Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 312108 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #435 на: 23 Мај 2014, 11:36:56 am »
Незнам зошто си упорен кога ти рекоа како се одвиваат тестовите. Или сега со сила се правиш тоа што не си?
Муабетов ти е тотално чаршиски...Ај бе ке идеме да пиеме пиво или не идеме...И зошто не идеме...
Некој оди да пие пиво за да се начука, а некој да ужива.
И за да не се прави слеп тест, ти реков, ке ти дадам маус и продолжен кабел од 5 метра, УСБ, за да чисто ја увидиш практично разликата во должината на кабелот. Ако сакаш.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #436 на: 23 Мај 2014, 11:50:44 am »
Незнам зошто си упорен кога ти рекоа како се одвиваат тестовите. Или сега со сила се правиш тоа што не си?
Муабетов ти е тотално чаршиски...Ај бе ке идеме да пиеме пиво или не идеме...И зошто не идеме...
Некој оди да пие пиво за да се начука, а некој да ужива.
И за да не се прави слеп тест, ти реков, ке ти дадам маус и продолжен кабел од 5 метра, УСБ, за да чисто ја увидиш практично разликата во должината на кабелот. Ако сакаш.
A зошто одма д асе менуваат параметрите на тестот? За 1м кабли се зборуваше. Или знаеме сите дека нема никаква разлика во топлината на звукот со било која 1м усб кабел, па мора да се промени мислењето?

Не за друго, ќе испадно (случајно) дека филипв не е во право. А ете културно и тестови ставив за пренос на информацијата низ УСБ кон ДАЦ уред. Тестовите јасно кажуваат што всушност се случува во реалниот свет.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #437 на: 23 Мај 2014, 12:35:11 pm »
Мене ми е најсмешна и воедно и најтажна една елементарна работа: никој не е заинтересиран практично да ги провери сопствените уверувања.

Тоа е исто ко да си умрел. Научен сензибилитет - драгачевска труба.

Ако јас тврдам нешто и некој побара од мене практично да го докажам своето тврдење, јас ќе бидам прв кој со најголем ентузијазам ќе се дадам во докажување. Особено во случаи кога докажувањето на тврдењето (како на пример „со овој усб кабел басот е по цврст“) се прави многу лесно.

Ако некој практично ми докаже дека не сум во право, тоа за мене ќе биде среќен настан: од денес па натаму знам повеќе отколку до вчера. За разлика од Крелл, мене не ме плаши до коска можноста да се покаже дека - гулп - не сум бил во право. Напротив, таквото сценарио ме радува. Човек учи додека е жив.

А тука? Све све само практична проверка - не! Крелл е дури подготвен до гуша да упадне во калта на лични препукувања (ти си ваков ти си онаков), само некако невешто да го избегне практичниот тест на она што го тврди. Спремен е и да ми се скара ако треба, да си ги расипеме односите - но да тестираме 100 денарски кабел од пазар како го омекнува басот - тоа не. Од тоа бега ко ѓавол од крст. ТраЃедија и комедија истовремено.

Крелл, ајде да тестираме дали ќе познаеш 100 денарски УСБ кабел од пазар у твојот систем! Ја частам јадење и пиење. Ако викаш „не“, убаво размисли зошто викаш „не“.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #438 на: 23 Мај 2014, 12:38:20 pm »
Имам и претходно некаде во темава образложено на ова прашање во врска со разликите кои ги увидов јас и моите родители. Здравје од ноември-декември кога ќе залади ќе може пак со музика да се занимавам сега други активности имам :) . Би дошол јас на ваквото тестирање чисто да поуживам уште малце во одличниот звук од на Крелл опремата и да му го испијам пивото :D
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #439 на: 23 Мај 2014, 12:42:14 pm »
Имам и претходно некаде во темава образложено на ова прашање во врска со разликите кои ги увидов јас и моите родители.

По втор пат: ни е не се расправаме за вкупниот квалиет на системот на крелл, туку само и исклучиво за влијанието на усб кабелот. Доколку ти и родителите (да ти се живи и здрави) сте приметиле разлика, таа разлика не се должела на УСБ кабелот туку на другите компоненти.

