Автор Тема: Кола за почетник 2500-3500 еур  (Прочитано 9934 пати)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
Одг: Кола за почетник 2500-3500 еур
« Одговори #60 на: 23 Ноември 2023, 21:30:23 pm »
Ама и кога ќе се "закачиш" за некој модел, удри еден брз гугл срч. Рено 1.2 моторот има потенки вентили, кои ги уништувал плинот. Решение, отвараш мотор, менуваш вентили, итн. (Извор, 5/6 теми на рено форум Србија). Додека пак, 1.4 и 1.6 ги фалат многу.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #61 на: 23 Ноември 2023, 22:02:39 pm »
Нека дојде нека ја земе астрава за 2500 и гарантирам и потпишувам секаде за мотор и каросерија. Имам и премногу нови резервни делови вклучено во таа цена. Е сега годината не е 2010та. ;)
-Два пара бандажи со гуми (алуминиумски и челични 15ки), нови се летните
-4 ербези гарантирано работат(ретко на некоја астра да не свети сијаличе)
-Моторот е во добра состојба (реално троши 100тина грама масло на 1000км)
-Плин Lovato 42L атестиран со потрошувачка од 6-7л отворено(може проверка кога сака), градска околу 10л/100км
-Сензори сите работат за годината што ги има
-Предница топ, амортизери нови
-Корозија нема никаде освен под капачето од резервоарот
-8 звучници
-Фабрички тонирани задни стакла
-Сите стакла се со исто бројче (не се менувани)
-Нов ауспух(панцир црево, среден и заден лонец без катализатор)
-Регистрирана до 24.11.2024та со зелен картон
-Целосна историја до цент додека е кај мене во pdf документ:
https://drive.google.com/file/d/1l4W8bdWP1DrkLM0XrumLr9BhkSCz5285/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1l5r0FEDp5MvDnEek9u-uxxccs5rveaOX/view?usp=drivesdk

Попрво би земал кола во која не е вложено како во твојата. Причината е едноставна. Колку повеќе се чепка во колата испаѓа нешто ново што се расипува во процесот на поправање на дефектот и се така во круг. Кола која не е чепкана и не е "вложувано" во неа веројатно е во подобра состојба од онаа во која е принудно менувано нешто. Ова од лично искуство досега.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5899
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #62 на: 23 Ноември 2023, 22:28:09 pm »
Зависи кој чепка и дали се пробуваат различни мајстори на неа. Еден ако чепка ЕГР, друг менува степ мотор и така натака нормално е тоа.

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #63 на: 27 Ноември 2023, 08:35:47 am »
Дечки, во моменто имам фрлено окце на ова количе https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4840264
Ме интересираат вашите мислења.

Yaris со мотор 1,0. на прв изглед изгледа сочувано. Го пробав и вожњата му е ОК.
Она што ме мачи е дека сијаличката за Check engine свети постојано. Човекот рече дека било поради карализаторот и ми става сомнеж да не ми се направи проблем при регистрација на колата. Во моментов е регистрирана до 10.2024.
Увезена е од Италија во 2021. Во 2019 таму колата има некаков сервис направено таму и тоа е единствена историја што ја поседува. Последна цена му е 3350 еур.

Секако би ја однела и на мајстор да ја види убаво и да ја провери.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5899
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #64 на: 27 Ноември 2023, 10:05:03 am »
Прво проверете ја на дијагностика. И на друг кога купуваше на форумов му рекоа дека е катализатор, на компјутер 100 грешки покажа.

Отсутен lovdemord

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 58
« Одговори #65 на: 27 Ноември 2023, 10:10:53 am »
Ако случајно поминуваш на кај Прилеп.
Да си го понудам сам хаха,
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,25832.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
« Одговори #66 на: 27 Ноември 2023, 10:15:41 am »
Дечки, во моменто имам фрлено окце на ова количе https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4840264

Yaris со мотор 1,0. на прв изглед изгледа сочувано. Го пробав и вожњата му е ОК.
Она што ме мачи е дека сијаличката за Check engine свети постојано. Човекот рече дека било поради карализаторот и ми става сомнеж да не ми се направи проблем при регистрација на колата. Во моментов е регистрирана до 10.2024.
Увезена е од Италија во 2021. Во 2019 таму колата има некаков сервис направено таму и тоа е единствена историја што ја поседува. Последна цена му е 3350 еур.

