Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 716306 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
Одг: Opel и неговите модели
« Одговори #4395 на: 04 Септември 2018, 13:51:41 pm »
Мој последен обид да ви објаснам дека за нијанси, плаќате многу повеќе нули и трпите многу "повеќе сантиметри" ...независно дали се автомобили, шминки, басови, патики....
Не ни ја откри Америка, на сите ни е јасно тоа. Ама како што кажа Луки, "лошо си омажена" е најточна констатација. Маица од 600ден сигурно не е 5 пати полоша од бренд маица од 3000ден, ама па а4, BMW 3, не се 5 пати поскапи од Инсигниа.
Него уште не ми одговори, си возел Mazda 6 или А3? :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #4396 на: 04 Септември 2018, 13:56:09 pm »
Ама тие што купуваат брендирана облека и скапи автомобили биле дупени со подолг пошто се глупи а овие им ги крадат парите. А тие што купуваат опел астра и инсигнија се најрузмните луѓе зошто со уштедата што ја направиле од илјадници и илјадници евра ќе може да ја исткористат за други цели и плус како бонус добиваш најдобро рангиран мус тест.

Цената а битен но не секогаш краен и одлучувачки фактор особено кога станува збор за личен избор. Ама мода да се плукааааа :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #4397 на: 04 Септември 2018, 14:03:41 pm »
Been there. Done that. Never again.
Не зборам на памет.
Ти до кај си со нoва (премиум) Кватростаџоне?
Чекаш да падне на 10-15.000 па да си ја купиш?
Паметно.

Секако, јас не заработувам доволно пари за нова премиум кола. Инаку, кога би заработувал доволно  пари, со мерак би ги потрошил на нова кола која има страшно лош depreciation value, као на пример Giulia Quadrifoglio или Maserati Ghibli или Quattroporte. Ич око нема да ми трепне дали некој ќе мисли дека сум будала што за 3 годни ќе изгубам 80% од вредноста. Ама ич!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #4398 на: 04 Септември 2018, 14:04:38 pm »
Стратро, ти беше по свирките, така?

Ти можеби за твоите свирки бараш 200 евра од вечер. Има некој друг што за скоро слична атмосфера ќе наплати 100 евра. Дали твоето поголемо знаење и искуство како музичар те прават дупло подобар од тој што бара упола пари помалце? Мислам немој со вакви испади молим ти се.

Не ти е на место аналогијава бидејќи споредуваш талент, знаење и искуство чија цена за 5 години не паѓа за 2/3 со куп железо, пластика и гума чија вредност и тоа како опаѓа...али ајде за твој атер ќе пробам бар во поглед на односот - премиум вс остали.

1.Ако газдата не се разбира од музика и ако го убедам дека само јас и уште двајца можеме да го отсвириме тоа што го сака, можам да му барам и 1000 евра, поготово ако со години уназад се рекламирам како најбољи, како бренд и сл.... и ако е доволно наивен,ќе му ги земам. (Премиумци).

2.Ако од друга страна се разбира од музика и знае кој све свири во градов и како свири, а и колку кошта, ќе ми покаже среден прст и ќе ги викне нив и ќе ја заврши истата работа со за нијанса полош перформанс, неприметлив за обичниот госстин, но за многу помалку нули. ( Опел, Форд, Рено, Корејци).

3.Ако од трета страна е ем скржав ем неинформиран, ќе викне неуки деца и свирката ќе биде прилично лоша, али бар ќе се пофали дека имал свирка за разлика од другите локали кои пуштаат радио. (Санг Јонг , Грејт Вол.).

Реков "ќе пробам", не ми се фаќај за ситници.
« Последно менување: 04 Септември 2018, 14:18:16 pm Stratro »

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #4399 на: 04 Септември 2018, 14:08:50 pm »
Па вакви релативизации немало одамна по медиуми човече.

Па дали тоа релативизираме, премиум возила и погодности од купување новио vs половно возило.

Па дали????

Шампиони сме значи....

Терајте со релативизирање, јас ќе ве читам ревносно и ќе ударам Like .

Браос.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4400 на: 04 Септември 2018, 14:16:00 pm »

А4 ТДИ и Мазда 3 со оној прекрасниот бензински мотор.
ТДИ е комедија во споредба со Маздата, без да навлагам ценовно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #4401 на: 04 Септември 2018, 14:24:57 pm »
А где је Инсигнија?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4402 на: 04 Септември 2018, 14:28:40 pm »
Не смеам да бранам Опел во темава. ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4403 на: 04 Септември 2018, 14:39:48 pm »
Been there. Done that. Never again.
Не зборам на памет.
Ти до кај си со нoва (премиум) Кватростаџоне?
Чекаш да падне на 10-15.000 па да си ја купиш?
Паметно.

Секако, јас не заработувам доволно пари за нова премиум кола. Инаку, кога би заработувал доволно  пари, со мерак би ги потрошил на нова кола која има страшно лош depreciation value, као на пример Giulia Quadrifoglio или Maserati Ghibli или Quattroporte. Ич око нема да ми трепне дали некој ќе мисли дека сум будала што за 3 годни ќе изгубам 80% од вредноста. Ама ич!

