Автор Тема: Половно вс Ново возило  (Прочитано 5378 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
Одг: Половно вс Ново возило
« Одговори #45 на: 01 Март 2023, 20:57:53 pm »
Цитат
Е тие. Јас не ги сфаќам тие што лечат комплекси со А6, Серија 5 и Е-класа со 300-400.000 километри. Бог не ме убедува дека кола со 300.000 километри е подобра од нова Дачија. Значи, Господ.

А тоа за чергата е у смислу - буџетот ми е тој. Ако има нова кола за тие пари - ќе си ги сменам критериумте. А тоа нема да е многу голема промена пошто преферирам коли од тие класи и од тој ценовен ранг, пример A и Б сегмент. Пре би нова Дачија Сандеро, него ancient А6, само за да "бустам его", да не бидам повулгарен.

Ако некогаш во животот се створат услови - ново А6, без проблем. Но, условите не се само цената на купување. Цената на одржување, намената, прописно гаражирање и сл. се дури и побитни од стартната цена за мене.
Дали некогаш си помислил дека не се работи за бустање его или докажување статус во општеството туку за мерак и уживање.
Кој мерак и кое уживање ќе го имаш во Дачиа,Шкода Фабија,Корола и сл...
Ниту квалитет на материјали,ниту возење,ниту перформанси...итн.итн...
Ете за пример ќе го земам Мерцедесот шо јас го зедов сосем непланирано и го задржав скоро 2г( мислам).
Е280 цди со 430 000км,со тув од 2г,значи кпмплетно исправна кола.
3-4 пати Де-Мк-Де возење до трт,никаква мака.Го продадов со 464 000.
Го продадов 500€ поевтино од шо го зедов,а со него завршив работа,голема.
И два мори да му сменам,пак ќе биди поќе кола од било која тенекија до 20 000€ нова.
И да пак би зел половна А6,Е класа со 100Ккм за 30Кевра пред било која Корола,Октавија или било шо слично.
Не ради покажување статус,билдање его или растење на половно органи,туку заради милион пати подоброто уживање во возењето .
А и какп шо не чувам коли подолго од 2-3г,не сум доволно богат да купувам на ново.
 :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #46 на: 01 Март 2023, 21:01:33 pm »
Слободно, Мече. Do as you please.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #47 на: 01 Март 2023, 21:02:00 pm »

Ти до сеа рационални коли возеше, Волво турбо бензинец и слични.. Сеа нешто се распрде со мерцедеси, статус да покажеш.. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #48 на: 01 Март 2023, 21:05:05 pm »
Добро, кај можам јас со вас ебачите со праисториските премиум возила.

Ако сте мажи, одете нови купете ги.

Нема, а? Скапо?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #49 на: 01 Март 2023, 21:08:50 pm »
Темава ме навраќа на младоста кога ми затреба кола во моја лична сопственост за тумарање низ Балканов...

Ми фати око Опел Кадет D, имаше доста ниско седење и воланот скроз вертикално поставен, не како кај некои коли ко Дајц :)
Немав доволно, односно немав за позачувани примероци, А не сакав канта. Кредит не можев да земам пошто невработен. На крај излезе 6 годишно Југо.
Речиси 200.000 свртев со него, првите години интензивно низ Србија, Босна, Црна Гора и државичево, некад и над 1000км дневно.

Морало Ауди и никад у Дачија, Нутела генерација ;D

Ако сакаш и ти треба да возиш, и Дачиа ќе возиш :)

ПС повеќе ми значело каква музика (квалитетен саунд и одбрани траки) слушам у кола отколку каква кола возам :)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #50 на: 01 Март 2023, 21:14:33 pm »
Кое било БМВ/Ауди/Мерцедес проозведен во последните 50 години е подобро од нова Дачија.  Може да биде полошо едино ако го има удрено локомотива.

Исто и ние имаме дома купено нов Цитроен Ц1 и половно БМВ(што кошташе помалку од Ц1), и тоа БМВ е 10 пати подобра кола во сите можни метрики.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
« Одговори #51 на: 01 Март 2023, 21:30:36 pm »
На крај темава ќе се сведе на љубител/фан на добро ауто и користник на ауто.

За истите пари едните секогаш избираме со срце, секогаш ќе купиме половно но поопремено појако возило со подобри возни својства, а другите секогаш ќе изберат порационално, односно со мозок, ново, послабо опремено и со послаб мотор и караткеристики- но сосем доволни за нивните барања и критериуми.

