адаптивен темпомат и cruise control, дали е исто? момнтално имам на автомобилот темпомат кој што го ставам на 100тка и цепи 100тка. така да како се вика она што ставам максимална брзина што не смее да пречекори и после тоа ја следи и се прилагодува според брзината на автомобилот што е пред тебе? гледам на мерцедесов има опција "LIM" а тоа колку што читав и разбрав е баш она што го кажав погоре т.е. еве што велиЧ
With Cruise Control you set a specific speed and it will hold it until you brake or cancelling it. With LIM, you set a Maximum you don't want to go beyond and you have free range of speeds below that. Once you reach the max set speed, the LIM function will not let you go passed it.
The LIM or speed limiter is an optional facility provided to the driver, which enables him to set a maximum cruising speed between thirty kilometers per hour and the cars maximum possible speed. Once this maximum speed has been set, it gets stored and appears as an icon in the cars instrument cluster.
претпоставувам тоа е тоа што ми треба.
исто така, претпоставувам дека е битно да ги има оние опции за спедење на замор, дали си испаднал од белата лента да те предупред и сл...? и онаа што ја има опција за препознавање на знаци? тоа па што прави? мада за воља на вистината морам да признаам дека 90% од знаците немам поима што значат, све имам заборавено.

и финално прашање, го гледам и овој
https://deluxe-auto.com.mk/polovni/vozilo/mercedes-benz-e-220-d-195-ks-2017-god-avangarde/ист е како друиот мерцедес, само бела боја, 40 000 км има повекје поминато, ама има сончев кров. дали вреди да се заменат 40 000км повекје за сончев кров или не? плус ко што гледав по интернет еден куп народ си имаат мака со нив, многу лесно се расипувале. а и реално не ми е до кровоt колку што ми се допага белата боја и црн кров.