Би дошол јас на ваквото тестирање чисто да поуживам уште малце во одличниот звук од на Крелл опремата и да му го испијам пивото :D

Одлично!

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #440 на: 23 Мај 2014, 12:59:35 pm »
Знам за што се расправате. Не сум доволно упатен за да знам дали ќе има разлика затоа и сакам да слушнам за сам да се уверам било во едното било во другото, еднаш веќе видов каква разлика прави меѓутоа не беше само кабел туку и уште неколку компоненти.

Со оглед на тоа да со Крелл и за точаци доста разговараме, го разбирам неговиот мерак и ентузијазам во врска со испитување различни компоненти и нивно квалифицирање како подобри или полоши дури и кога таа разлика е толку минимална што е скоро неприметна.

Затоа кажав чисто емпириски тестирања ми немаат поента нема уживање во тоа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #441 на: 23 Мај 2014, 13:07:47 pm »
Ако јас тврдам нешто и некој побара од мене практично да го докажам своето тврдење, јас ќе бидам прв кој со најголем ентузијазам ќе се дадам во докажување. Особено во случаи кога докажувањето на тврдењето (како на пример „со овој усб кабел басот е по цврст“) се прави многу лесно.

Кога ке бидне тестот за тоа дека нисанот ти троши 5 литри во умерен градски сообракај ? Ја и се понудив тогаш да ти правам друштво тие час-два. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #442 на: 23 Мај 2014, 13:08:17 pm »
Би дошол јас на ваквото тестирање чисто да поуживам уште малце во одличниот звук од на Крелл опремата и да му го испијам пивото :D
И јас кревам рака. :)  
Целава работа ми е многу интересна, можност теоријата за дигитален пренос на податоци за која сум читал, да се слушне на дело. И тоа на реално квалитетна аудио опрема.
 ...ама па од друга страна, сериозно нарушување на етикатата е сами да се покануваме дома кај него, и тоа на екстензивни периоди (а вакви работи не може набрзинка да се сплескаат).

Уште од сега знам што би ми одговорила вереницита, кога би и рекол дека следниве недела-две, по неколку саати дневно (или повеќе) на гости ќе ми идат другарчињата да тестираме аудио опрема.   ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #443 на: 23 Мај 2014, 13:34:24 pm »
За други тестови не знам, но за блајнд-тест доволни се неколку саати, т.е. неколку преслушувања на референтната листа на Крелл.

Тенденцијата на резултатите (дали тегне накај 50 или накај 100 посто сксес рејт) ќе се забележи многу брзо.

Кога ке бидне тестот за тоа дека нисанот ти троши 5 литри во умерен градски сообракај ? Ја и се понудив тогаш да ти правам друштво тие час-два. :)

Не реков дека ми троши 5 литра во умерен градски сообраќај, туку дека ако внимавам можам да го стерам ПОД 5 во умерен градски сообраќај. Иначе, кога возам нормално, троши повеќе, петипол-шес.

Кога сакаш, само не викендов. Понеделник одговара?

Пардон за офтопик.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #444 на: 23 Мај 2014, 14:26:00 pm »
A зошто одма д асе менуваат параметрите на тестот? За 1м кабли се зборуваше. Или знаеме сите дека нема никаква разлика во топлината на звукот со било која 1м усб кабел, па мора да се промени мислењето?

Не за друго, ќе испадно (случајно) дека филипв не е во право. А ете културно и тестови ставив за пренос на информацијата низ УСБ кон ДАЦ уред. Тестовите јасно кажуваат што всушност се случува во реалниот свет.

