Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 312102 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #465 на: 06 Јуни 2014, 10:51:04 am »
И дури ФилипВ бркаше ветар у грб за да му иде Кашкаи -то 190 (а фабрички деклариран максимум од 177 км/ч)

Мал тест кај мене дома на McIntosh C2300. Не интересираше  и да видиме како е направен внатре:

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #466 на: 06 Јуни 2014, 10:53:04 am »
И каква врска има ова со омекнатиот бас од усб кабел? Еве ја ќе кажам: совршено никаква.

„Еј, дечки, купив фенси појачало, го отворив, го сликав. Затоа, да ми верувате кога велам дека УСБ кабел може да го омекне басот. И не, не дозволувам моите тврдења да бидат практично проверени, наместо тоа, еве слика од отворено појачало. Гледате? Во право сум“

Се копрцаш. Убаво ти реков не реплицирај, ништо арно не може да искочи од ова.

P.S. Убаво појачало! Колку вата по канал е синусна снага?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #467 на: 06 Јуни 2014, 10:55:23 am »
И дали тој McIntosh е подобар од најдобриот surround processor кога се компарира како стерео Preamp.

Тест кај мене дома, Classe SSP-800 vs McIntosh C2300
]

П.с. Филип, за да можеш да збориш  за нешто треба барем малку од малку практично искуство. Ти настапуваш ко да не знаеш воопшто да возиш, ама си изначитал нешто што не го ни разбираш во целост, а нити го чувствуваш, и идеш му кажуваш на некој Alfa Romeo ентузијаст што е што, и  како треба...Логично би било да барем малку повозиш прво...

п.п.с. 100 ти пат. Сите тестови што се правени кај мене, воглавно не сум знаел која компонента свири. Си имал ли ти воопшто таква шанса да направиш било каков тест на нешто? Нешто да си се потрудил практично да го доживееш? Колку побрзо го сватиш ова толку подобро за сите нас :) (по сите форуми на кои што пишуваш)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #468 на: 06 Јуни 2014, 10:56:07 am »
тест ако не е слеп не е тест. колку побрзо го сфатиш ова - толку подобро (за тебе и твојот новчаник)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #469 на: 06 Јуни 2014, 10:58:34 am »

По сликиве не би требало да е повеќе од 25W по канал...
Мада можда око ме лаже, али одокативно тоа е...

Инаку предпојачалото е супер изработено...Така делува на слика.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #470 на: 06 Јуни 2014, 11:00:22 am »

По сликиве не би требало да е повеќе од 25W по канал...
Мада можда око ме лаже, али одокативно тоа е...

Само Филип ко што е Фејк, не може да препознае ни Предпојачало од Појачало.

Филип, на сликата е Предпојачало :) а не појачало.. Читај поубаво :)

Ако те занима појачало, имам за тебе и тоа.. McIntosh MC275 (75W во стерео или 150W како моно).

п.с. Филип, појачало обично го препознаваш по улгра големо трафо

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #471 на: 06 Јуни 2014, 11:02:05 am »

Или големите филтерски кондензатори...

За тоа пишував, ја мислев прашува за појачалото...
За ротелот десно зборувам...
Пошто претходно го коментираше преамплифаерот, дека ако си го сликал бла бла бла...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #472 на: 06 Јуни 2014, 11:02:49 am »
Се има ли можеби некој бафтано со бас трапс, па да пренесе искуства?

Треба да одберам и смислам некое визуелно допадливо решение, пошто собата за слушање понекогаш ќе служи и како дневна соба...  
За што и да се решам мора да биде одобрено од ТШМДСС.  ;)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #473 на: 06 Јуни 2014, 11:04:14 am »
За тоа пишував, ја мислев прашува за појачалото...
За ротелот десно зборувам...
Пошто претходно го коментираше преамплифаерот, дека ако си го сликал бла бла бла...

Ти Фино го препозна. Филип коментираше на сликата од отвореното претпојачало :), со што уште еднаш ни го покажа неговото големо познавање со неразликување на Предпојачало од Појачало.

