Автор Тема: Половно вс Ново возило  (Прочитано 5374 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
Одг: Половно вс Ново возило
« Одговори #15 на: 01 Март 2023, 10:26:59 am »
Џабе го правиме муабетот. Ќе наполниме 20 страници од препукување и докажувања кога се се сведува на сопствени убедувања.

Rule of thumb - Не сакаш да се замараш? - Нова кола.
Сакаш да се замараш? - Кола на старо (бирај сакаш година/опрема/бренд...)

Некоја златна средина? - Половна кола, со фабричка гаранција. Во случајов ја купуваш за цена кога била нова пред 3-4 години.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #16 на: 01 Март 2023, 11:31:51 am »
Јас секогаш ќе преферирам нова-нова кола. Ако е изводливо, секако.

Прифатлива опција ми е 2-3 години стара, со позната историја и доколку е можно, барем година-две останата гаранција.

Немам нит време нит нерви за заебавање. Едноставно немам.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #17 на: 01 Март 2023, 11:34:09 am »
Така де...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 01 Март 2023, 13:01:56 pm »
Јас лично исто би преферирал нова ганц.
Проблемот е што кај мене тој критериум е прилично ниско при избор на кола.
Би сакал модел кој сум го бендисал, а не да се ограничувам во изборот само поради тоа што мора да биде од салон. Типично за мене, ќе дадам пример со Алфа Ромео (тие модели ги знам, и знам одприлика како одат со цени):

Сакам Giulia Veloce Ti 280ks бензинец. Цената на ваков модел на ново е околу 80.000 евра.
Јас имам теоретски 45.000 евра за кола.
Дали да купам бејзик ново Тонале тендерска едиција без опрема и беле боје, или да купам ваква како што сакам, ама  2 години стара но со 30-40.000 км?
За мене е без дилема втората опција. Кога би ги имал тие 80.000 за кола, нема дилема дека ќе ја земам од салон.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19 на: 01 Март 2023, 13:14:57 pm »
Купи Дачиа нова до 1.2 мотор,јер нова. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #20 на: 01 Март 2023, 13:16:42 pm »
Problem solved. Клуч на тема ;D

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 405
« Одговори #21 на: 01 Март 2023, 17:44:23 pm »
Јас купив нова кола пред 4 години. За некое време можеби ќе сакам да си купам друга. Ако ги земам во предвид моите потреби и сите работи кои ме секираат при купување на возило, дефинитвно би купил една од следниве две варијанти, со тоа што не сметам дека една варијанта е подобра од другата, туку ги рангирам подеднакво:

- нова кола од салон купена со кредит од банка или лизинг, никако кеш
- половна кола, најмногу 2 години стара, најмногу 50к поминати, со останати уште 3+ години ФАБРИЧКА гаранција, исклучиво на лизинг, никако кеш или банка

Се друго не доаѓа во предвид.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #22 на: 01 Март 2023, 17:51:25 pm »
- половна кола, најмногу 2 години стара, најмногу 50к поминати, со останати уште 3+ години ФАБРИЧКА гаранција, исклучиво на лизинг, никако кеш или банка

Чим се намести на центар, објасни.  :D

Што е лизинг и како функционира? (стварно не знам, а цела европа функционира со лизинг и со враќање на стара и земање на нова кола).

И кога ќе ја купиш на лизинг, дали колата е на твое име или на банката/фирмата.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #23 на: 01 Март 2023, 17:56:42 pm »
Би сакал модел кој сум го бендисал, а не да се ограничувам во изборот само поради тоа што мора да биде од салон. Типично за мене, ќе дадам пример со Алфа Ромео (тие модели ги знам, и знам одприлика како одат со цени):

Сакам Giulia Veloce Ti 280ks бензинец. Цената на ваков модел на ново е околу 80.000 евра.
Дали да купам бејзик ново Тонале тендерска едиција без опрема и беле боје, или да купам ваква како што сакам, ама  2 години стара но со 30-40.000 км?
За мене е без дилема втората опција. Кога би ги имал тие 80.000 за кола, нема дилема дека ќе ја земам од салон.

Реално така е. Јас лично толку ќеш за кола не би дал. И 45к ми е многу. Затоа никогаш не сум размислувал за стара кола. Нова на лизинг за мене е пун погодок. После само си ја мењаш старо за ново за учество и си продужуваш со рати.
А инаку возена кола ми е шознам… бљак. Мојава со 100к мазена пазена и одржувана како за школски пример, и те како не е како што била нова….

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #24 на: 01 Март 2023, 17:58:25 pm »

Муабетов "и тата би сине".

Тука е поентата - да си ги пуштиш нозете колку ти е долга чергата.

Чим се намести на центар, објасни.  :D

Што е лизинг и како функционира? (стварно не знам, а цела европа функционира со лизинг и со враќање на стара и земање на нова кола).

И кога ќе ја купиш на лизинг, дали колата е на твое име или на банката/фирмата.  :)

Лизингот можеш наједноставно да го рачунаш како закуп со право на откуп, ако решиш до крај да исплатиш.

