Гласање

Со кој бренд на полначи имаш позитивно искуство?

EINHELL
3 (8.3%)
MAXPULS
0 (0%)
PRAXIS
1 (2.8%)
FOXSUR
3 (8.3%)
Клон на FOXSUR
0 (0%)
RAIDER
0 (0%)
INGCO
0 (0%)
EXTOL
1 (2.8%)
ULTIMATE SPEED (LIDL)
12 (33.3%)
EXIDE
2 (5.6%)
VILLAGER
0 (0%)
CTEK
5 (13.9%)
BOSCH
3 (8.3%)
TOTAL
0 (0%)
AGRINA
0 (0%)
ДРУГ
6 (16.7%)

Вкупно гласови: 35

Автор Тема: Полначи за акумулатор  (Прочитано 13434 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Полначи за акумулатор
« Одговори #135 на: 17 Октомври 2023, 17:43:00 pm »
Јас летово проверував на Блек хорсот (повеќе за да го истестирам мерачот за густина, или како се викаше). Во една две ќелии имаше малку помалку електролит (од другите ќелии), ама далеку беше од спуштање под почетокот на оловото. Четврта зима му е следнава.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #136 на: 17 Ноември 2023, 21:22:21 pm »
Споделете линкови де :)

https://www.aliexpress.com/item/1005005636487969.html

Eве го сега ми налета, некој клон е ама според десетиците илјади нарачки - треба да е добар.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #137 на: 17 Ноември 2023, 21:29:36 pm »
Сакав тој да го земам, го меркам, а дома имам уште 2. Со repair опција гледам дека е, го имаш за да споделиш искуство?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #138 на: 18 Ноември 2023, 11:11:09 am »
Merkam da kupam jump starter.
Mozebi nekoj ima ili istrazuval sto e dobro a da ne e skapo, gledam izbor raznolik od 50 do 300 evra.
Ovakvo nesto momentalno se prodava za 50tina evra na amazon.de

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #139 на: 18 Ноември 2023, 13:23:39 pm »
Nocо барај.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #140 на: 18 Ноември 2023, 16:31:33 pm »
Сакав тој да го земам, го меркам, а дома имам уште 2. Со repair опција гледам дека е, го имаш за да споделиш искуство?
Jaс го имам „оригиналот“ Фоксур, кој е само некоја прва имплементација на тој некој евтин чип за контрола на полнење што ги избацила некоја кинеска фирма. Потоа Кинезите прават копии, и копии на копиите, и... Сакам да кажам дека иако го немам тој модел, веројатно е истата електроника, кутијата изгледа слично - и се додека има толку десетици илјади купувања и десетици илјади ривјуа - извесно е дека си работи ОК како и сите други. За парите си работи повеќе од солидно, и ако си за зимање - зимај. CTEK и остали се подобри ама и прилично поскапи, згора на се не се имуни на проблеми - на пример со ладење, пошто се во мали фенси кутии/куќишта. Споредено кинескиве се во фул сајз кутии, и имаат активно ладење со вентилатор.

Едина замерка (цепидлачење уствари) е тоа што еден од чиповите (побарај поназад има ставано фотографии) работи релативно топло затоа што има мал хитсинк. Веројатно не би требало да има проблеми, затоа што полначот има активно ладење и посебно затоа што ова е уред кој се користи само неколку пати годишно (ако и толку), и почесто во зима отколку во лето... Јас се разбира не издржав да не го поправам тоа што не е расипано и го модифицирав ладењето.  ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #141 на: 18 Ноември 2023, 16:37:52 pm »
Mozebi nekoj ima ili istrazuval sto e dobro a da ne e skapo, gledam izbor raznolik od 50 do 300 evra.
Којзнае што батерии имаат поевтините, и којзнае колку ќе траат со користење еднаш на х години (поточно со полнење еднаш на х години). :)
Не знам, мене некако ми е нон-сенс уред кој за некое време ќе иде во отпад и прашање е дали и еднаш ќе го искористиш. Но ако ти затреба тој еднаш пат...  ;D