Секако.
Но во овој случај спаѓаш во оние 10% од мојот претходен пост, заедно со Џеј Кеј, Роналдо, Кларксон и пар шеици од Дубаи, а не во оние 90% кои слават исплатени 48- 72 рати за нов  автомобил кој во момент на журката веќе кошта половина од платеното..или третина, ако е премиум.  ;D

И тата би сине.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4404 на: 04 Септември 2018, 14:54:22 pm »

Цената а битен но не секогаш краен и одлучувачки фактор особено кога станува збор за личен избор. Ама мода да се плукааааа :)

Е сега фино лепо доаѓаме таму кај што почнавме.
Јас постирав два теста каде Опел е подобар од премиумец бидејќи нуди повеќе за платеното ( и тоа не само материјали туку и возни својства) и се деси колкективно плукање за тоа како воопшто смеело да се спореди опел со премиумец..a jaс го поддржав во начинот на кој во тестовите почна се размислува и дека треба тоа да го гледаме што почесто. Целата дискусија од овој момент натаму е само долга верзија на моето иницијално размислување и став.

Пази молим те...земале  "цена" како битен фактор во одлучувањето која кола е подобра.
Будали.
Аматери.

Отсутен Ivoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 112
« Одговори #4405 на: 04 Септември 2018, 14:54:41 pm »
офф топик...во КИА имаат донесено Стингер 3.3T-GDi AWD...околу 60К.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #4406 на: 04 Септември 2018, 15:26:10 pm »

А4 ТДИ и Мазда 3 со оној прекрасниот бензински мотор.
ТДИ е комедија во споредба со Маздата, без да навлагам ценовно.
Ја глеаш алфана црвена? Имам иста таква, ама лада 112 бела.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #4407 на: 04 Септември 2018, 15:35:22 pm »

Е сега фино лепо доаѓаме таму кај што почнавме.
Јас постирав два теста каде Опел е подобар од премиумец бидејќи нуди повеќе за платеното ( и тоа не само материјали туку и возни својства) и се деси колкективно плукање за тоа како воопшто смеело да се спореди опел со премиумец..a jaс го поддржав во начинот на кој во тестовите почна се размислува и дека треба тоа да го гледаме што почесто. Целата дискусија од овој момент натаму е само долга верзија на моето иницијално размислување и став.

Пази молим те...земале  "цена" како битен фактор во одлучувањето која кола е подобра.
Будали.
Аматери.

Од истиот тој тест што го користиш овде цело време, јас ископирав една многу убава реченица која што ти нели одлучи да си ја игнорираш. Да, Опелот е за некои 6.000 евра поевтин (мислам толку беше разликата) и е многу добар комплект, додека бмв-то е поскапо но сепак сакал или неќел кога се вози има подобро чувство дали поради изолација или подвозје, сигурно е збир на работи. И повторно го занемаруваш фактот дека станува збор за БМВ 1 кој што знаеме сите дека е основниот модел на БМВ.

Стратро, ти беше по свирките, така?

Ти можеби за твоите свирки бараш 200 евра од вечер. Има некој друг што за скоро слична атмосфера ќе наплати 100 евра. Дали твоето поголемо знаење и искуство како музичар те прават дупло подобар од тој што бара упола пари помалце? Мислам немој со вакви испади молим ти се.

Не ти е на место аналогијава бидејќи споредуваш талент, знаење и искуство чија цена за 5 години не паѓа за 2/3 со куп железо, пластика и гума чија вредност и тоа како опаѓа...али ајде за твој атер ќе пробам бар во поглед на односот - премиум вс остали.

1.Ако газдата не се разбира од музика и ако го убедам дека само јас и уште двајца можеме да го отсвириме тоа што го сака, можам да му барам и 1000 евра, поготово ако со години уназад се рекламирам како најбољи, како бренд и сл.... и ако е доволно наивен,ќе му ги земам. (Премиумци).

2.Ако од друга страна се разбира од музика и знае кој све свири во градов и како свири, а и колку кошта, ќе ми покаже среден прст и ќе ги викне нив и ќе ја заврши истата работа со за нијанса полош перформанс, неприметлив за обичниот госстин, но за многу помалку нули. ( Опел, Форд, Рено, Корејци).

3.Ако од трета страна е ем скржав ем неинформиран, ќе викне неуки деца и свирката ќе биде прилично лоша, али бар ќе се пофали дека имал свирка за разлика од другите локали кои пуштаат радио. (Санг Јонг , Грејт Вол.).

Реков "ќе пробам", не ми се фаќај за ситници.

Шо напиша бе чоек?

Мојот пример беше со цел да ти доловам дека ако гледаш само на пари пошто очигледно 5 страни истото го везеш, ти докажувам дека ако јас некој го плаќам 100 евра да свири една вечер а ти да речеме си подобар и наплаќаш 200 евра од вечер, тоа не значи дека ти ќе ми свириш дупло подобро. Можеби за мене да, можеби за некој втор ќе си рече добар е стратро ама многу е скуп не вреди, некој трет не го интересира и тебе ќе те слуша. Така е и ова со коливе. Си се фатил како слеп за стап дека бмв ако кошта 40.000 а можам да земам инсигнија за далеку помалце, тогаш мора бмв-то да е еквивалентно пати подобро од разликата во цена. Не е така. Ништо не функционира во светов така.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4408 на: 04 Септември 2018, 15:37:20 pm »
На тестот каде БМВ то губи од Инсигнијата, цената им е иста али вероватно Инсигнијата нуди повеќе за парите...М?

Видете, преведете тамо нешто немциве полуделе, споредувале БМВ со Инсигнија....боже сачувај..

https://www.autozeitung.de/opel-insignia-gsi-bmw-320d-xdrive-test-194561.html?image=0

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #4409 на: 04 Септември 2018, 15:42:03 pm »
Разлика - 28 бодови, од 3159 (или од 5000 макс). Интересно. Разлика во цена, исто минимална. Колку пари толку музика изглеа а? И кај премиумот и кај непремиумот? ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.