Автор Тема: Евра, економија и останата фискална политика  (Прочитано 30054 пати)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
Одг: Евра, економија и останата фискална политика
« Одговори #45 на: 30 Ноември 2011, 23:09:25 pm »
Џиџи, Македонија по волумен е земја слаб увозник (иако нас ни се чини дека се е од увоз, 2 милиона народ е мал пазар). На странските добавувачи им е лесно да ја снабдат македонија со тоа што го бара. Затоа шансите за пораст на еврото се мали.
Како и да е мислам дека не постои начин да се дознае „реалната цена на еврото“. Меѓутоа оние показатели кои ми се мене познати кажуваат дека далеку е денот кога еврото би рипнало со цена.

Спортекс, пред неколку години Македонија беше во паника дека денарот ќе девалвира, но тоа беше само лошо расположение и страв дали кризата ќе земеше поголем замав или не :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #46 на: 30 Ноември 2011, 23:16:33 pm »
Ај вака.
Далеку е денот викаш, се слагам ама само доколку го формулираш прашањето како што ти тоа го нашрави односно ШАНСИТЕ ЗА ПОРАСТ НА ЕВРОТО се никакви нормално затоа што тоа не е реално.
Но шансите за девалвација на денарот чиј курс се држи вештачки, со кредити е повеќе од реална.
Не треба да си многу паметен за да видиш дека цените на сите производи се отидени у курац, то ест со други зборови, има инфлација а платите на вработените не ја следат таа инфлација а ниту пак курсот на денарот.
Практично ако треба да е 300 евра просечна плата во МК, за да се задржи истата вредност на парите, односно со тековните цени да се купи истата вредност на продукти како пред 3 години да речеме, еврото треба да биде 90 денари минимум а просечната плата 27.000 наместо 18.000.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #47 на: 01 Декември 2011, 02:47:07 am »
Ако не се лажам, во Март годинава само, имавме инфлација во опсег од 5-8%, кога поскапеа скроро сите прехрамбени продукти, нафтата, струјата ...

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #48 на: 01 Декември 2011, 08:25:23 am »
грујо нема да дозволи инфлација на денарот.он мушки ќе се бори до крај.
спортекс-кога гледаш сите валути се држат вештачки.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #49 на: 01 Декември 2011, 09:08:18 am »
Ако не се лажам, во Март годинава само, имавме инфлација во опсег од 5-8%, кога поскапеа скроро сите прехрамбени продукти, нафтата, струјата ...
Да де, а ќе се лажеш дека штедиш со камата од 10% на годишно ниво.. Нај убаво е парите да се инвестираат, не да се штедат.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #50 на: 01 Декември 2011, 09:38:13 am »
Практично ако треба да е 300 евра просечна плата во МК, за да се задржи истата вредност на парите, односно со тековните цени да се купи истата вредност на продукти како пред 3 години да речеме, еврото треба да биде 90 денари минимум а просечната плата 27.000 наместо 18.000.
Тоа ДА, ама цените пораснаа насекаде во евро-зоната па и во светот, така да реално курсот е ист иако номинално би изгледало како зголемен.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #51 на: 01 Декември 2011, 10:04:47 am »
Да де, а ќе се лажеш дека штедиш со камата од 10% на годишно ниво.. Нај убаво е парите да се инвестираат, не да се штедат.

точно само паметно инвестирање, со штедење си sitting duck а вака може и ке напраиш нешто

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #52 на: 01 Декември 2011, 12:23:56 pm »

точно само паметно инвестирање, со штедење си sitting duck а вака може и ке напраиш нешто
а може и нема :)

релативна работа е тоа „паметно инвестирање’’.која инвестиција,до колку пари,колку е ризична,краткорочно-долгорочно.
еве во што ти пример би инвестирал за да ја заштитиш твојата заштеда?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #53 на: 01 Декември 2011, 12:32:04 pm »
Краткорочно можеш да ќариш пари само на среќа или во кладилница. Долгорочно, како што веќе спомна некој, хартии од вредност, акции и обврзници на стабилни компании.

Цел банкарски/брокерски свет трие раце од економска криза и истите се надеваат на нова.
Типичен пример кај нас Алкалоид. Акциите имаа вредност околу 12000. 2009 мислам дека паднаа до 2800-2900. Тогаш сакав да купам акции на Алкалоид, но парите отидоа за друго, немаше за штедење. После само 4-5 месеци повторно рипнаа акциите на 4300. Епа која банка ќе ти ја даде таа камата за 4 месеци. Сега се нешто под 4000 акциите.
Треба да се следат случувањата и паметно да се настапува.

Во „златното доба“ на акцинерство кај нас, пред 5-6 години, луѓе направија не пари, туку станови и коли од акции. Убаво ми викаше кумот купувај на Мак-Стил, 100ден. акција. Јас си викав што ќе купувам сега толку ниска цена колку ќе ќарам и пак ми требаа пари. За неполна година акциите отидоа 500ден. Ама од после касно е да си акаш главата ;)
« Последно менување: 01 Декември 2011, 12:43:05 pm marjanot »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #54 на: 01 Декември 2011, 13:06:19 pm »
Јас сум секогаш за некретнина, али за добра цена купена. Не 1500 евра за квадрат за просечен стан на просечна локација :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #55 на: 01 Декември 2011, 13:12:20 pm »
грујо нема да дозволи инфлација на денарот.он мушки ќе се бори до крај.
спортекс-кога гледаш сите валути се држат вештачки.

Финансиските текови не зависат од Грујо, тој може само нешто со сила да прави, природно работите си се движат многу поинаку само кој ги остава.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #56 на: 01 Декември 2011, 13:14:30 pm »
Тоа ДА, ама цените пораснаа насекаде во евро-зоната па и во светот, така да реално курсот е ист иако номинално би изгледало како зголемен.

Не сум баш согласен со твојата констатација бидејќи дебатираш во глобала што е неодрживо.
Не секаде и на се се качија цените, како кај нас.
« Последно менување: 01 Декември 2011, 13:25:35 pm Sportex »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #57 на: 01 Декември 2011, 13:23:43 pm »
Слушајте ја што ви викам. Доколку не сакате да се коцкате земет си денарчиња и во џеп. Се друго е коцка.

А тие Франци во последниве неколку години така подоста варираа, исто така и фунтата. Чим овие варираа мислам дека нема сигурна валута(За златото не ни праам муабет, секогаш му се менува вредноста). Само што најсигурно е сега за сега парите да ги претвориме во денари.
Ali do koga da se cuvaat vo denari, imas li nekoj vremenski rok?

Може само да те излажам, не знам кој би можел да го знае тоа.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #58 на: 01 Декември 2011, 14:22:20 pm »
Јас сум секогаш за некретнина, али за добра цена купена. Не 1500 евра за квадрат за просечен стан на просечна локација :)

Некретнина си сака многи кеш на страна. Треба се’ да ти е обезбедено за да инвестираш во недвижнини и после само да одвртуваш славината.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #59 на: 01 Декември 2011, 14:23:46 pm »

Некретнина си сака многи кеш на страна. Треба се’ да ти е обезбедено за да инвестираш во недвижнини и после само да одвртуваш славината.
Си бара, ама некретнина се зема со начекување и со финти, не со 1700 евра квадрат кај мене во комшии...