Инаку Ротел -от десно е 2 x 200W на 8 ohm, односно 310W на 4 ohm (За споредба KRELL ов е 300W na 8Ohm, 600W na 4 Ohm, 1200W na 2 ohm)

Classe SSP800 е сеуште можеби најдобар Surround Processor. Феноменално звучи, чисто, отворено, транспаренто, необоено... Јас бев среќен да мој познат ми го даде да на тест, и многу сум благодарен за искуството (ко да ти дае некој Мекларен да тестираш на 15 дена)

Само за Филип. Тест во WhatHiFi

http://www.whathifi.com/review/classe-ssp-800

И уште еден друг

http://www.hometheaterhifi.com/processors/processors-reviews/classe-ssp-800-surround-sound-processor/page-5-conclusions-about-the-classe-ssp-800.html

Се има ли можеби некој бафтано со бас трапс, па да пренесе искуства?

Треба да одберам и смислам некое визуелно допадливо решение, пошто собата за слушање понекогаш ќе служи и како дневна соба...  
За што и да се решам мора да биде одобрено од ТШМДСС.  ;)

Еве нешто што ќе ти користи.. Ова е проект на мој колега од Хрватска

http://www.audiofil.net/how_news_item.asp?NewsID=32

Кај него направи драстична разлика во звукот. Кога ќе ми дојде време за реновирање дома, веројатно и јас ќе играм нешто слично.
« Последно менување: 06 Јуни 2014, 11:36:12 am krell »

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #474 на: 06 Јуни 2014, 11:06:43 am »
И каква врска има ова со омекнатиот бас од усб кабел? Еве ја ќе кажам: совршено никаква.

„Еј, дечки, купив фенси појачало, го отворив, го сликав. Затоа, да ми верувате кога велам дека УСБ кабел може да го омекне басот. И не, не дозволувам моите тврдења да бидат практично проверени, наместо тоа, еве слика од отворено појачало. Гледате? Во право сум“

Се копрцаш. Убаво ти реков не реплицирај, ништо арно не може да искочи од ова.

Да не случајно едитира, да го документираме и ова :) Филип, ова е предпојачало. Не појачало. Чудно со такви големи познавања не можеш да препознаеш

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #475 на: 06 Јуни 2014, 11:16:19 am »
Не ти се чини дека ротелот е малку премоќен?
Или него го тераш на некои други звучки...
Искрено ротел никогаш не ме воодушевувал, ниту пак НАД...

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #476 на: 06 Јуни 2014, 11:18:58 am »
Не ти се чини дека ротелот е малку премоќен?
Или него го тераш на некои други звучки...
Искрено ротел никогаш не ме воодушевувал, ниту пак НАД...

Има три Ротел модели што се стварно добри.

1. Rotel RB-1090 (Ова е звер. Ако некому му налета ова чудо, е феноменално нешто).

2. Rotel RB-1080 (овој од сликата)

3. Rotel RA-1062 (Интегрирано стерео , стварно е добро).

Сегашниве РОТЕЛ модели воопшто не ми се допаѓаат ни мене, и одат во маркетишки води.

Ианку за B&W 800 серија, дури и овој Ротел е преслаб. Штосот е што паѓаат на 3 Ohm , и треба сериозно трафо да ги држи. Затоа и купив Krell

NAD сум немал прилика да ги слушам сериозно.

п.с. Во моментов Еден РОТЕЛ РБ-1080 ги вози задните, друг Ротел РБ-1080 центарот.

