Автор Тема: Половен Џип (со исклучок на crossover-и) или Седан над 2014/15 до 13-14К еуро?  (Прочитано 5524 пати)

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
Гледав и низ швајцарија/германија возила, знам дека има сајт за пресметка колку би коштало да се префрли возилово на мк табли али у секој случај пасат б8 пример ако го земам 11-12.000 евра претпоставувам дека грубо би требало да планирам уште 3/4000 евра секако за давачки?
https://www.davackizavozila.mk/

да да, фала ти дени, знам дека имаше некој сајт за пресметка
али нз воопшто дали да ја зимам во предвид оваа опција или ако гледам со давачки да ми излезе до кај 13к макс што треба да гледам возила од странство е до кај 9-10к или можда помалку?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10999
  • 430i
од сумата што си ја зацртал, одбиј грубо 45-48%
такви треба да бараш

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29856
    • CARclub.mk
Здраво дечки,

Веќе некое време разгледувам половен SUV или седан по можност над 2014/15+ до кај 13-14.000 евра. Од тоа што досега имам нешто селектирано на страна ми е:

- renault kadjar (2015/16)
- mazda cx-5 (2014)
- nissan qashqai (2014/15)

- peugeot 508 (2016/17)
- passat b8 (2015)
- superb (2014)
- audi a4 (2013/14)

Битно ми е да нема многу голема потрошувачка, да има убава вожња и комфорт за долга вожња, да не се сервисира колава секои 2 месеци, да има навигација и колку толку релативно среден-голем багажник. Ве молам за совет што ми е најпаметно да гледам од горе-наведениве модели или пак слободно споделете мислење доколку мислите дека има некоја подобра опција со оваа годиште/буџет. Фала ви однапред!

Добредојде. :)

Викаш дека не сакаш кросовер, а Qashqai и Kadjar се дефиниција за кросовер.

Било која половна кола е мачка во вреќа. Некој конкретен модел може да е најдоверлив во светот, ама конкретното возило да се погоди проблематично. Може некој модел да има репутација дека е супер-расиплив, а да се погоди најнепроблематичната кола. Нема правило.

Одреди си го буџетот и тргни дел на страна за темелен сервис кога ќе ја земеш колата, а и непредвидени поправки во првата година. Понатаму, како ќе ти се погоди - така. :)

Со среќа.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6617
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Ми се допаѓаат фиксните години, пошто секогаш постара година од истиот модел значи полошо возило.  ;D

искрено од претходно ауто шо зедов некои си 13 год стари си видов ептен мака со него и ради тоа највеќе мислев да биде бар над 13/14 или 15 :/

- audi a4 (2013/14)

Зборот ми беше, еве за Ауди-то поточно пример ќе земам, тој модел шо го пиша е фејслифт произведуван 2012-2015-та (не се фајќајте за месеци...).
Од 2015-та не мора да значи дека ќе биди подобра од некоја од 2012-та само заради фактот дека е 8 години, а другата 11 стара. Во тие 3 години поголема разлика во состојбата ќе се направи во оджувањето и експлоатацијата, тоа сакам да кажам.

Не знам ти како размислуваш, ама многу луѓе мислат тие 2-3 години разлика се заебот.  ;D
Гледај ги колите како модел од таа до таа година, а не фиксни.

EDIT:
еве за Mazda CX-5 има пишувано нешто внатре...
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,24606.0.html
« Последно менување: 27 Јануари 2023, 09:53:37 am Power to the people »

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Ми се допаѓаат фиксните години, пошто секогаш постара година од истиот модел значи полошо возило.  ;D

искрено од претходно ауто шо зедов некои си 13 год стари си видов ептен мака со него и ради тоа највеќе мислев да биде бар над 13/14 или 15 :/

- audi a4 (2013/14)

Зборот ми беше, еве за Ауди-то поточно пример ќе земам, тој модел шо го пиша е фејслифт произведуван 2012-2015-та (не се фајќајте за месеци...).
Од 2015-та не мора да значи дека ќе биди подобра од некоја од 2012-та само заради фактот дека е 8 години, а другата 11 стара. Во тие 3 години поголема разлика во состојбата ќе се направи во оджувањето и експлоатацијата, тоа сакам да кажам.

Не знам ти како размислуваш, ама многу луѓе мислат тие 2-3 години разлика се заебот.  ;D
Гледај ги колите како модел од таа до таа година, а не фиксни.

да да, апсолутно се согласувам со тебе дека кола можда 3 год постара ако е одржувана подобро од некоја понова е поисплатливо да се зеде, абе види јас ги наведов годиниве горе од тоа што ко гледам према модел обично која год влегуваат у овој буџет инаку не ми е и баш толку задолжително дали ќе биде 2012 или 2014 год се додека колава е зачувана, го делам твоево мислење не пробувам у никој случај да си правам вакви бариери према год при избор на модел

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Здраво дечки,

Веќе некое време разгледувам половен SUV или седан по можност над 2014/15+ до кај 13-14.000 евра. Од тоа што досега имам нешто селектирано на страна ми е:

- renault kadjar (2015/16)
- mazda cx-5 (2014)
- nissan qashqai (2014/15)

- peugeot 508 (2016/17)
- passat b8 (2015)
- superb (2014)
- audi a4 (2013/14)

Битно ми е да нема многу голема потрошувачка, да има убава вожња и комфорт за долга вожња, да не се сервисира колава секои 2 месеци, да има навигација и колку толку релативно среден-голем багажник. Ве молам за совет што ми е најпаметно да гледам од горе-наведениве модели или пак слободно споделете мислење доколку мислите дека има некоја подобра опција со оваа годиште/буџет. Фала ви однапред!

