е ситуацијата, нема бегање од плаќање, бар јас не знам за начин. Да знаев немаше да платам и сега ќе возев Порше GT4ка наместо тие пари за увоз да ги дадам ;D

Отсутен MunjaA

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10

Добредојде во Македонија. Таа е ситуацијата, нема бегање од плаќање, бар јас не знам за начин. Да знаев немаше да платам и сега ќе возев Порше GT4ка наместо тие пари за увоз да ги дадам ;D

Па истото во круг...ако се мора се мора тоа е фала на инфо

Отсутен Ordevski

• Редовен

Па истото во круг...ако се мора се мора тоа е фала на инфо
Нема начин за жал, по ВИН број им ја вади на шваке и тераат... Секогаш се бара начинот на кој најмногу пари може да ти земат. Да беше подобро смислен системот, голф 2/3/4 и слично одамна немаше да се возат.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7779
Има(ше) опција да платиш помалку данок, може да ја "измасираат" таа сума за нешто ситно, околу 10%. Ама дека главнината ке ја скрцаш без криминали, тешко. Барај возило од фирма која може да ти врати данок, па барем така да намалиш на давачки. Иначе, сулудо е да увезеш кола кај нас, 55000€ возило, 29000€ давачки. Ова ни во Етиопија го нема.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
Дали може некој да каже проверена информација, на пример за Европската унија – кога увезуваш кола од Германија во Белгија или друга еу земја пошто се континет Европа од скоро 300 милиони жители, дали се плаќа исто како во Македонија, со вакви „рекети“ и измислени давачки? Какви се законите таму? пошто ние сме горди патриоти алексндровци ова она и даље али по џеб патритоти...

Дали тоа што Македонија не е во ЕУ значи дека ние, граѓаните, сме принудени да плаќаме вакви намети од кои ниту сме виделе бенефит, ниту ќе видиме? Не сме виделе 30 години, па тешко дека и во наредните 30 ќе видиме. Важно е само да се собираат пари, а реално нема контрола ни на основни работи.

Да се задржиме на темата – дали вакви давачки важат само за нас што не сме во ЕУ, па буквално се „дере кожа“ од локалците, бидејќи нема кој да ги контролира?

Во соседна Бугарија процесот на увоз и регистрација на кола е драстично поедноставен и поисплатлив. Би било добро некој да објасни конкретно како функционира таму и зошто има толкава разлика воопшто во еу.Со 24 упс 26илјади денари како се вози ауди а4 2017година? И Колку рекет треба да платиме да го увеземе .4 сила у европа горди ...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
Кај нас наративот на секоја власт и општо на самиот народ е дека треба да ги мразиш тие што имаат солидна заработувачка и во случајов кола.
Колку и да им земеш пари на луѓето секогаш можеш да ги оправдаш давачките пред простиот народ ако внесеш луксуз во името на давачката/данокот.

На пример како сега, до 10.000 нема да има ДМВ а над тоа ќе има данок на луксуз, кој има скапа кола нека плаќа. И секако дека одма простиот народ народот го прифаќа сето тоа со задоволсто заради тоа што ќе им се земат пари на тие што ќе имаат подобри коли, не сфаќајки дека покрај тоа има скирено уште 20 давачки и дека на крајот сите ќе плаќаат повеќе од што треба.

Да се молиме да не ги покачат уште, за симнување нема секако да ги симнат.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Ordevski

• Редовен
Кај нас наративот на секоја власт и општо на самиот народ е дека треба да ги мразиш тие што имаат солидна заработувачка и во случајов кола.
Колку и да им земеш пари на луѓето секогаш можеш да ги оправдаш давачките пред простиот народ ако внесеш луксуз во името на давачката/данокот.

На пример како сега, до 10.000 нема да има ДМВ а над тоа ќе има данок на луксуз, кој има скапа кола нека плаќа. И секако дека одма простиот народ народот го прифаќа сето тоа со задоволсто заради тоа што ќе им се земат пари на тие што ќе имаат подобри коли, не сфаќајки дека покрај тоа има скирено уште 20 давачки и дека на крајот сите ќе плаќаат повеќе од што треба.