п.п.с. Да ми е овој памет никогаш не би правел Surround, туку стерео. Веројатно изборот би ми бил B&W 805S со McIntosh MC275 (Лампа), и Benchmark Dac2 HGC како преамп/дац

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #477 на: 06 Јуни 2014, 11:29:52 am »
Стерео, ама за стерео си сака и соба башка и се...
Некако ја губи смислата со чекорот на денешницата. DTS, добра голема плазма, добар сараунд, добар концерт без компресија и добар звук оддава уживање..
Тешка класика, инструменти, си сакаат стерео, нормално...
Ама па за у дневна, некако поише ми се влече на сараунд, во кој акцентот ке биде поставен на предните, и центарот највише, заради некој моменти со стереото, а за сараунд, може да се уклопат средно квалитетни звучници, за да го доловат моментот на концерти од типот на комерцијална музика, добро сработена, или пак некое филмче :)
Вуфер би одбегавал, во комбинација со добар сараунд.. Сувишен ми е...Мене долг бас ме замара. Прецизен, краток и брз...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #478 на: 08 Јуни 2014, 12:47:16 pm »
Филип ко што е Фејк, не може да препознае ни Предпојачало од Појачало.

Еее љутко беее.... ја спушти дискусијата на лични квалификации. Браво. Изгледа многу те здоболело. Ако.

Примети дека никогаш не те нареков тебе лично дека си ваков или онаков, ниту својот гнев го истурав на други теми, неповрзани со аудио.

Исто така, не знам дали примети дека ниту еденаш не те нареков лажго, туку се трудев да ти објаснам дека како и секој здрав-прав човек не си имун на плацебо и други когнитивни биаси. Јас потполно верувам на твојата искреност кога ќе каќеш дека усб кабелот x ти звучи боље од усб кабелот y. Не мислам дека лажеш (бидејќи лажење подразбира задња намера, која ти ја немаш). Само мислам дека си жртва на псевдонаука и биас - како и огромното мнозинство луѓе на светов. Тоа е тоа. Иначе си супер дечко (малце инат, ама на симпатичен начин најчесто), старо другарче, и екстра ти се и двете коли кои ги имаш. А и точаците. И појачалата и претпојачалата. Супер си! Озбилно.

Само превише им веруваш на списанијата и својата способност да разликуваш по слух. Тоа е тоа. Искуство не се купува во продавница за скапи појачала, ниту во трафика со hifi списанија.

Иначе, секој џибер со доволно пари кој ќе купи Мерцедес одма ќе стануваше експерт за автомобилизам и искусен шофер, што не е така.

Иначе, ова што ме нарекуваш фејк е познат, супервообичаен феномен во психологијата и се вика „проекција“, или - народски - „кој си вика на себе си вика“:

http://rationalwiki.org/wiki/Psychological_projection

"Another common forum for projection is in internet arguments, where it is usually pathetically obvious to everyone except the projector. In that context, the phenomenon may be called mirror-imaging."

Или ни ова не важи за тебе, а?

А што викаш да правиш дабл-блајнд со усб кабли во мое отсуство, а со други луѓе? Неќеш со мене. ОК. Еве со некои други форумаши, на пример? Сигурен сум дека ќе има кандидати. Или и тоа не може? Зашто ми се чини дека и тоа нема да може?

Од кај знам, може е не-толку-јако појачало. Имав на времето дватриес ватно толкаво беше отпрлика трафото.

Да не случајно едитира, да го документираме и ова :)

Уште една проекција. Ако.

Филип, ова е предпојачало. Не појачало. Чудно со такви големи познавања не можеш да препознаеш

По што визуелно на прв поглед се разликува отворено дедицирано претпојачало, од отворено слабо појачало со интегрирано претпојачало?

Вуфер би одбегавал, во комбинација со добар сараунд.. Сувишен ми е...Мене долг бас ме замара. Прецизен, краток и брз..

Тоа најмногу зависи од продукцијата во студиото. Ако е така испродуцирана музиката, и сабвуфер може да произведе прецизни, кратки и брзи басови (се разбира, во акустички коректна просторија, иначе џабе све)
« Последно менување: 08 Јуни 2014, 13:16:46 pm filipv »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #479 на: 09 Јуни 2014, 10:10:55 am »
За последново, многу зависи од типот на сабвуферот и кутијата во кој е сместен. Некои сабвуфери не може да произведат краток прецизен моќен бас удар.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.