Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 336427 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1170 на: 31 Октомври 2017, 20:44:13 pm »
Подобро е во иста линија и на иста оддалеченост од слушателот. Поламетро повака-потака нема могу многу да ти мени на звукот, така да не се замарај дали ќе бидат повисоко или на пола на ќошевите. Дисторзијава во случајов ќе се јавува од "гола" површина како на пример гол ѕид, паркет, прозор без завеса, значи ќе гледаш да се поблиску до тепих, завеса, кревет... Разликата е евидентна кога станот има само паркет и прозори, додека намештајот декува како дампинг материјал па го зголемува ефектот на атенуација, што значи дисторзијата и ехото ќе бидат драстично намалени т.е. по нема да е битен распоредот на изворот(звучките). Сепак звукот е субјективен приказ на една индивидуа, па така да најдобро е да ги пробаш сите три комбинавии да видш како тебе ќе ти одговара најмногу, бидејќи како што разбрав веќе ја имш цела опрема сосе кабли...  Во случај да се одлучиш да ги редиш на ѕидот пробај навали ги накај каучот т.е. слушателот.
Ако се класика звучкии засилувач може да има драстична разлика ако ги свртиш + и - жиците, т.е. фазно поместување може да се деси во зависност од взаемната положба на звучките, гледам сега по новиве сами си ја штеловаат фазната поместенеост со микрофон. Или пократко, ако има ресиверот автоматско штелување на звукот, последниве два реда прескокни ги .

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1171 на: 31 Октомври 2017, 21:03:24 pm »
Нов драјвер не верувам дека ќе се најде, се работи за B&W DM302. Дали има можност да се сервисира на некој начин?

B&W се обврзуваат на испорака на заменски делови долго време по завршување на производната линија. Имено, имаат засебен оддел за "мотање" на драјвери по потреба.

Јави се во Аудио Центар - верувам ќе се најде решение.
za ovie znaes nesto?dobri/losi?
http://www.acoustic-energy.co.uk/reference/ae1-active/
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1172 на: 01 Ноември 2017, 14:55:47 pm »
Mi treba sovet.

Spremam nov stan koj momentalno e vo faza instalacii.
Jamo ozvucuvanjeto http://www.jamo.com/products/s626 ke se prefrla tamu i sakam sega kabli da pustam/skrijam za istoto.

Dalecinata megu TVto i zadnite zvucnici dokolku se postavat na kosovite na delot so 6te prozori e 6.7metra, a sirina 5.05m.

A delot so sedenjeto e nekade na polovina od taa dimenzija. Toa e edna opcija koja ja razmisluvam, znaci zadnite zvucnici da bidat na gornite kosevi od trpezarijata (nad shankot) i sprotivniot kos.

Druga opcija e da se postavat na istite kosevi ali ponisko.

Treta opcija do delot od sedenjeto ali ne znam kako bi gi skril kablite.

Za opcija prva citav na net deka ne e preporacliva zaradi distorzija na zvuk.

Cekam predlozi i sugestii od vas.

Petok pustam kabli pa moram da odlucam do togas.

Првата опција ти е оптимална. Горе во агол, на променлив држач со зглоб по можност, исфрлени малку од аглите, за да може полесно да се закосат. Рисиверот ќе го направи останато. Друга опција реално и немаш, освен ако не сакаш да монтираш тавански звучници или да се сопнуваш од кабли. Рисиверот треба да има опции за подесување на растојанието на секој од звучниците, а со тоа и регулација на релативното ниво на звучност.

Сепак се работи за задни звучници кои се користат претежно за поддршка на репродукцијата, придружни ефекти и/или амбиентална ориентација.

Позиционирањето на вуферот ќе ти биде поголем проблем ако не го предвидиш. :)
« Последно менување: 01 Ноември 2017, 15:04:57 pm InSides »

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1173 на: 01 Ноември 2017, 15:01:47 pm »

Тоа би требало да биде солиден звучник, но немав прилика за долготрајно слушање. Го видов/слушнав на една презентација во Rough Trade - и не ме импресионираше за цената (~1000 GBP за пијано финиш).