Мој совет, не ни размислувај зимање кола која има очигледни проблеми и го јавува тоа на шалт табла. Бегај подалеку, не верувај на продавачот и неговите приказни. Ако е од катализаторот, зашто би зимала кола со неисправен катализатор?
Ако е све океј со некоја кола, сепак носи ја на проверка кај некој веродостоен за да не искочи дупло да плаќаш од сам старт и да бидеш изиграна. Секако, стара кола кога се купува, никој не може да ти даде гаранција дека нема ништо да се расипе, ама кога има очигледни проблеми, барај следно ауто.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 427
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #67 на: 27 Ноември 2023, 10:18:35 am »

Некои модели на Toyota од тие години (сигурно знам за Aygo 1.0 бензин, многу е можно и Yaris-от да е таков) имаат две сонди за издувни гасови во ауспухот. Едната е прилично блиску до катализаторот и цевката од ауспухот, и е ненормално осетлива на лошо гориво. Резултатот е Check engine сијаличка, плус минус константно, и мислам грешка P0420.

Не изглеат лошо колата, само шо не ти ги исполнуват сите критериуми (да не е од увоз, да е со поголем мотор). Ако то ти е океј компромис, однеси ја до МК Ауто Експертиз да проверат километража, фарбаници, и општа состојба, па донеси одлука.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #68 на: 27 Ноември 2023, 10:48:17 am »
Абе што може скапо да е на 1.0 мотор не зезајте. Ништо нема скапо што може да се зафркне. Нека ја стави ја компјутер, сигурно е некоја сонда или сензор.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #69 на: 27 Ноември 2023, 11:05:23 am »
Aко се правеше ефтино шо не го санира газадата.  ;D

На крајот ќе испадни троши јарисот масло или антифриз, затоа сензорот грешка на катализаторот.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 427
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #70 на: 27 Ноември 2023, 11:15:06 am »
Aко се правеше ефтино шо не го санира газадата.  ;D

На крајот ќе испадни троши јарисот масло или антифриз, затоа сензорот грешка на катализаторот.

Зато шо идеално решение, под услов да сум во право и да е сондата, е да ставиш дистанцер и да ја одвоиш подалеку од системот, и прашање е дали газдата е воопшто свесен дека е толку лесно решение. Прашање е дали воопшто мајсторот шо му кажал дека проблемот е сондата, помислил на такво решение.

Кај девојка ми е истата ситуација на Aygo-то. Не трошит масло, не трошит антифриз, и од тројца механичари на кои им верувам добив муабет “Купи си OBD скенер, ко ќе се појавит CEL прочитај дали е таа грешка, и ако е избриши го кодот.“. Не е страшно.

Take it with a grain of salt, сите овие муабети се под претпоставка дека тоа е проблемот. Јас сепак не би ја ни размислил сериозно без да ја ставам на компјутер.

Отсутен devourer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 372
  • Мерцедес е мерцедес се друго е кола!
« Одговори #71 на: 27 Ноември 2023, 11:28:10 am »

Моторот е преслаб за за таа каросерија 1.0 VVTI одговара само во ајговци, ц1 и 107.Моторот како мотор е добар, потрошач на уље, на 1000 км од прилика 100 грама, околу сервисите ефтино е се.

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
« Одговори #72 на: 27 Ноември 2023, 12:21:39 pm »

Моторот е преслаб за за таа каросерија 1.0 VVTI одговара само во ајговци, ц1 и 107.Моторот како мотор е добар, потрошач на уље, на 1000 км од прилика 100 грама, околу сервисите ефтино е се.

Може за таа каросерија да, меѓутоа за мене ко почетник што менува тоа во принцип за претежно градска вожња?

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
« Одговори #73 на: 27 Ноември 2023, 12:22:21 pm »
Ако случајно поминуваш на кај Прилеп.
Да си го понудам сам хаха,
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,25832.0.html

го видов огласот, само да беше со 5 врати... тоа многу ми значи.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #74 на: 27 Ноември 2023, 12:26:00 pm »
Може за таа каросерија да, меѓутоа за мене ко почетник што менува тоа во принцип за претежно градска вожња?

Апсолутно ништо.