Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 311788 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #90 на: 10 Декември 2012, 14:34:21 pm »
Другар, имам чуено и пречуено вакви ствари. Да ти кажам ништо не е сигурно. Каков катастрофално-ужасен звук сум чул од брендирани рисивери тоа е чудо едно.

Јас би рекол - без да чуеш, не купувај.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #91 на: 10 Декември 2012, 15:46:49 pm »
Ко што ти кажа дени мора да ги чуеш во комбинација како звучат

Отсутен GOLF6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
  • .
« Одговори #92 на: 10 Декември 2012, 15:52:46 pm »
Toa ke bidi sekako me interesirase slucajno nekoj da ne poseduva nekoj model a i cenata e dosta razlicna

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #93 на: 11 Декември 2012, 08:55:53 am »
Другар, имам чуено и пречуено вакви ствари. Да ти кажам ништо не е сигурно. Каков катастрофално-ужасен звук сум чул од брендирани рисивери тоа е чудо едно.

не заборавајте дека просторијата во која ќе се слуша влијае на крајниот добиен звукот многу, многу повеќе од аудио уредите.

Пробување на појачала звучници итн во продавница е потполно бесмислено. Се пробува дома, т.е. таму кај што ќе седат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #94 на: 11 Декември 2012, 09:46:34 am »

не заборавајте дека просторијата во која ќе се слуша влијае на крајниот добиен звукот многу, многу повеќе од аудио уредите.

Пробување на појачала звучници итн во продавница е потполно бесмислено. Се пробува дома, т.е. таму кај што ќе седат.
Ај да кажеше 50-50 дека влијае. Ама многу-многу? Не. А и обично имаат добра акустика кај што сум влагал по продавници...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #95 на: 11 Декември 2012, 09:48:48 am »
Ај да кажеше 50-50 дека влијае. Ама многу-многу? Не. А и обично имаат добра акустика кај што сум влагал по продавници...

50-50? оу ноу

Меѓу добра опрема во акустички просечна просторија од една и просечна опрема во акустички добра просторија од друга страна, без наносекунда размислување го бирам второто.

токму затоа тестирање во продавница е многу слаба референца за тоа како ќе ти звучат дома.

дај ми еден ист пар звучници и појачало и во една просторија ќе звучат коска, а во друга срање.

Најголемото аудио „просветление“ у животов го доживеав кога акустички ја истретирав собата. Не ми се веруваше дека се истите звучници и појачало, до толку беше ден и ноќ разликата. А таман се острев „ваков звучник ми треба, онакво појачало“. После третирањето на ѕидовите и ќошињата престанав да размислувам на апгрејд.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #96 на: 11 Декември 2012, 09:55:31 am »
Ај вака.

По воја логика сакаш да кажеш дека звучници од компјутер во акустична просторија се подобри од ова во продавница:

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #97 на: 11 Декември 2012, 09:59:44 am »
Ај вака.

По воја логика сакаш да кажеш дека звучници од компјутер во акустична просторија се подобри од ова во продавница:

не бе друже :-) кај ја виде оваа логика у она што го пишав жифти све

ај прочитај уште еднаш што ти пишав, ама овој пат внимателно. А откако ќе прочиташ, читај даље:

"Your Listening Room: The Most Important Component in Your Stereo System"

http://stereos.about.com/od/optimizingperformance/a/treatments.htm

Она што го научив во последниве 25 години бафтање со музика:

1. Ако ти е битен звукот кој ќе го добиеш, тогаш инвестираш во собата, звучниците не се примарни. Да, многу важни се, но не се најважни!
2. Ако ти е битно да се курчиш, тогаш не инвестираш во собата, звучниците и појачалото (т.е. ватите) се примарни. Да, собата е важна, но не е најважна.

Отсутен GOLF6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
  • .
« Одговори #98 на: 11 Декември 2012, 12:18:54 pm »
se raboti za soba okolu 55 kvadrati  i dvete bi trebalo da se zadovolitelni   

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #99 на: 11 Декември 2012, 12:23:26 pm »
Филип,а што подразбираш под тоа "акустички ја истретирав собата" ?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #100 на: 11 Декември 2012, 12:28:19 pm »
Лоши звучници нема да звучат добро во ниедна просторија. Добри звучници може да звучат лошо во несоодветна просторија. Сепак, според мене просторијата може да се „модифицира“ со многу помалку fфинансиски средства и со поголема иновативност:

Вакви Bass traps:

убаво средување на аглите и ќошевите:

и така натаму...

уште не дошол редот за ова кај мене, жена ми ќе ме набрка од дома, ама је*и га, ќе се преживее :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #101 на: 11 Декември 2012, 12:57:05 pm »
Лоши звучници нема да звучат добро во ниедна просторија.

Во лоша просторија нема да звучат добро ни едни звучници!

Иначе, само среди ги ќошињата и си завршил голем дел од работата. Тоа е минимална естетска опструкција на собата. Басот е „стегнат“, не се „растекува“, стерео дефиницијата станува многу по јасна, високите не „беснеат“ туку стануваат „стокмени“ и „прецизни“.

Ќе повторам: меѓу средно-добри звучници во добра просторија и средно-добра просторија со добри звучници, првото ќе даде бољи звук!

Филип,а што подразбираш под тоа "акустички ја истретирав собата" ?

веднаш да напоменам дека собата за слушање музика не ми е дневната соба.

Ѕидовите имаат трослојна прекривка (решетки од тенки летви од шперплоча попунето со стаклена волна), во средина еден слој пур-пена, а врз сето тоа закован теписон.

Ќошињата се попунети со делови од стари тешки ќебиња одозгора покриени со теписон како од претходната точка

Звучниците се оддалечени од ќошињата и ѕидовите.

Подот е со најдебел ќилим што можев да го најдам.

Се на се околу 500 евра инвестиција и една недела сам свој мајстор. Резултатот во добивка на звук е светлосни години подобар околку истите 500 евра дадени за која било можна комбинација на нови звучници и појачало во неистретирана просторија.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #102 на: 11 Декември 2012, 13:04:08 pm »
На тоа јас си мислев при самото дизајнирање на собите. :) :) :) :)

Многу поубаво делува акустична просторија и за муабет правење и за се.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #103 на: 11 Декември 2012, 13:34:06 pm »
 Дури и да не си предивдел при градба, собата може акустички да се подобри драстично без да се нарушува естетиката. Bass traps и echo absorbers се закон :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #104 на: 11 Декември 2012, 13:50:28 pm »
Дури и да не си предивдел при градба, собата може акустички да се подобри драстично без да се нарушува естетиката. Bass traps и echo absorbers се закон :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

на сликава ќошињата се голи. за слушање музика: fail