Автор Тема: Купувам бензин автомобил  (Прочитано 29701 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5927
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Купувам бензин автомобил
« Одговори #375 на: 30 Јуни 2023, 11:17:46 am »
@Nexia сакав да ти кажам уште вчера дека забрзувањето е исто, силата е иста, тежината тука некаде, ама пак ако кажуваме така за зекоја кола нема да појдите ништо да пробате.
Вака барем појдовте, пробавте, видовте, споредивте.

Na skodata na pletvar ne i paga brzinata, duri koga dades gas, sporo, ali kacuva, a astrata so edno prikocuvanje, nikogas nema da si ja vratis brzinata prethodno shto si bil zaletan, pretpostavuva i mazdata ke odgovori kako skodata, duri mozebi i podobro, poso pretpostavuvam deka skodata e poteska..

Probavme do sega opel astra 2019 sedan, hyndai i30 2014 i sega mazdata 3.. hyundaito ubedlivo najdobar vpecatok ostavi shteta shto imase problem so lanecot, uste se prodava... Ima edno belo takvo vo pintija, postaro dve godini 2012, bez greaci na sedista, na plac isto od uvoz, ama 1500 evra poskapo i ic ne pustaat na cena...

Denes ili utre toa i30 od 2019 ke go proba
Не да си го фалам моето магаре ама кај мене астрата на Плетвар не застанува, и да застанам веднаш повлекува, ама си бара шалтање на 4000 вртежи, на Ѓавато нагло закочи пред мене еден човек за десно да сврти, мислев дека нема да тргни астрава, ама брзо си повлече до 80 км/ч. Можеби класикот е потромав, не знам... Кај мене планирам и да ја чипувам и издув да ставам, да добијам 10тина-15 кс.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #376 на: 30 Јуни 2023, 11:30:49 am »
Сте повозиле некоја кола?

Od toa shto probavme hjundaito i30 tie shto se nad 2013ta godina imase prekrasna i stabilna voznja na 160km/h a i za gradska voznja bese super, go plativme pa ispadnaa 300 problemi i kvarovi od 1500-2000 evra
Сум кажал, и пак ќе кажам, од убавина никој не продава кола, односно се појавува по еден, до двајца месечно :)

А тоа дека сиромавиот, скржавиот и препаметниот, 2 пати плаќаат, е општо познато :)

Пред 10 години, кога се даваа 1.600 евра за крш наменет за под преса како субвенција за Дачиа Сандеро, мој братучед си искористи прилика, го даде 101 конфор што го возеше и еве го ден денес со Сандерото никакви проблеми, само редовни сервисчиња. Ене го без страв си вози на одмор до Грчка, Црни Гора, Албанија...
За споредба, истата година, колега со Самара му беше испод ниво да вози Плачија, па си купи Опел на старо. Ем Ладата ја даде за 200 евра, ем со Опелот неколку проблеми, башка што кај половна кола тековно достасуваат повеќе работи за сервисирање. Зелен картон не извадил повеќе години :)

Ама Дачија е таа, не е Ауди 3.0 ТДИ.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #377 на: 30 Јуни 2023, 11:32:52 am »
Што моторче има дачијата? Да не е 1.5дци ремек делото?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3778
« Одговори #378 на: 30 Јуни 2023, 11:33:59 am »
Сте повозиле некоја кола?

Od toa shto probavme hjundaito i30 tie shto se nad 2013ta godina imase prekrasna i stabilna voznja na 160km/h a i za gradska voznja bese super, go plativme pa ispadnaa 300 problemi i kvarovi od 1500-2000 evra
Сум кажал, и пак ќе кажам, од убавина никој не продава кола, односно се појавува по еден, до двајца месечно :)

А тоа дека сиромавиот, скржавиот и препаметниот, 2 пати плаќаат, е општо познато :)

