Автор Тема: Масло во менувач  (Прочитано 2079 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
Одг: Масло во менувач
« Одговори #15 на: 04 Октомври 2023, 18:45:44 pm »
Апдејт: од овластен салон/сервис на Опел ми кажаа дека не е предвидено менување на масло во менувач, така да, ќе ја баталам целата работа

Погрешна одлука, ама ти си знаеш, голем си.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #16 на: 04 Октомври 2023, 19:17:51 pm »
Ако нешто се деси, ќе си се разбереме на други начини.
Јас имам писмени докази дека човек од Опел ми рекол дека не треба. Возилото е строго во овластени сервиси на Опел сервисирано, така да, они ќе си сносат одговорност.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #17 на: 04 Октомври 2023, 19:33:08 pm »
Колите не ни се исто стари или исто возени, твојата е понова и понормално возена, ама кај мене кога се испуштало маслото во менувач било со вискозност на вода. :)

Твоето можда не е стигнато до тоа, ама на М32 менувач... ако стигне до таму ќе си имаш проблеми :)

Додека си во Македонија, смени си масленце за 50тина евра, нит ќе те боли нит ќе направиш штета, само бенефит би имал.

Само добронамерен совет :)

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #18 на: 04 Октомври 2023, 20:51:53 pm »
Јас имам писмени докази дека човек од Опел ми рекол дека не треба. Возилото е строго во овластени сервиси на Опел сервисирано, така да, они ќе си сносат одговорност.

Ако не е колата под гаранција, при евентуална штета во иднина, мислам дека писмен доказ не ти е доволно.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5675
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #19 на: 04 Октомври 2023, 21:31:00 pm »
Колку би коштала промена на маслото во овластен?
Колку наплаќаат од работен час?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #20 на: 04 Октомври 2023, 22:05:22 pm »

Ако не е колата под гаранција, при евентуална штета во иднина, мислам дека писмен доказ не ти е доволно.
Не е под гаранција, ама како што реков, секоја година е сервисирана во овластен сервис, согласно начела од производител итн итн.
Производителот нема предвидено промена на масло во овој менувач, а никој не ми брани на сопствена иницијатива да го променам. Арно ама, ако нема потреба, не гледам зашто да го менувам. Не е до 50 евра тука, или 100 евра таму. Ако нема потреба, едноставно нема потреба, тоа е тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #21 на: 04 Октомври 2023, 22:37:20 pm »
Kako be nema potreba? Ne se budali dur si tamo smeni i vozi

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #22 на: 08 Октомври 2023, 21:56:56 pm »
Ја пак би ти рекол не чепкај, не знам каков е мењачот у Опелот, али у Маздата треба да се вади цел долен капак, којшто е залепен херметички и треба внатре да се менува филтер. После тоа у китот имало као нов дихтунг и мајсторот треба да е доста добар за да го залепи повторно за да не пушти у индина. Нејсе, со самото испуштање не излага целото уље, па Мазда викаа дека треба да праат неколку полнење и испуштање со некоја течност за миење на мењачот па тек после тоа да го затворат и да го наполнат со ново уље..

Целава процедура кај нив се врши на изваден мењач и за да ми го напраат мене ќејфот да ми сменат уље у исправен мењач ќе ме кошта ситно под 2000 франака.

На јутјуб гледам луѓе си ја праат процедурата по дома ама истото кажуваат дека неможе цело улје да го истечат, пошто нешто останува измеѓу и што знам...
Мене целата процедура со тоа лепењето ми е језиво и не би сакал да ми протече улје на долго патување ко ќе успеам да загреам све на 300 степени у лето, така да не дирам мечку у п...

Мислам дека не треба да се замараш наредни 150 илјади на опелот, остај овие што ти викаат што им останало да менуваат улје у мењач со редовен сервис :) 2023, улје у мотор се менува на 20-30 илјади, филтер за воздух на 90 илјади, и.т.н..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #23 на: 08 Октомври 2023, 22:02:00 pm »
Ја пак би ти рекол не чепкај, не знам каков е мењачот у Опелот, али у Маздата треба да се вади цел долен капак, којшто е залепен херметички и треба внатре да се менува филтер. После тоа у китот имало као нов дихтунг и мајсторот треба да е доста добар за да го залепи повторно за да не пушти у индина. Нејсе, со самото испуштање не излага целото уље, па Мазда викаа дека треба да праат неколку полнење и испуштање со некоја течност за миење на мењачот па тек после тоа да го затворат и да го наполнат со ново уље..

