Изминатиов период доста се вложи во колата, полека полека се покриваат главните работи. Работи кои секако беа планирани уште кога колата беше купена, како што и пишав во првиот пост.
Ќе ги излистам по ред работите што се заменети на околу 215.200км:
Голем сервис(старите каиши беа 2019 веќе аларамантно)
-сет ребраст со водна пумпа (сет од SKF само ребрастиот е Continental)
-сет ПК каиш со сите ролери и затегачи(SKF/INA, каиш Bosch)
-семеринг на брегаста(не течеше ама кога веќе сме тука..)
-дихтунг на капак на вентили(Victor Reinz)
-нов антифриз
Туто комплето 400 евра со раб. рака, средено кај Тони. Он си го фати редот од почеток, он ќе си продолжи со колава. Скапо/ефтино тоа е. Ја сум задоволен од чоекот како работи, нема лажи нема преваре
.
Од естетски причини ме мава јанза да го исперам моторот(иако не сум фан на тоа) ама кога видов како е испран од една 147 што беше кај Тони се заљубив.. го переле кај Морски, скоро па фабрика
не е можно вака да изгледа, се заљубив. Истиот мотор е како кај мене, 120hp 8V
Ставени летни гуми 235/45/18 Sava Intensa uhp2 XL кај TeamBrothers Радишани
-6.500ден. парче со монтажа/балансирање
Први импресии, доаѓајќи од Tigar Allseason(no season) гумите се змај
.
А по дома се мајсторишаше следново...
Знаејќи дека со тек на време може да станат проблематични, превентивно ги извадив и исчистив сите 5 минуси или grounding points што се на шасија. Не успеав се да сликам зошто забораив, ама еве една слика како изгледаа пред чистење.
Реално, беа крш скоро сите имаа корозија. Од кога ги истругав, светнаа џоа огледало и за крај им стаив маст одозгора за да спречи кородирање во иднина. Се надевам сум раат сега. Единствено минимално подобрување што приметувам е како да пали подобро колата. Може е placebo.. ама сепак мислам дека не е.
...и пак како и на претходната така и на оваа проблеми со гумичката на капачето од садот за антифриз. Среќа кај 159-кава не е толку драматично. Случајно го видов дека е скинато, среќа брзо најдов заменска гумица односно O ring(за да не купувам ново чкарт афтермаркет капаче) благодарение на
@Спенсер . Гумичките се купени во
https://mfseals.com.mk/en/contact/ 20/30ден парче. Си земав и резерва.
И после се ова, нормално ја сефтосавме на одмор, отворена сезона за годинава поминати скоро 1000км. Возењето е.. мислам Алфа е ова зарем треба да се коментира... кој возел знае
.
Напраив и страна на Инстаграм(да следиме трендови) постирам по нешто во слободно време, чисто за занимација, кој сака нека follow-не за екстра контент
-https://www.instagram.com/disco_volante159/#
Следно во план се естетски "подобрувања", ќе видиме како ќе се одвиваат работите сеа за сеа нека одмара.