Пред 10 години, кога се даваа 1.600 евра за крш наменет за под преса како субвенција за Дачиа Сандеро, мој братучед си искористи прилика, го даде 101 конфор што го возеше и еве го ден денес со Сандерото никакви проблеми, само редовни сервисчиња. Ене го без страв си вози на одмор до Грчка, Црни Гора, Албанија...
За споредба, истата година, колега со Самара му беше испод ниво да вози Плачија, па си купи Опел на старо. Ем Ладата ја даде за 200 евра, ем со Опелот неколку проблеми, башка што кај половна кола тековно достасуваат повеќе работи за сервисирање. Зелен картон не извадил повеќе години :)

Ама Дачија е таа, не е Ауди 3.0 ТДИ.

И Ауди од 80тите е подобро од нова Дачија а не па некое со 3.0Tdi
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен karabatak

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #379 на: 30 Јуни 2023, 11:35:38 am »
Podobro sekoj den na servis nego dacija.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #380 на: 30 Јуни 2023, 11:36:03 am »
opel>>dacia

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #381 на: 30 Јуни 2023, 11:37:40 am »
@Mikius шо прат муабет овија погоре?

Отсутен karabatak

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #382 на: 30 Јуни 2023, 12:13:11 pm »
OPEL ASTRA J 1.6 Plin

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4718840

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #383 на: 30 Јуни 2023, 12:20:02 pm »
@Mikius шо прат муабет овија погоре?
Од навика, дур со саати дремат ко Мисири пред кланица кај механичарите ;D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #384 на: 30 Јуни 2023, 12:24:16 pm »
OPEL ASTRA J 1.6 Plin

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4718840

Одличен избор за пониска цена.
Тежи 1400кг (потешка од другите адтри) и има забрзување од 0-100 за 8.5 секунди и има плин.
Цитат
Veliki pozdrav svima!!
Predstavljam vam mog novog ljubimca.
U pitanju je Opel Astra nove generacije. Stigla je pre malo vise od mesec dana.
Nivo opreme je Cosmo sa dodatnom opremom (samo navigacija fali do apsolutnog fulla)
Od opreme poseduje: fotoosetljive retrovizore, CD400 sa 7 zvucnika (odlican kvalitet zvuka), tempomat, elektricnu P kocnicu, pomoc pri kretanju uzbrdo, bord komp., dvozonsku klimu, ambijentalno osvetljenje, perforirana kozna sedista sa grejacima, "duplo dno" - gepek, zadnje parking senzore, senzor za kisu, za pneumatike, svetlo.. 18" aluminijumske felne (235/45 r18), lajsne na pragovima vrata
Od opreme koja je dodatno placena izdvojio bih flexride sasiju koja sluzi za podesavanje vesanja, osetljivosti volana i odziva turbine. Poseduje 3 nivoa: Normal- za svakodnevnu voznju, Tour - za putovanja i Sport - koji ne treba objasnjavati

AFL Bi-Xenon svetla sa 9 nacina osvetljavanja puta. Sve automatski radi, u zavisnosti od brzine odredjuje daljinu snopa, senzorima sa strana detektuje sirinu puta i suzava odnosno siri snop osvetljenja. U zavisnosti od kolicine svetlosti na putu kojim se krece pojacava ili smanjuje intenzitet jacine xenon sijalica. Naravno prati zaokret volana i automatski ukljucuje i iskljucuje duga svetla. Najvise me je odusevilo skretanje i osvetljavanje sporedne ulice u slucaju da nije osvetljena tako sto pali pomocno osvetljenje (to su obicne halogene sijalice) i maglenku na toj strani puta.

Motor i menjac:
Motor je 1.6 turbo sa 180ks (132kw) 230 Nm i 5500 obrtaja u minuti... Menjac ima 6 stepeni prenosa i odlican je!
Maksimalna brzina koju navodi proizvodjac je 225km/h a ubrzanje od 0-100 km/h po fabrickim merenjima je 8,5 sekundi (ali to je bez sport moda).
Do sada smo presli 1100km sa njim, motor nije "gazen" ali mogu vam reci da je perverzija za voznju, pogotovo za preticanje na magistrali... Odusevio sam se
Potrosnja na otvorenom je oko 7l, a za sada u gradu iznosi 12,5l (ali icice to na dole kad se razradi motor).

