Автор Тема: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 120hp 8v 2007  (Прочитано 5526 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
Одг: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 120hp 8v 2007
« Одговори #45 на: 03 Јануари 2024, 11:01:07 am »
Затоа што може имале трампа некоја, може платил со услуга, може платил у натура, може таму работи па се рекламира. Има многу варијабли приказнава.

Варијанти има многу зошто не се пишува цена.
Многу луѓе сум пратил на полирање, на решавање проблеми со електроника, со ауспух, сите платиле исто, јас сум платил -300% од таа цена бидејќи сум близок со тие луѓе.

Ако полирањето е 300€ (трескам), за мене е 100.
Ако за мене комплет ауспух е 100€, за некого само задното лонче е толку.

Па може да се напише и тоа.
Проблем е да напишеш дека си платил со компензација? Дека имаш попуст што не е за редовни муштерии или било како?

Нормално е дека сите овде немаме иста кола со исти проблем, па да чини исто. Оквирно колку е цената барем треба да се напише.

Саше за Аудито се уби пишувајќи цени, иако никој од нас не вози кола како неговата.
Симо за Алфата уште дени да напише фали, иако еден куп луѓе не возат Алфи овде.
Андреј за БМВ-то напиша се од А до Ш, не пренесе од искуството до Грчка како ние да сме биле и се тоа. Иако мене и еден куп луѓе што не возат БМВ не не занима во моментов, не го возиме тоа БМВ.

Убаво е да се прочита оквирно колку чини нештото, го прави форумов посодржаен и поинформативен.
кај е темата за грчка ?

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #46 на: 15 Јануари 2024, 01:06:54 am »
Изминатиов период немав баш нешто многу слободно време, па малце да ја освежиме темава со тоа што беше проверено и направено.

1.
На почеток, еве видео од автопат со новите светла, засега светлата работат супер.
https://imgur.com/cP8rd4r

Имам да додадам некои работи во врска со ова, ама моментално сум во "stand by", ќе видиме каков епилог ќе има на крај. Секако ќе пишам тука кога ќе дојде моментот.

2.
Со чичко Ѕвездан успеавме до негде да дијагностицираме зошто не работи пловакот. Испадна дека една од сигналните жички(сиво со плаво) е скроз мртва. Ништо не дава на унимер. Е сега, за да знаеме дали е до жичката или ECU-то не дава сигнал(искрено се надевам дека е жичката), треба да ја најдеме каде завршува во целиот сноп од кабли под воланот и да измериме со унимер/нова жица дали ќе бидне нешто. Ова не стигнавме да го направиме зошто имаше многу за растурање, а ладното време не ни дозволува вакви егзебиции, така да ќе си почека потопли денови, битно имаме напредок  :).
Самиот инструмет за гориво е тестиран со дијагностика, дава вредности 100%,50%,25% итн.
Исто, на дијагностика, дава само една грешка поврзана со Fuel Sender бла бла FATAL(не ми текнува целото име) и за Range покажува --:-- вака.

Еве за која жичка станува збор:

Другата сигнална жица(тенката црвената или виолетова не можам да проценам боја) дава вредност од 11.5v, што сметаме дека е нормална вредност. Ако некој точно знае каква вредност треба да имаат овие жици нека сподели некоја шема зошто не стигнавме да побараме. Уземљење не е 100%, го тестиравме и тоа.

3.
Успат, додека дијагностициравме за пловакот, најдовме еден 7.5А осигурач кај моторот што беше изгорен и го сменивме. Може е placebo ефект ама мислам дека колата маалце е пореспонзивна на ниски обртаи. Осигурачот е следниов, тој со црно F16:

4.
И нормално за крај, тјунинг делот ;D. Пластиката околу централната конзола беше пепел. Морав да ја средам некако зошто многу беше изгребана, скршена и многу неубаво изгледаше. Знам дека е малце "шпорт" ама во комбинација со кремот изборот беше многу ограничен, иначе ќе идев full black. Во план ми е да менувам цел ентериер, но тоа на крај, прво да се средат главниве работи. Плус си доби црвено старт/стоп копче 8).

