Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 716284 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
Одг: Opel и неговите модели
« Одговори #4365 на: 03 Септември 2018, 15:05:56 pm »
Мене ми е најсмешно како стратро завзема позиција на голем познавач на работите во автомобилската индустрија и како тие што купуваат ауди и бмв се овци и ги стрижат на големо зошто астра со фул опрема го нуди истото или повеќе за упола цена. Не бе батка, ти така мислиш.

Со факти тука да почнеме да збореме, со слики, со тестирања во живо, џабе е све. Кога во главата имаш решено дека премиум е само начин да ги земеш парите на купувачите, тогаш ништо нема да ти го промени менталитетот.

Има една многу убава реченица во тестот на стратро со астрата и бмв-то
Цитат
The BMW also conveys more solidity acoustically - the additional weight of 62 kilograms seems to be in insulation and other quality assurance measures.

Генерализација е одвратна работа. Несомнено дека автомобилите од голф класата се се поблиску и во возни особини и квалитет од премиумциве ама да не се лажеме дека сепак станува збор за основните модели кај премиумцитие. А-класа и БМВ 1 неможе да се некаков репер за квалитетот/премиум чувството на Мерцедес или БМВ.

За кои две Мармлад? За 3јка и Инсигнија? Јас  сум ги искусил. И би избрал Инсигнија кога би зимал. Не само што помалку ми врши работа BMWто туку и треба да доплатам 20000 евра за помалку да ми врши работа.
БМВ 3-ката таргетира еден вид на клиенти кои што ги интересира спортска вожња, знакчето, додатна опрема, додека Инсигнијата е дефинитивно настроена кон луѓе со фамилии или некакво си полу-бизнис директорско ауто. Неможе едното да е подобро од другото кога станува збор за прилично различни автомобили за луѓе со различни потреби.

БМВ 3 се однесува подобро на пат од Инсигнија. Инсигнија е многу по-практично ауто особено за луѓе со мали деца нудејќи подобар комфор и простор за патниците.
« Последно менување: 03 Септември 2018, 15:11:25 pm vlatko.klp »

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #4366 на: 03 Септември 2018, 15:21:41 pm »
За кои две Мармлад? За 3јка и Инсигнија? Јас  сум ги искусил. И би избрал Инсигнија кога би зимал. Не само што помалку ми врши работа BMWто туку и треба да доплатам 20000 евра за помалку да ми врши работа.
А3 и МАзда 6 :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #4367 на: 03 Септември 2018, 15:27:14 pm »
Edit: пишувам (завземам став) за нешто што сум го видел, ме возеле...
Не се палам на амерички новинари кои го фалат Форд, ГМ, шеви и остали пластични ѓубриња кои до пред кризата (инекцијата) од стејдепартмент, најсовремена технологија им беше MPI (multi point injection).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4368 на: 03 Септември 2018, 19:04:01 pm »
А најинтересно е што ниту си ги возел, ниту си се возел во било која од двеве аута, ГАРАНТИРАМ.
M? Тука си?

Некои прашања не заслужуваат одговор ;)
Не мора да искусиш нешто лично за да извлечеш заклучок. Има кој искусил и ете ти ти кажува во фаца. Ова ми изгледа на обид за промена на тема.

Живееме во потрошачки ориентирано  општество и со секој купен продукт сме помалку или повеќе рејпнати прво од маркетинг одделот, а потоа и од продавачот на продуктот кој го сакаме (со занемарлив број на исклучоци).

Посебно сме рејпнати кога купуваме кола.....на ново.

Разликата меѓу ново премиум и непремиум ауто лежи не само во длабочината на нашиот џеб, его компензацијата или префинетата потреба прстињата да осетиш "квалитетна завршна обработка" на материјали со ист или пократок рок на траење, туку и способноста навреме да приметиш како продавачот во премиум авто салонот, полека но сигурно се позиционира позади тебе со една и единствена цел...;D

Еве и сликовито...

Тоа ти е исто како и со хороскопот, религијата, алхемијата и други псеудо-науки.
Ако ти речат ова е премиум материјал ти знаеш дека е премиум. Гомна да се битно спаѓаат во класа на премиум ствари  макар и гомна. Оние глупине марки како Ролс ројс и Бентли ме смеат до солзи, леле мајко мила премиум над премиумите, со мотори и подвозјана оние „далеку под нив“. Ама 8 говеда морало да се одерат за да се направи едно седиште за Ролс. Леле, кутрите, гинат залудно како оние во африка.... Ако сакаш да си премиум фукни 500.000 евра и ќе станеш премиум. И тука завршува муабетот. Премиум си зошто си фукнал 500.000 евра. Си купил месингана значка и си господин иако можеби те бара полиција и спрема столица за тебе.

Други коментари не ги коментирам, коментираат за себе си.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #4369 на: 03 Септември 2018, 19:11:52 pm »
И двете губат од Инсигнијата нова.

Едина слаба страна на инсигнија беше високата набавна цена првите неколку месеца, кој се изгоре се изгоре. Сега за 26000 си ја лапаш глат.

За опел исто најслаба страна е пад на цената.
И иако и паѓа вредноста за 5 години пак помалку ќе изгубиш на Инсигнија од 26000 отколку на 3јка купена 46000 или А3 купена 40000 (ахахахах ценава!!!!), или мазда 6 купена 36000.

Така да и во најслабиот сегмент за Опел (пад на цена) ги јаде. А во другите брише патос со нив.