Целава процедура кај нив се врши на изваден мењач и за да ми го напраат мене ќејфот да ми сменат уље у исправен мењач ќе ме кошта ситно под 2000 франака.

На јутјуб гледам луѓе си ја праат процедурата по дома ама истото кажуваат дека неможе цело улје да го истечат, пошто нешто останува измеѓу и што знам...
Мене целата процедура со тоа лепењето ми е језиво и не би сакал да ми протече улје на долго патување ко ќе успеам да загреам све на 300 степени у лето, така да не дирам мечку у п...

Мислам дека не треба да се замараш наредни 150 илјади на опелот, остај овие што ти викаат што им останало да менуваат улје у мењач со редовен сервис :) 2023, улје у мотор се менува на 20-30 илјади, филтер за воздух на 90 илјади, и.т.н..
Kaj nego e racen menuvac ne avtomatski. Isto taka poznat e po problem so eden od lagerite.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 788
« Одговори #24 на: 08 Октомври 2023, 23:59:07 pm »
Тоа од официјален викаат дека не е предвидено менување,,,,,,,,, ама,, да си купиш нова кола на 200к км ;)
Кога ќе рикни мењач и кога ќе ти речат на автоматик дај 5-10к еур поправка, ќе речиш,, дај што имаш од новово,, ајде старо за ново, тие после ќе го средат по набавна и ќе го шитнат на некој друг, ете ти бизнис.......... :P
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #25 на: 09 Октомври 2023, 09:46:37 am »
Многу често погрешно се толкува lifetime уље кај нас...

Тоа не значи дека никогаш не треба да се смени, туку значи дека не треба да се смени во животниот век на колата (рецимо 5-7-10 години или 150.000-200.000 километри).

Животен век на возилото, како што е и во држави со нормални примања, каде можеш да си дозволиш замена на возилото со ново, од салон, бар на секои 10 години или 200.000 километри, ич да не е...

А не кај нас, со 200.000, "тамам моторот разработен е"....

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1806
« Одговори #26 на: 09 Октомври 2023, 09:53:31 am »
Многу често погрешно се толкува lifetime уље кај нас...

Тоа не значи дека никогаш не треба да се смени, туку значи дека не треба да се смени во животниот век на колата (рецимо 5-7-10 години или 150.000-200.000 километри).

Животен век на возилото, како што е и во држави со нормални примања, каде можеш да си дозволиш замена на возилото со ново, од салон, бар на секои 10 години или 200.000 километри, ич да не е...

А не кај нас, со 200.000, "тамам моторот разработен е"....
Кога го видов овој дел кај братов све ми стана јасно дека си бара промена https://youtu.be/5wMFLATcV6o?t=813

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #27 на: 09 Октомври 2023, 10:36:02 am »
Да е Македонија, би сеќирал, ама во Германија, ако официјален ти вика не се менува, а тебе не дај Боже нешто ти се деси, а имаш преписка дека тие ти рекле, ќе си сносат одговорност.

Проблемот е само што и таму можат да ти речат, дека проблемот не е до маслото, туку ете така се случило, потрошен материјал.

Едно прашање уствари: Ако им напнеш сакам да го сменам, ќе си платам, нема сигурно да те одбијат така?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #28 на: 09 Октомври 2023, 13:46:42 pm »
Во овластен сервис, можно е да не сакаат да го сменат. По приватни работилници, претпоставувам дека нема да направат проблем.

И во Олимпија Моторс ми кажаа дека нема потреба да се менува, освен ако не се прави некаков зафат на менувачот.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3720
« Одговори #29 на: 09 Октомври 2023, 14:07:04 pm »
Koa ќе менуваш ламела/замаец ќе смениш и масло во менувачот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"