Автор Тема: Opel Corsa D Ecoflex 1.3CDTI  (Прочитано 22026 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Одг: Opel Corsa D Ecoflex 1.3CDTI
« Одговори #90 на: 30 Ноември 2022, 23:03:34 pm »
Ќе велев заебава тротл бодито ,ама ова е ептен незначително не се ни сеќава на звук. Не му се замарај,можи да е лошо гориво,можи и лептир да е извалкан. Кај мене на ладен мотор ептен кашла/ си го неќи животот едно минута време, лошо гориво + стоено во резервоар дека возам на плин.

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

Ова го прави само на незагреана кола, на загреана не сум приметил досега барем. Инаку, се слуша малку како мењава звук кога варираат обратаите.

Си ја ставил на дијагностика да видиш какви грешки ќе извади?
На видеото ти свети и сијаличката со кола и клуч.
Пред брзо ја ставив, појави грешка со ламбда сондите, ми рече мајсторот дека ке ги избрише ама за брзо изгледа пак ке светнат и светнаа. Знае кога ке ја издувам да се изгаси ама по ден, два пак ке се запали.
Во план ми е кога ке мењам уље некаде Јануари, да ги сменам и тие сонди, две биле по ~50 евра една.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #91 на: 16 Декември 2022, 17:01:56 pm »
Апдејт на темата.
Денес направен резерва клуч кај Авто Клиник Нено, цена 2.000 ки. За 10 мин нов клуч со код.

Исто така однесена колата во Боми Ауто на центрирање предница. Луѓето го средија проблемот за 15 минути, се направи тест возење и сега е топ.

Ова е извештајот од зафатот.

Кошташе 1.000 денари. Препорака и за двајцата мајстори особено за Боми, професионално сработено како што треба.

Благодарност до членовите што ги препорачаа.

Наредно, за месец два ке се прави сервис редовен.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #92 на: 16 Декември 2022, 18:07:19 pm »
Што беше проблемот? Да не вклучуваше нешто со калибрација на електричната летва? :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
Opel Corsa D Ecoflex 1.3CDTI
« Одговори #93 на: 16 Декември 2022, 20:13:50 pm »
Немаше проблем Мартин, само "мајсториве" од Доминик кога отидов да ја центрираат после промена на нови гуми летово, ја искривија.
Ми кажа човекот дека тркалото било малку поназад, дали била удрена или не знам што, ама го средија одма.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #94 на: 16 Декември 2022, 20:17:34 pm »
Што беше проблемот? Да не вклучуваше нешто со калибрација на електричната летва? :)

Имал проблем со дефуфната. Опел е тоа...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #95 на: 16 Декември 2022, 21:45:36 pm »
Немаше проблем Мартин, само "мајсториве" од Доминик кога отидов да ја центрираат после промена на нови гуми летово, ја искривија.
Ми кажа човекот дека тркалото било малку поназад, дали била удрена или не знам што, ама го средија одма.

Не мора да значи дека била удрена или нешто слично. „Тркалото поназад“ е да не кажам типичен пролблем за оваа платформа. Често се случува поради дотрајаност на делови од подвозје (долни вилушки), но и поради поставеноста на предниот трап. Може да се корегира малку со поместување на трапот, со промена на вилушки долни, но и со „офсет“ чаури. https://www.powerflex.co.uk/product-details/Front+Arm+Rear+Bush+Caster+Offset/2045.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #96 на: 17 Декември 2022, 11:10:03 am »
Фала ти за објаснување Симо. Човекот рече дека можеби е удрена, можеби и не.
Сепак доста години и километри се во прашање, така да не ме чуди и да било дотрајано нешто.
Битно проблемот е среден и колата си оди право како што треба, не вчече на лево. :)

Нешто приметив проблем дека ми губи антифриз. Пред околу два месеци го менував и гледам дека има изгубено течност.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #97 на: 12 Јануари 2023, 19:41:00 pm »
Би сакал да прашам дали некој има инфо, поточно дали би можел да го средам сам или мора на мајстор, следново:
Кога го пуштам задниот бришач функционира нормално, но кога треба да прска вода се слуша дека работи моторчето но вода тече некаде од казанчето за вода што е.
Го отворив третото стоп светло да проверам да не е измрдано цревото за вода, земав со игла го буцнав да не има нечисто нешто ама нече. :D

Има шанса некако да го најдам сам што е или кога ке оди на мајстор да чека.

И уште нешто што ми текна е дали може да се заменат ретровизорите со греачи. Мислам, дали би било можно да се поврзат некако и да работат, бидејќи колава очигледно нема такво чудо. :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3478
« Одговори #98 на: 12 Јануари 2023, 21:26:03 pm »
Обично цревата за позади одат кај десно поткрило, побарај по youtube има сигурно.

Извади стакло од едниот ретровизор, ако има 2 жички слободни , најверојатно можеш да ставиш стакла со греачи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #99 на: 13 Јануари 2023, 00:01:50 am »
Провери под решетката под шофершајбна, од возачка страна. Таму има спојка за цревото што води до задното штоп светло.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #100 на: 25 Јануари 2023, 22:13:04 pm »
Едно прашање, гледам дека овие преварантиве ги вадат скоро сите китовите за прва помош и дигалка. Дали може некаде во Македонија  да се најде само пената што ги држи деловите за промена на тркало или па евентуално комплет со се?
Поточно, се работи за овој дел што стои во гепек од десната страна.

Гледам има по Ebay нешто ниту малку не е ефтино, ама да си пробам среќата тука. :)

Присутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #101 на: 26 Јануари 2023, 07:10:50 am »
Кај мене во Корсата ги имаше истиве алати во торбичка. Фабрички на некои Корси оваа дупка е празна, негде го има овој алат, негде компресорче. Јас би одел со фабричко компресорче, се наоѓаат по eBay.

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 392
« Одговори #102 на: 26 Јануари 2023, 07:54:40 am »
Провери на огласот, а имаше и други што продаваат сетови само неможам да ги најдам.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3477906

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #103 на: 26 Јануари 2023, 10:22:01 am »
Ви благодарам, ке се јавам и по плацевиве ако имаат само тоа посебно.
Димитар, за ова правиме муабет , така?

Присутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #104 на: 26 Јануари 2023, 10:42:04 am »
Па да, веќе кога даваш пари на тоа бар да имаш некаква додадена функционалност, наместо да дадеш 2-30 евра на стиропор.