Автор Тема: Opel Corsa D Ecoflex 1.3CDTI  (Прочитано 22131 пати)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1918
Одг: Opel Corsa D Ecoflex 1.3CDTI
« Одговори #60 на: 30 Јули 2022, 18:16:32 pm »
Кај мене на Корсата имаше една перка, и на Фордот е исто една перка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43745
  • Il Moderatore
« Одговори #61 на: 30 Јули 2022, 18:53:49 pm »
Нормално е. И една перка да има, втората брзина да ја пали при овие временски услови. Исто е кај MiTo-то кај мене. Брзо се пали „гласниот“ мод на вентилаторот под хауба. И 159-ката, која има 2 вентилатори пали „гласен“ мод многу брзо - непосредно после стартување кога е надвор 35+ степени. Сите коли што сум ги имал со клима, слично или исто се понашале.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #62 на: 30 Јули 2022, 20:04:53 pm »
Прееска ја запалив да ја мрднам за перење, ја оставив добри 3-4 минути и си вртеше кроце, не ми се чекаше повеќеда видам кога ќе вклучи турбото, но секако се вклучува откако ќе загрее моторот.
Не сум обрнал внимание, но мислам дека има 3 брзини, таа третата се вклучува ако се дреме подолго у место, таа растура од галама :)

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6465
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #63 на: 30 Јули 2022, 22:12:28 pm »
Дизел и бензин различно загрева, кај мене на прва брзина се пушта перката, неосетливо вкабина ама знам.

Пошто е и корсава дизел не би требало да јачи ама ете сигурно и некој друг има 1.3 па да кажи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43745
  • Il Moderatore
« Одговори #64 на: 30 Јули 2022, 22:27:22 pm »
Не е само до загревањето на моторот. И надворешната температура е фактор.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #65 на: 30 Јули 2022, 22:32:52 pm »
Дечки, загревањето на моторот, нема никаква врска со вклучување на перката во поголема брзина кога е пуштена климата.
Пример:
Колата ти стои на сонце, во кабината е претопло, палиш колата и пушташ клима, за многу кратко т.е фреонот кога ќе сврти перката ќе се пушти веднаш за да направи измена на истиот. Температурата на моторот во овој случај ја нема постигнато работната температура, тоа е друг круг кој го регулира термостатот.

• Сениор
« Одговори #66 на: 30 Јули 2022, 22:35:17 pm »
Не знам, кај мене и на 40степени не менува брзина, освен  пример 10тина минути да стојам во место, на загреан мотор.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #67 на: 30 Јули 2022, 22:51:46 pm »
Не уклучува бидејќи се движиш, струи воздух низ хладњаците.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #68 на: 30 Јули 2022, 22:55:16 pm »
Дечки, загревањето на моторот, нема никаква врска со вклучување на перката во поголема брзина кога е пуштена климата.
Пример:
Колата ти стои на сонце, во кабината е претопло, палиш колата и пушташ клима, за многу кратко т.е фреонот кога ќе сврти перката ќе се пушти веднаш за да направи измена на истиот. Температурата на моторот во овој случај ја нема постигнато работната температура, тоа е друг круг кој го регулира термостатот.
Убав пример си дал, но си испуштил да кажеш дека перката ќе почне да работи со помала брзина.

Во истата ситуација но со загреан мотор перката веднаш ќе почне да работи со поголема брзина.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #69 на: 31 Јули 2022, 00:10:35 am »
Со 35°C во кабина на зададена 17°С на климата?
Не во втора, во 10та брзина ќе уклучи ако има.
Поради овие температурни разлики, се препорачува прво "луфтирање" на кабината или кратко возење со отворени прозори пред да се вклучи клима уредот.

За вториот пасус се слагам со тебе.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #70 на: 31 Јули 2022, 09:20:06 am »
Со 35°C во кабина на зададена 17°С на климата?
Не во втора, во 10та брзина ќе уклучи ако има.
Поради овие температурни разлики, се препорачува прво "луфтирање" на кабината или кратко возење со отворени прозори пред да се вклучи клима уредот.

За вториот пасус се слагам со тебе.
Кои температурни разлики?
Амбиенталната температура во возилото од 35 степени и зададената од 17 на дисплејот од климата?
Како може да биде опасно по здравје разликата во температура помеѓу воздух во кабина и дисплеј?
И поради таа опасност јас треба да ја доближам температурата во кабината до онаа на дисплејот возејќи ја колата со отворени прозори и дури тогаш да ја вклучам климата,?

Температурни разлики помеѓу воздухот од кабината и надворешниот воздух од ливадата каде ти е паркирана колата. За таа разлика се збори кога се вели претходно да се проветри колата, а не на колку била сетирана климата.

И тоа перката од хладњакот кај моторот, зошто би се уклучила на 10 брзина доколку во кабина е пожешко? Ќе го дува воздухот во кабината?
Што е поразличен принципот на работа на компресорот, перката кај хладњакот од клима во кола и домашна клима?

Присутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6860
  • French diamond
« Одговори #71 на: 31 Јули 2022, 09:41:10 am »
Ама си напрајвте триста филмој, а чоекот само праша дали е нормално така да бучи перката при пуштање на клима  ;D Нормално е.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #72 на: 31 Јули 2022, 09:49:25 am »
Си возиш по своја лента, очигледно...
Никаде не пишав дека е штетно за здравјето, објаснуваме зошто перката уклучува во поголема брзина.
Климата претпоставувам знаеш како функционира, одзема топлина од просторијата во случајов кабината на колата и ја исфрла надвор од возилото, се слагаме за ова?

Проветрување на кабината која е изложена на сонце, не се препорачува за здравјето, туку за олеснување на работата на компресорот, не е исто да вклучиш клима на возило кое било паркирано во гаража и возило кое е изложено подолго време на сонце.

Сите ние, кога пуштаме клима во кола сетираме на најниска температура, така да што повисока е температурата во кабина, клима уредот ќе почне да работи со полн капацитет додека не ја постигне барана температура, со тоа читај и перката ќе уклучи на поголема брзина.

Разликата помеѓу климата дома и климата во кола, е тоа што колата може да се движи а со тоа и потребата од вклучување перка се намалува, каде дома е фиксна и перката врти цело време.

• Сениор
« Одговори #73 на: 31 Јули 2022, 10:53:32 am »
Ама си напрајвте триста филмој, а чоекот само праша дали е нормално така да бучи перката при пуштање на клима  ;D Нормално е.

Не мора да значи, мене сумливо ми е, ама ете нека праша на фејзбук опел клубот(ако има таков) со ист мотор дали и кај нив е така, еден да речи не, значи не е нормално.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #74 на: 31 Јули 2022, 13:53:42 pm »
зоки-златен
Уште полошо, немало опасност по здравје но имало опасност по компресор и јас би требало да се возам у колата со отворени прозори за да ја симнам температурата за да го заштитам компресорот?
Второ, сакаш да кажеш дека би имало разлика во работата на клима уредот во зависност од тоа дали сетираната температура е 17 или 25 во истата зовриена кола?
Да не си од тие што на даљинското од климата ставаат 30 степени за да дува потопло?