Добредојде. :)

Викаш дека не сакаш кросовер, а Qashqai и Kadjar се дефиниција за кросовер.

Било која половна кола е мачка во вреќа. Некој конкретен модел може да е најдоверлив во светот, ама конкретното возило да се погоди проблематично. Може некој модел да има репутација дека е супер-расиплив, а да се погоди најнепроблематичната кола. Нема правило.

Одреди си го буџетот и тргни дел на страна за темелен сервис кога ќе ја земеш колата, а и непредвидени поправки во првата година. Понатаму, како ќе ти се погоди - така. :)

Со среќа.

thx :) добро ве најдов дечки, можда сум грешка али мислев на помали џипови ко kia stonic пример шо е базиран на риово и шо е на големина исто ко моево пежо 307 шо го имам моментално само што е малце подигнато, не ги сакам тие пошто се поскапи од хеч а ми нема поента целово нешто демек е џип ама уствари нема ни багажник ниту пак пространствено ко џип, мислам лично мислење ми е тоа али ако би зимал до таа големина подобро да земам хеч бар јас така мислам а можеби и грешам незнам а кашкаиво и каџар мислам дека се малце поголеми највеќе ради тоа

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Јас искрено првично гледав Hyundai Tucson ги има мислам до овој буџет овие што се третава генерација и ми се допаѓаат вака и ко модел и големина али читав низ нет дека имале некој фабрички дефеци после 60-100.000км а и ценава некако за оваа големина на џип што не им држи многу ми се малку симптоматични, нз можда некој од вас е повеќе информиран околу моделов?

вака при прво гуглање ми излага овоа:
Multiple factors explain why the 2015 Tucson poor reliability ratings. Consumer Reports found numerous problems in multiple areas, including the engine, drive system, fuel system, electric system, climate system, brakes, body integrity, and power equipment.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5101
Budzetot ti e nizok za zdravo vozilo od toa godiste.... Otvori vo Germanija vidi gi cenite(znam deka se napumpani) ke ti se razjasni sto se nosi kaj nas... I druga rabota SUV i mala potrosuvacka ne odat vo ista recenica

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Budzetot ti e nizok za zdravo vozilo od toa godiste.... Otvori vo Germanija vidi gi cenite(znam deka se napumpani) ke ti se razjasni sto se nosi kaj nas... I druga rabota SUV i mala potrosuvacka ne odat vo ista recenica

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

добро мислев на некои си 7-8 да не е 13-14 околу потрошувачка
него, дали мислиш дека можда е попаметно да подсоберам до кај 15к еуро па да размислувам за Q5 (2011/12 год) пример?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10999
  • 430i
Ауди тоа годиште за тој буџет ќе биде со 400.000 + или помалку ама составувано од 2-3

Според критериумите што ги имаш зацртано, можда би наклапал Мазда СХ-5.
Друго во тој буџет освен Мока, Антара, Колеос, 4008...многу тешко дека ќе најдеш.

Лимузина евентуално Пасат Б7, Б8 не наоѓаш здрав за тие пари.
Друго што може евентуално да се вклопи, е повторно Мазда само 6-ка.

Може е подобро да се фокусираш на Октавиите што ги понуди како пример @Leonid

2011-12-та ти се веќе над 10+ години стари и тешко дека ќе избегаш од скапи сервиси и потенцијални поголеми проблеми

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Ауди тоа годиште за тој буџет ќе биде со 400.000 + или помалку ама составувано од 2-3

Според критериумите што ги имаш зацртано, можда би наклапал Мазда СХ-5.
Друго во тој буџет освен Мока, Антара, Колеос, 4008...многу тешко дека ќе најдеш.

Лимузина евентуално Пасат Б7, Б8 не наоѓаш здрав за тие пари.
Друго што може евентуално да се вклопи, е повторно Мазда само 6-ка.

Може е подобро да се фокусираш на Октавиите што ги понуди како пример @Leonid

2011-12-та ти се веќе над 10+ години стари и тешко дека ќе избегаш од скапи сервиси и потенцијални поголеми проблеми

thx :)
a decki sho mislite za ovoj model na 508, samo sho go gledav na autowelt: https://autowelt.mk/vehicles/041611-peugeot-508-16-bluehdi-120hp-active
ne sum mnogu zagrean za modelov ali sho se imam konsultirano i so nekolku avtomehanicari/elektricari mi ja imaat pofaleno deka e solidna kola za cenava sto ja ima na polovno, ovaa i honda accord mi ja falat site

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2730
Zemi si Honda Accord, ili SUV japanski ili korejski.
Mislam koga veke si resen za polovno vozilo.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2730
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4552730
Ako e od napisanoto za ovaa Mazda 5ka togas e zazimas i da begas.
Samo koga ke otvoris mobile.de kolku i da se napukani cenite tamo golemo prasanje e kako e ovaa dojdena da se prodava za samo 16k.

Отсутен onslaught

• Почетник
  • *
Zemi si Honda Accord, ili SUV japanski ili korejski.
Mislam koga veke si resen za polovno vozilo.

Да да, заборавив да напоменам дека ги гледам и Kia Sportage ко модели ми се океј

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
И немој никако да заборавиш да погледнеш во живо повеќе возила од конкретниот модел што ќе го одбереш како потенцијален добитник, па и евентуално и да ги повозиш некој круг.