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #142 на: 18 Ноември 2023, 16:59:48 pm »
Power bank e, ќе си го користиш како тоа, со плус опција за jump start.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #143 на: 18 Ноември 2023, 19:53:59 pm »
Da Noko se faleni i punjaci i jumperi samo i edno 50% poskapi.
A muabetot e dali ednas ke go upotrebam za 5 godini.
Ama da, toj eden pat da zavrsi rabota i toa e toa :)

Citam traat kako akumulator odprilike.
A so raznolika namera sekako bi go iskoristil kako power bank, odam na dvo trodnevni ribolovi.
Samo dali ke mi tekne da go zemam so mene deka poocekuvano mi e da mi zatreba za BMW-to so koe ne odam po riba.
Tamu originalniot akumulator mi e tocno 10 godini star i uste se drzi, mada i jas go odrzavam.
Ima sansi da istera uste godina dve. Otporot mu e extra 3.5momi kako kaj nov, edino udratnata struja namalena od 900 na 600 A.
A mene za benzinecov za start dosta mi se i 300A.
I sega tuka mi e mislata dali so vreme da smenam akumulator od predostroznost ili da si zemam jumper.
Taka mozebi bi go "isplatil" jumperot :)

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #144 на: 18 Ноември 2023, 20:02:32 pm »
Којзнае што батерии имаат поевтините, и којзнае колку ќе траат со користење еднаш на х години (поточно со полнење еднаш на х години). :)
Не знам, мене некако ми е нон-сенс уред кој за некое време ќе иде во отпад и прашање е дали и еднаш ќе го искористиш. Но ако ти затреба тој еднаш пат...  ;D

По упатство, се дополнува еднаш на три месеци, ако сакаш да трае.

A so raznolika namera sekako bi go iskoristil kako power bank, odam na dvo trodnevni ribolovi.
Samo dali ke mi tekne da go zemam so mene deka poocekuvano mi e da mi zatreba za BMW-to so koe ne odam po riba.
Tamu originalniot akumulator mi e tocno 10 godini star i uste se drzi, mada i jas go odrzavam.
Ima sansi da istera uste godina dve. Otporot mu e extra 3.5momi kako kaj nov, edino udratnata struja namalena od 900 na 600 A.
I sega tuka mi e mislata dali so vreme da smenam akumulator od predostroznost ili da si zemam jumper.

До сега три пати го имам употребено - еднаш за мене, два пати за комшилук. Дека е добра ствар, е, нема дискусија. Ми стои цело време во кола.

Али, и скапо е, да не се лажеме.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #145 на: 18 Ноември 2023, 20:35:43 pm »

Не го менувај фабричниот на бмв-то. Ќе тера уште долго тој, се што ќе ставиш после него нема да е така квалитетно и долговечно.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #146 на: 18 Ноември 2023, 20:53:01 pm »
noco e brend na foxsur

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #147 на: 18 Ноември 2023, 21:26:16 pm »
Кој модел го имаш Дизел гледам на амазон има за 80+ долари најслабиот модел?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #148 на: 18 Ноември 2023, 22:22:57 pm »
Villager VJS3500.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
Полначи за акумулатор
« Одговори #149 на: 23 Ноември 2023, 12:12:59 pm »
Живо ме интересира дали ќе запали корсата, акомулаторот беше на 2 волти,не е запалена 1-2  август  оти не сакаа да ми стават печат на сообраќајна и седи така. Го земав дома го удрив едно три циклуси на пулсирање, пиши дека е на 12.8 неколку дена. Пред две години беше остаена 3 месеци и беше на 6в акомулаторот, место нов истера уште две. Не очекувам дека ќе трај на студот, ама чисто ме интерсира дали ќе држи доволно за да запали.
Ако запали Тyande for the win.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html