П.С. Стратро ако не те мрзи приклај ги мус тестовите од споменативе едно под друго.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #4370 на: 03 Септември 2018, 19:19:18 pm »
А најинтересно е што ниту си ги возел, ниту си се возел во било која од двеве аута, ГАРАНТИРАМ.
M? Тука си?

Некои прашања не заслужуваат одговор ;)
Не мора да искусиш нешто лично за да извлечеш заклучок. Има кој искусил и ете ти ти кажува во фаца. Ова ми изгледа на обид за промена на тема.

Пар хомосексуалци ти кажуваат дека водење љубов меѓу маж и маж е убаво. Ти не си искусил такво нешто. Дали ќе донесеш заклучок дека тоа е убаво, и на сите другари/клабери ќе тврдиш дека тоа е преубаво нешто.?

@vlatko.klp ретко реален човек со широки гледишта си. Капа доле.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4371 на: 03 Септември 2018, 21:46:27 pm »
Дали ќе донесеш заклучок дека тоа е убаво, и на сите другари/клабери ќе тврдиш дека тоа е преубаво нешто.?

Не. Ако дојдам до заклучок дека е убаво на другарите ќе им кажам дека имам впечаток дека убаво. Секако дека нема да тврдам дека е преубаво. Немам потреба да лажам, иако тоа е mainstream правило на форумов.

@vlatko.klp ретко реален човек со широки гледишта си. Капа доле.

До некаде си во право. Некогаш да, некогаш не. Коментаров нема поента исто како што нема поента ни твојот дел.
Има многу луѓе тука со реални гледишта, пошироки или потесни небитно. На сите ако им симнуваме капа што ќе стане од форумов.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #4372 на: 03 Септември 2018, 21:51:57 pm »

Едина слаба страна на инсигнија беше високата набавна цена првите неколку месеца, кој се изгоре се изгоре. Сега за 26000 си ја лапаш глат.

И иако и паѓа вредноста за 5 години пак помалку ќе изгубиш на Инсигнија од 26000 отколку на 3јка купена 46000 или А3 купена 40000 (ахахахах ценава!!!!), или мазда 6 купена 36000.

Така да и во најслабиот сегмент за Опел (пад на цена) ги јаде. А во другите брише патос со нив.

П.С. Стратро ако не те мрзи приклај ги мус тестовите од споменативе едно под друго.

M? Тука си?

Тука сум, како што гледаш.
И ако ми изигнорираш по трет пат мој одговор на твој пост на сличен или  "бла бла"начин како погоре, ќе ти одговорам  дека уште сум тука  и чекам да видам дали и четвртиот прстен од ауди логото ти го собира.. ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4373 на: 03 Септември 2018, 22:04:23 pm »
@Stratro ало, чекај бе малце што е сега ова?

Си начекал Опел еден једини модел што ги плеска овие големиве и на глава ли ќе ни се качиш сега? Кај споредуваш Опел со BMW сеа се дрзна и со Audi?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #4374 на: 03 Септември 2018, 22:04:44 pm »
Некои задоволството во парите го гледаат во тоа колку ќе заштедат, некои во тоа колку ќе потрошат. Затоа постои Опел, затоа постои и Мерцедес.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4375 на: 03 Септември 2018, 22:07:57 pm »
@Stratro ало, чекај бе малце што е сега ова?

Си начекал Опел еден једини модел што ги плеска овие големиве и на глава ли ќе ни се качиш сега? Кај споредуваш Опел со BMW сеа се дрзна и со Audi?

Mислев Мазда 6 да ставам али ќе бев офтопик..;D
И тоа не е Ауди.
Тоа е АУ...полупроизвод.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #4376 на: 03 Септември 2018, 23:50:31 pm »
@Stratro Ми одговори? Не одговори ништо поврзано со возилата кои ги напоменав. Си одговараш за сосема други теми и возила. Инсигнија сеуште не сум возел ниту ме возеле, па поради тоа неќам да коментирам, за разлика од 99% од вас кои коментирате на невидено.

Ниту маздата е 36.000, а камо ли А3 да кошта 40.000. А3ката со све од опрема, 1.4 150кс ТСИ ДСГ за околу 27.000. Мазда 6 дизелот со 2 турбини и еден куп опрема, негде околу 30.000 (ако добро памтам).

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #4377 на: 04 Септември 2018, 07:34:45 am »
Мус тест покажува дека едно возило е подобро од друго? Јоооој :D

Ако некој знае зошто кај опелот кога влага во слаломот веќе на второ вртење се палат задни светла што значи дека колата кочи и од таму нормално се намалува шансата да пролизга како кај аудито?! Додека пак кај аудито е обратна ситуацијата, не се палат задни светла не кочи и пролозгува. Ова сум го приметил на повеќе тестови.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4378 на: 04 Септември 2018, 08:58:02 am »

Со факти тука да почнеме да збореме, со слики, со тестирања во живо, џабе е све. Кога во главата имаш решено дека премиум е само начин да ги земеш парите на купувачите, тогаш ништо нема да ти го промени менталитетот.

Мус тест покажува дека едно возило е подобро од друго? Јоооој :D

Мiss Consistency 2018.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #4379 на: 04 Септември 2018, 09:31:19 am »
Па одговори на прашањето погоре со цел да разбрерам зошто кај некои возила при второто вртење кочниците се палат и скоро никогаш не пролизгуваат додека кај другиве колите и при 70км/ч веќе летаат ама се гледа дека кочниците не работат. Има нешто врска со ЕСП-то веројатно ама ако знае некој нека каже.