Adam A5X е повеќе од солиден избор во таа категорија, за ~25% пониска цена...

...или Dynaudio BM5 MK3, за малку поинаква презентација, со слична цена како Адамот.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1174 на: 01 Ноември 2017, 15:04:07 pm »
Mi treba sovet.

Off-topic: Распоредот на станот изгледа прилично интересно. Ако не е премногу лично, можеш да ме упатиш кој гради овакви станови?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1175 на: 01 Ноември 2017, 15:07:44 pm »
Цитат
Од кој аспект? Ниските тонови тешко му е на мзокот да одреди точно од каде доаѓаат, така да многу малце влијае позицијатана вуферот врз целокупната слика на звукот.
Од едтетски причини прифатливо е да се замараш кај ќе го поставиш  :)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1176 на: 01 Ноември 2017, 15:14:08 pm »
Од едтетски причини прифатливо е да се замараш кај ќе го поставиш  :)

...рутирање на кабли. На вуфер му треба и сигнал (освен ако не е бежичен) и напојување (освен ако не е пасивен, во кој случај пак му треба сигнал).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1177 на: 01 Ноември 2017, 15:16:38 pm »
Вуфер кај и онака има каснење заради големата мембрана, па и уште повеќе ако е бас рефлекс или банд пас, па уште и безжичен ако е ќе е уште поспор.

Би избегнал безжични сабвуфери доколку е возможно.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1178 на: 01 Ноември 2017, 15:27:24 pm »
Вуфер кај и онака има каснење заради големата мембрана, па и уште повеќе ако е бас рефлекс или банд пас, па уште и безжичен ако е ќе е уште поспор.

Би избегнал безжични сабвуфери доколку е возможно.

За критичен стерео систем, се сложувам. За home-theater-lifestyle-combo ситуација, не прави никаква слушна разлика. Во определени случаи (Hollywood blockbuster шема), наведените карактеристики се дури и пожелни.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1179 на: 01 Ноември 2017, 18:45:19 pm »
Mi treba sovet.

Spremam nov stan koj momentalno e vo faza instalacii.
Jamo ozvucuvanjeto http://www.jamo.com/products/s626 ke se prefrla tamu i sakam sega kabli da pustam/skrijam za istoto.

Dalecinata megu TVto i zadnite zvucnici dokolku se postavat na kosovite na delot so 6te prozori e 6.7metra, a sirina 5.05m.

A delot so sedenjeto e nekade na polovina od taa dimenzija. Toa e edna opcija koja ja razmisluvam, znaci zadnite zvucnici da bidat na gornite kosevi od trpezarijata (nad shankot) i sprotivniot kos.

Druga opcija e da se postavat na istite kosevi ali ponisko.

Treta opcija do delot od sedenjeto ali ne znam kako bi gi skril kablite.

Za opcija prva citav na net deka ne e preporacliva zaradi distorzija na zvuk.

Cekam predlozi i sugestii od vas.

Petok pustam kabli pa moram da odlucam do togas.

Првата опција ти е оптимална. Горе во агол, на променлив држач со зглоб по можност, исфрлени малку од аглите, за да може полесно да се закосат. Рисиверот ќе го направи останато. Друга опција реално и немаш, освен ако не сакаш да монтираш тавански звучници или да се сопнуваш од кабли. Рисиверот треба да има опции за подесување на растојанието на секој од звучниците, а со тоа и регулација на релативното ниво на звучност.

Сепак се работи за задни звучници кои се користат претежно за поддршка на репродукцијата, придружни ефекти и/или амбиентална ориентација.

I jas mislam deka taa e edinstvenata opcija.
Kade da najdam takvi drzaci?

Receiverot ima opcija za setiranje i mislam ke se sredi toa.
Vufer imaat vgradeno prednite stolbovi, sepak se 18kg parce. Golem vufer ne se planira.

