Автор Тема: помош за кое возило да одберам  (Прочитано 15415 пати)

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
Одг: помош за кое возило да одберам
« Одговори #105 на: 12 Август 2023, 09:46:17 am »
топ, се сметам себеси за чесна личност така да нека ме следат, немам што да кријам.

Батали адаптивен темпомат, не треба тоа. Башка преку тоа те следат каде одиш преку 5G

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #106 на: 12 Август 2023, 10:00:05 am »
адаптивен темпомат и cruise control, дали е исто? момнтално имам на автомобилот темпомат кој што го ставам на 100тка и цепи 100тка. така да како се вика она што ставам максимална брзина што не смее да пречекори и после тоа ја следи и се прилагодува според брзината на автомобилот што е пред тебе? гледам на мерцедесов има опција "LIM"  а тоа колку што читав и разбрав е баш она што го кажав погоре т.е. еве што велиЧ

With Cruise Control you set a specific speed and it will hold it until you brake or cancelling it. With LIM, you set a Maximum you don't want to go beyond and you have free range of speeds below that. Once you reach the max set speed, the LIM function will not let you go passed it.

The LIM or speed limiter is an optional facility provided to the driver, which enables him to set a maximum cruising speed between thirty kilometers per hour and the cars maximum possible speed. Once this maximum speed has been set, it gets stored and appears as an icon in the cars instrument cluster.

претпоставувам тоа е тоа што ми треба.

исто така, претпоставувам дека е битно да ги има оние опции за спедење на замор, дали си испаднал од белата лента да те предупред и сл...? и онаа што ја има опција за препознавање на знаци? тоа па што прави? мада за воља на вистината морам да признаам дека 90% од знаците немам поима што значат, све имам заборавено. :D

и финално прашање, го гледам и овој https://deluxe-auto.com.mk/polovni/vozilo/mercedes-benz-e-220-d-195-ks-2017-god-avangarde/
ист е како друиот мерцедес, само бела боја, 40 000 км има повекје поминато, ама има сончев кров. дали вреди да се заменат 40 000км повекје за сончев кров или не? плус ко што гледав по интернет еден куп народ си имаат мака со нив, многу лесно се расипувале. а и реално не ми е до кровоt колку што ми се допага белата боја и црн кров.

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #107 на: 12 Август 2023, 10:02:09 am »
све тоа ок, али јас гледам глупи работи. сватив дека се глупи од кога почнав малку да истражувам. како да пример, да е дигитален, вратата на багажникот да се отвара сама и затвара со дугме, да не морам да ја треска и сл. :D мада ова последново со дугме на гепек ке иде у must to листата. дигиталниот километражник го прежалив, али ова не.

е тоа ми треба, благодарам.

Ајде малце да се уозбилиме. Значи до сега се реши следново.

- Аутоматик
- Е Класа е по удобно и по големо возило од А5, соодветно на тоа и по комфорно за патување.
- 190-200кс се повеќе од доволни за секој вид на патување доколку не си љубител на динамично возење. Истото важи и за задниот погон, скроз ОК е.
- Адаптивен темпомат мора, некој ќе рече дека сака да вози и се живее и без тоа, тој ќе лаже. Не ни погледнуј настаро кола за толку пари а да нема ова.
- ЛЕД Предни светла мора (ама ова го имаат малтене сите)
- Под 100ккм (проверка во овластен доколку дозволуваат)
- Прв сервис се прави во овластен за да се запише во серверот кој е нов сопственик и доколку има рикал да го добиеш писмото а често има и гаранција на добра воља, па знае да се најде.

И од мене совет, зацртај си неколку работи што мора да го има колата, што тебе ти се битни и од тие не прави компромис.
За тоа што не ти е битно согласно личните преференци (музика, снага, спортски карактер, погон... што и да е) може да се направи компромис заради тоа што единствен начин да нема никаков комрпомис е да се порача нова.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #108 на: 12 Август 2023, 10:29:37 am »
адаптивен темпомат и cruise control, дали е исто? момнтално имам на автомобилот темпомат кој што го ставам на 100тка и цепи 100тка. така да како се вика она што ставам максимална брзина што не смее да пречекори и после тоа ја следи и се прилагодува според брзината на автомобилот што е пред тебе? гледам на мерцедесов има опција "LIM"  а тоа колку што читав и разбрав е баш она што го кажав погоре т.е. еве што велиЧ

With Cruise Control you set a specific speed and it will hold it until you brake or cancelling it. With LIM, you set a Maximum you don't want to go beyond and you have free range of speeds below that. Once you reach the max set speed, the LIM function will not let you go passed it.