Нема лутиш а нема ни простор за дискусија на темава.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #52 на: 01 Март 2023, 21:59:05 pm »

Ти до сеа рационални коли возеше, Волво турбо бензинец и слични.. Сеа нешто се распрде со мерцедеси, статус да покажеш.. ;D
Првиот како шо кажав испадна непланирано,па и во тој момент ептен ми се најде...
Вториот пошо го сменив првиот,ама пак не планирав Мерцедес туку поќе барав Пасат ЦЦ,Мерц ми беше како втора или трета опција.
Но немањето време и нерви да барам кола,а ми требаше кола во краток период,излезе овај сегашниот и го тркалам онака до сила.
Колата е ок,вози добро,се движи добро,ама никаков кеиф нема,конзерва.
Како сум наоштрен да го сменам,само сега со станот "замина едно Ц63" во ќеш,па ќе мора да си го возам ова уште година,две.
Ако во меѓувреме,некоја убава топла вечер испијам повеќе пиво,па утредента да заминам по друга кола. ;D
Али не ми се брза пошо сега сакам да си земам тоа што баш го сакам...А од друга страна,жена пријавува мерак за полагање,така да,сардисан од сите страни. ;D
Цитат

ПС повеќе ми значело каква музика (квалитетен саунд и одбрани траки) слушам у кола отколку каква кола возам :)
Абе кога останав без кола пред 10+год. си купив Тико колку да има шо да се тркала во меѓувреме.
Ако дојди таков момент,спуштане критериумите не сме ние такви какви шо не замислуваш. :)
"Тепани во вреќа сме". ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #53 на: 01 Март 2023, 22:03:48 pm »
И тука ќе спомнам, воздржете се од лични навреди.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #54 на: 01 Март 2023, 22:16:49 pm »

Првиот како шо кажав испадна непланирано,па и во тој момент ептен ми се најде...
Вториот пошо го сменив првиот,ама пак не планирав Мерцедес туку поќе барав Пасат ЦЦ,Мерц ми беше како втора или трета опција.
Но немањето време и нерви да барам кола,а ми требаше кола во краток период,излезе овај сегашниот и го тркалам онака до сила.
Колата е ок,вози добро,се движи добро,ама никаков кеиф нема,конзерва.
Како сум наоштрен да го сменам,само сега со станот "замина едно Ц63" во ќеш,па ќе мора да си го возам ова уште година,две.
Ако во меѓувреме,некоја убава топла вечер испијам повеќе пиво,па утредента да заминам по друга кола. ;D
Али не ми се брза пошо сега сакам да си земам тоа што баш го сакам...А од друга страна,жена пријавува мерак за полагање,така да,сардисан од сите страни. ;D
Цитат

Абе кога останав без кола пред 10+год. си купив Тико колку да има шо да се тркала во меѓувреме.
Ако дојди таков момент,спуштане критериумите не сме ние такви какви шо не замислуваш. :)
"Тепани во вреќа сме". ;D
Бааах, сигурно имало за истите пари и 20 годишен крш од Мерцедес или BMW некое...али убаво си го знаев својот општествен статус

Не ги спомнувам Пасат и Ауди од 80ти пошто во тоа време народ не се палеше на нив :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #55 на: 01 Март 2023, 22:22:55 pm »
Во тоа време се возеа в123,в124...
Тие модели се се,само не крш.Тие ќе ги испратат и денешните модели.
Споредено со Југо,мислам...Незнам шо си мислел.
Кога ќе ја слушнам вратата како клика кога се затвора на в123,в124 се намофнувам. ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #56 на: 01 Март 2023, 22:27:01 pm »
Во тоа време се возеа в123,в124...
Тие модели се се,само не крш.Тие ќе ги испратат и денешните модели.
Споредено со Југо,мислам...Незнам шо си мислел.
Кога ќе ја слушнам вратата како клика кога се затвора на в123,в124 се намофнувам. ;D
Тоа што се продаваше беше крш, доброто не беше на продажба.
90% е и денес така.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #57 на: 01 Март 2023, 23:11:01 pm »
Реално секое ново е подобро од половно, во смисла на одржување, доверливост и слично. Е сега и јас би избрал половно од повисока класа, моторизација и опрема спрема ново во основна верзија,  јебига толку ни е силата.
Половно над 15К евра според мене, не смее да има над 100К поминато, најдобро околку 50К км.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #58 на: 02 Март 2023, 01:23:50 am »
Половно над 15К евра според мене, не смее да има над 100К поминато, најдобро околку 50К км.
Таман, да му направиш прв сервис ти како шо сакеш

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6439
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #59 на: 02 Март 2023, 07:33:05 am »
Ако е на ланче нема сервис.  ;D
На бензин ако е само свеќици ќе смениш.

До 200,000км 10години можиш да ја возиш со 10-15к годишно, со нормално/редовно одржување. Скоро секој мотор денешно време ќе истера до 500,000 само што годините ги јадат гумиците, пластиките, дихтунзите..., па после 10-15години во редовното ќе имаш пакет плус, вонредно одржување.