Вias никогаш не можеш целосно да го елиминираш. Слеп тест или не, целата работа когнитивно ја врши слушателот со сите негови врлини и маани да резонира и разликува очигледни или суптилни разлики, кои треба да биде научен да ги разликува.
Ќе се послужам со една (гастрономска) аналогија за да ја илустрирам поентата.
Јас аматерски си правам вино и ракија. Ставам неколку пластични буриња со цели зрна од грозје (комињак, во главно за ракија иде) ама и едно иноксно буре каде се ферментира само сок од грозје. Во план е и изработка на опрема за стерилизација на сокот и употреба на квасци (наместо ферментација со диви квасци).
Нејсе. Соодветно, има разлика меѓу вината добиени со разните методи. Но добар дел од моите пријатели не прават некоја разлика, повеќе ги интересира количината (и мезето).
Исто е и кога се пие пиво. Krombacher, Paulaner, Grolsch, разни увозни лагери, бокови, вајзени или хефевајзени... тоа повеќето секогаш помалку го ценат од дупло поголема количина на домашно пиво, па и ако е пакувано во дволитарска пластика.
Муабетот ми е, се додека некој сам не сака да се едуцира, џабе ми е да објаснувам за суптилните разлики во вкусот... со некој за кој на саем за пиво нарачува Скопско или Даб.
Зошто на крајот на краиштата квалитетот (и уживањето) се во главата на доживувачот (консументот). Сосема е можно добро да си поминеш и со лошо пиво, ако друштвото е добро... и искрено да мислиш дека пивото си е супер (зошто подобро не си пробал критички и аналитички).
Од тој аспект кој може на некој друг да му каже каква разлика може да слушне (или не може) на разни видови аудио опрема. Каква тежина има пресудата од очите на друг beholder?
Затоа прашав како емпириски може да се измери разликата во cognitive bias кај разни слушатели.
Не само тоа, туку и физичката способност има голема улога. Правевме некои тестови пред некој месец на работа, и повеќето колеги не слушаат звуци над 15 kHz, некои ниту над 10 kHz. Што не е ни чудно, добар дел се постари.
Но поентата е, како во таков случај да ги дискутираш разликите кај различните видови и класи на високотонци?