The LIM or speed limiter is an optional facility provided to the driver, which enables him to set a maximum cruising speed between thirty kilometers per hour and the cars maximum possible speed. Once this maximum speed has been set, it gets stored and appears as an icon in the cars instrument cluster.

исто така, претпоставувам дека е битно да ги има оние опции за спедење на замор, дали си испаднал од белата лента да те предупред и сл...? и онаа што ја има опција за препознавање на знаци? тоа па што прави? мада за воља на вистината морам да признаам дека 90% од знаците немам поима што значат, све имам заборавено. :D

и финално прашање, го гледам и овој https://deluxe-auto.com.mk/polovni/vozilo/mercedes-benz-e-220-d-195-ks-2017-god-avangarde/
ист е како друиот мерцедес, само бела боја, 40 000 км има повекје поминато, ама има сончев кров. дали вреди да се заменат 40 000км повекје за сончев кров или не? плус ко што гледав по интернет еден куп народ си имаат мака со нив, многу лесно се расипувале. а и реално не ми е до кровоt колку што ми се допага белата боја и црн кров.
Adaptiven tempomat prati pred tebe sto se slucuva(drzi tempo ili koci po potreba) jas bi go baral da go ima.
Pratenjeto lenta me nervira mene i ako go ima bi go isklucil. Vo Makedonija neznam koja lenta bi ja pratelo zatoa sto sve e van standardno obelezano.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #109 на: 12 Август 2023, 10:48:39 am »
Lele kako losho izgleda beliov so toa skazalkite na saltabla.... Nekako srarinski kako vo yugo da se vozis. Jas bi ja zaobikolil nasiroko kolava samo radi toa drugo ne e strasno.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30067
    • CARclub.mk
« Одговори #110 на: 12 Август 2023, 11:03:15 am »
Лошо не изгледа, ама дека изгледа подзастаренко - изгледа.

Нејсе, стварно не ја разбирам потребата од исмевање нечии желби и потреби при купување кола. Макар тоа биле и дигитални инструменти.

Секако, освен кога човек купува SUV. Тогаш можеме да дрибламе колку сакаме. :)

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #111 на: 12 Август 2023, 11:36:27 am »

Не баш. LIM е веројатно ограничување на брзината, кога ќе се приближиш до одредената брзина колата те предупредува.

Адаптивниот темпомат, обично означен како ACC (adaptive cruise control), е напредна варијанта на твојот темпомат. Функцонира како што си пишала погоре, ти поставуваш одредена брзина, колата ја држи таа брзина, ама ако возилото пред тебе успори или се приближиш до возило што се движи со пониска брзина од одредената, и твојата кола ќе ја намали брзината - тоа е адаптивното во муабетот.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #112 на: 12 Август 2023, 11:45:01 am »
Повели видео од Мерцедес со ACC, фино објаснето.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #113 на: 12 Август 2023, 12:13:00 pm »

Нејсе, стварно не ја разбирам потребата од исмевање нечии желби и потреби при купување кола. Макар тоа биле и дигитални инструменти.

Najiskreno:
-Mislam deka nekoj dribla od lazen profil-
Obicno nemam obicaj da driblam po narod ama ova nesto ne e vo red. Pekji da gresham ali ajde vremeto kje pokaze. Ako gresham javno kje se izvinam na kraj.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #114 на: 12 Август 2023, 13:06:32 pm »
Нестор ќе купува Мерцедес Е класа со адаптивен темпомат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #115 на: 12 Август 2023, 13:07:26 pm »

Битно да има кликови.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #116 на: 12 Август 2023, 18:04:39 pm »
абе зошто тролање? јас си ја отворив темата, јас си прашувам, кој сака да одговори нека одговори, кој не сака не го терам со сила. не се разбирам од автомобили, поставувам може за вас глупи прашања за мене не. подобро да прашам и да знам него ли да се правам паметна и да ја наебам на некој супер sales. а ке се извиниш за извинување, дури и да не ја купам, кога ке идам во делукс ке се сликам седната во неа и ке ја вратам вербата во човештово на форумов (е ова последново беше тролање али само делот за вербата, а за слика ке има па што сака нека биде).

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #117 на: 12 Август 2023, 18:09:08 pm »
у пичку матер, е ова гарант го нема на 2017 модел.

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
« Одговори #118 на: 12 Август 2023, 18:17:17 pm »

Таа технологија во BMW и Mercedes ја има од 99 година адаптивен темпомат, да знаеш дека сигурно го има во возила 2017.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 310
« Одговори #119 на: 12 Август 2023, 19:00:48 pm »

Јас мислам да ја купиш колава, пријатно ќе бидеш изненадена после од опциите. Како викаат во кецот Матрикс, ignorance is bliss...

Ако за нешто не знаеш, нема да ти фали дека ќе го нема после :D