Фолијата од Аутолидер - 400ден сам си ја лепев.
Копчето од Али - 1.5$

Еве како изгледаше иницијално:

https://www.youtube.com/watch?v=0Kq8oTRKN04  ;D

5.
Сменета е пластиката на клучот со нова(старата се распаѓаше)+привезок+нова батерија - цена околу 700ден тотал од Али+батерија од кај нас

Клучот е топ, ама привезокот го утнале кинезите. Наместо итаљански, ми пратиле француски мамата  ;D. Чекам друг исто од Али.

6.
Сменета куглата од мењачот - 650ден од Аутокинг

7.
Купен е Cupra Lip кој чека потопли денови за монтажа - 750ден oд Auto tuning Tetovеss  8)

Би се добило нешто вакво на изглед:

« Последно менување: 15 Јануари 2024, 01:39:30 am tomm1060 »
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Follow me on IG: https://www.instagram.com/disco_volante159/#

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #47 на: 01 Февруари 2024, 16:54:50 pm »
Друштво, дали дефинитивно најдобра опција за М32 мењач е Fuchs Titan Sintofluid 75w80? Претежно да, ама негде читам и Тутела, GL4, GL5... ваше мислење пред да нарачам?

пинг @Simo - Carrier159  :)
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #48 на: 01 Февруари 2024, 17:10:51 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43720
  • Il Moderatore
« Одговори #49 на: 01 Февруари 2024, 17:44:22 pm »
Друштво, дали дефинитивно најдобра опција за М32 мењач е Fuchs Titan Sintofluid 75w80? Претежно да, ама негде читам и Тутела, GL4, GL5... ваше мислење пред да нарачам?

На Митото ставив Fuchs Syntofluid a на 159-ката кога ќе менувам сет ламела ќе ставам Tutela Matryx - фабричкото. Спроед мене, кое и да го нарачаш од тие две, ќе биде соодветно масло и ќе пружи добра заштита. Можеби 75w85 спецификацијата на Tutela-та е посоодветна, ама па Fuchs-от сите го фалат, веројатно има зошто.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #50 на: 02 Февруари 2024, 03:02:15 am »

На Митото ставив Fuchs Syntofluid a на 159-ката кога ќе менувам сет ламела ќе ставам Tutela Matryx - фабричкото. Спроед мене, кое и да го нарачаш од тие две, ќе биде соодветно масло и ќе пружи добра заштита. Можеби 75w85 спецификацијата на Tutela-та е посоодветна, ама па Fuchs-от сите го фалат, веројатно има зошто.

А за GM ОЕМ(градација 75w85) мислење што сподели и @nestor04 погоре? И французов во видеово вика дека дури подобро било од Tutela - https://www.youtube.com/watch?v=-plAk1YiXNI . Такво и става он,ама не ми е веродостојна информацијава од некојси рандом француз :) .

Повеќето сепак препорачуваат Tutela..демек со Fusch-от страдале синхроните, поготово кога ќе крене висока температура уљето. Не мора да е точно, сепак и многу го препорачуваат, кога веќе би бирал, повеќе ме влече накај OEM.
« Последно менување: 02 Февруари 2024, 03:07:54 am tomm1060 »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43720
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 02 Февруари 2024, 07:38:35 am »
Масло Castrol bot 402 SAE 75W85 то же самое что и GM 19 40 182. (исто било демек).

Ако ги видиш карактеристиките на ова масло, вискозноста при 40, при 100, pour point и сите останати, потполно се исти како на Тutela Matryx.
 Castrol bot 402: http://www.salube.net/downloads/tds/bot-402.pdf

Tutela Martyx: https://epliportal.pli-petronas.com/ePliAPI/api/document/DownloadDocument?ProductCode=76009&DocumentTypeCode=PDS&CountryCode=BA&LanguageCode=EN

Толку се исти, што едноставно да се помисли чоек дали е истото уље у различни опаковки :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #52 на: 02 Февруари 2024, 14:08:20 pm »
Масло Castrol bot 402 SAE 75W85 то же самое что и GM 19 40 182. (исто било демек).