Stanot e dizajniran po  nalog moj i na zena mi normalno so pomos na arhitekt no generalno zamislata i postavenosta e nasa.
Zgradata se gradi na plac vo Hrom koj prethodno go kupiv.
Ako si zainferesiran moze da napravime ist vakov na narednata lokacija isto vo Hrom sto se planira.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1180 на: 01 Ноември 2017, 20:25:50 pm »

Аудио Центар, Логинг, ЗЕЦ, итн...

Receiverot ima opcija za setiranje i mislam ke se sredi toa.
Vufer imaat vgradeno prednite stolbovi, sepak se 18kg parce. Golem vufer ne se planira.

За домашно кино, засебен вуфер е пожелен. Се надевам дека во најмала рака планираш централен звучник, клучен за дијалог при видео содржини.

Stanot e dizajniran po  nalog moj i na zena mi normalno so pomos na arhitekt no generalno zamislata i postavenosta e nasa.

Пријатно ме изненади распоредот на хартија. Многу е посовесен од многу примери кои сум имал прилика да ги погледнам.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1181 на: 01 Ноември 2017, 20:43:25 pm »

Тоа би требало да биде солиден звучник, но немав прилика за долготрајно слушање. Го видов/слушнав на една презентација во Rough Trade - и не ме импресионираше за цената (~1000 GBP за пијано финиш).

Adam A5X е повеќе од солиден избор во таа категорија, за ~25% пониска цена...

...или Dynaudio BM5 MK3, за малку поинаква презентација, со слична цена како Адамот.
Dynaudio BM6 MKIII (used) mi kidnaa na ebay, analogni.
ima na ebay AE1(novi) 650 funti. imale `dent` na edniot agol i ednata strana svetloto se prekrsuvalo pogresno od lskavata povrsina, gajle mi e. baska se analogni class A/B pojacalo.
cherry finish mu baraat 1200 na novo, a za belo i crno baraat 1000. luda rabota. 200 evra za razlicna boja.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #1182 на: 01 Ноември 2017, 22:13:38 pm »

Аудио Центар, Логинг, ЗЕЦ, итн...

Dende Jamo S622 ли ти се реарот?
Ако најдеш држачи пиши да си набавам и јас.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1183 на: 01 Ноември 2017, 22:18:52 pm »
Dynaudio BM6 MKIII (used) mi kidnaa na ebay, analogni.
ima na ebay AE1(novi) 650 funti. imale `dent` na edniot agol i ednata strana svetloto se prekrsuvalo pogresno od lskavata povrsina, gajle mi e. baska se analogni class A/B pojacalo.

Analog is overrated. Кога ќе го размислиш компромисот на збутување на A/B засилувач со линеарно (наводно) напојување во кутија со големина на монитор, нешто би морало да биде скратено - или капацитетот на засилувачот или капацитетот на кутијата. Не мора да се водиш по такво ограничување (analog) освен ако навистина немаш поспецифично барање за кое не сум свесен.

Поконкретно - понекогаш сумата е поголема од збирот на деловите. Треба да се слушне.

cherry finish mu baraat 1200 na novo, a za belo i crno baraat 1000. luda rabota. 200 evra za razlicna boja.

Колку што успеав да сфатам, piano finish е фарба. Во денешно време, лесно достапен (читај ефтин) финиш. Cherry треба да е фурнир.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1184 на: 02 Ноември 2017, 00:40:23 am »
Д класата секогаш ќе го има плацебо ефектот на испрекинатос(од моја слушна точка), далеку поголема комплексност и секогаш по лоши високи тонови кај домашните уреди.
Линиските напојувања (трансформатор) останаа да се користат во апаратите за заварување, а едини разлог за тоа е ниската цена.
Сепак најголема сатискфакција кај слушателот предизвикуваат првобитните полупроводнички елементи, кои воедно имаат висока импенданса, високо ниво на дисторзија(нелинеарна), далеку по ниска ефикасност, некои тврдат дека имале и вошки ( :) ) а тоа се електронските ламби кои неретко работат во класа А и имаат ефикасност во најдобар случај од нешто над 25% ( и во аб класа слична е ефикасноста ).