Затоа и ги враќаат и земаат нови - цело време си плаќаат "ќирија", а немаат обврска да го задржат. Ако сакаат - можат, ако не - никому ништо.

Реално така е. Јас лично толку ќеш за кола не би дал. И 45к ми е многу. Затоа никогаш не сум размислувал за стара кола. Нова на лизинг за мене е пун погодок. После само си ја мењаш старо за ново за учество и си продужуваш со рати.
А инаку возена кола ми е шознам… бљак. Мојава со 100к мазена пазена и одржувана како за школски пример, и те како не е како што била нова….

Еве муабет на место. Јас половна кола и од себе не би си купил, не па од друг, ако не морам. Пошто знам дека за овие 15 години, направив некои грешки со колава кои иако не се серизони, мене ме нервираат.

Затоа - секогаш нова пред половна.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #25 на: 01 Март 2023, 18:02:48 pm »
Ve citam ama na  povekjeto treba da vi krenam roletnata da vidite sto ima nadvor. Sekon normalen covek saka da vozi nova kola arno ama dzebot e toj sto go diktira nacinot na zivot.
Eve trgam od mene. Sum imal zelba da zemam novo kolice togasna nova astra g classic arno ama dzebot,stravot od otplakjanje na kredit minimum 5 godini i finansiskata nesigurnost me otrgnale od toa. Ne sekoj zarabotuva za komoten zivot pa da nezboram i da si dozvoli za novo vozilo od 15 bona pa nagore. Taka da si krpime polovnjaci kakvi se takvi se gledame da se vo ispravna sostojba i da ni vrshat rabota.
Citam pogore nekoj imase pisano demek sakale gospodata so mali kurinja da vozat golemi koli normalno na staro. Epa momce da mali ni se kurinjata ama nisto ne sme zemale od mama i tato nego sami pecalime i terame niz zivotot. A ti uste ako si zakacen na domasna cucla probaj da se osamostois ama bez pomosh pa da vidis kakva e realnosta vo drzavava pa posle komentiraj.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #26 на: 01 Март 2023, 18:26:51 pm »
Ve citam ama na  povekjeto treba da vi krenam roletnata da vidite sto ima nadvor. Sekon normalen covek saka da vozi nova kola arno ama dzebot e toj sto go diktira nacinot na zivot.
Eve trgam od mene. Sum imal zelba da zemam novo kolice togasna nova astra g classic arno ama dzebot,stravot od otplakjanje na kredit minimum 5 godini i finansiskata nesigurnost me otrgnale od toa. Ne sekoj zarabotuva za komoten zivot pa da nezboram i da si dozvoli za novo vozilo od 15 bona pa nagore. Taka da si krpime polovnjaci kakvi se takvi se gledame da se vo ispravna sostojba i da ni vrshat rabota.
Citam pogore nekoj imase pisano demek sakale gospodata so mali kurinja da vozat golemi koli normalno na staro. Epa momce da mali ni se kurinjata ama nisto ne sme zemale od mama i tato nego sami pecalime i terame niz zivotot. A ti uste ako si zakacen na domasna cucla probaj da se osamostois ama bez pomosh pa da vidis kakva e realnosta vo drzavava pa posle komentiraj.
Муабет на место.

Тоа со курињата се однесува на папанчиња како братучед ми кој пред повеќе години даде сериозни пари за А6 наместо за ганц нова Дачија +летен одмор кој ионака го пропушти поради неколку непланирани трошоци околу одржување па така излегуваат +2 летни одмори🤪

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 298
« Одговори #27 на: 01 Март 2023, 18:30:20 pm »
Добро ја купиш на лизинги еве пример некој те удри до тој степен што не се прави, ќе одиш ќе ја врајќаш старо за ново и тогаш или тогаш ќе биде кола немаш ама рата имаш?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #28 на: 01 Март 2023, 18:32:18 pm »
Добро ја купиш на лизинги еве пример некој те удри до тој степен што не се прави, ќе одиш ќе ја врајќаш старо за ново и тогаш или тогаш ќе биде кола немаш ама рата имаш?

One word for ya - каско.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #29 на: 01 Март 2023, 18:48:58 pm »

Муабетов "и тата би сине".

Тука е поентата - да си ги пуштиш нозете колку ти е долга чергата.

Види, чергата ми вели (теоретски) дека може да дадам 45.000 за малку извозена кола што стварно, ама ептен сакам да ја имам, и да го плаќам соодветното одржување низ годините (еве да речеме и 2.500 евра годишно за одржување), да ме служи наредни неколку години (обично не претпочитам да не премаши многу над 200.000км во моја сопственост) и да се справам со сите неволји. И пак нема да стигнам до 80.000 евра трошок, што би го оправдало купувањето на ганц нова кола за 80.000 евра. И не можам да си оправдам купување кола што не ја сакам за 45.000 евра, само за да биде извадена од салон со 0 километри. А да не зборуваме дека и оваа ганц новава после 2 години веќе не е толку ганц нова, а колата треба да се вози барем 6-7 години (некогаш 10-ка беше онака, таман цифра за поседување на едно исто возило).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.