Се ќе биде во ред кога ќе почнат повеќе да плаќаат и оние со стари возила што загадуваат претерано и се неисправни. Јас намерно барав да ми ја тестираат колата на подвозјето и амортизите за да знам дали е во ред, ги прашав зошто не е стандарден тест ова, оти ако бил, повеќе од половина од колите немало да поминат?!?!?

Па нека не минат, мојата џабе е исправна ако на тој од другата страна не е.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124

Се ќе биде во ред кога ќе почнат повеќе да плаќаат и оние со стари возила што загадуваат претерано и се неисправни. Јас намерно барав да ми ја тестираат колата на подвозјето и амортизите за да знам дали е во ред, ги прашав зошто не е стандарден тест ова, оти ако бил, повеќе од половина од колите немало да поминат?!?!?

Па нека не минат, мојата џабе е исправна ако на тој од другата страна не е.

Ако не им поминат колите ќе плачат после по Фејсбук зошто било толку строго, со тој стандард во државата како да е перфектна колата, полициска држава било ова, се ќе направеле пари да се земе од народот. Он во 1973-та со таа кола од Трст до Пехчево возел, како сеа не чинела.... такви ствари.
И затоа најјдобро е да го оставиш необразуваниот народ да си тера по негово и да му викаш "аха така е", ти да си крадеш и по неколку год да си одиш во политичка пензија и да си уживаш во парите, како и што прават до сега :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358
И да не заборавиме дека тие скалите за процентот на данокот за моторни возила се поставени во 2013та ако не се лажам, кога нето цена на нов Голф била 19-20 илјади евра, а не 27-28 како денес. Значи освен што се колите поскапени глобално, кај нас сега ради тоа поскапување влегуваат во повисока стапка на данок ради глобалното поскапување, и поскапуваат уште толку. Во нормална држава таа скала спрема цената ќе беше ревидирана секои 2-3 години и ДМВ ќе беше пресметуван строго према каталошката цена, амортизирана секако, а не по која е повисока за да земат што е можно повеќе.

До пред некоја година бев строго против луѓе што возат коли на бугарски таблици во Македонија, ама откако осетив на своја кожа, скрос ги разбирам.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
Тоа е глупост. Каталошка цена на постаро Порше е пониска (а куповна повисока) од на пример 2-3 годишна Купра.
За кола од 6000€ со фул опрема царината е над 3000€, зошто?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
Цените се таман како за четврта економија у европа. Ја не знам што се буните.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
Како и за многу други работи, ни за коли немаме никаква долгорочна стратегија. А лудите давачки директно придонесуваат кон купување стари и истрошени коли.

Плус, дечки, скроз ја грешиме поентата со дискусијава. Да потсетам дека просечната старост на возила во Македонија е 20 години.

Она што ни треба е и краткорочна и долгорочна стратегија за обновување на возниот парк. А тоа не се прави со заменување на Многу Стари Возила со увезување Нијанса Помалку Стари Возила. Сериозно подмладување се прави со нови коли.

Сум го зборел ова и порано. Треба драстично да се олесни купување ново возило. Или скоро ново, да речеме да мора исполнува Еуро 6 и да не е постаро од две-три години. За вакви возила да има flat-rate ниски давачки. Да речеме 5% за нови-нови, 10% за другите.

А бидејќи зборуваме за нови возила, нека има редовни инспекции кај импортерите за бидеме сигурни дека таа заштеда од намалување на давачките директно им се пренесува на купувачите. Ако не е ново, тогаш да се најде некаков механизам за контролиран и ограничен увоз.

И сето тоа нека се поддржи со достапни кредити со ниски каматни стапки за физички и правни лица, плус и дополнителни субвенции за електрични возила - и за неколку години ќе имаме забележително подмладување.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4586
Еве споредба меѓу четвртата економија во Европа и една членка на ЕУ:
Country / YearNew Car SalesPopulation% of Pop. Buying
Germany (2024)2,817,33183,600,0003.37%
Germany (2025)2,857,59183,500,0003.42%
Macedonia (2024)7,2021,823,0000.40%
Macedonia (2025)7,3241,813,0000.40%