Moji utisci:
Odlicna izolacija i pri 160km/h se ne cuje nikakva buka, materijali koji su korisceni su po mom ukusu i zaista su kvalitetni. Dizajn je ono sto mi se bas bas svidja kod ovog automobila . Motor azdaja, izuzetno je udoban (sto nisam navikao kod Opela)... Ako se setim jos necega napisacu, a vi ukoliko imate neka pitanja slobodno postavite :)

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #385 на: 30 Јуни 2023, 12:41:01 pm »
Проблем е само М32 иначе топ избор,мислам дека проблем е менувачот па ја дава за таа цена.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #386 на: 30 Јуни 2023, 13:08:21 pm »
А што бил проблемот со хјундаито? Да знам да му спуштам цена на @Mikius при купување.  :)
хаха, ќе се пензионирам со хјундаито, поготово сега кога се возицкам со службена кола, никад нема да стигне до 300к км па да излезе проблем ;D

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #387 на: 30 Јуни 2023, 14:41:49 pm »
@Nexia сакав да ти кажам уште вчера дека забрзувањето е исто, силата е иста, тежината тука некаде, ама пак ако кажуваме така за зекоја кола нема да појдите ништо да пробате.

Na skodata na pletvar ne i paga brzinata, duri koga dades gas, sporo, ali kacuva, a astrata so edno prikocuvanje, nikogas nema da si ja vratis brzinata prethodno shto si bil zaletan, pretpostavuva i mazdata ke odgovori kako skodata, duri mozebi i podobro, poso pretpostavuvam deka skodata e poteska..

Probavme do sega opel astra 2019 sedan, hyndai i30 2014 i sega mazdata 3.. hyundaito ubedlivo najdobar vpecatok ostavi shteta shto imase problem so lanecot, uste se prodava... Ima edno belo takvo vo pintija, postaro dve godini 2012, bez greaci na sedista, na plac isto od uvoz, ama 1500 evra poskapo i ic ne pustaat na cena...

Не да си го фалам моето магаре ама кај мене астрата на Плетвар не застанува, и да застанам веднаш повлекува, ама си бара шалтање на 4000 вртежи, на Ѓавато нагло закочи пред мене еден човек за десно да сврти, мислев дека нема да тргни астрава, ама брзо си повлече до 80 км/ч. Можеби класикот е потромав, не знам... Кај мене планирам и да ја чипувам и издув да ставам, да добијам 10тина-15 кс.

A shto motor ti ima astrata??

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #388 на: 30 Јуни 2023, 14:45:06 pm »
1.4 90кс со механичка клапна, изваден катализатор еуро 2 и спортски издув и оштетено флекс црево и среден и заден лонец. Плус има плин, а Ѓавато испод 80-90 не е. Плетвар испод 100 не е, ама ако вози другарот кој ја имал претходно 3 години.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #389 на: 30 Јуни 2023, 14:49:17 pm »

Cekaj malku ne si me svatil.. i jas rumstero so shaltanje do 4000 vrtezi za brzo i 100ka ke kacam od pomala brzina..

Zborev za koga si u pogolema brzina a moras da namales, kaj rumsterot ima fora i vo istata da prodolzis gas da davas i da kacis brzina, samo odi posporo toa, ne zborev za shaltanje od pomala brzina do 4000 vrtezi, taka nema problem, baska shto e dosta stabilen krivinite gi fakam so pogolemi brzini za razlika od astrata.. astrata koga e krivina na pletvar a nagore prodolzuva ugornica i ako ti padne na 60km/h vo cetvrta brzina, stavam u treta, a na rumsterot samo gas dadam