Ако ги видиш карактеристиките на ова масло, вискозноста при 40, при 100, pour point и сите останати, потполно се исти како на Тutela Matryx.
 Castrol bot 402: http://www.salube.net/downloads/tds/bot-402.pdf

Tutela Martyx: https://epliportal.pli-petronas.com/ePliAPI/api/document/DownloadDocument?ProductCode=76009&DocumentTypeCode=PDS&CountryCode=BA&LanguageCode=EN

Толку се исти, што едноставно да се помисли чоек дали е истото уље у различни опаковки :)

Океј, дефинитивно ќе биде Tutela тогаш. Fusch испаѓа од игра.

Фала момци.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #53 на: 30 Март 2024, 20:11:46 pm »
Refresh.

На 213.500 сменети предни дискови,плочки и мењач во уље. Мило ми е што конечно ги средив зошто веќе беше алармантно :).

Новите дискови се "Braking Engineering" во комбинација со "Hella Pagid" плочки. Појма неам кои бренд се дисковите, поради склоп на околностите, така испадна во моментот и се решив да ги ставам. Читнав нешто на нет, видов дека се made in UK, и тоа е тоа. Ако добро разбрав повеќе се вградувале како OEM опција, наместо комерцијална употреба, затоа и не се толку "познати". Како и да е, не им се замарам многу, ќе видиме како ќе се покажат.
https://www.brake-eng.com/en/catalogue/#market=gb&partNumber=DI956461

Во мењачот имаше само 2L уље кое беше жолто, немам инфо какво било ставено претходно искрено, како и да е, беше погрешно. Разлика има забележителна во споредба со Тутела, мењачот е доста по-smooth, поготово на поладно.

Уље е ставено Tutela Matryx 75w85 2.7L како што е препорачано тука во претходниве постови.

Од естетика, додадени команди на воланот, одма е подруго :)

Грубо околу 250€

Здравје следен месец е планиран голем сервис со сите салтанати.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #54 на: 30 Март 2024, 20:24:06 pm »
Во мењачот имаше само 2L уље кое беше жолто, немам инфо какво било ставено претходно искрено, како и да е, беше погрешно. Разлика има забележителна во споредба со Тутела, мењачот е доста по-smooth, поготово на поладно.

Уље е ставено Tutela Matryx 75w85 2.7L како што е препорачано тука во претходниве постови.

Една од причините и зошто м32 менувачот откажува побрзо, возење со помалку масло од максималната граница по каталог.
Читав по нет дека и од фабрика можело да искочи со 2 или помалку од 2 литри. А препорачано е 2.4.

И јас ставив 2.7 од истово масло(на 2.5 почна да претекува од долната штопна), али искрено мислам дека и 3 литри нема да му штетат. И се надевам дека нема да рокне и овој менувач што го ставив :D

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #55 на: 30 Март 2024, 20:33:32 pm »

Една од причините и зошто м32 менувачот откажува побрзо, возење со помалку масло од максималната граница по каталог.
Читав по нет дека и од фабрика можело да искочи со 2 или помалку од 2 литри. А препорачано е 2.4.

И јас ставив 2.7 од истово масло(на 2.5 почна да претекува од долната штопна), али искрено мислам дека и 3 литри нема да му штетат. И се надевам дека нема да рокне и овој менувач што го ставив :D

Кај мене фала богу не покажува ништо, се надевам навремено е сменето :). Ако не, ќе му ја мислиме. Ама да, факт е дека поради недоволно/погрешно уље многу побрзо се заебуваат.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #56 на: 30 Март 2024, 20:36:06 pm »
Јас му имав сменето лани во април, со соодветна градација според препорака на производителот, точно 2.4 литри имав ставено, ама ете преку ноќ реши некој лагер да драпа колчишта.

