Во ред.
http://jalopnik.com/gm-has-never-known-what-the-hell-to-do-with-opel-1792346132
Интересно размислување. Се согласувам дека Opel беше извор на идеи и технологии во GМ, и дека GM никогаш не му дозволи на Opel да пркне онака како што треба. Ги извлекоа и ги употребија најнегативните аспекти на традиционалниот амерички badge-engineering.
Е сега.. Јас сум cautiously optimistic за Opel под PSA. PSA го дуплираше профитот за 2016 во однос на 2015, активно работат на скоро целосно обновување на понудата на модели и воведување на тренди модели што ќе се продаваат добро, генерално добро тераат маркетинг и многу добро ја играат соработката со Кинезите.
За PSA да работи уште подобро му требаше да зголеми вкупна бројка на продажба, за да постигне подобар economy of scale. Здраво Opel! Со воведување на заеднички платформи што би се користеле во неколку различни брендови, и кај два (односно три) volume брендови, ќе остварат огромна заштеда. Со спојувањето, PSA станува втор по големина европски производител.
Резултатот на спојувањето ќе го видиме наскоро. Мислам дека PSA ќе ги остави дилерите на Opel да си работат независно (пошто никаде не наметнува дилери на Peugeot и Citroen да работат заедно), само се шушка дека ќе работат на подобрување на дилерската мрежа и дека потенцијално на мали пазари можда и ќе ја намалат бројката на дилери, за да намалат канибализација и непрофитабилно работење на самите дилери.
Исто сум cautiously optimistic и за Insignia. Им треба да биде добра Инсигниата и добро да се продава. Им треба. Само треба да почнат да работат и на сериозни имиџ кампањи.
Пробуваа со амерички квалитет да освојат европски пазар. Нечеш умочит’.
Не баш. Али дефинитивно имаше влијание built-down-to-a-price америчката филозофија.
Едит: Само не знам точно каде во хиерархијата на PSA ќе улета Opel. Го имаат Citroen као тренди, everyman бренд, Peugeot го тераат upmarket (не премиум, ама сакаат да одат нагоре, и им успева со новите модели), го имаат DS како издвоен, премиум играч (кој има леб да јаде, да се разбереме).. Не знам точно би улетал Opel. Ваљда паралелно со Citroen и Peugeot ќе тера.