Види.
Јас колку што знам зборуваме за должина на УСБ кабел. Јас во неколку наврати посочив дека како се зголемува должината на кабелот така се менуваат параметрите на истиот. Дали сигналот ке биде дигитален или аналоген, секако има разлика, но промените на параметрите на самиот кабел мора да влијаат на сигналот ма од каква год природа да биле. Ти посочи тестови, тие некој ги правел и се неоспорни. Грешките кај дигиталните сигнали се анулирааат, точно, со кола за корекција, и не можат лесно да се забележат. Кај аналогните сигнали тоа е другачие.
Меѓутоа, еве, јас ке ви дадам УСБ кабел кој е 5м и кој прави проблем. Не ме интересира ни ДАЦ ни МАЦ ни ништо, ете најпрост миш. Мишот работи без никаков проблем на било која УСБ порта било да е 2.0, било да е 3.0 без никаква грешка, но преку 5м усб кабел одма прави проблем. На 2м нема проблем, со 5 м проблем.

Ако треба да дијагностицираме квар, каде би го барал? Во ПЦ-то? Во маусот? Или ке им веруваш на тестовите дека нема никаков проблем со усб-то и неговата должина? Или евентуално квалитетот?

Да не зборувам какви све глупости се дешаваат ако се приклучува безжичен маус на кој што ресиверот ке му биде закачен за добар и лош продолжен УСБ кабел...

Значи во моментов да не бидам разбран погрешно зборувам за УСБ кабел и негови карактеристики во пракса, не на мерење и не за топлина и ширина на звук.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #445 на: 23 Мај 2014, 14:32:07 pm »

Види.
Јас колку што знам зборуваме за должина на УСБ кабел. Јас во неколку наврати посочив дека како се зголемува должината на кабелот така се менуваат параметрите на истиот. Дали сигналот ке биде дигитален или аналоген, секако има разлика, но промените на параметрите на самиот кабел мора да влијаат на сигналот ма од каква год природа да биле. Ти посочи тестови, тие некој ги правел и се неоспорни. Грешките кај дигиталните сигнали се анулирааат, точно, со кола за корекција, и не можат лесно да се забележат. Кај аналогните сигнали тоа е другачие.
Меѓутоа, еве, јас ке ви дадам УСБ кабел кој е 5м и кој прави проблем. Не ме интересира ни ДАЦ ни МАЦ ни ништо, ете најпрост миш. Мишот работи без никаков проблем на било која УСБ порта било да е 2.0, било да е 3.0 без никаква грешка, но преку 5м усб кабел одма прави проблем. На 2м нема проблем, со 5 м проблем.

Ако треба да дијагностицираме квар, каде би го барал? Во ПЦ-то? Во маусот? Или ке им веруваш на тестовите дека нема никаков проблем со усб-то и неговата должина? Или евентуално квалитетот?

Да не зборувам какви све глупости се дешаваат ако се приклучува безжичен маус на кој што ресиверот ке му биде закачен за добар и лош продолжен УСБ кабел...

Значи во моментов да не бидам разбран погрешно зборувам за УСБ кабел и негови карактеристики во пракса, не на мерење и не за топлина и ширина на звук.

Види што ти реков прошли пат. Длабина, просторност се добива, полесен бас, и помеки средни. Потенки високи исто така се добиваат. За кабли од 0,5-1м е муабетов, само едниот (на пример) кошта 200 денари 1м, а другиот кошта (на пример) 500еур 1м.
А за зелената боја, да, нема да приметиш дека е побледа или појака, него ке видиш зелена "коцка" наместо зелена боја, т.е. коцки, а за звукот ке осетиш пискавица на одредени моменти.
Само ако е неисправен кабелот. :) Но тие не велат дека ќе има коцки, туку дека зелената ќе е позелена.
Цитат
http://www.audiostream.com/content/usb-cable-shootout  ;D ;D ;D ;D
The Audioquest Diamond’s greatest sonic attribute is its extreme smoothness in the midrange and high end that at the same time, is detailed and very revealing. The Diamond is not a warm sounding cable nor does it roll off transients. Bass is well defined with a very slight fullness of the real thing. The soundstage is large with excellent width and depth.
http://www.merriam-webster.com/dictionary/gullible
;)

Тестовите се она што е потребно, да. Еве еден:
Еве еден тест: http://archimago.blogspot.ca/2013/04/measurements-usb-cables-for-dacs.html

Интересно е да се слушнат луѓето како размислуваат.  :) Science works.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #446 на: 23 Мај 2014, 17:44:54 pm »
@Deni, да не се праиме „на тошо“, не  станува збор за споредба на 1м кабел и 1м кабел. Сите тука што го убедувате Krell дека разликата по промена на USB каблите му е субјективна го знаете фактот дека сменил и должина и дека убаво кажува колку битен фактор е должината на USB кабелот:

А да.. Ако пушташ од компјутер, огромна разлика ми направи USB Кабел от. Тука не верувам во прикаските дека сребрен USB кабел подобро звучи од обичен, ама од моето искустов се покажа дека должината влијае многу.

