Автор Тема: Кладба за потрошувачка на 120 km/h на обиколница  (Прочитано 50762 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Мене ме занима кое е уљето, да турам и ја во алфата, можда ќе ми симне потрошња на 6л/100км. Не мора 3...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Најскапото!
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Мене ме занима кое е уљето, да турам и ја во алфата, можда ќе ми симне потрошња на 6л/100км. Не мора 3...

Потрошња на уље или на потрошња на гориво?
Детали колега, детали.  ;D
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
:)

Абе на уста сите сте јаки, и многу ве бива за забаање - тоа признавам! - ама кога треба да се стаи камен кај што се става устата - некако спласнува ентузијазмот, а?

Ако добро се сеќавам, на форумов до сега сум понудил неколку кладби:

- На Даре му понудив кладба дали на слеп А/Б тест по уво ќе разликува најевтин и најскуп дигитален кабел во својот аудио-систем („стегнат бас“ хипотезата), во негово тест-сценарио, со негова тест музика.
- На Симо му понудив кладба дека у градска вожња преку ден ќе извозам од Центар до кај него во Ѓорче со помалку од 5/100 потрошувачка.
- На Симо му понудив кладба дека од Скопје до Битола и назад ќе се извозиме со помалку од 5/100. Пошто бордот лажел, предложениот метод беше со доставање на потрошеното  гориво од полн резервоар, кој го е* бордот.
- На Дени му понудив кладба дека бројот на коли што ќе ги видиме на аутобан како шибаат 160+ км/ч ќе биде многу, многу помал од неговите тврдења (не се сеќавам на точните детали) и дека огромното мнозинство коли што ќе ги сретнеме ќе возат докај 120. Наградата што требаше да ја добие ако не сум во право беше бесплатна дводневна прошетка на совозачко до Швајцарија и назад, со хотел и сендвичи на моја сметка.
- Сега повторно нудам кладба за помалку од 4 литри на обиколница со угасена клима и без застанувања, т.е. рамномерно возење во „идеални“ услови, по мое.
- (све ми се чини дека имаше и уште некоја понудена кладба, ама не можам да се сетам)

Од овие понудени кладби, прифатени ми биле 0 (нула). Што ни зборува тој факт? Што ќе си каже некој вака од страна ако следи?

Не знам кај вас у маало како е, ама кај мене у аутокоманда на времето имавме посебен термин за оние што се јаки на вилица, ама откако ќе бидат предизвикани со конкретна кладба - одбиваат.

Едноставно е решението. Што ќе пише споменатиот член не го перцепирате и готово, требаше да го знаете тоа до сега од толку години на форумов :D

Одлична идеја! Предлагам со сопствениот пример да покажеш како тоа се прави.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Значи? На обиколница е тестов, согласно правилата од темава со 120кмч? Или да се префрли во темата измерена потрошувачка?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Сум поседувал преку 15 1.5 дци мотори во различни модели на Рено. 3.7 литри на 120 на тој терен каде што е тестот нема никакви шанси да се постигне, одговорно тврдам.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Ќе биде некаде 4.5

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Ќе мора да собереме 100евра и да отвориме нова тема: „Кладби“. Зошто очигледно докази само така се добиваат во овие случаи.

Јас се пријавувам да возам зад возилото со 119-120кмч по GPS со цел да утврдиме дека километражникот не лаже. И дека возачот се придржува до брзината. Само проблем останува како да утврдиме колку лаже бордот, затоа што со дотурање - премала е километражата за да се утврди. Тоа и ни се случи со @Prcot кога меревме и ни испадна дека преголеми се разликите меѓу дотурања за да е релевантно.

Инаку за излегување знаеме дека треба да излезе меѓу 4.8 и 6.5. Се што е надвор од овие рамки е причина да се бара дефектот.

- Сега повторно нудам кладба за помалку од 4 литри на обиколница со угасена клима и без застанувања, т.е. рамномерно возење во „идеални“ услови, по мое.
Ќе излезе дека овде лежи зајакот. „По мое“ и „согласно тестот“ е разликата. Згора нема никаде потврда дека е за 120кмч константно.
Од друга страна пак Стандардизиран Супер-Научен CARclub Тест за Потрошувачка на Отворено ™ е јасен и недвосмислен каде гласи:
Правилата се следни:

- Возиме 120 по темпомат. Тие што немаат темпомат, треба да не бидат педери и да возат колку што е можно поблиску до 120 километри на час.

Заклучокот сега за сега е дека не е возено 120кмч, туку е возено околу 90кмч. Вака од тепка.
« Последно менување: 25 Октомври 2021, 13:43:48 pm Deni »

Отсутен Prcot

• Сениор
Ќе биде некаде 4.5

1.5 дци 78кв во Кашкавал испод 5 не е. Во сеник (сличен габарит) испод 5.5 отворено не успеав никогаш да го симнам

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Само кај филипв бордот лажи, ама обратно, со дотурвање помалку му излезе.  ???

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ќе биде некаде 4.5

1.5 дци 78кв во Кашкавал испод 5 не е. Во сеник (сличен габарит) испод 5.5 отворено не успеав никогаш да го симнам
И тоа по борд, а на бензиска плус пола литро, односно никогаш не се спуштив под 6 литри на 100, барем така беше со мојот Меган.

Отсутен Prcot

• Сениор
Вчера ја возев оваа делница и кој ќе ми каже дека од Белви ислкучокот према обиколницата го цепа со 120 км/х не му верувам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Вчера ја возев оваа делница и кој ќе ми каже дека од Белви ислкучокот према обиколницата го цепа со 120 км/х не му верувам.
Не мора баш од Белви. Тоа е делница за тест на суспензија од Белви до Обиколница. Ама одма после тоа можеш да застанеш и да ресетираш се, и да тргнеш. Не е проблем и така. Минимални ќе се разликите ако извозиш како што треба до Матка и пак назад до исклучување за белви.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Исто и надвозникот до Белви на враќање ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max

мислам дека тука е заебот и дека просечната брзина е многу пониска