После тоа сега во јануари ај да заменам, ми ставија само 2 литри тутела ама течникс, и за 1 недела уште толку стана пепел, во 5та и 6та уште толку станаа бучни лагерите.

И сега во новиот менувач (старо-нов), ми ставија исто течникс, ама ја потоа си го заменив со Матрикс.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #57 на: 02 Април 2024, 00:13:25 am »
Денес конечно и липот(Cupra lip) го наместив, мене ми се свиѓа како испадна. Одговара без никакви модификации.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
« Одговори #58 на: 04 Јуни 2024, 01:06:44 am »
Изминатиов период доста се вложи во колата, полека полека се покриваат главните работи. Работи кои секако беа планирани уште кога колата беше купена, како што и пишав во првиот пост.

Ќе ги излистам по ред работите што се заменети на околу 215.200км:

Голем сервис(старите каиши беа 2019 веќе аларамантно)
-сет ребраст со водна пумпа (сет од SKF само ребрастиот е Continental)
-сет ПК каиш со сите ролери и затегачи(SKF/INA, каиш Bosch)
-семеринг на брегаста(не течеше ама кога веќе сме тука..)
-дихтунг на капак на вентили(Victor Reinz)
-нов антифриз

Туто комплето 400 евра со раб. рака, средено кај Тони. Он си го фати редот од почеток, он ќе си продолжи со колава. Скапо/ефтино тоа е. Ја сум задоволен од чоекот како работи, нема лажи нема преваре ;D .

Од естетски причини ме мава јанза да го исперам моторот(иако не сум фан на тоа) ама кога видов како е испран од една 147 што беше кај Тони се заљубив.. го переле кај Морски, скоро па фабрика  ::) не е можно вака да изгледа, се заљубив. Истиот мотор е како кај мене, 120hp 8V

Ставени летни гуми 235/45/18 Sava Intensa uhp2 XL кај TeamBrothers Радишани

-6.500ден. парче со монтажа/балансирање

Први импресии, доаѓајќи од Tigar Allseason(no season) гумите се змај 8).

А по дома се мајсторишаше следново...

Знаејќи дека со тек на време може да станат проблематични, превентивно ги извадив и исчистив сите 5 минуси или grounding points што се на шасија. Не успеав се да сликам зошто забораив, ама еве една слика како изгледаа пред чистење.

Реално, беа крш скоро сите имаа корозија. Од кога ги истругав, светнаа џоа огледало и за крај им стаив маст одозгора за да спречи кородирање во иднина. Се надевам сум раат сега. Единствено минимално подобрување што приметувам е како да пали подобро колата. Може е placebo.. ама сепак мислам дека не е.

...и пак како и на претходната така и на оваа проблеми со гумичката на капачето од садот за антифриз. Среќа кај 159-кава не е толку драматично. Случајно го видов дека е скинато, среќа брзо најдов заменска гумица односно O ring(за да не купувам ново чкарт афтермаркет капаче) благодарение на @Спенсер . Гумичките се купени во https://mfseals.com.mk/en/contact/ 20/30ден парче. Си земав и резерва.

И после се ова, нормално ја сефтосавме на одмор, отворена сезона за годинава поминати скоро 1000км. Возењето е.. мислам Алфа е ова зарем треба да се коментира... кој возел знае 8).

Напраив и страна на Инстаграм(да следиме трендови) постирам по нешто во слободно време, чисто за занимација, кој сака нека follow-не за екстра контент  ;D
-https://www.instagram.com/disco_volante159/#

Следно во план се естетски "подобрувања", ќе видиме како ќе се одвиваат работите сеа за сеа нека одмара.
« Последно менување: 04 Јуни 2024, 01:14:30 am tomm1060 »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #59 на: 04 Јуни 2024, 02:01:36 am »
Кај кој Тони ја сервисираш ? Можеби ќе ми треба добар/доверлив мајстор за ребраст и мене ова лето, ако не го сменам тука во странција.