Јас користам ClickTronic (10 - 15 еур), од 0.5М

Овој кабел звучеше далеку подобро од колку сребрен Kimber USB od 1.8m (кој што чинеше 100-150 еур).

Clicktronic ов го имаш во Loging Electronics, и ти го препорачувам. Ќе се изненадиш од разликата :) (исклучиво пола метарскиот, бидејќи должината е тоа што ја прави разликата).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #447 на: 23 Мај 2014, 17:46:00 pm »
Но не 5м. Ни приближно НЕ 5 метри. 2 метри максимум!!! Не 5 метри. 2.

Пожелно е да не се правиме на тошо, да. А и 20 метри да се нема да е различна јасноста на басот.

П.С. Не го убедувам. Му кажувам како е во реалноста, и не само него. На сите кои ги интересира. Пред се за да не бидеме во заблуда за вакви многу јасни работи.

Значи Симо, не се прави на тошо. Точно е јасно во 2014та година како се пренесуваат сите сигнали низ кабел. Ја имаме технологјата за да видиме и за да знаеме. Точно знаеме што се случува. Тоа не е предмет на расправа. Тоа јасно го диктираат законите на физиката - кои не се променливи врз база на колку мислиш дека нешто е така. И тоа највеќе ми е затоа што ти лично знаеш за ова. Јас разбирам дека човекот го познаваш и слично и сакаш да застанеш на негова страна. Ама едноставно нели...

Немојте вакви работи.

19. Кога одговарате на пост, нема потреба од цитирање ако одговарате веднаш по постот. Ако одговарате после неколку постови, можете или да цитирате, или да напишете @тојитој. Нема потреба да цитирате ако на пост од 20 реда одговарате со 2 реда текст. Полесно е да напишете @тојитој или да го цитирате само релевантниот дел од постот.
« Последно менување: 23 Мај 2014, 18:15:54 pm velestrumf »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #448 на: 23 Мај 2014, 17:49:50 pm »
Ете ги двата кабли, веројатно уште ги чува. Едниот „аудифилски“ сребрен од 1.8 метри, кој го фрлил, и другиот 0,5 метри. Двата под 2 метри.
BTW, што е проблемот со 5 метри? Што вели USB 2.0 стандардот за должина на кабел?

http://en.wikipedia.org/wiki/USB#Cabling

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #449 на: 23 Мај 2014, 18:30:22 pm »
Нема никаков проблем со 5 метри кабел од пазар што се ондесува до мене, just for the record.

СЕПАК, да се потсетиме колку крелл ја спомнуваше должината кога му стануваше басот цврст, а звукот широк:

„Кимбер има подобра тродимензионалност, по широка сцена, по отворен звук

VDH има многу цврст бас, многу стегнат звук, ама му фали просторност и тродимензионалност.“

Не бев толку подмолен да му предложам по уво да ги разликува кимбер и vdh, иако ќе беше потполно фер.

За да го направам тестот по атрактивен (како показна вежба) доброволно ја направив оваа отстапка: наместо два бренд-нејм кабли (како што спореди крелл), споредуваме еден од пазар и еден скап. Чим му праи разлика Кимбер или VDH, тогаш разликата со стоденарски од пазар ќе биде охохо апла. Така?

А сега, на муфте, се направи уште еден чекор понатаму: евтиниот кабел кај евтин, уште и порасна на 5 метра.

Но, океј, и тоа го прифаќам, иако не е сосем фер. Но го прифаќам.

Крелл, кога ќе правиме слеп тест?